Ο Δημήτρης Καιρίδης στo ”Σήμερα” του ΣΚΑΪ με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο | 08.05.24

YouTube video

Ο Δημήτρης Καιρίδης στo ”Σήμερα” του ΣΚΑΪ με τον Δ. Οικονόμου και τον Α. Παυλόπουλο | 08.05.24

Δημήτρης Οικονόμου: Πάμε να καλημερίσουμε τον κ. Δημήτρη Καιρίδη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Πτέραρχο κ. Γεωργούση. Καλημέρα σας κύριοι, χρόνια πολλά.

Δημήτρης Καιρίδης: Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη

Δημήτρης Οικονόμου: Αληθώς ο Κύριος.

Δημήτρης Καιρίδης: Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε, ήταν και η απεργία την περασμένη Μ. Τετάρτη και δεν τα καταφέραμε, και κάποια άλλα ταξίδια.

Δημήτρης Οικονόμου: Εδώ είμαστε όμως τώρα, μπαίνουμε

Δημήτρης Καιρίδης: Σε μια κανονικότητα.

Δημήτρης Οικονόμου: Σε μια κανονικότητα!Και τώρα πέφτει το «μπαλάκι» σε εσάς κύριε Καιρίδη να απαντήσετε σε όλα αυτά, γιατί βλέπουμε και σφοδρή αντίδραση και από την αντιπολίτευση εδώ στην Ελλάδα για το θέμα της Μονής της Χώρας, αλλά εδώ προστίθεται, εντάξει η άσκηση, μια κανονική άσκηση είναι δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα, εξαρτάται αν ξεφύγει βέβαια από κάποια όρια, έχουμε όμως και τη NAVTEX που δεσμεύει όπως είδαμε περιοχές μες τη μέση του Αιγαίου και αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση. Άρα εδώ όπως το λέει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και θέλω να το δείξω ξανά αυτό, «Σύννεφα στο ραντεβού της Άγκυρας» λέει εδώ κύριε Υπουργέ. Τι είναι αυτά τα σύννεφα; Έχουν καμία καταιγίδα μέσα;

Δημήτρης Καιρίδης: Καταρχάς να τα πάρουμε με τη σειρά. Να πούμε ότι κανένας εκπρόσωπος, τουλάχιστον της μείζονος αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, δεν εναντιώνεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού, στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα και στον ελληνοτουρκικό διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει το τελευταίο διάστημα.

Δημήτρης Οικονόμου: Λένε όμως τι κάνουμε;

Δημήτρης Καιρίδης: Προφανώς θαπούνε τα δικά τους, θακάνουν την κριτική τους, αλλά το γενικό πλαίσιο, εννοώ ο στρατηγικός στόχος είναι κοινός.

Δημήτρης Οικονόμου: Είναι υπέρ του διαλόγου, έτσι δεν είναι…

Δημήτρης Καιρίδης: Αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί καμιά φορά το ξεχνάμε και είναι σημαντικό να το τονίζουμε, διότι καλό είναι τα κόμματα να έχουν μια συναινετική γραμμή και συναντίληψη στα ζητήματα αυτά, πρώτον. Δεύτερον, το να ανακαλύψει κανείς προβλήματα στη σχέση με την Τουρκία, νομίζω ότι είναι το μόνο εύκολο. Η Τουρκία παραμένει ένας δύσκολος γείτονας, με μια αντιφατική θα σας έλεγα και συχνά απρόβλεπτη συμπεριφορά, όπως είδαμε την ίδια μέρα από τη μια να εγκαινιάζεται το τζαμί, αυτό το απόγειο της υστεροβυζαντινής τέχνης που είναι η Μονή της Χώρας, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και από την άλλη, ότι είμαστε έτοιμοι εδώ, να λύσουμε κάθε πρόβλημα με τον διάλογο κτλ. Η αντίφαση αυτή, είναι ακόμα και στη φράση Ανατολή και Δύση. Διότι την ώρα που συναντάς τον ηγέτη της Χαμάς, δεν θα συναντήσεις τον Μπάιντεν. Και εν τέλει θα ακυρωθεί η επίσκεψη, η πολυδιαφημισμένη και πολυθρυλούμενη επίσκεψη Μπάιντεν. Διότι εσύ μπορεί να θες να είσαι και με την Ανατολή και με τη Δύση..

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν θέλουν οι άλλοι.

