Ο Δημήτρης Καιρίδης στο EΡΤNews και στον Γιώργο Σιαδήμα | 27.04.24

YouTube video

Γιώργος Σιαδήμας  00:00

Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης 00:00

Καλημέρα, Καλημέρα κύριε Σιαδήμα, καλημέρα και στους τηλεθεατές μας.

Γιώργος Σιαδήμας  00:04

Λοιπόν, πάμε λίγο να δούμε, γιατί επίκειται, να ξεκινήσουμε λίγο να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα, μιας και λέγαμε για Μέση Ανατολή και την αναβολή της συνάντησης του ταξιδιού που υποτίθεται θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και θα έβλεπε τον κύριο Μπάιντεν, υπάρχει, όμως, συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν 13 Μαΐου στην Τουρκία. Τί να περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση κύριε Υπουργέ, γιατί, και μάλιστα σε μια περίοδο που η Τουρκία, ανεξάρτητα τη στάση που έχει με την Ουκρανία, με το Ισραήλ, την ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και για εμάς το τελευταίο διάστημα έχει σηκώσει τους τόνους. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης 00:44

Ναι, και ναι και όχι. Προφανώς η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, ο οποίος εμμένει, όπως θα περίμενε κανείς δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις στην επιθετική ρητορική, όμως, επί του πεδίου η πραγματικότητα είναι, και είναι κάτι το οποίο το είπε και ο Πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του, έχει αλλάξει συμπεριφορά σε σχέση με τα πολύ κακά που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης έχουμε έναν χρόνο ολόκληρο, είναι μεγάλο διάστημα αυτό, χωρίς παραβιάσεις, αυτό είναι πολύ σημαντικό και δημιουργεί ένα κεκτημένο για το μέλλον, διότι δίνει το επιχείρημα και προς τη διεθνή κοινότητα να λέμε ότι, όταν η Τουρκία θέλει, μπορεί, μπορεί να συμπεριφερθεί εντός του διεθνούς νόμου, και βεβαίως και στα δικά μας, στο μεταναστευτικό, φύγαμε από την εργαλειοποίηση, που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα και πήγαμε σε μια διαδικασία συνεργασίας, η οποία έχει απτά αποτελέσματα. Μειώνονται πάρα πολύ οι παράνομες ροές, αποσυμφορίζονται τα νησιά, έχουμε ένα πολύ βελτιωμένο κλίμα και κατάσταση.

Γιώργος Σιαδήμας  01:49

Υπάρχει ανησυχία, όμως, τώρα και όλη αυτή η σύγκρουση που υπάρχει στο Ισραήλ με το Ιράν, που πήγε να ανοίξει το μέτωπο, μήπως μετακινηθούν πολίτες;

Δημήτρης Καιρίδης 02:00

Δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού και θα ήταν κανείς αφελής αν δεν ήταν ανήσυχος με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή φλέγεται και βρίσκεται ένα βήμα πριν ενός γενικευμένου πολέμου. Η μια χώρα στέλνει πυραύλους στην άλλη, το Ιράν στο Ισραήλ, το Ισραήλ στο Ιράν, ο Λίβανος μέσω της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, το Ισραήλ στο Λίβανο και στη Γάζα, το Ιράν στο Πακιστάν, το Πακιστάν στο Ιράν, οι Χούτι, μην τα λέμε ξανά, και βέβαια δίπλα σε αυτά υπάρχει ένα Σαχέλ, το οποίο επίσης φλέγεται, με το Σουδάν να δίνει 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους και βεβαίως στην Ουκρανία που τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, όσο θα ήθελε κανείς. Ήδη βλέπουμε αυτή τη μεταναστευτική πίεση προς την Κύπρο από τον Λίβανο, που φιλοξενεί δυόμισι εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες.

Γιώργος Σιαδήμας  02:43

Άρα δεν υπάρχει εφησυχασμός, για να το πάμε ένα -ένα, για να προχωρήσουμε, γιατί είναι πολλά τα θέματα και στην πολιτική επικαιρότητα, όχι μόνο τα δικά σας, του χαρτοφυλακίου. Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν θα πάει να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι μαζί και Υπουργοί; Θα είστε και εσείς, για παράδειγμα;

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι, όχι.

Γιώργος Σιαδήμας 

Όπως είχε έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ, γιατί είχαν έρθει αρκετοί Υπουργοί τότε, το λέω αυτό, το θυμάστε, όταν είχε έρθει στην Αθήνα, είχαν έρθει αρκετοί Τούρκοι Υπουργοί, υπήρξαν συναντήσεις, και για το μεταναστευτικό για να δούμε πώς, πως εξελίχθηκε η συνεργασία-

Δημήτρης Καιρίδης 03:09

Είχαν έρθει δέκα Τούρκοι Υπουργοί και υπήρξαν εκτεταμένες συζητήσεις με όλους τους αντίστοιχους ομολόγους και με μένα με τον Υπουργό εσωτερικών.

