ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Καιρίδη ως βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα που θεωρείτε ότι θα πρέπει να αλλάξουν – διορθωθούν στις περιοχές αυτές; Είναι γνωστό και άξιο αναφοράς ότι βρίσκεστε διαρκώς κοντά στους κατοίκους των περιοχών αυτών, οπότε τι σας επισημαίνουν; Και τι έχετε διαπιστώσει και ο ίδιος;
Οι πολίτες της βόρειας Αθήνας συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη διακυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και, μάλιστα, σε ποσοστό υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διαχείριση των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τρία χρόνια και δεν θέλουν την επιστροφή στο «ακανόνιστο», για να το πω κομψά, της προ του 2019 περιόδου. Ταυτόχρονα, ανησυχούν, όπως όλοι οι Έλληνες, για την ακρίβεια και την Τουρκία.
Η βόρεια Αθήνα είναι μια από τις πιο δυναμικές περιφέρειες της χώρας και συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της εθνικής παραγωγής αλλά έχει και εστίες κοινωνικής ανισότητας, κυρίως, στα δυτικά της. Το στοίχημα είναι να βελτιώνουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της πατρίδας μας με μεταρρυθμιστικές τομές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους αδύναμους και τους ευάλωτους.
Στη βόρεια Αθήνα, η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει μια σειρά από έργα τοπικού χαρακτήρα αλλά και μεγάλης πνοής, όπως η γραμμή 4 του μετρό και η υπογειοποίηση της λεωφόρου Κύμης. Η πρόκληση είναι η βόρεια Αθήνα να παραμείνει στην εθνική πρωτοπορία τώρα που η νότια Αθήνα ζει μια αναπτυξιακή έκρηξη πέριξ του Ελληνικού και της θαυμάσιας αττικής ακτογραμμής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα θέλαμε όμως και ως διακεκριμένος διεθνολόγος και καθηγητής στο Πάντειο που είστε, να μας καταθέσετε την άποψή σας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σας ανησυχούν όσα γίνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και όσα δηλώνει για τη χώρα μας ο Ερντογάν;
Δυστυχώς, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε μια συγκρουσιακή τροχιά, με ευθύνη της Τουρκίας. Ο Ερντογάν λέει μεγαλόφωνα αυτά που το σύνολο σχεδόν της τουρκικής ελίτ σκέφτεται. Η Τουρκία θεωρεί ότι δικαιούται να είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη και πιστεύει ότι ο δρόμος για να το πετύχει περνά μέσα από την αμφισβήτηση όχι μόνο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και μέρους της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είστε ικανοποιημένος;
Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι μια από τις μεγάλες επιτυχίες της. Από το 2019 αντέδρασε με ακαριαίο αλλά και συστηματικό τρόπο στην όξυνση του τουρκικού κινδύνου, εμβαθύνοντας τα διεθνή ερείσματα της χώρας αλλά και την αποτρεπτική της ισχύ.
Ωστόσο, ομολογώ ότι μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με την ευρεία του όρου έννοια, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και της πνευματικής ηγεσίας, δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της διόγκωσης του τουρκικού κινδύνου και συνεχίζει να προσπαθεί να «διαβάσει» την Τουρκία με τους προ εικοσαετίας όρους. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε το μέγεθος του κινδύνου. Η πολιτική μας δράση οφείλει να υπηρετεί τον ύψιστο στόχο που είναι η αποτροπή της τουρκικής επιβουλής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο πολιτικό προσκήνιο δυστυχώς εδώ και καιρό είναι το θέμα των Υποκλοπών. Πώς το σχολιάζετε; Πιστεύετε ότι οι λίστες που δημοσιεύει η εφημερίδα DOCUMENTO είναι πραγματικές;
Στο βαθμό που δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένες αποδείξεις, αυτές οι καταγγελίες παραμένουν ατεκμηρίωτες. Από κει και πέρα, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Υπήρξε πρόβλημα στην ΕΥΠ διαχρονικά και αυτό το νόημα είχε η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για την καλύτερη ρύθμιση της διαδικασίας των επισυνδέσεων. Είναι, ταυτόχρονα, προφανές ότι πολλοί στην αντιπολίτευση, έχοντας αποτύχει να πλήξουν την κυβέρνηση στα άλλα μέτωπα, επιχειρούν να αξιοποιήσουν το ζήτημα όχι για λόγους
