Παρέμβαση του Δημήτρη Καιρίδη στην Ομάδα Εργασίας για τη Μετανάστευση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

YouTube video

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων

4η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Κάτω από τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία ξεκίνησε χτες  τις εργασίες της  η 4η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συνάντηση των εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων, οι οποίοι τόνισαν πως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε μια ενιαία πολιτική ασφάλειας και άμυνας, αλλά και να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια. Κεντρικό θέμα ήταν και η ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών αξιών και η προσήλωση στο Κράτος Δικαίου, που είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

Στην τοποθέτησή του, ο  κ. Γιώργος Παπανδρέου, μέλος της Διάσκεψης, σημείωσε ότι για να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη θα πρέπει να διευρυνθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας ανθρώπινο πρόσωπο στην παγκοσμιοποίηση και εμβαθύνοντας  τη δημοκρατία στη γειτονιά της, αλλά και διασφαλίζοντας αυτονομία στην ενέργεια, στην ασφάλεια, στην υγεία και στην επάρκεια των τροφίμων. Κατέληξε, λέγοντας, ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης και να επιδείξουμε αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό. 

Οι εργασίες συνεχίστηκαν σήμερα με τις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας και της Ολομέλειας.  Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο τέως Προέδρος και νυν Συμπρόεδρος της Ομάδας, κ. Δ. Καιρίδης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Καιρίδης διαπίστωσε την πρόοδο των εργασιών που σημειώθηκε από την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξαγωγή απτών και ουσιαστικών αποτελεσμάτων στη λήξη των εργασιών. Αναφερόμενος σε όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, σημείωσε την άμεση συσχέτισή τους με το ζήτημα της μετανάστευσης και την ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει περισσότερη ενότητα και δύναμη. Η προσφυγική κρίση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη που έχει ζήσει η Ευρώπη στην μεταπολεμική της ιστορία, είπε ο κ. Καιρίδης, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ωστόσο, αυτή τη φορά σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν κατά την προσφυγική κρίση του 2015, η Ευρώπη επιδεικνύει ενότητα και αλληλεγγύη. Χαρακτήρισε δε, ως τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι οι χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία που το 2015 ήταν αρνητικά διακείμενες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τον επιμερισμό των ευθυνών για τις χώρες της πρώτης γραμμής, τις χώρες του νότου, ευρισκόμενες τώρα στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία, επιζητούν αλληλεγγύη και διαμοίραση ευθύνης. Το πρόβλημα είναι κοινό και κατά συνέπεια απαιτούνται κοινές λύσεις.

Ο κ. Καιρίδης, σχολιάζοντας τις συστάσεις των πολιτών τους οποίους εξήρε για την υποδειγματική δουλειά τους, σε ότι αφορά την νόμιμη μετανάστευση αναφέρθηκε στην ανάγκη διάνοιξης νόμιμων οδών, στις ποικίλες δυνατότητες που προσφέρονται τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ευρωπαίους πολίτες, καθώς και για την ανάγκη σχετικής ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση. Για την παράτυπη μετανάστευση τόνισε την σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραμένουν αδιαπραγμάτευτα, το δυσανάλογο βάρος των ροών που απαιτεί αλληλεγγύη, καθώς και την ανάγκη ανάληψης δράσης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών σε μια λογική του « περισσότερο για περισσότερα». Όσον αφορά το άσυλο, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής κι ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.       

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε σήμερα  με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της εισβολής στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμπρόεδρος της Διάσκεψης, κ. Guy Verhofstad, στα εισαγωγικά του σχόλια ανέφερε ότι ένα κομμάτι της Ευρώπης σύρεται προς το παρελθόν και οι χειρότεροι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα, καθώς και ότι η Ουκρανία αυτή τη στιγμή μάχεται σθεναρά για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στη συζήτηση που διεξήχθη για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά σχολεία υποστήριξε ότι παράγουν δεξιότητες για την αγορά εργασίας, γεγονός χρήσιμο αλλά με στενά περιθώρια, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα μετατραπεί η αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη στήριξης των νέων από τα σχολεία στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων των τελευταίων ετών,  καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του αυταρχισμού και των ψευδών ειδήσεων, στην οικοδόμηση μια ευρωπαϊκής ταυτότητας, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημοκρατικής συμμετοχής, και στην χρήση των νέων τεχνολογιών. Κατέληξε, λέγοντας, ότι αν και η παιδεία δεν είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει σε αυτήν και ζήτησε να εξασφαλιστεί ότι η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για την κατάθεση των απόψεων και των ιδεών της νεολαία μας.