Ο Δ. Καιρίδης στην εκπομπή “Status Press” με τους Δ. Βενιέρη & Β. Δημαρέση (Status 107.7), 17.01.24

YouTube video

Βιργινία Δημαρέση :

Λοιπόν πάμε στον Υπουργό μετανάστευσης και Ασύλου τον κύριο Καιρίδη, τον Δημήτρη, με τον οποίο μιλούσαμε και πριν γίνει υπουργός μιλάμε και τώρα το λέω γιατί πολύ όταν γίνονται υπουργοί χάνονται κύρε Καιρίδη Καλημέρα από Θεσσαλονίκη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα στη Θεσσαλονίκη μας, κοιτάξτε, είναι και πολλά τα καθήκοντα πάρα πολλές οι δουλειές. Έχω και εγώ μια γκρίνια από κάποιους φίλους, δημοσιογράφους εδώ και στην Αθήνα, αλλά.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Και από μένα πρέπει να σας πω, γιατί μου έλεγε η κυρία Μπουγιουκλή μου λέει, Δημήτρη τον ψάχνουμε τον κύριο Καιρίδη, λέω ψάχνετε τον Καιρίδη από μέρους μου και δεν βγαίνει?

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, Είδες ναι. Ειδική σχέση είναι στρατηγική σχέση που λένε οι διεθνείς σχέσεις και πάντοτε έτσι ανταποκρίνομαι και το επιδιώκω, γιατί όπως ξέρετε με τη Θεσσαλονίκη με συνδέουν πολλά και με συγκίνηση διάβασα τα νέα ότι επιτέλους το μετρό και αυτή η κακοδαιμονία θα σας έλεγα με τα μεγάλα έργα στην Θεσσαλονίκη σπάει και θα το εγκαινιάσουμε μέσα στο 2024. Θα αλλάξει πραγματικά το πρόσωπο της πόλης, θα διευκολύνει πάρα πολύ τις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη είναι ένα α πώς το λένε;

Δημήτρης Βενιέρης  :

Ερωτική πόλη;

Δημήτρης Καιρίδης :

Πέρα από το ερωτικό, έχει αυτή την ιδιόμορφη γεωγραφία όπου.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Είναι επιμήκης εννοείτε.

Βιργινία Δημαρέση :

Άμα κάνουμε τρεις ώρες στον περιφερειακό, προκύπτουν και ειδύλλια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στο χωριό μου το λένε

Δημήτρης Βενιέρης  :

Πώς το λένε στο χωριό. Εγώ το λέω επειδή δε ότι είναι επιμήκης η πόλη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Επιμήκης, έτσι και σε ένα σημείο εκεί στο μεγάλο ρήγμα μεταξύ παλιάς πόλης, πρώην παλιάς πόλης και Βασιλίσσης Όλγας καινούργιας επέκτασης στενεύει πάρα πολύ και άρα αυτό το μετρό θα δημιουργήσει έναν διάδρομο να μπορεί να μετακινηθεί κανείς από τα Ανατολικά στα Δυτικά με ευκολία είναι πολύ μεγάλο έργο το πιο σύγχρονο της Ευρώπης, κόσμημα πραγματικό και πρέπει να επεκταθεί βέβαια ταυτόχρονα.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Ξεκινήσαμε από τα εύκολα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εμεις το ξεμπλοκάραμε. Ακόμα θα συζητούσαμε για τα αρχαία στη Βενιζέλου.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Καλά εσείς το μπλοκάρατε εσείς το ξεμπλοκάρετε, δηλαδή είναι ένα μπλοκαρισμένο εκ γενετής έργο, αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Πάμε λίγο στο δια ταύτα. Εσείς ήσασταν προχθές, όχι χθες μέχρι “Κ” προχθές στο σεμινάριο να ρωτήσω, να ρωτήσω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τώρ με γαργαλάει να πω ότι θα ήμασταν μαζί, ξέρεις; Γιατί το “Β” με το “Κ” μαζί “Α”.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Εγώ δεν είμαι βέβαιος αν θα ερχόμουν βέβαια να σας πω την αλήθεια. Αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Πάμε λίγο τώρα, ας το πάμε λίγο στο δια ταύτα ήταν απαραίτητο?