Δημήτρης Καιρίδης: Αλλά οι άλλοι ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα. Τώρα…γιατί το κάνει αυτό; Να το εξηγήσουμε για να το καταλάβουμε. Πέρα από την ευρύτερη στροφή της Τουρκίας, απομάκρυνσης από τον παραδοσιακό κεμαλισμό και την κοσμικότητα, αναφέρομαι τώρα στη Μονή της Χώρας, έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόβλημα, ο Ερντογάν για πρώτη φορά τα είκοσι χρόνια που κυβερνά. Έχει ένα ισλαμιστικό κόμμα στα δεξιά του.

Δημήτρης Οικονόμου: Που ανεβαίνει..

Δημήτρης Καιρίδης: Που ανεβαίνει, από τον γιο Ερμπακάν, έχει την σημασία ακόμα και αυτό, διότι ο πατέρας Ερμπακάν, ήταν ο μέντορας και ο πάτρονας της ανόδου Ερντογάν στην εξουσία. Ήταν ο πατριάρχης του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία που το πρωτοεισήγαγε τη δεκαετία του ’60. Κυβέρνησε με τον Ετζεβίτ αν θυμάστε στην κυβέρνηση της τουρκικής εισβολής το ’74 και με το κόμμα Ερμπακάν κατέβηκε ο Ερντογάν, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το ’94 και βρέθηκε στο πολιτικό..

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα βλέπει έναν κίνδυνο εκεί λέτε.

Δημήτρης Καιρίδης: Στη συνέχεια προχώρησε σε αυτό που συχνά γίνεταιστην πολιτική, να το πω έτσι μέσα σε πολλά εισαγωγικά,«πατροκτονία». Απομακρύνθηκε από την κληρονομιά Ερμπακάν,ανανέωσε το πολιτικό Ισλάμ μαζί με τον Γκιούλ και άλλουςεκσυγχρονιστές Ισλαμιστές να πούμε ηγέτες, κυριάρχησε επί είκοσι χρόνια και σήμερα έρχεται ο γιος Ερμπακάν, ο πατέρας πέθανε, ο Ετζμεντίν, να πάρει μια εκδίκηση και να στερήσει πάρα πολλούς Δήμους από το ΑKP στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με αυτό το 6,85%, σχεδόν 7% που πήρε  και να τον κατηγορεί διαρκώς τον Ερντογάν, ότι δεν κάνει αρκετά ενάντια στο Ισραήλ. Προσέξτε τώρα, η κριτική που ασκείται στον Ερντογάν, είναι ακριβώς ανάποδη από αυτή που ξέρουμε.

Άκης Παυλόπουλος: Όλα αυτά τα θυμήθηκε 5 μέρες πριν δει τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Όλα αυτά ενεργοποίηθηκαν και έπρεπε να υλοποιηθούν πέντε μέρες πριν δει τον Έλληνα πρωθυπουργό, και ενώ έχουν υπάρξει και άλλα σύννεφα σε αυτή την προετοιμασία;

Δημήτρης Καιρίδης: Προφανώς δεν βοηθάνε.Και για να σας το πω γιατί το ρωτήσατε κατά τη διάρκεια του διαλόγουμε τον φίλτατο Μανώλη, όλα τίθενται και όλα θα τεθούν. Και τίποτα δεν μένει αναπάντητο. Και η Μονή της Χώρας προφανώς. Αλλά αυτή είναι η Τουρκία. Εμείς χρειάζεται να κάνουμε…

Δημήτρης Οικονόμου: Σας λένε ότι δεν μιλάτε δυνατά, σας λέει η αντιπολίτευση πως δεν ακούγεται η φωνή σας, ότι δεν κάνει αρκετά η Ελλάδα, δεν έκανε τόσα χρόνια…

Δημήτρης Καιρίδης: Εγώ θα σας πάρω τον απολογισμό.Ας κάνουμε τον απολογισμό αυτής της τετραετίας. Που ξεκινήσαμε και που βρεθήκαμε και ποιος άλλαξε. Διότι το «Μητσοτάκης γιοκ», το είπε ο Ερντογάν και ο Ερντογάν έρχεται τώρα και μιλάειγια διάλογο και φιλικές σχέσεις. Ο Ερντογάν έκανε τα παραβατικά, με το Urus Reis, τα θυμάστε όλα αυτά και βεβαίως παραδοσιακά η Τουρκία για να μην τα ρίχνουμε όλα στον Ερντογάν, με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε παραβιάσεις. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα στην ιστορία της μεταπολίτευσης, αυτά τα πενήντα χρόνια δύσκολων ελληνοτουρκικών σχέσεων, με πολλές κρίσεις, που έχουμε αυτή την ηρεμία στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν έκανε την εργαλειοποίηση στο μεταναστευτικό…

