Ο Δημήτρης Καιρίδης στo «Σήμερα» του ΣΚΑΪ με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο | 13.05.24

YouTube video

00:00:00 Δημήτρης Οικονόμου
Καλώς ήλθατε κύριε Υπουργέ.

00:00:05 Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα, καλημέρα και στους δύο και στους τηλεθεατές μας.

00:00:09 Δημήτρης Οικονόμου
Και ο στρατηγός, ο κύριος Γκίνης, εδώ κοντά μας.

00:00:11 Κωνσταντίνος Γκίνης
Καλημέρα σας, καλή εβδομάδα.

00:00:13 Δημήτρης Οικονόμου
Για να δούμε τώρα είναι μια πολύ σημαντική και κρίσιμη ημέρα η σημερινή κύριε Υπουργέ. Πολυαναμενόμενο αυτό το ραντεβού, σε μια σειρά βέβαια επαφών που έχουν οι δύο ηγέτες και θα ακολουθήσουν και άλλες δύο που έχουμε μπροστά μας στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ. Εδώ φαίνεται ότι θα συζητηθούν τα πάντα, θα μπουν όλα στο τραπέζι, λέγαμε πριν με τον Μανώλη ότι το περιβάλλον έχει κάπως επιδεινωθεί κιόλας. Είναι όλα μαζί που είχαμε πριν, έχουν μπει και μερικά ακόμα. Απ’ ότι καταλαβαίνω…

00:00:37 Δημήτρης Καιρίδης
Ένας λόγος παραπάνω.

00:00:38 Δημήτρης Οικονόμου
Θα δούμε παραπάνω, άρα εσείς τι λέτε τι πρέπει να περιμένουμε εδώ; Περιμένουμε μια συνέχεια της Διακήρυξης των Αθηνών; Περιμένουμε να προχωρήσει κάτι στον πυρήνα των ζητημάτων μας; Τι θα γίνει;

00:00:48 Δημήτρης Καιρίδης
Καταρχάς, ένα ευρύτερο γενικό σχόλιο, ότι θα πρέπει σιγά σιγά τέτοιου τύπου συναντήσεις να αποδραματοποιούνται. Θέλω να πω, να γίνουν μία κανονικότητα, να είναι τακτικές, χρειάζονται αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ των Αρχηγών κυβερνήσεων των δύο χωρών, του Προέδρου Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδίως σήμερα που έχουμε τόσες πολλές περιφερειακές εντάσεις και μια τρομερή και φοβερή αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον και ιδίως στον περίγυρό μας. Εδώ, Βαλκάνια, Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Σαχέλ, μην τα πιάσουμε γίνεται χαμός. Λοιπόν, από κει και πέρα, θέλουμε να χτίσουμε πάνω στα θετικά που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και επιτρέψτε μου εδώ να πω ότι και στα θέματα της δικιάς μου ευθύνης που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός κατ’ εντολή του είχαμε σημαντική πρόοδο και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου έχουμε μια συνεργασία από τη μεριά της Τουρκίας, τέτοια που δεν είχαμε στο παρελθόν. Είχαμε την εργαλειοποίηση θυμάστε όλα αυτά και έχουμε μείωση των ροών την ώρα που το περιβάλλον φλέγεται και θα μπορούσαμε να έχουμε δραματική αύξηση.

00:01:51 Δημήτρης Οικονόμου
Το γεγονός ότι θα είναι ο Πατριάρχης στο δείπνο, τι σας λέει εσάς αυτό;

00:01:54 Δημήτρης Καιρίδης
Και αυτό θετικό και αυτό είναι θετικό, ο οποίος έχει παίξει τον δικό του ιστορικό ρόλο και αποτελεί ιστορικό ρόλο προσέγγισης. Θέλω να πω και ηρεμίας κατά το δυνατόν και μακάρι να τον ακούγανε περισσότερο στην Τουρκία.

