Ο Δημήτρης Καιρίδης στο ΕΡΤNews με τον Γιώργο Κουβαρά

YouTube video

Δημήτρης Καιρίδης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά:

Date2024-03-14

Γιώργος Κουβαράς  :

Και θα πάμε στον Δημήτρη Καιρίδη τώρα, τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος βρίσκεται στον Έβρο και τον βρίσκουμε εκεί, να τον καλησπερίσουμε και να τον ευχαριστήσουμε που είναι μαζί μας. ΚαλησπέρακύριεΚαιρίδη, έχουμε μια όξυνση του μεταναστευτικού.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Καλησπέρα, καλησπέρα, κύριε Κουβαρά.

Γιώργος Κουβαράς  :

Έχουμε μια όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος και θέλω να μου πείτε από πού προέρχεται σε αυτή τη φάση το πρόβλημα

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σας μιλώ από το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, εδώ τον Βορειοανατολικό Έβρο, στο φυλάκιο του Έβρου στο Τριεθνές, κοντά στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, όπου έχουμε τη δομή καταγραφής και ταυτοποίησης εδώ, το υπουργείο. Βρέθηκα σήμερα στον Έβρο, συνοδεύοντας τον Γερμανό υπουργό Μετανάστευσης, για να τονίσουμε ακριβώς αυτό, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Ήταν και ο συνάδελφος Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον νέο φράχτη που χτίζεται, εμείς είδαμε όλα τα υπόλοιπα και όλη την υποδομή που έχουμε εδώ. Τώρα, υπάρχει πρόβλημα με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, εκατόν δέκα εκατομμύρια, φιλοξενεί εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει παίξει παραδοσιακά τον σταθεροποιητικό ρόλο τον σημαντικό για όλη την περιοχή, η οποία βρίσκεται σε ανάφλεξη, αλλά και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Να σας θυμίσω, ότι ούτε μία βάρκα δεν έχει φύγει από την αιγυπτιακή ακτή την τελευταία δεκαετία, ωστόσο βλέπουμε ότι από την Ανατολική Λιβύη, μία περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, τα ξέρετε εκεί, την περίπλοκη κατάσταση, έχουμε μια μικρή, αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα ροή, προς τη Νότια Κρήτη.

Γιώργος Κουβαράς :

Προς την Κρήτη.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη, βεβαίως, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που γίνεται αυτό το ταξίδι και αυτή η συμφωνία, ήταν κάτι το οποίο το θέταμε μετ’ επιτάσεως στους εταίρους μας όταν εκείνοι ήτανε, είχαν το ενδιαφέρον τους στραμμένο προς την Ουκρανία, και προς, γιατί καταλαβαίνετε, έχουμε τους Πολωνούς, έχουμε τους Εσθονούς, τους Λετονούς, τους Σουηδούς, τους Φιλανδούς, δεν ήταν η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην πρώτη προτεραιότητα.

Γιώργος Κουβαράς :

Σωστά.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ευτυχώς, ωστόσο, τα καμπανάκια χτύπησαν και έχουμε αυτό το ταξίδι τώρα και προσδοκούμε αυτό που καταφέραμε και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Τυνησία, η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, πολύ – πολύ σπουδαία πραγματικά, και της είμαστε -πώς να το πούμε- ευγνώμονες για τον ρόλο που έχει παίξει συνολικά στην περιοχή. Χρειάζεται αυτή τη στήριξη.

Γιώργος Κουβαράς  :

Να σας ρωτήσω κύριε Καιρίδη, η αύξηση των ροών στην Κρήτη από ότι καταλαβαίνω συνδέεται με τη Λιβύη, αυτό μου είπατε. Θα πάτεεκείαπόότιδιάβασα, με τι στόχο θα πάτε, και πότε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Η πλειοψηφία των ροών αφορά Aιγύπτιους και έχει να κάνει με την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της Αιγύπτου που πολύ σωστά αναλύσατε προηγουμένως, πως είναι η χώρα που έχει πληγεί το περισσότερο από τον πόλεμο στη Γάζα. Έχουμε οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Σουδάν. Είχαμε εμφύλιο στην Αιθιοπία, όλη η περιοχή του Σαχέλ φλέγεται, όλη η Μέση Ανατολή σήμερα συνολικά έχει πρόβλημα, πέρα από τη Γάζα, να θυμηθούμε τους Χούτι, όλα αυτά που γίνονται στο Νότιο Λίβανο και ούτω καθεξής. Ο στόχος ο δικός μου στην επίσκεψη στην Κρήτη, είναι σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, τον περιφερειάρχη, τους δήμους, τους τοπικούς παράγοντες, να μπορέσουμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος με ασφάλεια. Τα πήγαμε πολύ καλά στο ανατολικό μέτωπο.

Γιώργος Κουβαράς  :

Δηλαδή με το δεδομένο.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εδώ στον Έβρο η πτώση των ροών.

