Ο «Τσίπρας» αντιπολίτευση του Μακρόν – Η ζήλια Γεροτζιάφα – Ο Σταϊκούρας χαμογελά (insider.gr)

Link

Οι σκέψεις του Καιρίδη
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλονίζει την ΕΕ, και δημιουργεί ελπίδες στον Ερντογάν που έχει επίσης εκλογές το ’23 και φαίνεται να τις χάνει. Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, καταθέτει πέντε σκέψεις. Ξεκινώ από την τελευταία: ο Ερντογάν επιδιώκει να ελέγξει την εξαγωγή των ουκρανικών και των ρωσικών δημητριακών στην παγκόσμια αγορά. Στόχος του είναι να εκβιάσει τον Αλ Σίσι και την Αίγυπτο, που εξαρτάται το περισσότερο από την εισαγωγή σιταριού. Κι έτσι να ξαναμοιράσει την τράπουλα στην Αν. Μεσόγειο.

Και υπενθυμίζω την ιστορική συμφωνία Αιγύπτου και Ισραήλ με την ΕΕ. Το Ισραήλ στέλνει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, κι από εκεί στην ΕΕ.

Bank Run στην Τουρκία
Η άλλη σκέψη του Καιρίδη αφορά το εσωτερικό της Τουρκίας: ένας τραπεζικός πανικός. Το 60% των τουρκικών καταθέσεων είναι σε δολάρια. Τα δολάρια όμως σπανίζουν καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνεται και οι ξένοι έχουν αποσύρει τα κεφάλαιά τους από την Τουρκία. Αν οι Τούρκοι απαιτήσουν μαζικά τα δολάρια τους από τις τράπεζες, αυτές θα κλείσουν. Πολλά μπορούν να προκαλέσουν τραπεζικό πανικό στην Τουρκία και σίγουρα μια στρατιωτική αναμέτρηση είναι ένα από αυτά.

«Ξεφόρτωμα» προσφύγων
Ο Ερντογάν πιέζεται να «ξεφορτωθεί» όσους περισσότερους Σύριους πρόσφυγες μπορεί καθώς η οικονομική κρίση έχει στρέψει την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον τους. Μια πίεση προς δυσμάς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Γι’ αυτό η τουρκική διπλωματία επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα των «επαναπροωθήσεων» και στο ζήτημα αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή.