Ο Δημήτρης Καιρίδης στo ”Σήμερα” του ΣΚΑΪ με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο | 04.06.24

YouTube video

00:00:00 Δημήτρης Οικονόμου
Ναι, πάμε να καλημερίσουμε εδώ τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου που έχουμε κοντά μας, τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη. Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ.

00:00:06 Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα. Καλημέρα.

00:00:07 Άκης Παυλόπουλος
Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

00:00:08 Δημήτρης Οικονόμου
Διότι  οι Τούρκοι το μυαλό τους δεν αλλάζει, να βλέπουμε λέει με  λεπτομέρεια  τι φοράνε οι Έλληνες στην Αλεξανδρούπολη δεν αφορά, τα ρούχα τους φοράν κανονικά

00:00:19 Δημήτρης Καιρίδης
Τώρα, ξέρετε έρχονται κατά χιλιάδες.

00:00:22 Δημήτρης Οικονόμου
Γίνεται χαμός ε;

00:00:22 Δημήτρης Καιρίδης
Γίνεται χαμός από το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία γενικά φέτος ο τουρισμός θα σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά με τη Visa στα νησιά εγώ ήμουνα στην Κω, ήμουνα στη Λέσβο, ήμουνα στην Σάμο ,θα πάω την Πέμπτη στη Χίο.

00:00:34 Δημήτρης Καιρίδης
Κάθε μέρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έρχονται 3,4, 5, πλοία γεμάτα με Tούρκους τουρίστες.

00:00:41 Δημήτρης Οικονόμου
Aυτοί πόσες μέρες μένουν εδώ;

00:00:42 Δημήτρης Καιρίδης
Αυτοί μένουνε από ημερήσια εκδρομή μέχρι 7 μέρες και το καλό τους, όπως λένε οι ντόπιοι είναι ότι δεν μένουνε στα all inclusive βγαίνουν έξω στην αγορά.

00:00:53 Δημήτρης Καιρίδης
Ξοδεύουν τρώνε πίνουν γιατί ξέρετε το ποτό είναι πολύ ακριβό στην Τουρκία.

00:00:57 Δημήτρης Οικονόμου
Κανονικοί τουρίστες.

00:00:58 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι. Και  ψωνίζουν πάρα πολύ. Γενικά έχουν μια καταναλωτικότητα να πούμε.

00:01:04 Δημήτρης Οικονόμου
Γιατί έχουν και χρήματα

00:01:06 Δημήτρης Καιρίδης
Έχουν και χρήματα και θέλουν να τα ξοδέψουν λόγω της συνεχούς υποτίμησης της λίρας και του πληθωρισμού, εκεί, είναι και κάποια πράγματα πιο φτηνά εδώ, και κατά συνέπεια πάμε πολύ καλά. Το ίδιο και στον Έβρο, όπου αναμένονται ουρές χιλιομέτρων. Τωρα εχουν γιορτή στα μέσα Ιουνίου τα ξέρει ο Μανώλης, και αναμένουνε μέχρι να φτιαχτεί επιτέλους αυτό το μεγάλο έργο., το  νέο τελωνείο που θέλουμε με τη νέα γέφυρα, εκεί στο ποτάμι έχουμε πρόβλημα, εμείς στην είσοδο, την ώρα που οι Τούρκοι έχουν εξαιρετική πύλη εξόδου και  εισόδου. Ναι, είναι μία από τις.

00:01:41 Μανώλης Κωστίδης
Να σας πω ένα ευχάριστο νέο;

00:01:42 Δημήτρης Οικονόμου
Για πες Μανώλη.

00:01:45 Μανώλης Κωστίδης
Επειδή ο κύριος Καιρίδης, αναφέρθηκε σε αυτές τις περιοχές το μπαϊράμι., η γιορτή τους  ξεκινάει θεωρητικά στις 15 του μήνα και τελειώνει στις 19. Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος θα δώσει 2 μέρες αργίας, 20,21 άρα 9 ημέρες αργίας.. ‘Άρα καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στη Σάμο, στη Χίο, στην Κω, στη Ρόδο, στον Έβρο  και στη Λέσβο, παντού, χαμός θα γίνει.

00:02:08 Δημήτρης Οικονόμου
Τα βλέπετε κύριε Υπουργέ πως κάνουν οι Πρόεδροι, δίνουν και κάτι παραπάνω,  όχι σαν τον Μητσοτάκη που ”κόβει”. Μητσοτάκης εδώ κόβει.