Δημήτρης Οικονόμου: Ωραία μπορεί να μην έχουμε κάτι στο πεδίο, αλλά η «Γαλάζια Πατρίδα» τί είναι; Η ΝAVTEX που έβγαλε…κοιτάξτε εδώ τον χάρτη, θα φτάσει στην Αθήνα σε λίγο αυτή η NAVTEX, πλησιάζει στην Εύβοια. Αυτό δεν είναι πρόκληση;

Δημήτρης Καιρίδης: Κανείς δεν ισχυρίστηκε..Τα δείχνετε και τα ξαναδείχνετε, είναι τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου προφανώς..

Δημήτρης Οικονόμου: Είναι πάνω στην «Γαλάζια Πατρίδα», όπως μας λέει ο Μανώλης αυτός ο χάρτης…

Δημήτρης Καιρίδης: Είναι και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει αλλάξει ή ότι λύσαμε το ελληνοτουρκικό πρόβλημα ή ότι, -εγώ θα το πάω και ένα βήμα παραπέρα- θα το λύσουμε αύριο το πρωί ή θα το λύσουμε με την επίσκεψη Μητσοτάκη.

Δημήτρης Οικονόμου: Λέμε αν σκιάζει τη συνάντηση, όλο αυτό το κλίματων τελευταίων ημερών.

Δημήτρης Καιρίδης: Προφανώς, σαςτο είπα και εγώ, δεν βοηθάει και έχουμε αυτή την αντιφατικότητα. Από την άλλη ωστόσο, έχουμε και σαφή, σαφή! βελτίωση επί του πεδίου. Στο μεταναστευτικό για να κλείσω την τριάδα, σας είπα για τις παραβιάσεις, σας είπα για όλο το προηγούμενο διάστημα, στο μεταναστευτικό έχουμε εργαλειοποίηση. Θυμάστε τι είχε γίνει στον Έβρο την άνοιξη του 2020 και σήμερα έχουμε μια πολύ καλύτερη συνεργασία. Δεν σας λέω ότι είναι ιδανική η κατάσταση και ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα, αλλά προφανώς δεν είμαστε εκεί που ήμασταν. Θέλω να πω ότι ο Μητσοτάκης πηγαίνει με μια ατζέντα εργασίας πολύ σημαντική…

 Δημήτρης Οικονόμου: Αυτά θα τα συζητήσουν ή θα πάμε μόνο στα χαμηλής πολιτικής; Θα μπουν αυτά στο τραπέζι;

Δημήτρης Καιρίδης: Και τα χαμηλήςκαι τα υψηλής.Τα χαμηλής, η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στην πολιτική προστασία, στο περιβάλλον, στη μετανάστευση, πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα.

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν λέει κανείς όχι.

Δημήτρης Καιρίδης: Η μετανάστευση, να σας το πω, συμμετέχει και στο ΚΥΣΕΑ. Είναι ζήτημα «χαμηλο-υψηλής» πολιτικής. Ενίοτε γίνεται και υψηλής πολιτικής. Ένα το κρατούμενο.

Άκης Παυλόπουλος: Αλλά για τα θαλάσσια πάρκα έβαλαν θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μανώλης  Κωστίδης : Kαι κυριαρχίας.

Άκης Παυλόπουλος: Ο Υπουργός Άμυνας μας έλεγε εδώ, δεν θα ρωτήσω τους Τούρκους που θα ψαρέψουν στους Παξούς.

Δημήτρης Καιρίδης: Προφανώς. Προφανώς!Καλά όχι μόνο στους Παξούς, θα σας έλεγα και στις Οινούσσες, να το πάμε και λίγο πιο ανατολικά. Γιατί οι Παξοί είναι πολύ μακριά, στο βόρειο Ιόνιο.

Δημήτρης Οικονόμου: Σωστά, σωστά. Κάτι θέλει να πει ο Μανώλης ένα λεπτό κύριε Υπουργέ, έλα Μανώλη.