Δημήτρης Καιρίδης :

Με τον κύριο Βενιέρη ορκιστήκαμε μαζί στην πρώτη. Αλλά μετά μας την έκανε.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Δεν πειράζει, ο Πρόεδρος πήρε την έδρα τι να κάνω πείτε του να μου τη δώσει και.

Δημήτρης Καιρίδης :

Απαραίτητο αν ήταν η συζήτηση απολύτως απαραίτητη και χρήσιμη και κρίσιμη και σημαντική και δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία είναι μεγάλο, δημοκρατικό, ανοιχτό κόμμα το οποίο ξέρει να συζητά με επιχειρήματα χωρίς κραυγές και αποδραματοποιημένα θα σας πω.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Εγώ αναρωτιέμαι γιατί θεωρείται απαραίτητη μια τέτοια συζήτηση σε εκπροσώπους του Κοινοβουλίου; Είναι ένα θέμα συνείδησης, δεν είναι; Είναι ένα ζήτημα πως κάποιος βλέπει προσωπικά το θέμα. Δεν είναι δηλαδή τώρα πήγαμε να μπλέξουμε λίγο αν κάποιος έχει τη διάθεση να καταψηφίσει ή να απόσχει. Μήπως αυτό σημαίνει και καταψηφίζω ή απέχω από τα της κυβέρνησης; Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα αυτό είναι εντελώς ζήτημα συνείδησης αγαπητέ μου κύριε Καιρίδη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Σίγουρα είναι .

Δημήτρης Βενιέρης  :

Γι αυτό λέω γιατί να το συζητήσουμε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, γιατί και η συνείδηση διαμορφώνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Άλλωστε οι κοινωνίες όπως ξέρετε, έχουν αλλάξει συνείδηση συν τω χρόνω πριν από τριάντα χρόνια η Πέρσα ήταν ένα 5% σήμερα είναι ένα 30% και ή 40 ή 50 δεν ξέρω τώρα, ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις, οι αλλαγές είναι ραγδαίες και στα ζητήματα αυτά των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, όπως και άλλων έτσι μειονοτικών ομάδων και αυτή η συζήτηση είναι πάρα πολύ χρήσιμη, η οποία πρέπει να γίνεται και δημοσίως πέρα από την κοινοβουλευτική ομάδα στο εσωτερικό και ευρύτερα με την ελληνική κοινωνία, την οποία αντιπροσωπεύουν οι βουλευτές βεβαίως.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Έβαλε ένα ερώτημα, ένας ακροατής και η Βιργινία έλεγε, μόλις έχουμε τον κύριο Καιρίδη θέλω να το θέσω, Βιργινία αυτό το οποίο έγραψε;

Βιργινία Δημαρέση :

Ναι γιατί μπαίνουν πολλά ερωτήματα στο viber αυτό το διάστημα στο Όπως και εσείς φαντάζομαι τα ακούτε και από τους ψηφοφόρους σας και από τον κόσμο είχαμε ένα ωραίο ερώτημα εδώ από έναν ακροατή προέχει το δικαίωμα ενός ομοφυλόφιλου να έχει παιδί ή ένα παιδί να έχει πατέρα και μητέρα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Το δεύτερο. Δεύτερο όπως και προέχει ένα παιδί να έχει πατέρα, είτε ομοφυλόφιλο, είτε ετεροφυλόφιλο σε σχέση με το τι κάνει ο ετεροφυλόφιλος, η ομοφυλόφιλος πάνω από όλα τα παιδιά και νομίζω είναι μια παιδοκεντρική ρύθμιση αυτή που κάνουμε άλλωστε, γι αυτό αφήσαμε έξω την παρένθετη. Και θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά, τα οποία σήμερα είναι απροστάτευτα. Υπάρχουν περιπτώσεις ελληνόπουλων στο εξωτερικό με ομόφυλους γονείς που δεν μπορούν να εγγραφούν στα δημοτολόγια και δεν μπορούν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά όλους να μας βρίσκει αντίθετους και κάτι πρέπει να γίνει.

