Σημεία της διεθνούς επικαιρότητας που μας αφορούν (11.11.2020)

“Η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά, όχι ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα γεγονός που θα το δει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν”, επεσήμανε ο Μάικλ Κάρπεντερ, σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης του Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) με τίτλο «Οι σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση», προχτές, Δευτέρα. Ο κ Κάρπεντερ είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη και ότι τα θέματα που σχετίζονται με την τουρκική προκλητικότητα πρέπει να λυθούν σε συνεργασία με την Ευρώπη.

Επίσης, άξια προσοχής:

(α) Ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφτεί την Τουρκία αλλά θα συναντηθεί μόνο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, από τις 13 έως τις 23 Νοεμβρίου, ο Μ. Πομπέο θα επισκεφτεί Γαλλία, Τουρκία, Γεωργία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, παντού θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κρατών πλην Τουρκίας.

(β) Ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ως γνωστό, ο Μπάιντεν υπήρξε συστηματικά επικριτικός προς το καθεστώς Ερντογάν, έχει χαρακτηρίσει τον Τούρκο πρόεδρο αυταρχικό ηγέτη.

(γ) Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την συμπεριφορά της Τουρκίας: Το ενδεχόμενο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υπενθύμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (φώτο 3). «Οι 27 είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων κυρώσεων, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση, όπως κοινοποίησε στην ιστοσελίδα της η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

(δ) Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι (φώτο 4). Σε άρθρο του σήμερα στο Βήμα χαρακτηρίζει «θεμελιώδες σημείο καμπής και ποιοτικό άλμα» στις διμερείς σχέσεις την υπογραφή συμφωνίας για τη οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) τον περασμένο Αύγουστο στο Κάιρο. Πρόκειται, όπως επισημαίνει, για μία συμφωνία η οποία ακολουθεί «τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας» και αποτελεί πρότυπο για την περιφερειακή συνεργασία.