Στο Νέο Ψυχικό

Σήμερα, η Εκκλησία μας γιορτάζει και τιμά την Αγία Σοφία και τις 3 θυγατέρες της, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη, οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησαν καθώς δεν απαρνήθηκαν την πίστη τους.

Με την ευκαιρία αυτή, συμμετείχα στη θεία λειτουργία στον ναό της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό. Ο μεγαλοπρεπής ναός αποτελεί απόδειξη της μεγάλης ανάπτυξης του προαστίου. Ο αρχικός ναός της δεκαετίας του 1930, ανάμεσα στον τότε προσφυγικό καταυλισμό των διωγμένων από τη Μικρά Ασία Ελλήνων, παραχώρησε τη θέση του στον σημερινό, ο οποίος εγκαινιάσθηκε το 1975 από τον τότε βοηθό Επίσκοπο Βρεσθένης και, μετέπειτα, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο. Τα έξοδα της κατασκευής του καλύφθηκαν από δωρεές ιδιωτών, δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματικών αλλά και μεγάλων ευεργετών, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσσης.

Μετά τη λειτουργία, συνομίλησα με τον Δήμαρχο Φιλοθέης Ψυχικού, Dimitris Galanis Δημήτρη Γαλάνη, για τα προβλήματα και τις προοπτικές της περιοχής. Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού αποτελεί ένα εμβληματικό οικιστικό σύνολο, μοναδικό στην Ελλάδα, γνωστό για την υψηλή ποιότητα διαβίωσης που προσφέρει αλλά και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων του, καθώς το 75% είναι, τουλάχιστον, απόφοιτοι ΑΕΙ. Η προστασία και περαιτέρω βελτίωση της περιοχής είναι εφικτή με έργα, μικρά και μεγάλα, όπως η προέκταση της γραμμής 4 του Μετρό, που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε όλο το λεκανοπέδιο χωρίς αυτοκίνητο.