Βιργινία Δημαρέση :

Ναι.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Αν είναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Για να πάω και για ένα βήμα παραπέρα. Η διεθνής στατιστική λέει ότι οι περισσότερες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα δικαιώματα στα παιδιά από ότι στον πολιτικό γάμο, αν είναι τριάντα δύο, τριάντα τρεις χώρες παγκοσμίως που έχουν τον πολιτικό γάμο, ομόφυλων ζευγαριών είναι περίπου νομίζω τριάντα εννιά οι χώρες που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των παιδιών από ομόφυλους γάμους. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζει τον γάμο, αλλά αναγνωρίζει τα πλήρη δικαιώματα του παιδιού.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Αν το θέμα.

Βιργινία Δημαρέση :

Γιατί τόσες αντιδράσεις κύριε Καιρίδη;

Δημήτρης Βενιέρης  :

Πριν π΄άμε εκεί Βιργινίαμισό λεπτό λίγο. Αν αγαπητέ μου κύριε Καιρίδη, αγαπητέ Δημήτρη το πρόβλημα ή το θέμα αφορά στα παιδιά; Ρωτώ, δεν υπάρχει ικανός και αναγκαίος αριθμός ετερόφυλων ζευγαριών να πάρουν αυτά τα παιδιά; Και αν είναι πραγματικά το θέμα και η σκέψη μας τα παιδιά. Γιατιί έχω την εντύπωση απ’ότι έχω ρωτήσει ναι απ’ότι γνωρίζω είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός εκείνων που ενδιαφέρονται να πάρουν παιδιά τα οποία έχουν βρεθεί σε ιδρύματα και λοιπά, αφού υπάρχει ο αριθμός των ενδιαφερομένων, γιατί να μην λύσουμε αν επαναλαμβάνω το θέμα αφορά κυρίως ή ειδικά στα παιδιά γιατί να μην το λύσουμε έτσι;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, η υιοθεσία είναι το ένα, αλλά δεν είναι μόνο η υιοθεσία. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που έχουν παιδιά και μπορούν να τα κάνουνε είτε εντελώς πώς να το πούμε παραδοσιακά, είτε μέσω υποβοηθούμενης κύησης να πούμε.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Ναι ναι με παρένθετη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσι δεν είναι; Στο εξωτερικό ή στο εξωτερικό. Αυτά τα παιδιά πρέπει κάπως να προστατευθούν. Αυτό είναι μια πραγματικότητα θέλω να πω εμείς δεν δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα, ούτε ερχόμαστε να αλλάξουμε. Ερχόμαστε να αναγνωρίσουμε μια υπάρχουσα πραγματικότητα που χρειάζεται προστασίας και ρύθμισης και θα σας έλεγα τούτο και για το γάμο. Εμείς θέλουμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο, όχι, παρόλο που είμαστε συντηρητικοί, ακριβώς επειδή είμαστε συντηρητικοί.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Για το γάμο δεν νομίζω ότι υπάρχει. Νομίζω ότι και μόνο η συζήτηση είναι λάθος συζήτηση γιατί δεν μας πέφτει λόγος στο τι θα κάνουν δύο ελεύθεροι άνθρωποι δυο ανήλικες αγαπητέ μου κύριε Καιρίδη, απλά αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και χθες μιλήσαμε με την.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και ο γάμος πρόβλημα των παιδιών.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Είναι αυτό που συζητήσαμε την κυρία Φουντεδάκη, η οποία ήταν στα σεμινάρια απ’ ότι ξέρω την καθηγήτρια από το πανεπιστημίο. Είναι εξαιρετική, εξαιρετική ναι την είχαμε χθες εδώ καμία φοβερή, μια εξαιρετική κουβέντα, αλλά αυτό το οποίο μας είπε είναι ότι αφού θεσπισθεί ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, δεν μπορείς νομικά δεν μπορείς με κανένα τρόπο να απαγορεύσει το δεύτερο σκέλος. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το δεύτερο σκέλος ποιο είναι το;

Δημήτρης Βενιέρης  :

Δεύτερο σκέλος είναι αυτό στο οποίο ένα μεγάλο κομμάτι των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις των ερωτώμενων στις δημοσκοπήσεις είναι απέναντι, επειδή νωρίτερα λέγαμε για κοινωνία, ενώ στο πρώτο υπάρχει μια συγκατάβαση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κατάλαβα, προσδιορίστε μου ακριβώς, εννοείτε την παρένθετη ως δεύτερο ή τι εννοείεννοείτε; .