Γιώργος Σιαδήμας  03:17

Ναι, για αυτό το επισημαίνω.

Δημήτρης Καιρίδης 03:19

Εκεί ήταν ο στρατηγικός διάλογος. Τώρα δεν είναι, δεν πρόκειται περί αυτού, είναι μια επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Θα πάει μόνος του με το επιτελείο του, που θα τον συνοδεύουν από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Γιώργος Σιαδήμας  03:31

Άρα δεν θα είναι διευρυμένη συνάντηση.

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι, όχι.

Γιώργος Σιαδήμας 

Μάλιστα, κι εμείς εκεί πέρα-

Δημήτρης Καιρίδης 03:35

Διευρυμένη συνάντηση αναμένουμε από τη μεριά των Αιγυπτίων, να έρθουν στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης του ελληνο-αιγυπτιακού διαλόγου, που θα έρθει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, μαζί με πολλά μέλη της αιγυπτιακής κυβέρνησης στην Αθήνα. Πριν από αυτό θα πάω εγώ στο Κάιρο, στις 9 Μαΐου, έχει κλειδώσει η επίσκεψη, για να δούμε τα θέματα της μετανάστευσης και της παράνομης, γιατί είχαμε κάποια ζητήματα, τα οποία σήμερα είναι σε ύφεση, για να τα λέμε όλα, και της νόμιμης μετανάστευσης και μια σειρά άλλων συνεργασιών που θέλουμε με την Αίγυπτο, που είναι πολύ κρίσιμος παίκτης.

Γιώργος Σιαδήμας  04:10

Ανοίγετε όλη τη βεντάλια, για να το κλείσουμε, άρα εμείς τί προσδοκούμε από αυτή τη συνάντηση;

Δημήτρης Καιρίδης 04:12

Κατ’ ελάχιστον προσδοκούμε να-

Γιώργος Σιαδήμας  04:14

Μητσοτάκη- Ερντογάν, εννοώ, συνάντηση έτσι.

Δημήτρης Καιρίδης 04:15

Κατ’ ελάχιστον, ενόψει και της θερινής περιόδου προσδοκούμε-

Γιώργος Σιαδήμας  04:19

Ναι, γιατί είναι και τουριστική περίοδος.

Δημήτρης Καιρίδης 04:22

Βεβαίως, και ήμασταν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό στη Μυτιλήνη, ξέρετε.

Γιώργος Σιαδήμας  04:25

Θα πάμε και για τη βίζα εξπρές, πάμε λίγο στο τί προσδοκούμε;

Δημήτρης Καιρίδης 04:27

Προσδοκούμε να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι, να υπάρχει αυτή η ύφεση επί του πεδίου και να διερευνήσουμε περαιτέρω συνεργασίες, σε θέματα χαμηλής πολιτικής. Από κει και πέρα, αν με ρωτάτε, αν προσδοκούμε επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς-

Γιώργος Σιαδήμας  04:42

Ναι, το καταλάβατε, γιατί πάτε στα θέματα χαμηλής πολιτικής, για αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης 04:45

Νομίζω κανείς δεν είναι αφελής, κανείς δεν είναι αφελής, για να περιμένει μια διαφορά τόσο παγιωμένη και δύσκολη και διαρκώς, να πούμε, διευρυνόμενη με ευθύνη της Τουρκίας να επιλυθεί.

Γιώργος Σιαδήμας  04:58

Άρα, σε αυτή τη φάση, αν μπορώ να το θέσω καλά, και ο Ερντογάν, θέλει αυτή την σχέση, έτσι όπως το διαβάζω και το καταλαβαίνω, με την Ελλάδα, σε αυτή τη φάση.

Δημήτρης Καιρίδης

Ναι.

Γιώργος Σιαδήμας 

Τουριστική περίοδος, από την άλλη, κοιτάζει και πιο μπροστά, να δει πώς θα εξελιχθεί, για παράδειγμα και η κατάσταση στην Αμερική; Με τις αμερικανικές εκλογές, γιατί βλέπουμε, εδώ πέρα, δεν υπάρχει συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν, σε αυτή τη φάση.