00:02:17 Δημήτρης Καιρίδης
Τώρα τα λέτε ναι…

00:02:18 Δημήτρης Οικονόμου
Ευρώπη,  Ευρώπη. Εδώ.

00:02:20 Μανώλης Κωστίδης
Η Ευρώπη.

00:02:23 Δημήτρης Καιρίδης
Εν πάσει περιπτώσει να πούμε ότι η Κωνσταντινούπολη των 20 εκατομμυρίων που έχει μια αρκετά αναπτυγμένη μεσαία και ανώτερη τάξη, η οποία ταξιδεύει και έρχεται, είναι πάρα πολύ κοντά η  Αλεξανδρούπολη και πάρα πολύ εύκολη και όχι μόνο η Αλεξανδρούπολη, μέχρι την Καβάλα, τη Θάσο, όλα τα παράλια έτσι της Βόρειας Ελλάδας και πρέπει γρήγορα εμείς να αναβαθμίσουμε την πύλη εισόδου εκεί στους Κήπους προφανώς.

00:02:47 Άκης Παυλόπουλος
Όλο αυτό το σόου με τα drones που θα παρακολουθούν από την Αλεξανδρούπολη και τα λοιπά τι νόημα έχει;

00:02:52 Δημήτρης Καιρίδης
Εντάξει, έρχονται και επανέρχονται, τους πονάει πάρα πολύ.

00:02:54 Δημήτρης Καιρίδης
Έχει δίκιο ο Μανώλης εγώ ξέρετε είμαι Καβαλιώτης και θυμάμαι την εποχή -τώρα εσείς εν πάση περιπτώσει- οι  περισσότεροι των τηλεθεατών δεν είχαν γεννηθεί τη δεκαετία του ’70 για εμάς τους Καβαλιώτες, η Αλεξανδρούπολη ήτανε ένα παραμεθόριο να πούμε, επαρχιακό χωριό δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών κοιμισμένο, και το μεγάλο κέντρο του Έβρου ήταν η Ορεστιάδα τότε με το μεγάλο κάμπο και την πολύ πλούσια αγροτική παραγωγή. Αυτά έχουν αλλάξει σήμερα η Αλεξανδρούπολη είναι το πιο δυναμικό αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό που αναπτύσσεται το περισσότερο γρήγορα γίνεται μια κοσμογονία και ακόμα είναι μόνο η αρχή.

00:03:34 Δημήτρης Οικονόμου
Αυτό δεν τους αρέσει  σε όλους.

00:03:34 Δημήτρης Καιρίδης
Δεν είμαστε ούτε στο 5%, ναι, διότι παρακάμπτονται τα Στενά και ότι υποβαθμίζεται η γεωστρατηγική θέση. Να κάνουμε όμως και μερικά σχόλια για αυτά που ειπώθηκαν.

00:03:44 Δημήτρης Οικονόμου
Ποιά εννοείτε;

00:03:44 Δημήτρης Καιρίδης
Ειπώθηκαν και μερικά λάθη.  Καταρχάς να διορθώσουμε το πολύ καλό ρεπορτάζ για τον πληθωρισμό, γιατί κάθησα και το ψαχνω. Εχω και αυτή την εμμονή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, η Τουρκία έχει όχι τον τρίτο, τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο. Όχι ότι κάτι αλλάζει, είναι μπροστά της μόνο η Ζιμπάμπουε, η Αργεντινή, το Σουδάν και η Βενεζουέλα, είναι πέμπτη, προφανώς με μεγάλη διαφορά στην Ευρώπη. Ακόμα και η Ουκρανία που έχει πόλεμο, δεν έχει την πληθωριστική έξαρση και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Μάιο είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, διότι από το ’69, επισήμως πάντοτε με τα επίσημα στοιχεία πήγε στο 75% βγήκε ο Σίμσεκ ο Διοικητής να πει ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, και ότι θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, αλλά η πραγματικότητα είναι.

00:04:34 Δημήτρης Οικονόμου
Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω.

00:04:35 Μανώλης Κωστίδης
Ασαφής, που λέει και η εφημερίδα.

00:04:37 Δημήτρης Καιρίδης
Προς το παρόν, δυστυχώς το πρόγραμμα έχει προβλήματα και το 75% χτυπάει άμεσα στην τσέπη του μέσου Τούρκου.