00:02:11 Άκης Παυλόπουλος
Το ερμηνεύετε ως κίνηση καλής θέλησης μετά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, για τη Μονή της Χώρας;

00:02:19 Δημήτρης Καιρίδης
Και αυτό, αλλά κοιτάξτε ο Πατριάρχης και σωστά, έχει μια στενή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση, ακριβώς λόγω της θέσεως στην οποία βρίσκεται και ο Ερντογάν, ο οποίος γενικά αρέσκεται να παρουσιάζει ότι τα πάει καλά με τους θρησκευτικούς ηγέτες όλων των δογμάτων. Το έχει κάνει αυτό ακόμα και με τον Αρμένιο ηγέτη στο εσωτερικό της Τουρκίας και ούτω καθεξής. Υπάρχει αυτή η σχέση.

00:02:52 Δημήτρης Οικονόμου
Εντάξει θετικό είναι σε κάθε περίπτωση, θετικό.

00:02:52 Δημήτρης Καιρίδης
Λοιπόν είχαμε στο μεταναστευτικό την πρόοδο, είχαμε τη βίζα που είναι ένα συγκεκριμένο απτό χειροπιαστό.

00:03:00 Δημήτρης Οικονόμου
Μας πάτε μόνο στα θετικά βλέπω. Δεν θέλετε να πάμε στ’ άλλα..

00:03:04 Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς θέλουμε κι άλλα να συμπληρώσουμε σε αυτό, την πολιτική προστασία. Οι δύο χώρες είναι γείτονες. Αν υπάρξει μια πυρκαγιά, ένας σεισμός να θεσμοποιηθεί η διπλωματία των σεισμών έτσι δεν είναι; Στο περιβάλλον μοιραζόμαστε.

00:03:17 Άκης Παυλόπουλος
Στο περιβάλλον, όχι πολύ.

00:03:18 Δημήτρης Καιρίδης
Πρέπει, θα έπρεπε, θα έπρεπε διότι και οι δύο έχουμε την τουριστική μας. Μιλάω για την προστασία των θαλασσών μας. Ότι συμβαίνει στο Marmaray, ή στη Μαύρη Θάλασσα, επηρεάζει το Αιγαίο, στο Αιγαίο.

00:03:32 Δημήτρης Οικονόμου
Mα εδώ λέει έχουμε de facto καταστάσεις στο Αιγαίο, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα.

00:03:36 Δημήτρης Καιρίδης
Από κει και πέρα.

00:03:38 Δημήτρης Οικονόμου
Τώρα έχουμε λόγο εμείς.

00:03:39 Δημήτρης Καιρίδης
Έχουμε και τα αρνητικά, προφανώς τα σκαμπανεβάσματα, τα πίσω μπρος, τις εντάσεις και βεβαίως τη μεγάλη διαφορά που μας χωρίζει, στην οποία δεν βλέπω φως για να είμαστε ειλικρινείς, διότι η Τουρκία απέχει από το διεθνές δίκαιο, βρίσκεται σε απόσταση και όσο αυτό συμβαίνει, δεν βλέπω πως μπορεί να υπάρξει κάποια πρόοδος.

00:04:01 Δημήτρης Οικονόμου
Αν, ας πούμε, συζητηθεί το θέμα των θαλάσσιων πάρκων που οπωσδήποτε θα τεθεί. Η Τουρκία εδώ θέτει θέμα κυριαρχίας.

