Ο Δημήτρης Καιρίδης στον ΣΚΑΪ 100,3 με τον Παύλο Τσίμα | 10.06.2024

YouTube video

00:00:00 Παύλος Τσίμας
Ο υπουργός μετανάστευσης, ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, είναι στην τηλεφωνική γραμμή και πραγματικά τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα κύριε Καιρίδη.

00:00:05 Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα, καλημέρα κύριε Τσίμα.

00:00:07 Παύλος Τσίμας
Και καλή εβδομάδα λοιπόν, εγώ έκανα αυτόν τον απλό υπολογισμό, έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τον Ιούνιο. 1 στους 3 πήγε πιο δεξιά, 2 στους 3 δεν πήγαν πουθενά, πήγαν σπίτι τους, δεν ψήφισαν. Τι συμπέρασμα να βγάλουμε;

00:00:22 Δημήτρης Καιρίδης
Καταρχάς αυτή η άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απαραίτητο να προήλθε μόνο από Νεοδημοκράτες, του Ιουνίου.

00:00:29 Παύλος Τσίμας
Σωστό, σωστό κάνω, τα νούμερα δεν έχουν χρώμα, τα μετράω απλώς.

00:00:34 Δημήτρης Καιρίδης
Ακούστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και τη Νέα Δημοκρατία άνετα πρώτη, πήρε ένα μήνυμα, ήταν ένα δυσάρεστο μήνυμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, υπήρξε δυσαρέσκεια η οποία εκφράστηκε κυρίως μέσω της αποχής. Δεν το καρπώθηκε η αντιπολίτευση, αλλά υπήρξε μια συνολική, θα σας έλεγα, έτσι γύρισαν την πλάτη οι ψηφοφόροι στο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι η μόνη χώρα προφανώς η Ελλάδα, είδατε τι έγινε στην Κύπρο, όπου είχαμε έναν Τik Toker, ο οποίος χωρίς καμία πολιτική προϋπηρεσία και εμπειρία πήρε 20% και έφτασε το ΑΚΕΛ. Ιστορικά κόμματα της Κύπρου. Όμως είναι κάτι το οποίο δε μπορεί..

00:01:12 Παύλος Τσίμας
Ένας άνθρωπος που δεν έχει ψηφίσει ποτέ στη ζωή του, δεν έχει καν εκλογικό βιβλιάριο και δεν θα ξαναψηφίσει, αλλά παρόλα αυτά εξελέγη ευρωβουλευτής.

00:01:20 Δημήτρης Καιρίδης
Και έλεγε ότι δεν ξέρω τίποτα από Ευρώπη, αλλά θα τα μάθω και τα λοιπά. Θέλω να πω ότι υπάρχει αυτό το γενικευμένο αντισυστημικό, το οποίο στην Ελλάδα εκφράστηκε κυρίως δια της αποχής. Ακούστε να δείτε, είναι πολύ σωστή η ανάλυση για τα ευρωπαϊκά, νομίζω ότι υπάρχει μια μικρή στροφή προς τα δεξιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως δεν είναι αυτή η οποία γράφεται στα μέσα ενημέρωσης και εύκολα λέγεται από διάφορους, αν μου επιτρέπετε, τεμπέληδες, της πολιτικής ανάλυσης, γιατί τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και δύσκολα αποκρυπτογραφούνται. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία κύριε Τσίμα, είχαμε κατάρρευση της ακροδεξιάς, λίγους μήνες μετά το 18% που πήρε, πήρε 9%, στην Ισπανία δεν τα πήγε καλά η ακροδεξιά.

00:02:04 Παύλος Τσίμας
Και σε άλλες χώρες, επίσης.

00:02:06 Δημήτρης Καιρίδης
Στην Ιταλία, τη γειτονική μας Ιταλία μπορεί η Μελόνι να έχει μια άνοδο, αλλά.

00:02:10 Παύλος Τσίμας
Κατέρρευσε ο Σαλβίνι.

00:02:12 Δημήτρης Καιρίδης
Που είχε 35%

00:02:14 Παύλος Τσίμας
Και τώρα πήρε μονοψήφιο.

