Ο Δημήτρης Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή GPS του Θάνου Σιαφάκα | 08.05.24

YouTube video

00:00:00 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Όλα αυτά συμβαίνουν εδώ στην  ΕΡΤ στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, Θάνος Σιαφάκας πίσω από τα μικρόφωνα του Πρώτου, και είναι κοντά μας ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.

00:00:14 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Χριστός Ανέστη σε σας και τους ακροατές του Πρώτου.

00:00:18 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προκαλεί με την ενέργειά της για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας, ως μουσουλμανικού τεμένους, γιατί το κάνει αυτό; Είναι εντάξει μια παλιά απόφαση, αλλά γιατί το κάνει αυτό τώρα ο Πρόεδρος Erdoğan, λίγες μέρες πριν από την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό;

00:00:41 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Κοιτάξτε είναι 2 τα επίπεδα, ένα μακροπρόθεσμο, μια στροφή της Τουρκίας προς τον Ισλαμισμό και αποστασιοποίησης από τον κοσμικό κεμαλισμό, που έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια και επιταχυνθεί μετά το ’16 και το αποτυχημένο πραξικόπημα και είχαμε δει και τα ίδια με την Αγία Σοφία. Τώρα με τη Mονή της Xώρας υπάρχει  ένα 2ο  επίπεδο πιο βραχυχρόνου που έχει να κάνει με τις εκλογικές πολιτικές στοχεύσεις στο εσωτερικό. Ο Erdoğan έχασε τις δημοτικές εκλογές, και εν μέρει τις έχασε, γιατί εμφανίστηκε στα δεξιά του ένα νέο ισλαμιστικό κόμμα,  από τον γιο του Ερμπακάν, που πήρε κοντά στο 7% και του στέρησε αρκετούς δήμους στο εσωτερικό της Τουρκίας. Τον κατηγορεί ότι δεν είναι αρκούντως επικριτικός για το Ισραήλ, και σε όλα αυτά τα ζητήματα προσπαθεί να του υποκλέψει την ισλαμιστική ατζέντα, την οποία μέχρι χθες μονοπωλούσε και γι αυτό κυριαρχούσε και πολιτικά στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Erdoğan.

00:01:47 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό; Γιατί βιάστηκε τόσο πολύ; Ούτως ή άλλως δεν έχει μπροστά του κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν σας κάνει εντύπωση;

00:01:59 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Κοιτάξτε, η Τουρκία, δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία πρέπει πάντοτε με ρεαλισμό να αναγνωρίζουμε, στέλνει αντιφατικά μηνύματα και υπάρχει αυτό το κρύο – ζέστη. Την ίδια ώρα που ο Erdoğan μιλάει για διπλωματία και ανοιχτό διάλογο και όλα τα προβλήματα.

00:02:19 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα  που δεν μπορούν να λυθούν, μας είπες χθες, έτσι;

00:02:23 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Έτσι, έτσι, την ίδια ώρα κάνει αυτή την κίνηση, -την οποία εμείς βεβαίως καταγγείλαμε- την φέρνει σε αντίθεση με την UNESCO και κάθε πολιτισμένο άνθρωπο στον κόσμο τούτο, και είναι μια κίνηση πραγματικά, άλλης εποχής, να πούμε.

00:02:43 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Θα τεθεί στη συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο, θα το θέσει ο κύριος Μητσοτάκης αυτό;

00:02:49 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Θα τεθεί, θα τεθεί όπως όλα τίθενται και τίποτα δεν μένει αναπάντητο.

00:02:55 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Άρα λοιπόν θα τεθεί αυτό. Θα υπάρξουν και κάποια διαβήματα, ενδεχομένως, θα αντιδράσει το Πατριαρχείο;

00:03:01 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Κοιτάξτε υπήρξε η ανακοίνωση..

00:03:01 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Ναι, το διάβασα, του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν λέτε;

00:03:05 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Υπήρξε. Έτσι, ναι.

00:03:06 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Αν θα υπάρξει κάποια ευρύτερη έτσι διπλωματική κίνηση.