Δημήτρης Καιρίδης 05:20

Ναι. Καταρχάς δεν του πήγε καλά η Προεδρία Μπάιντεν, να το πούμε αυτό για τον όποιο λόγο, δεν θα μπω τώρα σε όλο αυτό το παρασκήνιο που έχει αναπτυχθεί, γιατί ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε, πείτε ό,τι θέλετε, η επίσκεψη. Το βέβαιο είναι ότι την επιδίωξε διακαώς και για πρώτη φορά Αμερικανός πρόεδρος έχει αρνηθεί να δει τον Τούρκο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο. Αυτό από μόνο του είναι κάτι πρωτοφανές και δείχνει, αν θέλετε, πέραν των υπολοίπων και μια κακή προσωπική χημεία, η οποία την ξέραμε ήδη από το ’16, ο Ερντογάν κατηγορούσε τον Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομπάμα, για το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο υπέστη το καλοκαίρι του ‘16. Θα ήταν λάθος, ωστόσο, στην Άγκυρα να θεωρήσουν ότι το πρόβλημα είναι ο Μπάιντεν ή η παρούσα κυβέρνηση. Είναι διακομματική η αντίδραση στην Αμερική, σε βάρος της Τουρκίας, ως προς το Ισραήλ και μια σειρά από άλλα θέματα, άλλωστε, επειδή αναφερθήκατε και στον Τραμπ, η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, για να είμαστε δίκαιοι, δεν το κάνω συχνά, να υπερασπιστώ τα πεπραγμένα της προεδρίας Τραμπ, αλλά οφείλουμε να το πούμε ότι ήταν ο Πομπέο, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κράτησε, κατά συνέπεια και σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τον χειροκρότησαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί. Είναι λάθος να ταυτιστούμε με την μία πτέρυγα, εμείς είμαστε με όλους και έχουμε μια διακομματική να πούμε αντίληψη.

Γιώργος Σιαδήμας  06:40

Για πάμε λίγο στο εδώ τώρα, είπαμε μεταναστευτικό. Οι ροές, δηλαδή τώρα, Εντάξει ακριβείς αριθμούς δεν ξέρω αν θυμάστε, έχουν μειωθεί;

Δημήτρης Καιρίδης

Θυμάμαι.

Γιώργος Σιαδήμας 

Θυμάστε, για πείτε μας λίγο.

Δημήτρης Καιρίδης 06:48

Οι ροές έχουν μειωθεί πάνω από 80% με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου. Ο Απρίλιος πήγε ακόμα καλύτερα-

Γιώργος Σιαδήμας  06:53

Άρα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έτσι.

Δημήτρης Καιρίδης 06:54

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Ο Μάρτιος σε σχέση με τον Φεβρουάριο μείον 40%, ο Απρίλιος ακόμα καλύτερα από τον Μάρτιο, και για όσους λένε, γιατί υπάρχουν και κάποιοι πονηρούληδες, που μιλάνε για εποχικότητα, ότι ήταν δηλαδή ο χειμώνας, εδώ η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή, πρώτον δεν υπήρξε χειμώνας, αν αυτό λένε και όσο υπήρχε χειμώνας τα πράγματα ήταν χειρότερα, παρά καλύτερα, ότι δηλαδή οι διακινητές πιεζόμενοι από την αυστηρή αστυνόμευση και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε κάνει, σε συνεργασία και με την Τουρκία, προτιμούν την κακοκαιρία και ημέρες της κακοκαιρίας ήτανε μέρες μιας σχετικής ανόδου, της μεταναστευτικής πίεσης.

Γιώργος Σιαδήμας  07:32

Όσον αφορά τώρα, είπατε την λέξη Τουρκία, συνεργασία-

Δημήτρης Καιρίδης 07:33

Άρα δεν υπάρχει εποχικότητα.

Γιώργος Σιαδήμας  07:33

-Η συνεργασία πώς πάει μεταξύ των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό; Δηλαδή έχει φύγει εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς-

Δημήτρης Καιρίδης 07:40

Πολύ καλά. Όχι, όχι θα σας πω-

Γιώργος Σιαδήμας  07:40

Καταλάβατε, για να πάει;

