Συνάντηση Δ. Καιρίδη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. FilippoGrandi, με τον οποίον και συζήτησαν τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Καιρίδης και Grandi χαιρέτησαν την υπογραφή «Συμφωνίας ‘Εδρας», μετά από 70 χρόνια, μεταξύ της Ελλάδας και της Ύπατης Αρμοστείας με την οποία καθορίζεται ευκρινώς το καθεστώς λειτουργίας του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα.

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε προς τον κ. Grandi ότι η Ελλάδα, με διμερείς συμφωνίες και πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενισχύει τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό ισχυρά πλήγματα στα δίκτυα της παράνομης διακίνησης. Ας σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία χαιρέτισε τη νέα τροπολογία που διευκολύνει την πρόσβαση στη νόμιμη απασχόληση για τους από χρόνια μετανάστες με προσφορά εργασίας και αιτούντες άσυλο.

Επίσης, ο κ. Καιρίδης επεσήμανε προς τον κ. Grandi ότι παρόμοια σύγκλιση ευελπιστεί και σε ένα από τα μείζονα θέματα ως προς τη διαχείριση των παράνομων ροών και την αποφυγή της κατάχρησης των συστημάτων ασύλου διεθνώς: στην έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας, στη δυνατότητα, με άλλα λόγια, οι αρμόδιες εθνικές Αρχές να απορρίπτουν ταχύρρυθμα αιτήματα ασύλου, κρίνοντας ότι η μεταχείριση του αιτούντος διεθνή προστασία στην οικεία τρίτη χώρα πληροί τις προϋποθέσεις του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα με ΚΥΑ έχει χαρακτηρίσει ως ασφαλείς τρίτες χώρες την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι Υπηρεσίες του συνεργάζονται στενά, εδώ και χρόνια, με την Ύπατη Αρμοστεία. Η τελευταία διαθέτει στη χώρα μας ένα country office (κεντρικά) και 7 field offices (ομάδες πεδίου) με 143 άτομα προσωπικό. Συνδράμει σε πολλαπλούς τομείς μεταξύ των οποίων η ενημέρωση των αιτούντων άσυλο κατά την άφιξη τους στη χώρα, η παροχή υπηρεσιών και ειδών υποδοχής και φιλοξενίας και η εκπαίδευση προσωπικού του Υπουργείου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας κ. Philippe Leclerc, η Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κα. Maria Clara Martin, ο Ειδικός Σύμβουλος του Ύπατου Αρμοστή κ. Dustin Okazaki, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μάριος Καλέας, ο Διευθυντής Κοινωνικής Ένταξης κ. Αθ. Βιτσεντζάτος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.