00:04:09 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε θέματα κυριαρχίας, το είπε και ο Γεραπετρίτης, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, δεν τίθενται, δεν είναι μέρος της συζήτησης, δεν μπορεί να είναι μέρος της συζήτησης, είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή, όχι μόνο τώρα, θα σας έλεγα και στο παρελθόν για να μην αδικήσω και προηγούμενους πρωθυπουργούς. Από κει και πέρα όμως, πρέπει να υπάρχει αυτή η επικοινωνία. Και σε αυτό, αν θέλετε, συμφωνούν όλα τα κόμματα που άσκησαν εξουσία. Δεν μιλάω για το περιθώριο, δεν μιλάω για τους κραυγάζοντες, τους συνήθεις, δεν μιλάω για τους λαϊκιστές, αλλά μιλάω για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν είναι αντίθετοι με αυτόν τον.. Από κει και πέρα ότι υπάρχει μια δυσκολία σε κάθε Έλληνα πολιτικό που είναι υπέρ του διαλόγου του δίαυλου και τα λοιπά να το εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι θυμωμένος, ο οποίος είναι δικαιολογημένα τραυματισμένος, καχύποπτος, σου λέει τώρα γιατί εκεί είναι αυτό που λέω πάντα στους φοιτητές στο πρώτο έτος, οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι προσωπικές σχέσεις, δεν είναι σχέσεις «σου κάνω μούτρα μου έκανες, δεν σου μιλώ και τα λοιπά» και είναι σχέσεις συμφέροντος, απολύτως συμφέροντος και εδώ πρέπει να σταθμίσει υπεύθυνη πολιτική ηγεσία μας συμφέρει; Από τη στιγμή που είναι προς το συμφέρον το εθνικό και εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, προχωράμε.

00:05:32 Δημήτρης Οικονόμου
Για να πάμε και στον στρατηγό να μας κάνει τη δική του ανάγνωση, τι λέτε στρατηγέ; Κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να μη γίνει καν αυτή η συνάντηση, έχουμε ακούσει και τέτοιες απόψεις στην Ελλάδα.

00:05:41 Κωνσταντίνος Γκίνης
Προφανώς, υπάρχουν και αυτές οι απόψεις. Θα μου επιτρέψετε επειδή θέσατε αυτό το θέμα, πρώτον, να μη γίνονται οι συναντήσεις θέλω να πω το εξής, ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί και πρώτος είναι ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί, έχουν την υποχρέωση να λύσουν τα προβλήματα. Το να μη συμμετέχουν και να μην συζητούν, τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με δύο τρόπους, είτε με διάλογο είτε δια της στρατιωτικής ισχύος, τα διεθνή προβλήματα. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν, εκ των πραγμάτων και εκ της θέσεώς τους, είναι υποχρεωμένοι να συζητήσουν. Αυτοί οι οποίοι λένε ότι δεν θα συζητήσουν, δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, είναι δεδομένο και θα οδηγήσουν σε κάποια άλλη κατάσταση. Η συζήτηση αυτή, η οποία πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνεται και στις καλές στιγμές και στις κακές στιγμές. Δεν είναι μόνο για να συζητάμε όταν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, πρέπει να συζητήσουμε.

00:06:32 Άκης Παυλόπουλος
Τώρα τι είναι;

00:06:34 Κωνσταντίνος Γκίνης

Θα πω και για τώρα και θα πω και ένα ιστορικό παράδειγμα. Ο Βενιζέλος διαπραγματεύτηκε και τη Συνθήκη των Σεβρών, διαπραγματεύτηκε και τη Συνθήκη της Λωζάνης και πήγε και στις συμφωνίες του ‘30 που ακούω τις αναφέρουν και οι τουρκικές εφημερίδες. Άρα λοιπόν, όλοι πρέπει να είμαστε στρατιωτικοί, πολιτικοί, διπλωμάτες και για τα καλά και για τα κακά. Τώρα που είμαστε σε μια κατάσταση, αναμφισβήτητα, υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία τα οποία τα τόνισε και ο κύριος Υπουργός, μετανάστευση, βίζες και όλα αυτά τα πράγματα. Πριν όμως, από τη συνέντευξη την οποία έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο βασικός πυρήνας της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής δεν αλλάζει. Εδώ ερχόμαστε, το ερώτημα, ωραία αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ύφεσης, θετικής ατζέντας και μακάρι να προχωρήσει και να πάει ακόμα καλύτερα. Κανένας δεν είναι αρνητικός. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, διότι όταν εδώ τίθενται, υπάρχουν μέσα στη συνέντευξη που μπορώ να επισημάνω πάμπολλα θέματα, αλλά θα σταθώ σε δύο. στη συνέντευξη την οποία έδωσε στην Καθημερινή, όταν λέει ότι «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτει τον διάλογο, ούτε εμποδίζει την πρόοδό του» νομίζω αυτό είναι προσχηματικό. Δεν μπορείς να αμφισβητείς την κυριαρχία του άλλου. Κυριαρχία είναι θεμελιώδες στοιχείο για να μπορέσεις να λύσεις τα προβλήματα. Εάν αμφισβητείς την κυριαρχία δεν υπάρχει λύση, δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε για θέματα οριοθετήσεως, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, εφόσον αμφισβητεί κυριαρχία, δεν υπάρχει βάση. Το δεύτερο είναι το θέμα της λύσεως πακέτο. Όταν πας σε λύση πακέτο τι εννοείς; Υπάρχει ένα νομικό πρόβλημα που είναι η λύση, η αντιμετώπιση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, έχει μια διαδικασία. Όταν σε αυτό θες να το πας πακέτο με το ζήτημα, ξέρω ‘γω της αμφισβητήσεως της κυριαρχίας στα νησιά, εκεί αρχίζουμε και μπαίνουμε σε άλλη διάσταση, δηλαδή μπαίνουν άνισα πράγματα. Άρα λοιπόν, για το μέλλον, σαφώς αξιολογούμε το παρόν ως θετικό και μακάρι να προκύψουν και ακόμα θετικότερα σήμερα, αλλά για το μέλλον βλέπω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες.

