Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης

Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο της νέας βελγικής Προεδρίας, συμμετείχε ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Καιρίδης δήλωσε: «Αφήσαμε το 2023 με ορισμένες καλές επιτυχίες, στέρεες, ισχυρές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση υπό τη Βελγική Προεδρία κάτι για το οποίο αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι. Αλλά έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική διάσταση της διαχείρισης της μετανάστευσης. Και ενώ το διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο φορτισμένο, όλο και πιο γεμάτο με κρίσεις, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Για όλα αυτά, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να συζητήσουμε περαιτέρω σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες.».

Στην παρέμβασή του, στις εργασίες της Συνόδου, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Ελβετίας κ. Beat Jans, την υπουργό Μετανάστευσης του Βελγίου κα. Nicole de Moore, την υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας κα. Mari Rantanen καθώς επίσης και με τη Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, κα. Nina Gregori.