00:02:15 Δημήτρης Καιρίδης
Ακριβώς, και κανείς μπορεί να πει ότι μπορεί να τη διαβάσει την Ιταλία ανάποδα.  Η «κανονικοποίηση» αν θέλετε, σε εισαγωγικά της Μελόνι, το γεγονός ότι δηλαδή φαίνεται κυβερνητικά, πολύ πιο ρεαλιστική υπέρ της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας, όπως παραδοσιακά οι ακροδεξιοί υπέρ του ΝΑΤΟ και του ευρώ υπέρ της Δύσης και όλων των υπόλοιπων πραγμάτων, είναι αυτό που της επέτρεψε να έχει αυτό το καλό αποτέλεσμα, χθες.  Ακόμα και στη Γαλλία, η Λεπέν που είναι το μεγάλο στόρι της χθεσινής βραδιάς, αν κάτι συγκλόνισε την Ευρώπη, ήταν η προκήρυξη εκλογών εκεί, ακόμα και εκεί η Λεπέν είχε βγει πρώτη ήδη το 2019, δεν περίμενε το 2024 για να πάρει την πρωτιά. Προφανώς ο Μακρόν έχει μεγάλο πρόβλημα, διότι περιορίστηκε σε ένα πολύ αναιμικό 15%. Ακόμα και στη Γερμανία, χωρίς να υποτιμώ το 15% του AfD. Να θυμίσω ότι μερικούς μήνες πριν.

00:03:12 Παύλος Τσίμας
Στις δημοσκοπήσεις του δίναν 23%, 25%, ναι

00:03:16 Δημήτρης Καιρίδης
24% και 25% και ακολούθησε μια καθοδική πορεία έκτοτε για να κλείσει τελικά στο 15%. Προφανώς ο Σολτς έχει πρόβλημα όταν το κυβερνών κόμμα παίρνει μόλις 15%, αλλά ο μεγάλος κερδισμένος χθες και στη Γερμανία είναι οι  χριστιανοδημοκράτες οι οποίοι βγαίνουν μπροστά με διπλάσιο ποσοστό, κερδίζουν και σε έδρες και εν τέλει ο συσχετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί λέχθησαν πάρα πολλά αν θα πρέπει η Κεντροδεξιά να πάει με την σκληρή Δεξιά. Μένει λίγο πολύ ο ίδιος, πάνω από 400 σε έδρες η Συμμαχία των Σοσιαλιστών, Φιλελεύθερων και κεντροδεξιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτή είναι η γενική εικόνα και θεωρώ, ότι μπορεί να μας βοηθήσει και για τα ελληνικά, όπου και εδώ υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα για την άνοδο, της πέραν της Νέας Δημοκρατίας.

00:04:02 Παύλος Τσίμας
Για να το πούμε απλά, υπάρχει ένα δίλημμα για την κυβέρνηση, αν πρέπει επειδή  υπήρξε μια άνοδος, σαφής άνοδος των δυνάμεων, όχι μόνο σε ποσοστά και σε απόλυτες ψήφους. Δηλαδή πήραν τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, πήραν 300.000 ψήφους περισσότερες από αυτές που είχαν πάρει τον Ιούνιο, ενώ μειώθηκαν κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

00:04:22 Δημήτρης Καιρίδης
Ακούστε, ακούστε, πήρανε 18%,  18,5% όταν είχαν πάρει 14, σε ένα πολύ ευρύτερο εκλογικό σώμα το 2023 και προφανώς ενισχύθηκαν τα μικρά κόμματα. Το είδαμε και προς τα αριστερά, κάποια κόμματα και προφανώς το ΚΚΕ επίσης, το οποίο διπλασίασε το ποσοστό του γιατί έχει μια πολύ πιο στρατεύσιμη αν θέλετε εκλογική βάση, πολύ πιο εύκολα κινητοποιήσιμη, που δεν απέχει με τον τρόπο που απέχουν οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων. Εγώ δεν υποτιμώ την αποχή, ούτε την προσπερνώ. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα. Υπήρξαν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές και νέοι, οι οποίοι μας είχαν στηρίξει πολύ το ’23 και χθες δεν το κάνανε και πρέπει να καθίσουμε να αναλύσουμε το αποτέλεσμα πέρα από τις απλουστεύσεις ότι έχουμε μια συλλήβδην να πούμε άνοδο της άκρας δεξιάς, υπάρχουν και τοπικές διαφοροποιήσεις. Να δούμε τι γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