00:08:54 Άκης Παυλόπουλος
Πόσο απέχει αυτό;

00:08:56 Κωνσταντίνος Γκίνης
Για αυτό υπάρχει και το..

00:08:57 Άκης Παυλόπουλος
Αυτό που κάνουμε τώρα ως διαδικασία, με τα σκληρά ζητήματα πάνω στο τραπέζι, με τις αναθεωρητικές απαιτήσεις και προκλήσεις πάνω στο τραπέζι, για να διατυπώνονται τόσο απροκάλυπτα. Πόσο αντέχει; Έχει ημερομηνία λήξης;

00:09:12 Κωνσταντίνος Γκίνης
Όχι δεν έχει ημερομηνία λήξης.

00:09:14 Άκης Παυλόπουλος
Αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και στα πιο βαριά;

00:09:16 Κωνσταντίνος Γκίνης
Δεν έχει ημερομηνία λήξης και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει η ένταση. Η Τουρκία βλέπω ότι το βάζει και στο μέλλον, διότι όταν δούμε ότι βάζει στην εκπαίδευσή τους, το θέμα της γαλάζιας πατρίδας, επενδύει στο μέλλον, δηλαδή οι επόμενες γενιές σε 15-20 χρόνια, όλη η νεολαία θα πιστεύει ότι το μισό Αιγαίο το έχει καταπατήσει η Ελλάδα και έχει καταπατήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της της Τουρκίας. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, δεν νομίζω ότι κανένας πιστεύει στα τουρκικά σχολεία θα γίνει μια ανάλυση επιστημονικού επιπέδου, και των απόψεων και των προσεγγίσεων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και όλων αυτών των θεμάτων.

00:09:55 Δημήτρης Οικονόμου
Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι; Γιατί θέλω να σας πάω στα Σκόπια.

00:09:57 Δημήτρης Καιρίδης
Όπου θέλετε να με πάτε, αλλά να σας πω τούτο, ότι υπάρχει μια διακομματική συναίνεση στην Τουρκία, δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, για τα ζητήματα αυτά, και είναι ένα ζήτημα το οποίο έρχεται από το παρελθόν, προφανώς επιδεινούμενο συν τω χρόνω, αλλά έχει μπροστά του πάρα πολύ μέλλον. Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρή αποτροπή, να μην βαυκαλιζόμαστε με προσδοκίες εύκολης λύσης είναι μια διαχείριση που πρέπει να γίνει, ώστε η Ελλάδα να είναι ισχυρή, να παραμένει ισχυρή και αξιόπιστη για να διατηρείται η ειρήνη και σταθερότητα. Από κει και πέρα όμως, να διερευνούμε τους τρόπους, τους δίαυλους, τους τομείς εκείνους, στους οποίους μπορεί να υπάρξει αμοιβαία επωφελής, κανείς δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας τους, στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν αυτά, προς το συμφέρον της Ελλάδας.