Μανώλης Κωστίδης: Επειδή έχουμε και τον αξιότιμο Υπουργό και τον αξιότιμο Πτέραρχο, επειδή γίνεται ολόκληρη συζήτηση για τον «Θαλασσόλυκο», επειδή θα ταξιδέψει και το Anadolu για πρώτη φορά λένε σε αυτή την αεροναυτική άσκηση και θα συνοδεύεται από πολλά πλοία, άρα θα δείξουν οι Τούρκοι και πως θα πλέει αυτό το πλοίο, δηλαδή με ποιον τρόπο, ποια θα είναι η άσκηση…

Δημήτρης Οικονόμου: Με τι συνοδεία ε…ναι..

Μανώλης Κωστίδης: Βεβαίως. Όπως τα 39 αεροσκάφη, τα 19 ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα, δεν ξέρω αν θα απονηώνονται- προσγειώνονται στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, σε επίπεδο άσκησης, επιμένω. Αλλά η δέσμευση της περιοχής δείχνει μια συγκεκριμένη λογική της Τουρκίας, στην ίδια λογική που είχε αμφισβητήσει σε άλλο θέμα, που είχε αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας να κηρύξει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Νομίζω αυτό είναι το πλαίσιο που υπάρχει σε αυτή τη φάση.

Δημήτρης Οικονόμου: Για να μας πει και ο Πτέραρχος. Τι λέτε κύριε Πτέραρχε;

Ευάγγελος Γεωργούσης: Να ξεκινήσουμε λίγο από τον «Θαλασσόλυκο», από την «Ντενίζ Γκορντου» και μετά να σχολιάσω και λίγο την υπόθεση της Μονής της Χώρας. Εκείνο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι είναι μια επαναλαμβανόμενη άσκηση, δεν είναι μια καινούρια άσκηση, έτσι, γίνεται πάρα πολλά χρόνια και με αφορμή αυτή την άσκηση, την οποία νομίζω ότι όλοι την περιμέναμε, θα έχουμε πτήσεις αεροσκαφών, θα έχουμε ξανά αναχαιτίσεις διότι αυτά τα αεροσκάφη δεν θα υποβάλουν σχέδια πτήσεως, είναι σίγουρο και επομένως για μερικές μέρες, για δέκα μέρες, θα έχουμε μια δραστηριότητα. Εκείνο που εγώ προσωπικά προσέχω σε αυτή την άσκηση…

Δημήτρης Οικονόμου: Θα κάνουν παραβιάσεις δηλαδή στο πλαίσιο της άσκησης;

Ευάγγελος Γεωργούσης: Σίγουρα.. Εκείνο που προσέχω σε αυτή την άσκηση, είναι ο μικρός αριθμός αεροσκαφών που συμμετέχουν..

Δημήτρης Οικονόμου: Μικρός είναι λέτε;

Ευάγγελος Γεωργούσης: Όταν λέμε 100 πλοία και 39 μαχητικάαεροσκάφη, είναι πολύ μικρόςο αριθμός των αεροσκαφών και αυτό για τους γνωρίζοντας..

Δημήτρης Οικονόμου: Κάτι δείχνει αυτό;

Ευάγγελος Γεωργούσης: Σημαίνει διαθεσιμότητα.

Δημήτρης Οικονόμου: Διαθεσιμότητα ε; Υπάρχει διαθεσιμότητα υψηλή.

Ευάγγελος Γεωργούσης: Συμπληρώνουμε τα μη επανδρωμένα. Ακριβώς. Και το δεύτερο, δεν ξέρω ο Μανώλης ίσως είναι πιο ειδικός και ο κύριος Υπουργός…οι ημερομηνίες που έβαλαν την άσκηση, να συμπίπτουν με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού εκεί, είναι μία θα έλεγα απάντηση προς το κόμμα Ερντογάν, ότι παρόλο ότι έχω τον Έλληνα πρωθυπουργό εδώ, εγώ κάνω και μια άσκηση στα εθνικά πλαίσια, γιατί η «Ντενίζ Γκορντου» είναι εθνική άσκηση. Όσον αφορά το τέμενος της Μονής της Χώρας, νομίζω, δεν είμαι ειδικός, αλλά βγάζει ένα συμπέρασμα, κατά τη γνώμη μου που σηματοδοτεί τη νοοτροπία, τη διαφορετική νοοτροπία Τούρκων πολιτικών και τουρκικού λαού. Όταν κατακτάς ξένα μνημεία που σηματοδοτούν μια πίστη διαφορετική, κανένας λαός δεν τα μετατρέπει στη δικιά του πίστη. Μόνο οι μουσουλμάνοι και ειδικά οι Τούρκοι περηφανεύονται για αυτό. Εγώ δεν είδα στην Ευρώπη κανένα μουσουλμανικό τέμενος που προέρχεται από την οθωμανική αυτοκρατορία, να έχει γίνει χριστιανικός ναός.

