Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» στον ΣΚΑΪ 100,3Ο | 13.05.2024 

YouTube video

Ο Δ. Καιρίδης στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» στον ΣΚΑΪ 100,3

00:00:00 Παύλος Τσίμας
Καλημέρα κ. Καιρίδη, καλή εβδομάδα.

00:00:02 Δημήτρης Καιρίδης
Καλημέρα, καλημέρα, καλή εβδομάδα βλέπω δεν χάνετε το χιούμορ.

00:00:07 Παύλος Τσίμας
Ναι, νομίζω ότι είναι η άμυνα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Τώρα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, έλεγα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι σημαντικό, πέρα από την επιβεβαίωση του κλίματος, το οποίο δεν είναι ασήμαντο, αλλά εννοώ δεν περιμένουμε ούτε κάποια καινούργια συμφωνία, ούτε κάποιο καινούργιο σημαντικό βήμα, εκτός αν κάτι μας ξαφνιάσει. Τί λέτε;

00:00:27 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, έχετε δίκιο ότι δεν περιμένουμε να αλλάξει ο ρους, να πούμε, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και υπό μίαν έννοια καλό είναι να αποδραματοποιούμε αυτού του τύπου τις επαφές, καθώς κανονικοποιούνται, καθώς γίνονται πιο συχνές, όπως πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην δημιουργείται έτσι ένα δράμα γύρω, υπερβολικό καμιά φορά, γύρω από αυτές. Από κει και πέρα, ναι να προχωρήσουμε στη θετική ατζέντα, είχαμε κάποιες επιτυχίες το προηγούμενο διάστημα, που θέλουμε να επεκτείνουμε και να χτίσουμε πάνω σε αυτές και επειδή με παίρνετε και εδώ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στο ζήτημα του μεταναστευτικού και στο ζήτημα της τουριστικής βίζας για Τούρκους επισκέπτες, για παράδειγμα, ανάμεσα στα διάφορα, από εκεί και πέρα τα μεγάλα και τα πολύ δύσκολα, όπως είναι η οριοθέτηση, νομίζω, δεν βλέπω πολύ φως, έτσι δεν είναι;

00:01:25 Παύλος Τσίμας
Δεν νομίζω ότι θα τεθούν καν. Τώρα, υπάρχει απλώς μια αγωνία, μήπως συμβεί κάτι, ένα ατύχημα στη διάρκεια των δημόσιων δηλώσεων, αλλά να σας πω την..

00:01:35 Δημήτρης Καιρίδης
Κάποια άστοχη δήλωση.

00:01:35 Παύλος Τσίμας
Ναι, κάποια άστοχη δήλωση από την πλευρά του κ. Ερντογάν, να μας φέρει στην υποχρέωση να απαντήσουμε, να φέρει τον πρωθυπουργό, δηλαδή, στην υποχρέωση να απαντήσει και αυτό να δημιουργήσει, να διαταράξει το κλίμα, αλλά να σας πω ότι  δεν το πολύ περιμένω εγώ, θα δούμε, θα δούμε. Τώρα μένει βέβαια το ερώτημα αν αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν..

00:01:56 Δημήτρης Κακρίδης
Ο πρωθυπουργός είναι πολύ έμπειρος και θα απαντήσει ανά πάσα στιγμή, αν και εγώ συμφωνώ μαζί σας, ο Ερντογάν ξέρει να είναι καλός οικοδεσπότης, να πούμε, και νομίζω ότι θα ήταν τελείως αντιπαραγωγικό και αχρείαστο κάτι τέτοιο και θα χαλούσε και την όλη επίσκεψη χωρίς λόγο, πράγμα που δεν το θέλει.

00:02:16 Παύλος Τσίμας
Ναι. Από την άλλη μεριά, την επίσκεψη δεν την χάλασε, μια κίνηση που έγινε λίγες μέρες πριν; Εννοώ αυτό το πολυσυζητημένο, τη μετατροπή της Μονής της Χώρας, σε τζαμί ή μάλλον τα εγκαίνια του τζαμιού, που είχε ήδη αποφασιστεί να γίνει μουσείο;

00:02:31 Δημήτρης Κακρίδης
Σίγουρα δεν τη βοήθησε, αυτό είναι βέβαιο, και υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις, υπήρξε και η προσφυγή στην UNESCO. Ο Ερντογάν πιέζεται στα δεξιά του, τα ξέρετε πολύ καλά, με το νέο αυτό Ισλαμιστικό κόμμα, για πρώτη φορά δεν μονοπωλεί μόνος του πια την ισλαμιστική ψήφο, και φαίνεται ότι επιμένει σε αυτό, έτσι, προς το εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο, παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι πολύ αρνητικό, έτσι δεν είναι;

00:03:01 Παύλος Τσίμας
Τώρα, όταν, όμως, ο Ερντογάν λέει, εννοώ στη συνέντευξή του στον Μανώλη Κωστίδη, χθες στην Καθημερινή, ότι εμείς μπορεί να θέτουμε θέματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και αυτό δεν πρέπει να χαλάει το διάλογο, δεν σας μοιάζει παράδοξο; Δεν είναι μια παραδοξότητα αυτή; Πώς είναι δυνατόν να αμφισβητείται η κυριαρχία και αυτό να μην ενοχλεί τον διάλογο.

