Ο Δημήτρης Καιρίδης στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή “Μπρα Ντε Φερ”

YouTube video

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τη συμφωνία Ελλάδας –Τουρκίας για την προσωρινή βίζα:

Δ.ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και να μην έχουμε διαρροή, διότι αυτή η βίζα είναι μια ειδική βίζα, μια εξαίρεση στους αυστηρούς κανόνες του Σένγκεν, βγαίνει από την Ελληνική Αστυνομία στα ελληνικά νησιά άφιξης των τούρκων τουριστών αλλά δεν πρέπει να την παραβιάσει κανείς από αυτούς και βρεθεί στην Ευρώπη, γιατί αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα. Η μη παραβίαση εξαρτάται από τις Αρχές ασφαλείας της χώρας και υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από την Ελληνική Αστυνομία και εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να ακυρωθεί η συμφωνία στην περίπτωση που κάποιος Τούρκος που έχει πάρει την προσωρινή βίζα βρεθεί στη Γερμανία ή κάπου αλλού:

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Ναι, θα υπάρξουν διαμαρτυρίες τότε στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Ήδη υπήρξαν πολλές αντιδράσεις αφενός γιατί το κλίμα για τους Τούρκους είναι πολύ βαρύ επειδή έχουμε αυτή τη ροή τουριστών στη Γερμανία, που πάνε με τουριστική βίζα Σένγκεν στη Γερμανία και μόλις φτάσουν στη Γερμανία αιτούνται άσυλο και δεύτερον γιατί το κλίμα γενικά στο να ανοίξει το Σένγκεν είναι βαρύ ενόψει των ευρωεκλογών.

Για τις ενστάσεις των κ. Καραμανλή και κ. Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά:

Δ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ: Εγώ ακούω με πολλή προσοχή τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, η Ν.Δ. είναι τυχερή που έχει στις τάξεις της τέτοιους βετεράνους πολιτικούς ηγέτες που άσκησαν εξουσία, αλλά τις απαντήσεις τις δίνουν οι ίδιοι οι τότε υπουργοί Εξωτερικών. Η κ. Μπακογιάννη ήταν επιλογή του Καραμανλή στο υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Αβραμόπουλος στο υπουργείο Εξωτερικών επί Σαμαρά, άρα για να μη δημιουργούμε διάφορες αμφιβολίες και αμφισημίες, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας και αυτό. Να μη μιλήσω για τον κ. Βενιζέλο με τον οποίο συνεργάστηκε στενότατα ο κ. Σαμαράς.