Δημήτρης Οικονόμου: Αυτό που λέτε μας δίνει μια ωραία πάσα,να δούμε αυτή την εικόνα που είδαμε και νωρίτερα και μαςέκανε μεγάλη εντύπωση, αρνητική φυσικά σε εμάς τους ορθόδοξους,δεν μας αρέσει να καλύπτονται οι εικόνες μας, αλλά είναι χαρακτηριστικό αυτού που λέτε. Για πάμε να το δούμε..

-Παρουσίαση βίντεο-

Δημήτρης Οικονόμου: Είναι φοβερό αυτό πάντως να το βλέπει κανείς κύριε Υπουργέ.. μας δημιουργεί μια θλίψη οπωσδήποτε, έτσι δεν είναι;

Άκης Παυλόπουλος: Μια άγρια εικόνα..

Δημήτρης Καιρίδης: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Καταρχάς να πούμε ότι πρόκειται ίσως για τα ωραιότερα ψηφιδωτά της υστεροβυζαντινής τέχνης, όσο και αν τα καλύπτουν, περήφανα στέκει η Μονή της Χώρας να θυμίζει μια ιστορική κληρονομιά με παγκόσμια ακτινοβολία. Δείχνει πολλά και εκθέτει την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Από εκεί και πέρα.

Δημήτρης Οικονόμου: Έξω υπάρχει κάποιος άλλος παράγων που θα μπορούσε να αντιδράσει για όλα αυτά; Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα εδώ να αντιδρά, φυσικά και καλά κάνει..

Δημήτρης Καιρίδης: Προφανώς και η UNESCO. Θα τεθεί το θέμα.

Μανώλης Κωστίδης: Το Υπουργείο Εξωτερικών μιλάει για «πρόκληση». To Υπουργείο Εξωτερικών λέει συνιστά «πρόκληση» για τη διεθνή κοινότητα αυτή η πράξη. Δηλαδή ήταν η αντίδραση ξεκάθαρη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι αλλά πρέπει να το λέει κιόλας..

Δημήτρης Καιρίδης: Προφανώς και την αφορά συνολικά, δεν είναι μόνο διμερές το ζήτημα.

Άκης Παυλόπουλος: Η διεθνής κοινότητα πάντως δεν αντέδρασε καθόλου.

Άκης Παυλόπουλος: Δεν είπαν κουβέντα.

Δημήτρης Καιρίδης: Η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις αυτά που γίνονται στην Ουκρανία και στην Γάζα κτλ.

Άκης Παυλόπουλος: Δεν υπάρχει χώρος..

Δημήτρης Καιρίδης: Όχι. Υπάρχει ένας τέτοιος κανονιοβολισμός -να πούμε- κρίσεων, αυτή τη στιγμή που φλέγεται όλη η περιοχή, αλλά το θέμα θα τεθεί στην UNESCO. Εγώ θα σας πω τούτο. Λέγανε παλαιότερα «άρτο και θέαμα». Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στο ζήτημα του «άρτου». Η Τουρκία πιέζεται οικονομικά. Έχει έναν πληθωρισμό επίσημο, κοντά στο 70%-80% ανεπίσημα πάνω από 100%. Αυτό έχει πιέσει πάρα πολύ τα εισοδήματα. Βγαίνει από μια δεινή πολιτική ήττα στις δημοτικές εκλογές, τέτοια που δεν είχε ξαναγνωρίσει ποτέ, ούτε το 2019 στο παρελθόν.

Δημήτρης Οικονόμου: Σωστά, σωστά.

 Δημήτρης Καιρίδης : Δεύτερο κόμμα βγήκε το κόμμα AKP, το ‘’νεκρό’’ μέχρι εχθές κεμαλικό κόμμα των ρεπουμπλικάνων, πρώτευσε και κέρδισε τους δέκα μεγαλύτερους Δήμους, κέρδισε την πλειοψηφία των υπολοίπων..

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα νιώθει μεγάλη πίεση λέτε..