00:04:45 Δημήτρης Οικονόμου
Ναι μας το έδειξε ο Μανώλης και μας είπε και τιμές κιόλας.

00:04:47 Δημήτρης Οικονόμου
Και ακρίβεια, έτσι, έτσι.

00:04:49 Δημήτρης Οικονόμου
Όπως της Ελβετίας. Αν θες να ζήσεις όπως ζούμε εμείς εδώ πληρώνεις τεράστια, τρομακτικά, τεράστια ποσά ασύλληπτα και για μας βέβαια.

00:04:55 Δημήτρης Καιρίδης
Είναι το βασικό πρόβλημα του Erdoğan σήμερα, παρόλο που υπερπενταπλασίασε τα επιτόκια από το 8% στο 50, αυτά παραμένουν αρνητικά. Πρέπει να κάνει πολλά και στις δημόσιες δαπάνες, δηλαδή πρόγραμμα λιτότητας. Δεν πέφτει αλλιώς.

00:05:07 Δημήτρης Οικονόμου
Άρα τα πράγματα είναι δύσκολα και τα ακόμα χειρότερα, μπροστά της τα έχει η Τουρκία, λέτε.

00:05:10 Δημήτρης Καιρίδης
με πολιτικές συνέπειες και φθορά περαιτέρω.

00:05:12 Δημήτρης Οικονόμου
Για πάμε λίγο στα δικά μας τώρα γιατί είδαμε πριν την ιστορία αυτή με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που μας έκανε εντύπωση. Ξεκίνησε εδώ και καιρό αυτή η ιστορία καλά το είχε επισημάνει ο Μανώλης. Από τη συνέντευξη του  Τούρκου προέδρου στον Μανώλη στην Καθημερινή που τον είχε ρωτήσει και κάποιο ψήγμα είχε αφήσει, φτάσαμε στη δήλωση του υπουργού Παιδείας, τι σημαίνει αυτό;

00:05:28 Δημήτρης Καιρίδης
Είναι ένα σημαντικό βήμα. Κοιτάξτε να δείτε, φαίνεται ότι υπάρχει μια δέσμευση Erdoğan περί αυτού, δέσμευση η οποία όμως.

00:05:34 Δημήτρης Οικονόμου
Έχει γίνει και συζήτηση ενδεχομένως μεταξύ των ηγετών;

00:05:36 Δημήτρης Καιρίδης
Και με τον Βαρθολομαίο προφανώς.

00:05:38 Δημήτρης Οικονόμου
Και με τον Μητσοτάκη;

00:05:38 Δημήτρης Καιρίδης
Και με τον Βαρθολομαίο. Αλλά περνάνε τα χρόνια και οι καιροί και βλέπετε ότι δυσκολεύεται να το κάνει, στο πλαίσιο του εγώ είμαι δημοκράτης, υπέρ όλων των θρησκειών. Ξέρετε, προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλες τις θρησκευτικές μειονότητες στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προβάλει αυτό το πρόσωπο και προς το εξωτερικό. Εδώ  όμως υπάρχει μια μεγάλη μάχη, πρέπει να το καταλάβουν οι τηλεθεατές, χωρίς τη θεολογική, τίθεται θέμα, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τίθεται θέμα στελέχωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτού του πανάρχαιου και τόσο κρίσιμου θεσμού που είναι το οικονομικό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εδώ εμπλέκεται η Αμερική, προσέξτε τώρα, εμπλέκεται η Αμερική, εμπλέκεται η  Ρωσία, διότι τίθεται το ζήτημα, ποιος θα ηγηθεί της ορθοδοξίας; Ποιος θα ηγηθεί της ορθόδοξης της παγκόσμιας Ορθόδοξης κοινότητας των 300 εκατομμυρίων; Θα είναι το Πατριαρχείο της Μόσχας υπό τον πλήρη έλεγχο του Πούτιν με τον αυταρχισμό και τον εθνικισμό και θα σας έλεγα μια ιδεολογία εξαιρετικά αντιδραστική. Είδατε τι λένε όχι μόνο στην Ουκρανία τα εθνικιστικά, αλλά για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, αντιφιλελεύθεροι και ούτω καθεξής. Ή  η πιο σύγχρονη, πιο προσαρμοσμένη να πούμε στις φιλελεύθερες παραδόσεις της Δύσης, Ορθοδοξία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τις οικολογικές ευαισθησίες και με το φιλελεύθερο πρόταγμα. Η μάχη αυτή μαίνεται, εδώ πολλές φορές δεν της δίνουμε.