00:03:11 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Νομίζω στην ΟΥΝΕΣΚΟ τώρα.

00:03:13 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Θα υπάρξει δηλαδή.

00:03:14 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Γιατί είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο.

00:03:19 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Άρα λοιπόν θα τεθεί το θέμα στον Πρόεδρο, θα το θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Erdoğan, αλλά και θα υπάρξουν και κινήσεις σε επίπεδο ΟΥΝΕΣΚΟ. Τώρα να σας ρωτήσουμε.

00:03:30 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Όπως υπήρξαν και με την Αγία Σοφία, ναι.

00:03:32 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Και με την Αγία Σοφία, και χθες είδαμε μια δήλωση, τη διαβάζω στην Απογευματινή, “τα αδέρφια μας, οι μουσουλμάνοι που ζουν δεινά”, αναφέρεται στη μουσουλμανική μειονότητα ο κύριος Erdoğan. Θέλω να σας ρωτήσω αυτά τα αντιφατικά μηνύματα, πώς τα διαβάζει η Αθήνα και ποιες είναι οι προσδοκίες από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία; Ας πούμε, δίνουμε χρόνο στη νηνεμία, στα ήρεμα νερά, που δεν είναι και αυτό έτσι, κάτι το αμελητέο.

00:04:02 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Κοιτάξτε, το να ψάξει να βρει κανείς προβλήματα στη συμπεριφορά της Τουρκίας, νομίζω είναι εύκολο δεν έχει αλλάξει η Τουρκία. Είναι ένας δύσκολος γείτονας για να το πω κομψά και μετριοπαθώς και υπάρχουν πάρα πολλά αντιφατικά και βεβαίως το κρίσιμο που είναι η ελληνοτουρκική διαφορά για την οριοθέτηση, δεν έχουμε δει πρόοδο προς το διεθνές δίκαιο από τη μεριά της. Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι  επί του πεδίου έχουμε σαφή βελτίωση και ότι η Τουρκία είναι αυτή που έκανε τη στροφή και να το πιστώσουμε αυτό στην ελληνική εξωτερική πολιτική αναφέρομαι στο ότι δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο. Όλα εκείνα που είχαμε ζήσει με την κρίση, με το Ορούτς Ρέις ανήκουν προς το παρόν τουλάχιστον στο παρελθόν. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο διάστημα νηνεμίας πάνω από χρόνο από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του ’23 και μετά, όπως δεν το ζήσαμε καθόλου, ποτέ ξανά…

00:04:59 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Κάποιοι λένε από τη δεκαετία του ’50 έχουμε να ζήσουμε, βέβαια με τα τραγικά γεγονότα του ’55, αλλά φτάσαμε εκεί, αλλά κάποιοι παραπέμπουν στη δεκαετία του ’50, ας πούμε και λένε ότι.

00:05:10 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Ναι, πριν την έναρξη του Κυπριακού.  Και πριν όλα αυτά που γίνανε ιδίως στο Αιγαίο, όταν  έκανε ”μετάσταση” να πούμε το Κυπριακό στο Αιγαίο από το ’73 και μετά και είχαμε αυτή τη διαρκή ένταση με επαναλαμβανόμενες περιοδικές κρίσεις. Ακόμα και στο μεταναστευτικό, το χαρτοφυλάκιο, του οποίου, είμαι και εγώ υπεύθυνος, βλέπουμε ότι έχουμε φύγει από την εργαλειοποίηση που είχαμε.

00:05:36 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
άρα ποια είναι η ατζέντα μας; Τί θα πάμε να πούμε στον Erdoğan;

00:05:41 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Η ατζέντα είναι πρώτον, να διατηρήσουμε αυτή την ύφεση, αυτή τη νηνεμία,  αυτούς τους χαμηλούς τόνους, αυτό το καλό σχετικά κλίμα, με δεδομένο τα πολύ δύσκολα που ζήσαμε στο παρελθόν. Δεύτερον, να προχωρήσουμε της συνεργασία σε μία σειρά από ζητήματα, όπως είναι η πολιτική προστασία, το περιβάλλον, βεβαίως και το μεταναστευτικό. Και τρίτον να διερευνήσουμε, να επιμείνουμε στη διερεύνηση τυχόν οδών για την επίλυση της μεγάλης και δύσκολης διαφοράς που μας χωρίζει στο ζήτημα της οριοθέτησης.