00:05:28 Παύλος Τσίμας
Κάτι γίνεται όμως εκεί;

00:05:30 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, προφανώς όπου έχουμε την Ελληνική Λύση δεύτερο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ τέταρτο παρακαλώ, τέταρτο κόμμα. Κατά συνέπεια υπάρχουν όλα αυτά τα μηνύματα, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκα από τις απλουστεύσεις που άκουσα και χθες το βράδυ στην εκλογική βραδιά και από κάποιους της αντιπολίτευσης οι οποίοι έχουν αυτή την καραμέλα ξέρετε, η ακροδεξιά, ο μπαμπούλας, το κακό μας ριζικό, για να αποφεύγουν να κάνουν την αυτοκριτική και τη δική τους ανάλυση. Επαναλαμβάνω ότι το κύριο μήνυμα είναι η αποχή. Το γεγονός αυτό που είπατε πάρα πολύ χαρακτηριστικά με τις ψήφους τόσο σε σχέση με το ’19 όσο και με το ’23 και το γεγονός ότι σημαντικές ομάδες πληθυσμού, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, προφανώς μετά από 5 χρόνια υπάρχουν παράπονα, δικαιολογημένα, αδικαιολόγητα, πικρίες, δυσαρέσκειες, ελλείψεις, σφάλματα. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε, για να τρέξουμε γρήγορα μπροστά. Το ευτύχημα είναι ότι έχουμε 3 χρόνια ενός διαδρόμου χωρίς εκλογές μέχρι το 2027, για να τρέξουμε πιο γρήγορα μπροστά.

00:06:38 Παύλος Τσίμας
Τα έχετε γιατί.

00:06:38 Δημήτρης Καιρίδης
Αριθμητικά.

00:06:40 Παύλος Τσίμας
Διαβάζω, ακούω και αναλύσεις από χθες το βράδυ, ή  μήπως πρέπει να επιταχυνθούν οι εκλογές μετά το χθεσινό αποτέλεσμα.

00:06:45 Δημήτρης Καιρίδης
Σε καμία περίπτωση. Η χώρα έχει κυβερνητική σταθερότητα και η κυβερνητική σταθερότητα είναι απόλυτη προϋπόθεση για την οικονομική ανάταξη και πρόοδο και ανάπτυξη. Αλίμονο αν την διακινδυνεύσουμε. Άλλωστε είδατε ότι χθες δεν υπήρξε κυβερνητική εναλλακτική. Ας συμφωνήσουμε και σε αυτό. Εγώ έκανα την αυτοκριτική, αλλά να πούμε τώρα και την άλλη πλευρά δεν υπήρξε κυβερνητική εναλλακτική. Είδατε ότι είχαμε καθίζηση και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

00:07:14 Παύλος Τσίμας
Αλλά όπως ξέρετε, η φύσις απεχθάνεται το κενό, άρα όταν το ότι δεν υπάρχει κάποτε μπορεί να εμφανιστεί. Για να το πούμε λίγο.

00:07:24 Δημήτρης Καιρίδης
Εγώ δεν το είπα, δεν το είπα, με συγχωρείτε, κομπορρημονώντας ή θριαμβολογώντας.

00:07:28 Παύλος Τσίμας
Σύμφωνοι, το καταλαβαίνω, καταλαβαίνω.

00:07:30 Δημήτρης Καιρίδης
Μακριά από εμένα, η όποια αλαζονεία και προφανώς χθες ο ψηφοφόρος έδειξε ότι θα πάει στα μικρά, θα πάει στα πιο ακραία, κάτι θα κάνει. Θα πάει σπίτι του, θα πάει στείλει το μήνυμα του,  δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

00:07:42 Παύλος Τσίμας
Ναι, επειδή έγινε αυτή η συζήτηση, να τον ρωτήσω λοιπόν και πάλι, επειδή υπάρχει από χθες το βράδυ μια συζήτηση ότι η Νέα Δημοκρατία κατά κάποιον τρόπο πρόδωσε το DNA το δεξιό της παράταξης, με το γάμο των ζευγαριών ίδιου φύλου ή με την μεταναστευτική πολιτική ακόμη, και αυτό το άκουσα, και τώρα πρέπει να το διορθώσει και πρέπει να ξαναβρεί το δεξιό της DNA και να αφήσει τα πολύ κεντρώα.