Δημήτρης Καιρίδης 07:43

Το τουρκικό Λιμενικό ανταποκρίνεται απόλυτα στα δικά μας καλεύσματα, όποτε υπάρχει βάρκα, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, για να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, και η Τουρκία καταβάλλει μια συντονισμένη προσπάθεια εναντίον των κυκλωμάτων, τα οποία, για να τα λέμε τώρα όλα εδώ, με δικιά της ευθύνη το προηγούμενο διάστημα  είχε αφήσει να γιγαντωθούν. Είναι ένας δύσκολος αγώνας. Ακούστε να δείτε, στην Τουρκία σήμερα υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αν θέλετε, μέσα σε εισαγωγικά, αλλά νομίζω δεν χρειάζονται εισαγωγικά, τετρακόσιες περίπου χιλιάδες Αφγανοί. Στους οποίους δεν συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται στους Σύριους και άλλους, και οι οποίοι κινδυνεύουν με απέλαση πίσω στο Αφγανιστάν, και οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη και μέσω της Βουλγαρίας και μέσω της Ελλάδας. Άρα υπάρχει μια ένταση, δεν θέλω να εφησυχάσουμε. Όμως, η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη μείωση των ροών, πάρα πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση των δομών ταυτοποίησης και φιλοξενίας. Στα νησιά μας έχουν πέσει πάνω από 50% οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο τους τελευταίους δυόμιση μήνες και έτσι θέλουμε να προχωρήσουμε. Και ταυτόχρονα, γιατί το υπονοήσατε πριν, να γεμίζουν τα ξενοδοχεία. Εμείς θέλουμε άδειες στις δομές, δεν θέλουμε τις παράνομες αφίξεις, θέλουμε τις νόμιμες, τους νόμιμους επισκέπτες που έρχονται με γεμάτες τις τσέπες και τα πορτοφόλια με express βίζα.

Γιώργος Σιαδήμας  09:02

Εμείς να ξέρετε εδώ από την εκπομπή, εδώ και δύο εβδομάδες που ξεκίνησε αυτό, και για την Μυτιλήνη και όχι μόνο, δείξαμε που ερχόντουσαν και στη Σύμη Τούρκοι τουρίστες με αυτή τη νέα διαδικασία.

Δημήτρης Καιρίδης 09:15

Η Μυτιλήνη είναι το εμβληματικό, γιατί είναι το νησί, η Λέσβος, που υπέστη τα περισσότερα από το μεταναστευτικό, είναι αυτή που είναι πιο κοντά μαζί με τη Χίο και τη Σάμο, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, όπως είναι η Σμύρνη, τα νοτιότερα, τα Δωδεκάνησα θα λειτουργήσουν ακόμα πιο καλά την τουριστική περίοδο, όταν αρχίσουν και γεμίζει το Μπόντρουμ, η Αλικαρνασσός, να πούμε, και η Μαρμαρίδα, αλλά τα βόρεια-

Γιώργος Σιαδήμας  09:35

Έχετε νούμερα σε σχέση με την express βίζα, πόσοι έχουν περάσει;

Δημήτρης Καιρίδης 09:37

Βέβαια, έχουμε πάνω από εξήντα χιλιάδες επισκέπτες μέχρι στιγμής ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο-

Γιώργος Σιαδήμας  09:42

Εξήντα χιλιαδες από-

Δημήτρης Καιρίδης 09:43

Εκτός σεζόν, από Τουρκία. Τούρκοι επισκέπτες οι οποίοι ήρθαν-

Γιώργος Σιαδήμας  09:46

Αυτοί, από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου;

Δημήτρης Καιρίδης 09:47

Από την πρώτη εβδομάδα και-

Γιώργος Σιαδήμας  09:48

Με την νέα διαδικασία της εξπρές βίζα;

Δημήτρης Καιρίδης

Βεβαίως.

Γιώργος Σιαδήμας 

Πάνω από εξήντα χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες εκτός σεζόν, τώρα δηλαδή, μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης 09:55

Βεβαίως, σε μία σεζόν, κοιτάξτε να δείτε, η Λέσβος για όσους ξέρουν είναι ένα νησί το οποίο έχει μια πολύ μικρή τουριστική περίοδο, κυρίως τον Αύγουστο από εγχώριο οικογενειακό τουρισμό. Δεν έχει τα τσάρτερ, ή εν πάση περιπτώσει τον αριθμό των τσάρτερ, η Χίος νομίζω δεν έχει καθόλου τσάρτερ, όπως έχει η Ρόδος, η Κως που βασίζονται σε άλλες αγορές, στην αγγλική, ξέρετε, στη γερμανική, στη σκανδιναβική και ούτω καθεξής. Άρα για αυτούς εκεί στη Μυτιλήνη, και μας το είπανε, που πήγαμε με τον πρωθυπουργό και ήμασταν και στο λιμάνι, και συμπέσαμε με την άφιξη δύο τουρκικών πλοίων από το Αϊβαλί. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ο ίδιος δε, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, δήλωσε ότι είναι οι καλύτεροι τουρίστες, αφήνουν πάρα πολλά χρήματα, σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να έρχονται με διαβατήρια, να έρχονται με πλοία, να έρχονται μέσα με όρους και κανόνες, να αφήνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, με πλήρη ασφάλεια, να πληρώνουν το παράβολο της βίζας, η οποία έχει εξήντα ευρώ να εισπράττει το ελληνικό δημόσιο και να γεύονται την ελληνική φιλοξενία.

