Στη Λέσβο ο Δ. Καιρίδης με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης, συνόδεψε σήμερα τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία του στη Λέσβο, η οποία ξεκίνησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου από τα τέλη Μαρτίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η χορήγηση Visa με διαδικασία express για επισκέπτες από την Τουρκία.

Αφού ξεναγήθηκαν στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιείται η διαδικασία έκδοσης της Visa, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την πορεία του προγράμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στα συνολικά 14 λιμάνια που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως πύλες για επισκέπτες που κάνουν χρήση της Visa Express, χάρη στις οποίες ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια ελέγχου δεν υπερβαίνει τα λίγα λεπτά ανά ταξιδιώτη.

Σε πρώτη φάση η Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Έως το τέλος του Απριλίου θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία ακόμα πέντε νησιά, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023, ενισχύοντας την τοπική οικονομία πριν το απόγειο της τουριστικής περιόδου και συμβάλλοντας στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός συνεχάρη το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τις τοπικές αρχές, τον Περιφερειάρχη, και τον Δήμαρχο, για τη δρομολόγηση ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Ένα αίτημα της Περιφέρειας ικανοποιήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και το δεχόμαστε ως κάτι το οποίο είναι περίπου αυτονόητο, χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και το επιτελείο του ώστε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις του Σένγκεν. Να μπορούμε να χορηγούμε βίζα ουσιαστικά εντός λίγων λεπτών.

Είναι η μόνη περίπτωση -κρατήστε το- η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που “τρέχει” ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. “Τρέχει” εδώ στο Βόρειο Αιγαίο. Ήταν δέσμευσή μου, το κάναμε πράξη».