00:08:07 Δημήτρης Καιρίδης
Ακούστε, ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, δεν το έχω ακούσει. Ίσως εσείς να έχετε καλύτερη πληροφόρηση, εν πάση περιπτώσει, δεν έπαιξε ιδιαίτερα.

00:08:14 Παύλος Τσίμας
Όχι, δεν έπαιξε, αλήθεια είναι αυτό. Καθόλου.

00:08:16 Δημήτρης Καιρίδης
Στην προεκλογική περίοδο.

00:08:17 Παύλος Τσίμας
Δεν έπαιξε όχι.

00:08:18 Δημήτρης Καιρίδης
Και νομίζω αυτό είναι μια επιτυχία, και αν δείτε και τα ποσοστά μας στο Ανατολικό Αιγαίο, εγώ επειδή ήμουν επικεφαλής της καμπάνιας στο Βόρειο Αιγαίο, θα δείτε ότι τα πήγαμε σχετικά καλά και πάντως καλύτερα από πολλές άλλες περιοχές, παρόλο που είναι μια δύσκολη εκλογικά περιοχή. Ξέρετε, η Λέσβος η Σάμος παραδοσιακά είναι αριστερόστροφες να πούμε, που γνωρίζετε έτσι πιο καλά, την πολιτική ιστορία. Κατά συνέπεια, εκεί που καίει το περισσότερο, πράγματι δεν έπαιξε και δεν είχαμε καμία εκεί ιδιαίτερη άνοδο της αντιμεταναστευτικής να πούμε ακροδεξιάς. Προφανώς θέλει μεγάλη προσοχή, θέλει διαρκή προσπάθεια και είμαι και είμαστε και ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Ευρώπη συνολικά έρχεται στη δική μας γραμμή. Ξέρετε αρχικά το ’19.

00:09:05 Παύλος Τσίμας
Για το μεταναστευτικό λέτε.

00:09:06 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, προφανώς η οποία είναι μια διπλή γραμμή, από τη μια αυστηρή στην προστασία των συνόρων από την άλλη υπέρ των νόμιμων εναλλακτικών με όρους και κανόνες λελογισμένα, όπως το κάνουμε με τις διμερείς συμφωνίες. Το DNA,

00:09:19 Παύλος Τσίμας
Για να βγάλω τον τίτλο, δεν συμφωνείτε ότι πρέπει να κάνει διόρθωση τιμονιού προς τα δεξιά η κυβέρνηση.

00:09:28 Δημήτρης Καιρίδης
Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να πάει προς τα μπρος, και πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων με όποιο κόστος, διότι στο τέλος ”ξυρίζουν το γαμπρό”, αν θέλετε, και στο τέλος γίνεται ο μεγάλος απολογισμός το 2027, όπου εκεί πράγματι να έχουμε να επιδείξουμε έργο, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες μια Ελλάδα καλύτερη σε σχέση με αυτή που παραλάβαμε το ’19 σίγουρα, αλλά και το ’23 που κριθήκαμε τελευταία φορά, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε με αξιοπιστία μια τρίτη θητεία.

00:09:57 Παύλος Τσίμας
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

00:09:58 Δημήτρης Καιρίδης
Θέλει μεγάλη προσοχή όλη αυτή η κουβέντα. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τις στρέψουν προς τη μία ή προς την άλλη μεριά. Εγώ σας λέω απλώς ότι τα μηνύματα είναι πιο περίπλοκα και χρειάζονται μεγαλύτερη ανάλυση και έτσι, εργαλεία και διεισδυτικότητα, από τις απλουστεύσεις.

00:10:16 Παύλος Τσίμας
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ καλημέρα. Καλημέρα.