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι, όχι, την τεκνοθεσία ή την υιοθεσία από ένα ομόφυλο ζευγάρι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι μόνο δεν την εμποδίζει.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Αυτό λεω δεν την εμποδίζει.

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι μόνο δεν την εμποδίσει, την υιοθεσία. Ακούστε, η λογική είναι πάρα πολύ απλή από τη στιγμή που μπορεί ένας άνδρας μόνος να υιοθετήσει από το 1946 και μετά θα ήταν παράλογο να απαγορεύσεις σε ζευγάρι να υιοθετήσει. Μπορεί και μόνος του ένας άντρας και προφανώς αν το αποφασίσει να μεγαλώσει αυτό το υιοθετημένο παιδί στη συνέχεια, μαζί με έναν δικό του ομόφυλο σύντροφο, δεν υπάρχει λόγος να μην έχει δικαίωμα σε αυτόν τον δεύτερο ομόφυλο σύντροφο το παιδί, αν κάτι πάθει ο κηδεμόνας, ο νομικά κατοχυρωμένος κηδεμόνας, περί αυτού πρόκειται. Άπαξ και το έχεις δώσει το δικαίωμα ήδη από το 1946 στον έναν, σε έναν να υιοθετήσει.

Βιργινία Δημαρέση :

Το θέμα είναι να μη μένει μετέωρο το παιδί να το πούμε έτσι, σε περίπτωση που κάποιος πάθει κάτι, όπως είναι και σε μία κανονική να το πω σε πολλά εισαγωγικά, πυρηνική οικογένεια, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, δηλαδή αν πάθει κάτι ο μπαμπάς, η μαμά μένει πίσω και φροντίζει το παιδί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρχε αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εδώ υπάρχουν τραγικές ιστορίες τις οποίες πρέπει με αγάπη και πραγματικά με σύνεση και ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό να τις δούμε. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτά τα ομόφυλα ζευγάρια και αν πάθει κάτι ο βιολογικός γονιός ή ο νομικά αναγνωρισμένος κηδεμόνας, το παιδί μένει ορφανό και πηγαίνει σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς και δεν έχει δικαίωμα πάνω να το μεριμνήσει και να έχει τη φροντίδα του ανθρώπου που που ητανε μαζι του.

Βιργινία Δημαρέση :

Αφου ειναι τοσο ανθρωπινο το θέμα γιατί είναι βαθιά ανθρώπινο αυτό, γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας Και έχουμε φροντιστήρια επί φροντιστηρίων.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, καταρχάς να πούμε ότι οι αντιδράσεις διαπερνούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ότι η Νέα Δημοκρατία και οι εσωτερικές ενστάσεις και εντάσεις, αν θέλετε, είναι καθρέφτης συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, η Νέα Δημοκρατία, είναι μεγάλη παράταξη και προφανώς συσπειρώνει ανθρώπους με διαφορετικές, έτσι σε αυτά τα ζητήματα, απόψεις για αυτό γίνονται συζητήσεις, όχι φροντιστήριο, όχι μασάζ, όπως έτσι αρέσκονται κάποιοι να γράφουν στον Τύπο γιατί προφανώς γαργαλάει τον Τύπο και τους δημοσιογράφους να υπάρχει έτσι εσωκομματικό πρόβλημα που δεν υπάρχει. Έτσι δεν είναι; Αλλά προφανώς πρέπει να γίνει αυτή η κουβέντα είναι κάτι καινούργιο, εγώ το κατανοώ απόλυτα. Ήταν απολύτως προβλέψιμο, απολύτως θεμιτό. Πρέπει να γίνει ωστόσο, αυτή τη συζήτηση. Η Ελλάδα έχει αποφασίσει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του ιδρυτή της παράταξής του είχε πει πολύ σωστά να είναι, να ανήκει στη Δύση, έτσι δεν είναι; Όχι μόνο πολιτικά και οικονομικά, αλλά και αξιακά κατεξοχήν.