Γιώργος Σιαδήμας  10:49

Και να είναι και αυτοί χαρούμενοι, να περνάνε καλά όπως το είπατε.

Δημήτρης Καιρίδης 10:51

Για αυτούς είναι πάρα πολύ σημαντικό. Να φύγουμε από τους κολυμβητές, από τα τζετ σκι, από τα φουσκωτά, από τους διακινητές..

Γιώργος Σιαδήμας  10:57

Έχετε υπολογίσει συνολικά πόσοι μπορούν να έρθουν με την εξπρές βίζα, αν έχετε εξήντα χιλιάδες τώρα, μέσα σε τρεις τρεισήμισι εβδομάδες του Απριλίου;

Δημήτρης Καιρίδης 11:04

Μέσα στη σεζόν; Πάνω από τριακόσιες χιλιάδες. Και χρειάζεται αναβάθμιση, εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου,  χρειάζεται μεγάλη αναβάθμιση και των λιμενικών εκεί εγκαταστάσεων, κυρίως των τελωνείων. Ήδη έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά από το λιμεναρχείο. Χρειάζεται ένας συνολικός ανασχηματισμός.

Γιώργος Σιαδήμας  1:21

Ώστε για να τρέχουν γρηγορότερα οι διαδικασίες; Σήμερα που μιλάμε είναι τα δέκα νησιά που είχατε προαναγγείλει;

Δημήτρης Καιρίδης 11:24

Έτσι, είναι δέκα νησιά, δεκατέσσερα λιμάνια.

Γιώργος Σιαδήμας  11:26

Δέκα νησιά, δεκατέσσερα λιμάνια.

Δημήτρης Καιρίδης 11:27

Δέκα, μερικά νησιά έχουν περισσότερα από ένα λιμένα, όπως ξέρετε, στη Σάμο για παράδειγμα, υπάρχει το Βαθύ και το Πυθαγόρειο, στη Λέσβο υπάρχει Μυτιλήνη-

Γιώργος Σιαδήμας  11:37

Μάλιστα, δέκα νησιά, δεκατέσσερα λιμάνια. Πάμε λίγο τώρα και στα της πολιτικής επικαιρότητας.

Δημήτρης Καιρίδης 11:41

Ανοίξανε τα πέντε, θα ανοίξουν και τα άλλα πέντε νησιά στο τέλος του μήνα.

Γιώργος Σιαδήμας  11:44

Τα υπόλοιπα πέντε νησιά, ποιά είναι αυτά που ανοίγουν στο τέλος του μήνα;

Δημήτρης Καιρίδης 11:47

Είναι τα μικρότερα, είναι το Καστελόριζο, η Σύμη, η Λέρος, η Κάλυμνος και η Λήμνος. Στη Λήμνο δε, για πρώτη φορά, και εκεί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσδοκία και έχουμε και επιπλέον σχέδια.

Γιώργος Σιαδήμας  11:58

Μάλιστα, θα μας τα πείτε, τί;

Δημήτρης Καιρίδης 12:00

Όταν έρθει ο καιρός.

Γιώργος Σιαδήμας  12:01

Μάλιστα. Ε πείτε μας κάτι.

Δημήτρης Καιρίδης 12:02

Τα δουλεύουμε. Τα οποία είναι ευχάριστα.

Γιώργος Σιαδήμας  12:05

Έχει να κάνει με τις αφίξεις;

Δημήτρης Καιρίδης 12:07

Έχει να κάνει με τις διασυνδέσεις, με την απέναντι πλευρά και σε μέρη στα οποία οι Τούρκοι είχαν κάποιες δυσκολίες στο παρελθόν.

Γιώργος Σιαδήμας  12:15

Μάλιστα. Λοιπόν, για πάμε λίγο ακόμα, γιατί συμμετέχετε και στο ΚΥΣΕΑ ως Υπουργός μετανάστευσης-

Δημήτρης Καιρίδης 12:20

Μη μου ζητήσετε να σας πω τα του ΚΥΣΕΑ.

Γιώργος Σιαδήμας  12:21

Όχι, αλλά-

Δημήτρης Καιρίδης 12:23

Είστε πολύ καλός δημοσιογράφος αλλά..

