Ο Δημήτρης Καιρίδης στο Politica 89.8

YouTube video

Στην εκτίμηση πως δεν πρέπει να αποκλείεται να δούμε και ακόμα μεγαλύτερης έκτασης επεισόδιο στην Ουκρανία ή ακόμα κι εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας, προέβη ο  βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης στον Politica 898 και τον Χρήστο Κώνστα. Ο κ. Καιρίδης, σχολίασε και τ0  ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στο φως το iefimerida.gr, από το οποίο προκύπτει ότι ο εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ότι υπέστη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, το 2016 επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν», ανέφερε ο κ. Καιρίδης, που δεν αποκλείει ένα μεγαλύτερης έντασης επεισόδιο ή κάποια σύρραξη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, κι επισημαίνει πως η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να ξεφύγει, όσο ο Ρωσικός στρατός παραμένει σε εγγρήγορση έξω από τα Ουκρανικά σύνορα.

Σε ότι αφορά μάλιστα το Ρωσοουκρανικό ζήτημα και τον ρόλο της Ευρώπης, ανέφερε πως: Είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη, να ξυπνήσει, να κοιτάξει κατάματα τα γεωστρατηγικά της προβλήματα και να οργανωθεί στρατιωτικά. ΓΙ αυτό κι οι Ουκρανοί αισθάνονται δικαίως προδομένοι. Η Ευρώπη εκπέμπει μια εικόνα η οποία δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, και να είμαστε ευχαριστημένοι μετά από 70 χρόνια, κινδυνεύει από τον ίδιο της τον εαυτό, εφόσον δεν φαίνεται να μπορεί να ασκήσει σοβαρή στρατιωτική και γεωστρατηγική πολιτική λόγω έλλειψης ηγεσιών.

Επιπλέον, ο κ. Καιρίδης εκτίμησε ότι «διάφοροι επιτήδειοι, όπως η Τουρκία, “διαβάζουν” αυτά τα κενά και τις αντιφάσεις, τις αδυναμίες και κάνουν την παραβατική συμπεριφορά. Αυτό που γίνεται στο Ντονμπάς, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι δεν θα χτυπήσει αύριο το πρωί στα Βαρώσια».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά πως: «Η Τουρκία σε έναν βαθμό έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των δυτικών, κι αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία, πιστεύω πως θα αναβαθμιστούν οι βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα για να μπορούν οι Αμερικάνοι να ελέγχουν όλο το τόξο στην ανατολή. »

Ο κ. Καιρίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην υπόθεση που αφορά (σύμφωνα με το iefimerida) στην μεσολάβηση που φέρεται ότι έκανε το 2016 φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και μετέπειτα συμβούλου του κ. Τσίπρα, Βασιλικής Θάνου, στον Ανδρέα Βγενόπουλο, προκειμένου να διευθετηθούν οι φορολογικές και δικαστικές εκκρεμότητες του επιχειρηματία, ο οποίος στο μεταξύ έχει φύγει από τη ζωή και στο ηχητικό ντοκουμέντο, επισημαίνοντας πως:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει μια στοιχειώδη αυτοκριτική κι επιμένει να κρύβεται, ενώ οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.»