00:06:12 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Θα συζητηθεί δηλαδή αυτό, με τον κύριο Erdoğan, ότι εντάξει να βρούμε και μια μόνιμη λύση, πιο μόνιμη λύση στο ζήτημα αυτό, θα το θέσουμε.

00:06:23 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Ναι υπάρχει, με στόχο τη Χάγη πάντα.

00:06:25 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Με στόχο τη Χάγη. Ναι, θέλω να πω ότι στην ατζέντα την ελληνική υπάρχει αυτό.

00:06:30 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Προφανώς.

00:06:31 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
θέλω να πάμε -περνάω από το ένα θέμα στο άλλο – αλλά ξέρετε, α και αισθάνομαι ότι κάνω κατάχρηση και της δυνατότητας που έχετε να μας μιλήσετε, αλλά είναι βασικά τα θέματα και σημαντικά. Τι γίνεται με τη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχουν εκλογές εκεί.

00:06:47 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Έχουμε εκλογές σήμερα.

00:06:49 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Ακριβώς και από ότι φαίνεται προηγείται η εθνικίστρια Σιλιάνοφσκα και από το VMRO, ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι.  Τι σηματοδοτούν αυτές οι επιλογές; Οι εκλογές αν επισυμβούν, για τις σχέσεις μας και τη σχέση των Σκοπίων με την Αθήνα.

00:07:07 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Να πούμε καταρχάς για τους ακροατές μας ότι σήμερα Τετάρτη έχουν εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών, στον πρώτο, η υποψήφια της αντιπολίτευσης, της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO, πήρε διπλάσιους ψήφους από τον νυν πρόεδρο σοσιαλδημοκράτη 40-20 και αναμένεται να εκλεγεί, από ότι φαίνεται. Και βεβαίως έχουμε και κοινοβουλευτικές εκλογές, βουλευτικές εκλογές, όπου και εκεί το VMRO,  αναμένεται να λάβει τη σχετική πλειοψηφία και να έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, από την κεντροαριστερά στην Κεντροδεξιά. Δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, στο 120 εδρών κοινοβούλιο στα Σκόπια θα συνεργαστεί από ότι φαίνεται με κάποιο από τα αλβανικά κόμματα, όπως συνήθως γίνεται με τον βόρειο γείτονα. Αυτό θα περιπλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

00:08:08 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Θα την περιπλέξει απλώς ή και θα την ”παγώσει”; Διότι εδώ οι άνθρωποι αυτοί δεν προτίθενται και το λένε ανοιχτά να χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της χώρας, ”σκέτο” Μακεδονία, το λένε και οι δύο.

00:08:22 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Κοιτάξτε αυτά, μένει να τα δούμε, διότι εύκολα λέγονται κάποια πράγματα στην αντιπολίτευση, αλλά υπάρχουν οι διεθνείς δεσμεύσεις. Σίγουρα, ωστόσο στο ανοικτό ζήτημα που έχουν τα Σκόπια με τη Σόφια, με τη Βουλγαρία, η οποία είναι αυτή που αντιδρά.

00:08:40 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Το βέτο.

00:08:41 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Στην προοπτική αυτή με το βέτο και με κάποιες από τις πρόνοιες της Συνθήκης των Πρεσπών, ειδικά στα ταυτοτικά ζητήματα, πράγματα τα οποία είχαμε προειδοποιήσει εμείς τότε ως αντιπολίτευση το ’18, ΄19 ότι οι Βούλγαροι δεν θα δεχθούν τον μακεδονισμό να πούμε που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και έχουνε μπλέξει τώρα εκεί, δεν νομίζω ότι. εύκολα θα ξεμπλέξουν, και με δεδομένο ότι έχουμε και κάποια πισωγυρίσματα να το πω επίσης κομψά και στην Αλβανία τίθεται εν αμφιβόλω, συνολικά η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

00:09:24 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Ναι, το ίδιο θα λέγατε και για τα Σκόπια έτσι, εν αμφιβόλω.