Γιώργος Σιαδήμας  12:24

Σας ευχαριστώ, αλλά μισό λεπτό. Γιατί ο Νίκος Δένδιας έχει πει, θόλος αμυντικός και ήδη έχουν, αν δεν κάνω λάθος, δεσμευτεί και τα χρήματα. Τί σημαίνει αυτός ο θόλος, είναι έτσι όπως το έχουμε στο μυαλό μας, έτσι όπως γίνεται, όπως είναι στο Ισραήλ;

Δημήτρης Καιρίδης 12:39

Κοιτάξτε, η Ελλάδα-

Γιώργος Σιαδήμας  12:40

Όταν δέχεται χτυπήματα και μπορεί και τα αποκρούει;

Δημήτρης Καιρίδης 12:43

Ναι, ακριβώς αυτό. Η νέα εποχή, είναι η εποχή των αεροπορικών, να πούμε, και χρειάζεται εκεί μεγάλη έμφαση. Η Ελλάδα, ήδη, έχει ένα προηγμένο σύστημα, ίσως το πιο προηγμένο που υπάρχει, που είναι οι PATRIOT, στον τομέα του, αλλά αυτό δεν αρκεί πρέπει να συμπληρωθεί. Και επειδή η Τουρκία έχει κάνει αυτά τα βήματα με τα drones, τα ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα πρέπει αντίστοιχα να ανταποκριθεί. Αυτό που γίνεται σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις, υπό τον Νίκο Δένδια και προφανώς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι μια επανάσταση. Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να φύγουν, να μπουν σε μια νέα εποχή, μια νέα εποχή digital, digital transformation. Αυτά τα νέα όπλα, ακούστε, το F-35, για να λειτουργήσει, είναι σαν να παίρνεις ένα i-phone 15 και να το χρησιμοποιείς ως τηλέφωνο. Το i-phone 15 δεν είναι τηλέφωνο, είναι και τηλέφωνο.

Γιώργος Σιαδήμας 

Έχει και άλλα πράγματα, έχετε δίκιο.

Δημήτρης Καιρίδης

Είναι κατά 10% τηλέφωνο, κατά 90% είναι ένας κομπιούτερ.

Γιώργος Σιαδήμας  3:42

Μα τα F-35 που εμείς έχουμε κλειδώσει τις παραγγελίες, θα έρθει μετά από πέντε χρόνια, θέλουν εξειδίκευση οι πιλότοι.

Δημήτρης Καιρίδης 13:47

Εγώ θα σας είμαι απολύτως ειλικρινής. sτην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το 100% των δυνατοτήτων του F-35, το F-35 είναι ένα αεροπορικό στρατηγείο, με κομπιούτερ, με δυνατότητες συνεργασίας με άλλα οπλικά συστήματα, πρέπει να γίνει αυτή η επανάσταση. Και η νέα ηγεσία, ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος είναι διδακτωρούχος, ερευνητής, διαβιβαστής, καταδρομέας ταυτόχρονα, από το Εθνικό Μετσόβιο, ακριβώς αυτό εκπροσωπεί, ό,τι καλύτερο έχουμε, scientifically, που λένε και στο χωριό μου, στην Καβάλα, επιστημονικό, για να προχωρήσουμε μπροστά. Και βέβαια με αναβάθμιση της ΕΑΒ, όπου εκεί δεν είναι υπερβολή να πω ότι έγινε ένα τεράστιο έγκλημα μεταπολιτευτικά, ξεκίνησε ως μια πρότυπη βιομηχανία από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τη δεκαετία του ‘70, μετά την χούντα και την κυπριακή τραγωδία και κατέληξε ένα φυτώριο κομματοκρατίας, συνδικαλισμού, συντεχνιασμού, διαφθοράς, διαπλοκής, ό,τι θέλετε μετά το ’81, για να τα λέμε όλα, και χρειάζεται να αναταχθεί.

Γιώργος Σιαδήμας  14:56

Μάλιστα, τώρα δεν είστε στο Υπουργείο Άμυνας, υπάρχει χρονοδιάγραμμα, έχουν δεσμευτεί τα χρήματα για τον αμυντικό θόλο;

Δημήτρης Καιρίδης 15:01

Νομίζω στα επόμενα άμεσα, λίγα χρόνια και πάντως μέχρι το τέλος της θητείας να έχει προχωρήσει.

Γιώργος Σιαδήμας  15:07

Μάλιστα. Για πάμε λίγο τώρα και στα εσωτερικής επικαιρότητας, είχαμε και αυτό το-

Δημήτρης Καιρίδης 15:12

Αλλά επαναλαμβάνω, τα χρήματα είναι το ένα, τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν, χρειάζεται νέα εποχή, νέα εποχή που ξεκινάει από τη θητεία-

Γιώργος Σιαδήμας  15:22

Και τα χρήματα είναι σημαντικά, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που ξέρετε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη μέσα στην εβδομάδα στο Σκαϊ, αναφέρθηκε, ότι το νούμερο ένα πρόβλημα για ακόμα μια φορά είναι η ακρίβεια.