00:10:47 Δημήτρης Οικονόμου
Μια κουβέντα για τα Σκόπια για να δούμε μισό λεπτό Μανώλη μου σε λίγο, θες να πεις κάτι σε αυτό; έλα Μανώλη.

00:10:55 Mανώλης Κωστίδης
Ήρθα για να σας δώσω το κλίμα εδώ στην Τουρκία, σήμερα πριν την άφιξη του Μητσοτάκη, ο Υπουργός Οικονομικών Σιμσέκ, θα ανακοινώσει ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες, που σημαίνει ότι έρχεται λιτότητα, δηλαδή αυτό για να έχουμε και όλο το κλίμα για την Τουρκία, σαν ανταποκριτής να σας το δώσω, έρχεται λιτότητα.

00:11:15 Άκης Παυλόπουλος
Αυτό σημαίνει ότι.

00:11:16 Mανώλης Κωστίδης
Μεγάλο ψαλίδι.

00:11:17 Άκης Παυλόπουλος
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα αντίβαρο ο κύριος Ερντογάν.

00:11:20 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, αυτό το μεγάλο άγχος του Ερντογάν είναι η οικονομία. Και είναι κατεξοχήν ο πληθωρισμός. Έχει αποτύχει να ελέγξει τον πληθωρισμό. Ο Πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι στο 70% επισήμως, πολύ παραπάνω ανεπισήμως. Η Τουρκία έχει, διάβαζα, τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο, μετά την Αργεντινή, τη Συρία, ξέρουμε η Συρία τι έχει περάσει, και τον Λίβανο, πάνω και από τη Βενεζουέλα ακόμα. Μιλάμε λοιπόν, για κάτι το οποίο τρώει το λαϊκό εισόδημα, δημιουργεί αποσταθεροποίηση και είναι ώρα σκληρών αποφάσεων, διότι όσο τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά, παρά την αύξησή τους, τα πήγε στο 50% από το 10%, αλλά παραμένουν αρνητικά, διότι ο πληθωρισμός επισήμως είναι στο 70% και όσο οι δημόσιες δαπάνες τον τροφοδοτούν. Πρέπει λοιπόν, μέσα από το σφίξιμο, διότι μόνο έτσι ο πληθωρισμός, με μαγικά και γιατροσόφια δεν υπάρχει, αλλά η λιτότητα φέρνει και πολιτικό κόστος.

00:12:07 Δημήτρης Οικονόμου
Πάμε στα Σκόπια λοιπόν να μας πείτε, σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη που είχαμε με την νέα Πρόεδρο, εκεί στην περιοχή αμφισβητεί τη Συνθήκη; Δεν θα την εφαρμόσει.; Εμείς τι θα κάνουμε; Η Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα κάνει; Οι υπόλοιποι εταίροι τι θα κάνουν;

00:12:22 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε εδώ, καταρχάς υπήρξανε οι αντιδράσεις άμεσες και ακαριαίες, θα σας έλεγα, όχι μόνο οι δικές μας, και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πολύς σωστά…

00:12:31 Δημήτρης Οικονόμου
Μισό λεπτό κύριε Υπουργέ, γιατί έχουμε μια εξέλιξη, μια ανάρτηση καινούργια του Πρωθυπουργού, -ερχόμαστε κύριε Υπουργέ σε λίγο κοντά σας- σε σχέση με τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας; Κοιτάξτε τι λέει : «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη συμφωνία το 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μια διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας. Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της, η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από το ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων». Άρα η Ελλάδα δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της εδώ, αλλά ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητά της.

00:13:52 Άκης Παυλόπουλος
Μόλις ξανά άνοιξε ένα εθνικό θέμα, το οποίο υποτίθεται, είχαμε κλείσει.