Βιργινία Δημαρέση :

Ππρέπει να κλείσει γρήγορα το θέμα αυτό, κύριε Καιρίδη;Να έρθει γρήγορα για ψήφιση. Τι λετε εσείς;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, να υπάρξει συζήτηση αλλά από ένα σημείο και μετά να μην κακοφορμίσει αυτή η συζήτηση να γίνει συντεταγμένα και να ολοκληρωθεί βεβαίως.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Εγω αντικειμενικά για το θέμα, χρόνος απαραίτητος ο ικανός και αναγκαίος δεν έγινε καμιά εκτενή συζήτηση τώρα. Η πολιτική διαχείριση, η επικοινωνιακή είναι ένα θέμα, αλλά δεν το μείζον. Δεν έχει δηλαδή βιαζόμαστε αυτό που δεν καταλαβαίνει πολύς κόσμος, αγαπητέ μου κύριε Καιρίδη, είναι γιατί αυτή η πρεμούρα; Γιατί δηλαδή το θέμα τόσο γρήγορα το φέραμε …φαινόμενο; .

Δημήτρης Καιρίδης :

Υπάρχουν και οι άλλοι που λένε ότι ενώ γίνονται τόσο πάρα πολλά πράγματα από αυτή την κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας, έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό και έχει μονοπωλήσει τις τελευταίες μέρες και θα μονοπωλήσει νομίζω ώσπου να ψηφιστεί και να ολοκληρωθεί αυτό το ζήτημα το οποίο αφορά εν πάση περιπτώσει μια μικρή ομάδα πλυθισμού και δεν μιλάμε για όλα τα υπόλοιπα που κάνουμε στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Όχι, όχι, Φλωρίδης κάνει πολύ καλή δουλειά, φαίνεται οι αλλαγές που κάνει είναι κάτι το οποίο χειροκρότησε ο κόσμος. Υπάρχουν θεσμικές παρεμβάσεις; Το άνοιγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μια θεσμική παρέμβαση, η οποία είδα δημοσκόπηση όπου ακόμη και ψηφοφόροι των αριστερών κομμάτων λένε ναι, δεν λέει κάποιος ότι δεν γίνεται δουλειά για αυτό λέω αυτο το θεμα γιατι με τοσο μεγαλη πρεμουρα πρέπει να το λύσουμε σήμερα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε την ακούω αυτή την κριτική και είναι μια κριτική η οποία γίνεται και στο εσωτερικό για να είμαστε ειλικρινείς της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί δίπλα στις ευάλωτες ομάδες. Θα σταθεί δίπλα στα άτομα με αναπηρία, στις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και στην ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα με την εθνική στρατηγική που είχε εξαγγείλει ήδη από την προηγούμενη τετραετία και σήμερα υλοποιεί με αυτήν την απόφαση. Προφανώς αναλαμβάνει ένα πολιτικό ρίσκο. Προφανώς υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι μας που αντιδρούν, όπως το είπατε και εσείς και εγώ βουλευτής είμαι. Και έχω μάλιστα το προνόμιο ναι μεν εκλέγομαι στη βόρεια Αθήνα, αλλά προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα να συνομιλώ αν θέλετε τόσο με το Κέντρο όσο και με την περιφέρεια.

Βιργινία Δημαρέση :

Ήταν μέσα στο πρόγραμμα σας στο προεκλογικό αυτό, ενώ του κόμματος κύριε Καιρίδη;

Δημήτρης Καιρίδης :

Και γι αυτό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση. Άνοιξε το τυπωμένο φυλλάδιο θα δείτε ότι μιλάει για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Εκεί μέσα υπάρχει αυτό, υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον Ιούλιο, με τις οποίες πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης. Υπήρχε σε συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού που έδωσε κατά καιρούς το Bloomberg και ούτω καθεξής και από κει και πέρα προχωράμε μπροστά.