Δημήτρης Καιρίδης 15:33

Προφανώς τα χρήματα είναι σημαντικά. Εννοώ το να ξοδεύει χρήματα από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου δεν είναι το μόνο.

Γιώργος Σιαδήμας  15:38

 Εγώ κατάλαβα πως το λέτε.

Δημήτρης Καιρίδης 15:38

Χρειάζεται να ξοδεύονται και σωστά και ακόμα καλύτερα. Ξεκινώντας από τη θητεία, η αναδιοργάνωση της θητείας, να γίνει μια πραγματική θητεία, όπου ο κληρωτός θα κερδίζει πράγματα, δεν θα είναι μια αγγαρεία και υπάρχουν τα μοντέλα της Φιλανδίας, των υπόλοιπων χωρών μέχρι την πολεμική βιομηχανία και την digital εποχή.

Γιώργος Σιαδήμας  15:58

Πάμε καθώς κλείνουμε τώρα, πριν από λίγο καιρό-

Δημήτρης Καιρίδης

Πέρασε γρήγορα ο χρόνος.

Γιώργος Σιαδήμας 

Ναι, γιατί μας λέτε και ειδήσεις και οι τηλεθεατές το εισπράττουν, έτσι, όταν υπάρχει δημιουργική κουβέντα περνά ο χρόνος. Λοιπόν, πριν από λίγο Στέφανος Κασσελάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη του στο Σκαϊ είπε ότι θα κατεβάσει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική, σε σχέση με το μπάζωμα των Τεμπών. Τί θα κάνετε;

Δημήτρης Καιρίδης 16:22

Ναι. Κοιτάξτε, ‘’σέρνεται’’ πίσω από τον Βελόπουλο, είναι κάτι το οποίο το είπα και στη Βουλή όταν-

Γιώργος Σιαδήμας  16:27

Γιατί το λέτε αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης 16:28

Γιατί αυτός πρώτα, δεν είναι δικιά του ιδέα το μπάζωμα. Το μπάζωμα το έφερε στην πολιτική σκηνή και μίλησε για μπάζωμα και όλες αυτές τις περίφημες θεωρίες συνωμοσίας, τις απίστευτες οι οποίες-

Γιώργος Σιαδήμας  16:38

Δεν μπορεί να είναι, όμως, όλα να είναι θεωρίες συνωμοσίας.

Δημήτρης Καιρίδης 16:43

Εγώ δεν σας είπα ότι είναι όλα, εγώ σας είπα για το συγκεκριμένο ζήτημα-

Γιώργος Σιαδήμας  16:46

Για το συγκεκριμένο, γιατί ξέρετε όλοι μας θέλουμε απαντήσεις και η δικαιοσύνη να τρέξει.

Δημήτρης Καιρίδης 16:52

Προφανώς. Η δικαιοσύνη τρέχει και τρέχει με απίστευτα, για τα δικά της δεδομένα, γρήγορους ρυθμούς. Τώρα εγώ θα το ήθελα ακόμα πιο γρήγορα, όπως θα ήθελα πάρα πολλά άλλα πράγματα, αλλά σε σχέση με το Μάτι, που έξι χρόνια μετά, τώρα ξεκινάει η πρωτόδικη, η υπόθεση των Τεμπών σε ένα χρόνο μέσα έχει αχθεί προ της δικαιοσύνης, υπάρχουν τριάντα δύο κατηγορούμενοι και προφανώς θα γίνουν. Δεν έχει την έγνοια του να τρέξει γρήγορα η δικαιοσύνη, τα ψηφουλάκια έχει, και την εργαλειοποίηση και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της μεγάλης τραγωδίας.

Γιώργος Σιαδήμας  17:24

Εδώ, όμως, ο κύριος Κασσελάκης λέει προανακριτική για το μπάζωμα για τα Τέμπη και από ό,τι καταλαβαίνω-

Δημήτρης Καιρίδης 17:28

Σας είπα, λοιπόν ότι δεν είναι δικιά του-

Γιώργος Σιαδήμας  17:28

Πληροφορίες λένε ότι θα βάλει στο στόχαστρο τέσσερις υπουργούς.