00:09:30 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Νομίζω ναι, αλλά απομένει να το δούμε, η νυν κυβέρνηση, η οποία οδεύει προς την ήττα σήμερα, θα το δούμε βέβαια αυτό πάντοτε μιλάμε με βάση μόνο τις προβλέψεις. Έκανε μια προσπάθεια να άρει τις αμφισβητήσεις και της Γαλλίας ήταν και η Γαλλία του Macron, αλλά κυρίως της Βουλγαρίας, η οποία και αυτή με μια πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της γιατί και στη Βουλγαρία είχαν πολλές εκλογές το τελευταίο διάστημα και οδεύουν και εκεί σε νέες.

00:10:00 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
σωστά, διπλές εκλογές, εθνικές και ευρωπαϊκές 9 του μηνός, 9 του Ιούνη.

00:10:09 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Μπράβο, αναμένεται η Κεντροδεξιά να κερδίσει., που έχει πιο σκληρές θέσεις να πούμε ως προς τον βουλγαρικό εθνικισμό, τέλος πάντων είναι ένα πρόβλημα αυτό σημαντικό.

00:10:22 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Να σας ρωτήσω ευθέως  και με το δεδομένο ότι και η Νέα δημοκρατία είχε πολλές και ως αντιπολίτευση ενστάσεις για αυτή τη συμφωνία των Πρεσπών.

00:10:33 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Όπως και εγώ προσωπικά.

00:10:34 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Και εσείς προσωπικά ότι τότε.

00:10:35 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Τότε δεν ήμουν βουλευτής ήμουν ένας απλός καθηγητής.

00:10:37 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Δεκτόν,  δεν το συζητώ. Υφίσταται η συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή η σκοπιανοί  δεν τη θέλουν, λέμε τώρα.. η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές αμφιβολίες, υφίσταται αυτή η συμφωνία; Υπάρχει το  pacta sunt servanda ;

00:10:59 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Κοιτάξτε, η συμφωνία είναι υπογεγραμμένη και κυρωμένη και κατά συνέπεια παράγει νομικά αποτελέσματα. Τώρα, αν θέλει η νέα κυβέρνηση αυτή που θα προκύψει θα το δούμε, επαναλαμβάνω να βγει από αυτή, θα υπάρξουν μια σειρά από παραγόμενες συνέπειες, αλλά νομίζω είναι πολύ νωρίς για να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση για ένα τέτοιο.

00:11:21 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Άρα μέχρι στιγμής υφίσταται συμφωνία των Πρεσπών.

00:11:25 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Ναι, προφανώς, προφανώς είναι κάτι το οποίο και εμείς ως νέα δημοκρατία το είχαμε πει ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί η συμφωνία είναι αυτό που είπατε ακριβώς πολύ, ωραία λατινικά pacta sunt servanda.


00:11:36 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Να ρωτήσω επειδή υπάρχει και υπάρχουν οι εκκρεμότητες σχετικά με την κύρωση των τριών  μνημονίων συνεργασίας.

00:11:43 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Βέβαια το VMRO ξέρετε ότι έχει μια πολύ ιδιαίτερη έτσι σχέση με όλα αυτά. Ο προηγούμενος ηγέτης του, νυν φυγόδικος στην Ουγγαρία, ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε υιοθετήσει τον πιο ακραίο μακεδονισμό,  τον αρχαιολατρικό να πούμε Μακεδονισμό, σύμφωνα με τον οποίο τα σημερινά Σκόπια είναι ευθέως απόγονοι του Μεγάλου Αλέξανδρου, προκαλώντας ακόμα περισσότερο τις ευαισθησίες ημών των Ελλήνων και συνολικά νομίζω κάθε ιστορικά πληροφορημένου και ενημερωμένου πολίτη.