Γιώργος Κουβαράς  :

Με το δεδομένο ότι έχουν έρθει χίλιοι πεντακόσιοι άνθρωποι το τελευταίο τρίμηνο, εσείς τα είπατε σήμερα.Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να γίνει, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην Κρήτη; Πώς το σκέφτεστε, με τι πρόταση θα πάτε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία. Υπάρχουν οι πόροι και τα μέσα, δεν θα αφεθεί μόνη της η Κρήτη και ακόμα περισσότερο η Γαύδος που είναι ένα πολύ μικρό νησί, με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε και μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε τη βέλτιστη λύση, όπως έχουμε κάνει παντού στην Ελλάδα και είχαμε αυτό το καλό αποτέλεσμα αν θέλετε στον Έβρο με τη μείωση του 90 % σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου, θυμάστε το πρόβλημα που είχαμε με τους διακινητές στην Εγνατία τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Γιώργος Κουβαράς  :

Λειτουργεί αποτελεσματικά η σχέση με την Τουρκία; Η σχέση με την Τουρκία λειτουργεί αποτελεσματικά; Είχατε μιλήσει για μετρήσιμα αποτελέσματα, θυμάμαι, στο ξεκίνημα αυτής της σχέσης, όταν τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν προς το καλύτερο. Ποια είναι αυτά τα μετρήσιμα αποτελέσματα, υπάρχουν σήμερα;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Τα έχουμε αυτά κύριε Κουβαρά και είναι αναμφισβήτητα, δημοσιεύονται κάθε μήνα. Η συνολική πτώση των ροών από τον ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο από την Τουρκία ξεπερνάει το 75% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου και έχουμε μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής και καταγραφής που ξεπερνάει το 35 %. Να σας πω ότι στη Λέσβο είχαμε φτάσει τους έξι χιλιάδες διαμένοντες τον περασμένο Γενάρη και μέσα σε 45 μέρες ο αριθμός έχει πέσει στους τρεισήμισι χιλιάδες. Μιλάω για τη Λέσβο που είναι το μεγαλύτερο, το εμβληματικότερο να πούμε νησί, αυτό που έχει δεχθεί παραδοσιακά τη μεγαλύτερη πίεση. Η συνεργασία βοηθάει και κλειδί για την αντιμετώπιση και του προβλήματος, τώρα στη Γαύδο, είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο. Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας. Εγώ συναντήθηκα χθες με τον Αιγύπτιο πρέσβη στο υπουργείο, πηγαίνει ο Πρωθυπουργός. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Αίγυπτο σε αυτή την πολύ κρίσιμη διεθνή συγκυρία.

Γιώργος Κουβαράς  :

Κ. Καιρίδη, να ρωτήσω κάτι τελευταίο, επειδή πάμε και σε ευρωεκλογές; Η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, είναι με τη σκληρή γραμμή όπως είναι, ας πούμε, η Μελόνι ή είναι με την πιο ήπια γραμμή στην Ευρώπη; Δηλαδή πως ακούτε ας πούμε την πρόταση που μιλάει για εγκατάσταση μεταναστών σε τρίτες χώρες; Σαν αυτό που κάνει ο Σούνακ με τη Ρουάντα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς να το δούμε αν θα λειτουργήσει. Προφανώς είμαστε με τη γραμμή της αυστηρής προστασίας των συνόρων. Έχουμε δώσει μεγάλη μάχη για να πείσουμε τους ”επαμφοτερίζοντες” όχι τους ακραίους, αφελείς, αν θέλετε της μιας πτέρυγας αλλά τουλάχιστον τους επαμφοτερίζοντες ότι σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να είμαστε αφελείς, είμαστε ανθρωπιστές, είμαστε Ευρωπαίοι, ευρωπαϊστές, πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν είμαστε αφελείς και αυτό σημαίνει ναι στην αυστηρή προστασία των συνόρων με ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά με αυστηρότητα, αυτό δείχνει ο φράχτης, αυτό δείχνει η επένδυση που έχουμε κάνει στους συνοριοφύλακες, τη νέα τεχνολογία, στα νέα σκάφη του Λιμενικού, όλα αυτά που γίνονται για την καλύτερη διαχείριση. Και σε αυτό, επιτρέψτε μου να πω, ότι σε σχέση με τη Μελόνι αν θέλετε ή σε σχέση με τον Σούνακ έχουμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα. Η αύξηση ήταν μικρότερη, από ότι εκεί, είναι μια διεθνής αυτή η κατάσταση μετά τον κορονοϊό, έχει να κάνει -εμείς είμαστε στο πιο ευαίσθητο σημείο- διότι έχουμε δύο διαδρόμους. Εμείς δεν είμαστε όπως η Μελόνι που έχει μόνο τον κεντρικό μεσογειακό, έχουμε και τον ανατολικό μεσογειακό από την Τουρκία και αυτόν από τη Λιβύη και άρα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο, σε εγρήγορση και προσεκτικοί, και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει, και στο μέτωπο της φύλαξης, και στο μέτωπο της διαχείρισης. Δεν έχουμε διάχυση του προβλήματος σε δημόσιους χώρους, αυτό που έχετε δει στην Ιταλία όλο το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο, μπορούμε με το σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης να εξασφαλίσουμε ασφάλεια για την τοπική κοινωνία.

Γιώργος Κουβαράς  : Ευχαριστώ πολύ κύριε Καιρίδη, ευχαριστώ, καλή συνέχεια.