Προσερχόμαστε στον διάλογο με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και ξεκαθαρισμένο πλαίσιο (Kontranews)

Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ για την Κυριακάτικη Kontranews

Ολοκληρωμένη χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο διάλογο με την Τουρκία ο Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης κάτι που όπως λέει αποδεικνύει ότι μπορεί να συζητά χωρίς μετατόπιση θέσεων και ταυτόχρονα να προβάλλει στο διεθνές περιβάλλον το δίκαιο αλλά και τη νομιμότητα της επιχειρηματολογίας της. Σχετικά με το πρόγραμμα εξοπλιστικών προμηθειών τονίζει ότι η Ελλάδα προχωρά εμπράκτως σε αυτές τις αγορές με στόχο να επενδύσει στην ασφάλειά της αλλά και να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τη στάση που κράτησε ο Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον Τσαβούσογλου;

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τον διάλογο, την ευθύνη όμως για την αποκλιμάκωση της κρίσης την έχει η Τουρκία. Εμείς, ως Ελλάδα, σταθερά αποδεικνύουμε ότι προσερχόμαστε στον διάλογο με αυτοπεποίθηση και ξεκαθαρισμένο πλαίσιο που στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, διάλογος μπορεί να γίνει με βάση τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες που αφορούν την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα και όχι με την αναθεώρησή τους, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Δεύτερον, η ελληνοτουρκική διαφορά μπορεί να συζητηθεί μόνο στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωτουρκικής σχέσης, διότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν μπορεί να συζητηθεί χωρίς αυτήν, χωρίς «διαμεσολαβητές» όπως λέει η Τουρκία. Τρίτον, ο διάλογος μπορεί να γίνει επί της συγκεκριμένης διαφοράς, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και όχι επί παντός επιστητού, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Αυτή η ολοκληρωμένη πολιτική επί του διαλόγου που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μπορεί να συζητά χωρίς μετατόπιση θέσεων και ταυτόχρονα να προβάλλει στο διεθνές περιβάλλον το δίκαιο αλλά και την νομιμότητα της επιχειρηματολογίας της. Έτσι φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, η οποία θέλει την αναθεωρητική, εκτεταμένη θεματικά και διμερή, εκτός διεθνούς πλαισίου, διαπραγμάτευση.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Ελλάδας και Τουρκίας, συμφώνησαν για νέο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πιστεύετε ότι αυτές οι συνομιλίες έχουν νόημα και θα φέρουν αποτελέσματα;

Η Ελλάδα με την υπεροχή δίκαιων και νόμιμων επιχειρημάτων έναντι της Τουρκίας, μπορεί να συμμετέχει σε κάθε επίπεδο διαλόγου. Ο διάλογος, πάντα στο πλαίσιο κατάλληλων συνθηκών, είναι προνομιακή και πρωτεύουσα στρατηγική για τη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η μεγάλη κρίση του καλοκαιριού του 2020 έληξε με αναδίπλωση της Τουρκίας και την ανάγκη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αφού η δική της πρωτεύουσα στρατηγική της εξαναγκαστικής διπλωματίας, μέσω της στρατικοποίησης της κρίσης, έπιασε τα όρια της, απετράπη και δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα γι’ αυτήν αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά στην ουσία των ΜΟΕ δεν πρέπει να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα, οι σχετικές δε συζητήσεις θα περιστραφούν, κυρίως, γύρω από τεχνικά ζητήματα και θέματα χαμηλής πολιτικής που αφορούν «ήπιες δράσεις» των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, στο πλαίσιο ελέγχου μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής έντασης.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα εξοπλιστικών προμηθειών, με την αγορά έξι ακόμη μαχητικών RAFALE και τεσσάρων φρεγατών. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί μένει εκτός η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία από ένα πρόγραμμα 10 δισ. ευρώ;

Με βασικό άξονα της εθνικής στρατηγικής την αποτροπή, η Ελλάδα προχωρά εμπράκτως στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα με στόχο να επενδύσει στην ασφάλειά της αλλά και να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα. Ξεκινήσαμε την προμήθεια γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale με τα προχωρημένης τεχνολογίας βλήματα και πυραύλους που τα συνοδεύουν και θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με την προμήθεια κύριων μονάδων επιφανείας (φρεγατών) για το Πολεμικό Ναυτικό. Αν σε αυτές τις επιλογές προστεθεί η ευρισκόμενη σε εξέλιξη αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η δημιουργία Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα από το Ισραήλ, τότε συμπληρώνεται ένας προϋπολογισμός ο οποίος σε βάθος πολλών χρόνων θα αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον και για το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την ανασύνταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τα νέα προγράμματα μπορεί να γίνουν αφορμή για την αναδιοργάνωση υποδομών που αυτή τη στιγμή είναι, είτε παρωχημένες, είτε σε πλήρη αχρησία. Προσφέρουν, επίσης, τη δυνατότητα στην υφιστάμενη αμυντική βιομηχανία (από την ΕΑΒ, την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ) αλλά και στα ναυπηγεία να προχωρήσουν σε μια βιομηχανική αναδιάρθρωση με βάση τη νέα τεχνολογία της εποχής. Η δυναμική που δημιουργείται εξαιτίας των νέων εξοπλισμών μπορεί, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και χωρίς τις αναστολές, αλλά και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος, να στηρίξουν, όχι μόνο την αναγέννηση της αμυντικής βιομηχανίας μας, αλλά και να συμβάλλουν αποφασιστικά στη γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης καθυστερεί επικίνδυνα, γιατί ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Πιστεύετε ότι το φθινόπωρο θα έχουν εκταμιευθεί κονδύλια για να αρχίσουν έργα στην Ελλάδα;

Οι ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία είναι γνωστό ότι βάζουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο όμως τις περισσότερες περιπτώσεις απορρίπτει τελικά τις προσφυγές τους, όπως έγινε και τώρα. Το Ταμείο Ανάκαμψης απολαμβάνει ευρεία πολιτική στήριξη στο Βερολίνο, με αντίθετο μόνο το λαϊκίστικό ακροδεξιό AfD. Τούτων δοθέντων, πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να αρχίσουν να εκταμιεύονται οι πόροι στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.

Εχουν γίνει ουσιαστικά λάθη στην εξέλιξη της πανδημίας και ξέφυγε ο έλεγχος;

Βρισκόμαστε στην τελευταία, αλλά και στην πιο ευαίσθητη, φάση της πανδημίας. Δεν χρειάζεται πολιτική μεμψιμοιρία, αλλά να βάλουμε όλοι πλάτη για να περάσουμε απέναντι. Η λαθολογία εκθέτει αυτούς που την ασκούν πληθωριστικά. Τώρα, έχουμε τρία σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι στον αντίπαλο: τα εμβόλια, τα μαζικά τεστ, είτε αυτά είναι τα test του ΕΟΔΥ, είτε τα self-test στην εκπαίδευση και στους χώρους εργασίας, και τον ζεστό καιρό που έρχεται. Από την άλλη, εχθρός μας παραμένει η παράδοση στην κούραση, ο εφησυχασμός και η χαλάρωση στα μέτρα προστασίας. Είναι η κρίσιμη στιγμή να επιμείνουμε με υπευθυνότητα και υπομονή στον δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας την προστασία της υγείας με την προσεκτική επαναλειτουργία στην καθημερινότητα, στην οικονομία, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε το ολέθριο πισωγύρισμα, τη στιγμή που είμαστε κοντά στην ορατή έξοδο.