00:12:26 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Ναι μιλάτε.

00:12:26 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Θέλω να πω ότι αν ξαναγυρίσουν σε αυτά και ξαναρχίσουν να ξαναγεμίζουν τη Βόρεια Μακεδονία με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα λοιπά θα είναι οπωσδήποτε ένα πισωγύρισμα, αλλά όλα αυτά απομένουν να φανούν. Το βέβαιο είναι ότι 30 και χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι δημοκρατίες αυτές βολοδέρνουν μεταξύ οικονομικής καχεξίας, δεν έχουν καταφέρει να ακολουθήσουν την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη. Να θυμίσω χώρες όπως οι βαλτικές, όπως η Πολωνία όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, οι οποίες έχουν βγει πάρα πολύ μπροστά και έχουν φτάσει σχεδόν στο μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία αυτή της ενωμένης Ευρώπης. Εδώ τα Δυτικά Βαλκάνια, είτε μιλάμε για τη Βοσνία που έχει τεράστια προβλήματα, είτε για τη Σερβία, είτε για την Βόρεια Μακεδονία, έχουν αυτή την καχεξία και οικονομικά θα σας έλεγα και πολιτικά.

00:13:18 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Και πολιτικά και για την ιστορία να σας πω ότι μιλάτε με έναν άνθρωπο ο οποίος δύο φορές έχει πάρει συνέντευξη από τον κύριο Γκλιγκόροφ. Πάμε τώρα στην Αλβανία, Ο Έντι Ράμα έρχεται να κάνει τι στην Αθήνα, αλήθεια, και αν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση ή είναι μια ιδιωτική επίσκεψη.

00:13:37 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Νομίζω το δεύτερο, από ότι καταλαβαίνω δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς το ελληνικό ΥΠΕΞ, έρχεται σε μια ιδιωτική επίσκεψη να συναντηθεί με κάποιους συμπατριώτες του εδώ στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα.

00:13:54 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Ναι, δεν θα πούμε όχι, θα πούμε περάστε, απλά είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Έχει εντοπιστεί, έχει βρεθεί ο χώρος που θα μιλήσει γιατί στην αρχή λέγαμε ότι θα μιλήσει στο Γαλάτσι

00:14:07 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Στη  περιφέρειά μου, ναι, στη Βόρεια Αθήνα. Δεν το ξέρω.

00:14:10 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Πιστεύετε ότι είναι μια όμως;

00:14:14 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Να πω όμως ότι υπάρχει μια μεγάλη αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα, επειδή έχω και το Υπουργείο, εδώ έχουμε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τα 2/3 του μεταναστευτικού πληθυσμού στην πατρίδα μας προέρχεται από την Αλβανία. Υπάρχει μια ιστορική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, στη Βόρειο Ήπειρο. Αυτά από μόνα τους είναι δεσμοί και γέφυρες που θα πρέπει να μας κρατούν σε ένα πνεύμα συνεργασίας, έτσι δεν είναι;

00:14:50 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Αρκεί να μην προκαλέσει ο κύριος Ράμα έτσι εδώ στην Αθήνα.

00:14:57 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Προφανώς και έχουμε βεβαίως το αγκάθι της υπόθεσης,

00:15:00 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Με τον Φρέντυ Μπελέρη,

00:15:02 Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Αλλά να πούμε ότι δεν υπάρχει χώρα που έχει βοηθήσει το περισσότερο την Αλβανία από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή της προοπτική, στην οικονομική της ανάκαμψη μετά το 1990, είναι δισεκατομμύρια τα εμβάσματα που έχουν σταλεί από την Ελλάδα πίσω στην Αλβανία, υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις και μόνο καλό μπορεί να κάνει στην Αλβανία η καλή σχέση με την Αθήνα.

00:15:24 Θ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ
Θερμά σας ευχαριστώ κύριε κύριε Καιρίδη, κύριε Υπουργέ να είστε καλά, καλή δύναμη, καλή συνέχεια. Μας είπε πολλά και σημαντικά και ο κύριος Καιρίδης.