δημοκρατικής ευαισθησίας αλλά μικροκομματικής σκοπιμότητας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως άνθρωπος της Ευρώπης θα θέλαμε την άποψή σας για την υπόθεση της Εύας Καϊλή και το «Qatar Gate». Σας σόκαραν όσα βγαίνουν στο φως ή είχατε υποψίες ότι η Ευρωβουλή δεν είναι και τόσο αθώος τόπος;
Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, ξέρει ότι σκάνδαλα χρηματισμού είχαμε πολλά και στη Γαλλία και αλλού. Με σόκαρε, ωστόσο, η κυνικότητα των δηλώσεων μιας νέας και φερέλπιδος πολιτικού, η οποία είχε πρόσφατα επιβραβευθεί όχι μόνο με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων αλλά και με την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν αυτές έγιναν υπέρ μιας τρίτης χώρας που έχει βοηθήσει πολύ την Τουρκία. Και εδώ επανέρχεται το πρόβλημα όχι απλώς της αμεριμνησίας μέρους του πολιτικού μας συστήματος αλλά, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, της υπονόμευσης του εθνικού συμφέροντος για ίδιον, σύμφωνα με την κατηγορία, και γι’ αυτό ευτελές, όφελος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Να έρθουμε και στο θέμα των εκλογών, αφού το 2023 οι έλληνες πολίτες θα κληθούν με την ψήφο τους να βγάλουν νέα κυβέρνηση. Εσείς έχετε υποστηρίξει ότι ενδεχομένως να χρειαστούν τρίτες κάλπες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τονίζοντας τους επακόλουθους κλυδωνισμούς στην οικονομία της χώρας. Θα θέλατε να μας αναλύσετε το σκεπτικό σας;
Κανείς, ούτε εγώ είμαι υπέρ μιας τρίτης κάλπης. Καλό είναι να πετύχουμε την αυτοδύναμη κυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος από τις δεύτερες εκλογές, μιας και στις πρώτες θα πρέπει να ξεπεράσουμε τη νάρκη της απλής αναλογικής που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν φύγει από την εξουσία αφού βεβαιώθηκε ότι θα χάσει τις εκλογές. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε όχι για το καλό της ΝΔ αλλά για το καλό του τόπου.
Ωστόσο, αν δεν έχουμε αυτοδυναμία και δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε με άλλους, όπως οι άλλοι, και, κυρίως, το ΠΑΣΟΚ, μας απειλούν ότι δεν θα συνεργαστούν, τότε, δυστυχώς, με δική τους ευθύνη, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές. Κάτι τέτοιο συνέβη και το 1989-1990, εξαιτίας της απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τότε, και πρόσφατα σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Ισραήλ. Δεν θα είναι καθόλου καλό ούτε για την οικονομία ούτε για τη γενικότερη προσπάθεια εθνικής ανάταξης που δρομολογήσαμε από το 2019 και μετά. Αλλά αυτό είναι το νόημα όσων πιστεύουν ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα: αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τον λόγο θα έχει ο λαός που είναι και ο τελικός κριτής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και κλείνοντας θα θέλαμε τις ευχές σας για το νέο έτος, το 2023 για τη χώρα μας και τους αναγνώστες της 60+!
Θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους υγεία. Από κει και πέρα, εύχομαι το 2023 να επιβεβαιώσει ότι η κοινωνία μας θέλει και μπορεί να ξεφύγει οριστικά από την κρίση και να μην επιτρέψει σε αυτή να μετατραπεί σε εθνική παρακμή, όπως φαινόταν να συμβαίνει μεταξύ 2015 και 2019.
Η εφημερίδα σας έχει στο επίκεντρό της μια μεγάλη κοινωνική ομάδα που υπέστη πολλές θυσίες και αδικίες για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Γι’ αυτό κι εμείς προχωράμε σε μια πρώτη μικρή αλλά σημαντική αύξηση των συντάξεων, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ανάπτυξη αφορά όλους και όλοι θα λαμβάνουν από το κέρδος της. Πιστεύω απόλυτα ότι οι κοινωνίες για να έχουν μέλλον πρέπει να σέβονται το παρελθόν τους και τους ανθρώπους που το οικοδόμησαν.
Καλή χρονιά.