Βιργινία Δημαρέση :

Συνεπώς είναι πως είναι λίγο περίεργο. Επανέρχομαι πάλι συγχωρέστε με, που δεν το κατάλαβαν οι βουλευτές σας αυτό έτσι; Εκεί ήθελα να καταλήξω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, όχι, δεν είναι καθόλου περίεργο. Το ότι υπάρχει μια ομάδα που αντιδρά, είναι πολύ φυσιολογικό σε ένα τέτοιο ζήτημα. Να επαναλάβω ότι δεν καινοτομούμε ότι ακολουθούμε την υπόλοιπη Ευρώπη, την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, όχι την Ανατολική, στην οποία είκοσι χώρες έχουν προχωρήσει σε αυτό, ξεκινώντας από την Ολλανδία το 2000 – 2001, ακόμα και συντηρητικές κυβερνήσεις το έχουν κάνει, όπως ο Κάμερον στη βρετανία το 2014 και ερχόμαστε εδώ να καλύψουμε ένα πραγματικό νομικό κενό.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Βέβαια αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Κάνουμε ένα ιστορικό άλμα γιατί η Δυτική έχει άλλες προσλαμβάνουσες, άλλη ιστορία, άλλες καταβολές, άλλο αξιακό σύστημα σε σχέση με εμάς που είμαστε λίγο υπό των Τούρκων, λίγο υπό των Βαλκανίων, λίγο υπό των πραγμάτων.

Δημήτρης Καιρίδης :

Προσπάθεια δεν ήτανε να ξεφύγουμε από το 1821, από τους πατριάρχες;

Δημήτρης Βενιέρης  :

Συμφωνώ απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με ιστορικά άλματα, δηλαδή το ιστορικό άλμα ή το χρονικό άλμα μάλλον. Δηλαδή πάμε βίαια να φέρουμε κάτι το οποίο ναι στην Ευρώπη μπορεί να ισχύει, αλλά οι Ευρωπαίοι έλεγα στην κυρία Φουντεδάκη, πώς τη λένε την κυρία την καθηγήτρια; Ναι, της έλεγα το εξής. Λέμε ότι στη Δανία αυτό τότε δεν ξέρω που, αλλά εγώ θυμάμαι πριν από είκοσι πέντε χρόνια, δημοσιογράφος ήμουν και τότε. Οι Δανοί ως πρότυπο οικογένειας είχαν τη μονογονεϊκή, ένας γονέας, ένα παιδί πριν από τριάντα χρόνια. Έχουν άλλα δεδομένα οι Δανοί για να πω ότι εμένα η ανιψιά μου, η Θεία μου, η ξαδέρφη μου, ο θειός μου…

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν έχετε δίκιο και επιτρέψτε μου να σας πω τούτο. Η Ιρλανδία είναι μια βαθιά καθολική χώρα, υπερσυντηρητική, η οποία μέχρι πρόσφατα απαγόρευε τις αμβλώσεις. Τις άμβλωσεις παρακαλώ και έχει θεσμοθετήσει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Η Μάλτα, καθολική χώρα, η Ισπανία. Η Ισπανία του Φράνκο, αν θυμάστε πού ήταν η Ισπανία πριν από σαράντα και πενήντα, χρόνια έτσι δεν είναι; Και βρέθηκε σήμερα εδώ οι κοινωνίες εξελίσσονται, αυτό το δείχνει ιδίως το γεγονός ότι στις νεότερες ηλικίες η αποδοχή είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα υπάρχει και αυτό. Το πρόβλημα μας είναι ότι μονογονεϊκή, διγονεϊκή, στο τέλος τέλος, δεν κάνουμε αρκετά παιδιά και πρέπει να καθίσουμε να το δούμε με πολλή προσοχή αυτό το ζήτημα. Την ώρα που κρίνουμε τους σκανδιναβούς να πούμε ότι η Σκανδιναβία έχει συνολικά πολύ υγιέστερο ποσοστό αναπαραγωγής και γονιμότητας από ότι εμείς εδώ στην Μεσόγειο.