00:13:55 Δημήτρης Οικονόμου
Έτσι φαίνεται ακριβώς. Για αυτό ρωτάμε να μας το ερμηνεύσει ο κύριος Καιρίδης, τι σημαίνει τώρα αυτό; Είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας στη μορφή που ξέραμε παλιά, ξανά μανά, θα συζητάμε για τη Μακεδονία και το όνομα και έτσι και αλλιώς, πάλι τα ίδια έχουμε;

00:14:08 Δημήτρης Καιρίδης
Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, διότι να το πω έτσι τελείως λαϊκά, όλα τα ‘χαμε, η Σιλιάνοφσκα μας έλειπε! Δηλαδή τόσα και τόσα θέματα στα Βαλκάνια και τέτοια οικονομική και πολιτική καχεξία θα σας έλεγα, που αντί να ασχοληθούμε με το μέλλον, από εδώ και πέρα, στη βάση των συμφωνηθέντων ξαναγυρίζουμε πίσω, ξανά, γυρνάμε πίσω σε ένα πισωγύρισμα. Υπήρξε η δήλωση του πρωθυπουργού εδώ, αλλά και η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που τα λένε όλα. Υπήρξε η ακαριαία, καταρχάς δεν παραβιάζει μόνο τη Διεθνή Συμφωνία, παραβιάζει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας της Βόρειας Μακεδονίας, ορκίζεται πίστη σε ένα Σύνταγμα, το οποίο την ίδια ώρα λέει, άλλα, και το παραβιάζει, για να το καταλάβουμε.

00:14:55 Δημήτρης Οικονόμου
Μπορεί να το κάνει αυτό, μονομερώς αν θέλει;

00:14:57 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, μπορεί; Αρχή.. τι να κάνεις; Να πας να τη συλλάβεις;

00:15:02 Άκης Παυλόπουλος
Mόλις το έκανε.

00:15:03 Δημήτρης Καιρίδης
Μόλις το έκανε, το μονομερώς, προφανώς εκτίθεται και προφανώς θα υπάρξουν οι διεθνείς αντιδράσεις.

00:15:08 Άκης Παυλόπουλος
Αν εμείς είχαμε κυρώσεις.

00:15:09 Δημήτρης Καιρίδης
Όμως θέλω να σας πω τούτο, για να έχουμε όλοι την πλήρη εικόνα. Ο Πρόεδρος της Βουλής διάβασε το σωστό κείμενο. Περιμένουμε να δούμε πώς θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, σε ποιο κείμενο; Δηλαδή θέλω να πω υπάρχει η Σιλιάνοφσκα με τις γνωστές εμμονές της, δεν το υποτιμώ καθόλου, προφανώς! Και εδώ δικαιώνονται, όσοι είχανε τις επιφυλάξεις τους. Τώρα δεν είναι του παρόντος και δεν θέλω ως Υπουργός, γιατί τα είχαμε πει αυτά προ του 2019, αυτού του τύπου τους κινδύνους, ότι αν έρθουνε οι εθνικιστές θα ξαναρχίσουνε κ.τλ.

00:15:43 Δημήτρης Καιρίδης
Και ότι η ουσία του προβλήματος, η ουσία του προβλήματος που είναι ο Μακεδονισμός, μην κοροϊδευόμαστε, παραμένει. Εδώ λοιπόν, εδώ πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, να φύγουμε και από τη Μπουμπουλίνα γιατί είχαμε και τον άλλον με τη Μπουμπουλίνα.

00:15:59 Άκης Παυλόπουλος
Καλώς κάναμε και δεν γειώσαμε;

00:16:01 Δημήτρης Καιρίδης
Έχουμε τον Μέγα Αλέξανδρο, πιάσαμε και τη Μπουμπουλίνα, στο τέλος… Είμαστε στον 21ο αιώνα! Χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, η Ελλάδα είναι η χώρα που στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική στη βάση ωστόσο των συμφωνηθέντων και της λογικής.

00:16:15 Δημήτρης Οικονόμου
Αλλιώς η Ελλάδα έχει και το όπλο της εισόδου στην Ευρώπη, δεν το συζητάμε.

00:16:19 Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς!

00:16:21 Δημήτρης Καιρίδης
Ευχαριστούμε κύριοι και κυρίες καλημέρα!