00:07:02 Μανώλης Κωστίδης
Άρα κύριε Υπουργέ, συγγνώμη επειδή τα λέτε και πολύ ωραία, αλλά και ως πολιτικός τα λέτε και πιο εκλεπτυσμένα. Αυτό που καταλαβαίνουμε ότι ενδεχομένως να είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ζητούν.

00:07:13 Δημήτρης Οικονόμου
Να πιέζουν.

00:07:14 Μανώλης Κωστίδης
Αυτή την  περίοδο την ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

00:07:17 Δημήτρης Οικονόμου
Ένα της Ρωσίας.

00:07:18 Μανώλης Κωστίδης
Και της Θεολογικής Σχολής της  Χάλκης.

00:07:19 Δημήτρης Καιρίδης
Λοιπόν, για να μην κατηγορηθώ για ”εκλέπτυνση” να το πούμε ξεκάθαρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε συμφέρον να ενισχύσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το κάνουν σε κάθε περίπτωση και κάθε περίσταση. Άλλωστε γι αυτό δέχονται τον οικουμενικό Πατριάρχη ως αρχηγό κράτους με όλες τις τιμές ακριβώς, για να το τονίσουν αυτό. Τώρα η μάχη μαίνεται, μαίνεται στην Αφρική. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας πιέζεται από την ρωσική διείσδυση στις ορθόδοξες ενορίες, μητροπόλεις της Αφρικής. Εγώ ήμουνα στο Κάιρο συνομίλησα, ήρθε εκεί ο Θεόδωρος. Είχαμε μια πολύ μεγάλη τελετή στον Αϊ Γιώργη του Καίρου και βεβαίως στα Ιεροσόλυμα, όπου υπάρχει δεύτερη πίεση όπου προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον αραβικό εθνικισμό, οι Ρώσοι για να περιορίσουν την επιρροή του Πατριαρχείου και σε όλο τον κόσμο.

00:08:09 Άκης Παυλόπουλος
άρα λοιπόν εδώ  αυτό μπορεί να συνδέεται και με την πρόσκλησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη να παραστεί στο γεύμα κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ένα. Δύο, μπορεί αυτό να το χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο για τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη Μονή και μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί;

00:08:27 Δημήτρης Καιρίδης
Και αυτό. Όλα συνδέονται.

00:08:29 Άκης Παυλόπουλος
Μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό ο Erdoğan και να  πει ότι  ορίστε εγώ κάνω πρόοδο στην υπόθεση  της Θεολογικής σχολής και αν αυτό θα περάσει από απαίτηση γύρω από την πλειονότητα.

00:08:39 Δημήτρης Οικονόμου
αυτό ειναι το κρίσιμο.

00:08:40 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε να δείτε η πατριαρχία Βαρθολομαίου σιγά σιγά ο άνθρωπος είναι μια χαρά στην υγεία του, αλλά προφανώς είναι πάνω από 30 χρόνια στον οικουμενικό θρόνο, είναι κάτι το οποίο θέλει να το αφήσει στους διαδόχους του να λύσει αυτό το πρόβλημα, ώστε να μπορούν να στελεχώνονται, διότι σήμερα.

00:08:58 Δημήτρης Οικονόμου
Εκεί είναι το φυτώριο.

00:08:59 Δημήτρης Καιρίδης
Ο κύκλος,  προφανώς, ο κύκλος των υποψηφίων για την διαδοχή είναι πάρα πολύ μικρός, έχει περιοριστεί, άρα θέλει να το λύσει και είναι μια δέσμευση αν θέλετε την οποία έχει κατά καιρούς έτσι προφορικά, πει ο Erdoğan, εδώ όμως μπαίνει και ο ευρύτερος ανταγωνισμός, γιατί στο μεταξύ είχαμε την αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας από το Πατριαρχείο, το  οικουμενικό. Είδατε τι έγινε με τη Μόσχα, τη μεγάλη ρήξη και εδώ μπαίνουν και οι Αμερικανοί και οι ευρύτεροι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι υπάρχει από πίσω,  πέρα από την Αθήνα και η Ουάσιγκτον.

00:09:37 Δημήτρης Οικονόμου
Κύριε Υπουργέ δεν έχουμε άλλο χρόνο. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας καλημερίζουμε.

00:09:38 Δημήτρης Καιρίδης
Να είστε καλά.