Δημήτρης Βενιέρης  :

Για να κλείσουμε κύριε Καιρίδη, για να κλείσουμε επειδή πιέζει ο χρόνος, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θα κάνω την ίδια ερώτηση που έκανα χθες, η οποια ειναι δυσκολη στην απάντηση γιατι εγω αν εχω καποιους ενδοιασμους προβληματισμούς τους έχω για το παιδί και μόνο όχι τίποτα τα υπόλοιπα δεν με αγγίζουν γιατί δεν πρέπει να αγγίζουν, δηλαδή δεν με αφορά. Όταν λέω δεν με αφορά, δεν έχω κανένα δικαίωμα να παρέμβω στη ζωή ενός ενήλικα αλλά πραγματικά νοιάζομαι ως πατέρας και εγώ δύο ανηλίκων για το παιδί. Αν το παιδάκι λίγο μεγαλώσει και κάποια στιγμή ήρθε στο σαλόνι ενός ομόφυλου ζευγαριού και πει, γιατί με βάλατε σε αυτό το περιβάλλον; Ποια θα ήταν η απάντηση;

Δημήτρης Καιρίδης :

Γιατί σε αγαπήσαμε φαντάζομαι, θα είναι η απάντηση που δίνουν όλοι οι γονείς στα παιδιά τους. Κοιτάξτε, εγώ κατανοώ απόλυτα αυτό που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας ως την ιδανική οικογένεια και εγώ σε τέτοια οικογένεια μεγάλωσα και τέτοια οικογένεια έχω με δύο μικρά παιδιά, όμως θα πρέπει να πούμε ότι ταυτόχρονα υπάρχει και μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε, αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Βιργινία Δημαρέση :

Εγώ καταλαβαίνω απόλυτα τι λέει ο κ. Καιρίδης. Μπορεί η Θεία μου οπως το ειπες Η γιαγιά μου να μην έχουν τέτοιες προσλαμβάνουσες, αλλά υπάρχουν και τέτοιες οικογένειες στην κοινωνία. Για πόσες οικογένειες περίπου το ξέρουμε αυτό δηλαδή; Πόσους αφορά το νομοσχέδιο για τον ρωτάει ο κόσμος, αυτό κύριε Καιρίδη;

Δημήτρης Καιρίδης :

Δεν το ξέρω πραγματικά δεν έχω αυτά τα στοιχεία, αλλά ξέρω περιπτώσεις ανεκδοτολογικά θέλω να πω από τη δικιά μου επαφή που έχουμε με ψηφοφόρους με κόσμο και τα λοιπά ότι υπάρχουν πολλά δράματα πίσω από αυτό και ότι αυτό που μετράει το περισσότερο για τους γονείς να το πούμε είναι η αγάπη και η φροντίδα και έχουμε πολλές περιπτώσεις και σε ετερόφυλα ζευγάρια που αυτό το στερούνται τα παιδιά. Άρα, καταλάβετε που θέλω να το πάω, είδατε τον ετεροφυλόφιλο, νταή κηδεμόνα να ξύλοδέρνει το παιδί του και να τον στέλνει στο νοσοκομείο, στην εντατική, το τετράχρονο, προχθές. Επαναλαμβάνω. Ο γάμος είναι συντηρητικός θεσμός. Δίνουμε πρόσβαση σ αυτόν ακριβώς επειδή είμαστε συντηρητικοί. Ακριβώς επειδή η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στον γάμο και στην οικογένεια ως θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής. Ακριβώς επειδή θέλουμε κοινωνική συνοχή και θέλουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη, δημοκρατική Νέα Δημοκρατία που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες και προχωράει τη χώρα μπροστά με κόστος, προφανώς με ενστάσεις με επιφυλάξεις. Εδώ είμαστε όλα να τα λύσουμε και να τα απαντήσουμε

Δημήτρης Βενιέρης  : Να είστε καλά κύριε Καιρίδη, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επικοινωνία, Καλημέρα.