Δημήτρης Καιρίδης 17:31

Κοιτάξτε, επειδή ξεπατικώνει διάφορα, είτε με Τον ‘’Χριστό’’ που σχηματίστηκε στην κολυμβήθρα, είτε με την ομιλία του ποιος είναι από τον Ομπάμα, δεν είναι, αυτό είναι του Βελόπουλου. Την ιδέα την έχει την πρώτη ο κύριος Βελόπουλος. Δεν θέλω να τον αδικήσω τον κύριο Βελόπουλο, περί αυτού πρόκειται, ο πρώτος που μίλησε και δημιούργησε όλο αυτό το συνωμοσιολογικό σύννεφο γύρω από αυτή την απίστευτη τραγωδία.

Γιώργος Σιαδήμας  17:57

Ναι αλλά την πρόταση θα την κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό προανήγγειλε ο κύριος Κασσελάκης.

Δημήτρης Καιρίδης 18:00

Θα την κατεβάσει αυτός. Λοιπόν, θα τη δούμε, λοιπόν, στη Βουλή, θα δούμε πώς θα τη στοιχειοθετήσει, διότι πολλά λέγονται. Εγώ χαίρομαι να έρθουν συγκεκριμένα, για να αποκαλυφθούν, διότι από τη μια υπάρχει ένα σύννεφο, ένα νεφέλωμα και όταν στη συζήτηση του πορίσματος ζητήσαμε από την αντιπολίτευση συγκεκριμένη πρόταση για προανακριτική, ποιο είναι το αδίκημα; Κοιτάξτε όλα αυτά πρέπει να παραπέμπουν στον ποινικό κώδικα, δηλαδή υπάρχει ένας κώδικας εκεί άρθρο ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε που πρέπει όλα αυτά να κουμπώνουν.

Γιώργος Σιαδήμας  18:25

Μάλιστα, λοιπόν-

Δημήτρης Καιρίδης 18:26

Προς το παρόν ο κύριος Βελόπουλος έχει αποφύγει να τα κουμπώσει. Αν καταφέρει ο κύριος Κασσελάκης είναι να το δούμε.

Γιώργος Σιαδήμας  18:32

Άρα μετά το Πάσχα, καταλαβαίνω θα κατατεθεί αυτή η πρόταση. Κλείνοντας, Ευρωεκλογές.

Δημήτρης Καιρίδης

Είναι τυχαίο;

Γιώργος Σιαδήμας 

Είναι τυχαίο; Μα τώρα μπορεί να βρήκαν τα στοιχεία. Δεν ξέρω, εσείς το λέτε, το κάνει το κάνει, λέτε επειδή είναι παραμονή ευρωεκλογών;

Δημήτρης Καιρίδης 18:45

Αα..Εσείς τί λέτε;

Γιώργος Σιαδήμας  18:49

Εσείς θα μου πείτε.

Δημήτρης Καιρίδης 18:49

Είστε έμπειρος δημοσιογράφος. Ε ναι νομίζω ότι είναι προφανές αυτό, και το κάνει και με έναν τρόπο, νομίζω έτσι ελαφρά τη καρδία, όλο αυτό το σκηνικό σε ένα θέμα τόσο βαρύ, τόσο σοβαρό.

Γιώργος Σιαδήμας  19:01

Κύριε Υπουργέ, το είπατε και εσείς, θέλουμε απαντήσεις.

Δημήτρης Καιρίδης 19:04

Απολύτως θέλουμε απαντήσεις και πρώτα από όλα θέλουμε εμείς στην κυβέρνηση απαντήσεις, αλλά κάποιοι δεν θέλουν απαντήσεις. Κάποιοι θέλουν ένα νεφέλωμα, θέλουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, θέλουν να πάει η συζήτηση, προσέξτε να δείτε, έχουμε ευρωεκλογές, έχουμε μια πολύ χρήσιμη κρίση-

Γιώργος Σιαδήμας  9:23

Και να κλείσουμε με αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης 19:24

Τί Ελλάδα θα στείλουμε εκεί και ποιά θα είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα που θα κάνει προτάσεις, που θα ηγείται, που θα τραβάει μπροστά, όπως κάνει σήμερα, για παράδειγμα και στο μεταναστευτικό, όπου σήμερα μας ακούνε και έχουμε την αξιόπιστη πολιτική και επιβάλλουμε σε συνεργασία βεβαίως- ήμουν στο MED5 και λοιπά-, ή θα είναι μια Ελλάδα της τοξικότητας, του δηλητηρίου, της κραυγής, αυτό που είδαμε προχθές στην Βουλή ή της συνωμοσιολογίας, την οποία τώρα υιοθετεί ο φέρελπις κατά τα λοιπά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιώργος Σιαδήμας  19:52

Να σας ευχαριστήσω λοιπόν.

Δημήτρης Καιρίδης 19:54

Να είστε καλά, να είστε καλά.