Δημήτρης Καιρίδης: Νιώθει μεγάλη πίεσηκαι έχει και μια δυσκολίαπρος τα που να πάει, διότι ναι μεν έχει αποκαταστήσει μια αξιοπιστία στην οικονομική διαχείριση με ένα νέο επιτελείο, από την άλλη τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά και στον βαθμό που είναι αρνητικά, δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Για να τον καταπολεμήσεις, θα πρέπει να βυθίσεις την οικονομία σε ύφεση, άρα να αυξηθεί η ανεργία, να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πίεση για μερικά χρόνια.

Δημήτρης Οικονόμου: Κάτι που δεν το θέλει βέβαια..

Δημήτρης Καιρίδης: Και έτσι βρίσκεται σε ένα διαρκές δίλημμα και μια διαρκή φθορά. Τα χρυσά χρόνια περάσανε, τα παλιά χρόνια της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες, τα προβλήματα, τα ελλείμματα της τουρκικής οικονομίας. Εκεί βρίσκει διέξοδο σε μια τέτοια ισλαμιστική, εθνικιστική ή άλλη ατζέντα.

Άκης Παυλόπουλος: Ή άλλοθι…

Δημήτρης Καιρίδης: Εμείς το είπαμε, ότι αν κέρδιζε και είχε την άνεση, θα μπορούσε να προχωρήσει, το είχαμε πει πριν τις εκλογές.

Δημήτρης Οικονόμου: Βεβαίως, βεβαίως..

Δημήτρης Καιρίδης: Δεν κέρδισε και έτσι είναι αναγκασμένος, και αυτό το είχαμε προβλέψει,

Δημήτρης Οικονόμου: Να πάρει σκληρή γραμμή.

Δημήτρης Καιρίδης: Να ‘’ξαναγκαλιάσει’’ πράγματα. Από εκεί και πέρα ωστόσο, οι διεθνείς σχέσεις και ιδίως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ιδίως απέναντι σε έναν τόσο κρίσιμο, σημαντικό και δύσκολο ταυτόχρονα γείτονα, δεν είναι σχέσεις, πως να το πούμε.. προσωπικές, «μου’ κανες, σου’ κανα», σου κρατώ μούτρα, ενθουσιασμού, λύπης, χαράς, συναισθήματος. Είναι σχέσεις απόλυτα ψυχρές και κυνικές στον υπολογισμό του τι μας συμφέρει, τι μπορούμε να πάρουμε εμείς, να κρατήσουμε την ύφεση για το καλό όχι της Τουρκίας, της ευρύτερης περιοχής.

Δημήτρης Οικονόμου: Να το διαφυλάξουμε αυτό το κλίμα..

Άκης Παυλόπουλος: Κάτι άλλο από αυτό μπορούμε να πάρουμε κύριε Υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης: Στον βαθμό που μπορούμε –  σεβόμενοι απόλυτα τις κόκκινες γραμμές -, νομίζω το έχουμε καταφέρει και πρέπει να δώσουμε τα εύσημα κατεξοχήν στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Γεραπετρίτη και στον Δένδια και σε όλους συνολικά, διότι είχαμε μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, επιβάλαμε αυτήν την ύφεση στην Τουρκία. Άλλαξε συμπεριφορά επί του πεδίου. Άλλαξε σε όλα; Προφανώς όχι. Είναι μια Τουρκία των αντιφάσεων..

Δημήτρης Οικονόμου: Μάλιστα.Η βασική στρατηγική της δεν αλλάζει πάντως.. το καταλαβαίνουμε όλοι.

Δημήτρης Καιρίδης: Προφανώς. Νομίζω κανείς δεν περίμενε για να είμαστε τώρα και δίκαιοι, ότι η Τουρκία θα αλλάξει ή ότι με τη Διακήρυξη των Αθηνών, λύσαμε την ελληνοτουρκική διαφορά. Έτσι θα πορευτούμε, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε με τα F35, με τα F16, με τα Belharra, με όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να επενδύουμε, με την οικονομική ανάπτυξη που είναι ο τροφοδότης λογαριασμός, άνευ τούτου τίποτα,

Δημήτρης Οικονόμου: Ουδέν!

Δημήτρης Καιρίδης: Με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα, να είναι ισχυρή και αξιόπιστη.

Δημήτρης Οικονόμου: Κλείσαμε εδώ, ευχαριστούμε, κύριοι καλημέρα..