00:03:20 Δημήτρης Καιρίδης
Απολύτως, απολύτως, έτσι. Πάντως η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, την επανέλαβε και ο Γεραπετρίτης, την επαναλαμβάνει και ο Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους, προφανώς, ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν μπαίνουνε στη συζήτηση, μιλάμε για τα άλλα, πάντως όχι για αυτό, είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή.

00:03:38 Παύλος Τσίμας
Στο δικό σας πεδίο, επειδή έχουμε γενικώς μια αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει εκεί, πόσο σημαντική είναι αυτή η αλλαγή, ή μάλλον πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η αλλαγή, πόσα αποτελέσματα φέρνει, εννοώ στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών;

00:03:52 Δημήτρης Καιρίδης
Θα σας πω αμέσως. Σε δύο τουλάχιστον επίπεδα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, έχουμε μια πολύ καλύτερη συνεργασία των αρχών ασφαλείας των δύο χωρών, για τον έλεγχο των παράνομων διελεύσεων, το τουρκικό λιμενικό, για να το πω απλά, ανταποκρίνεται στα δικά μας μηνύματα, όπως δεν το έκανε στο παρελθόν και υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια των τουρκικών αρχών για την πάταξη των δικτύων των διακινητών, που είχαν γιγαντωθεί το προηγούμενο διάστημα, και για να σας το πω απλά, επί υπουργίας Σοϊλού. Αυτό είναι μια δύσκολη εξίσωση, διότι υπάρχει πολύ χρήμα, υπάρχουν πάρα πολλά δίκτυα, όμως βλέπουμε συντονισμένες προσπάθειες δίωξης, σύλληψης, καταδίκης των διακινητών. Το πρόβλημα υφίσταται και δεν μπορεί κανείς να εφησυχάζει, αλλά υπάρχει σημαντικότατη πρόοδος, όταν θα μπορούσε να υπάρχει πολύ μεγάλη επιδείνωση, λόγω του πολύ τεταμένου και επιβαρυμένου διεθνούς περιβάλλοντος. Βλέπετε τι γίνεται στη Κύπρο με τον Λίβανο, θα μπορούσαμε να έχουμε νέες κρίσεις ανά πάσα στιγμή, με δεδομένη την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, στην Ουκρανία, βλέπετε, συνολικά.

00:05:09 Παύλος Τσίμας
Ναι, τώρα..

00:05:09 Δημήτρης Καιρίδης
Άρα υπάρχει το καλό, προφανώς εμείς ζητάμε και τα περισσότερα, ζητάμε τις επιστροφές, τις οποίες η Τουρκία δεν κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπάρχουνε ζητήματα, είμαστε μέσα σε έναν διαρκή διάλογο. Πάντως η σχέση είναι πολύ καλύτερα, ενδεχομένως δε, θα μπορούσε να είναι και χειρότερη, ξέρετε.

00:05:28 Παύλος Τσίμας
Στο σημείο που είχε φτάσει, ναι.

00:05:29 Δημήτρης Καιρίδης
Μετά τον Σοϊλού, αυτό το λένε και οι Ευρωπαίοι, ο Γιερλικάγια και γενικά η νέα κυβέρνηση, η οποία και στα οικονομικά προσπαθεί να βάλει μια τάξη, ξέρετε, γίνεται μια νέα αρχή, να πούμε.

00:05:44 Παύλος Τσίμας
Ναι. Ζητάμε, για να σας το θέσω το ερώτημα, που δεν έχει απάντηση στην πραγματικότητα, γιατί θα περιμένουμε να δούμε στην πράξη, αλλά το ερώτημα είναι αν απλώς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ηρεμία, μέχρι να γίνουν οι αμερικανικές εκλογές και μετά ανάλογα με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών βλέπουμε, αυτό είναι στην πραγματικότητα που περιγράφει αυτό που συμβαίνει;

00:06:03 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η ηρεμία αυτή καθαυτή είναι κάτι πολύτιμο από μόνη της. Από ‘κει και πέρα, δημιουργεί ένα κεκτημένο. Δεν είναι μόνο για το πρόσκαιρο, το σημερινό, το εφήμερο, αλλά είναι και για το μέλλον, διότι όταν έχεις έναν χρόνο, 14 μήνες, χωρίς παραβιάσεις, δημιουργείται πλέον το επιχείρημα, έτσι δεν είναι, ότι η Τουρκία, όταν θέλει, μπορεί, και δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε, όπως το κάναμε τα προηγούμενα 50 χρόνια από το ’73 και μετά, ιδίως τα τελευταία χρόνια ακόμα περισσότερο, με διαρκείς τέτοιες παραβιάσεις. Άρα, είναι ένα επιχείρημα και για το μέλλον όλο αυτό.

00:06:40 Παύλος Τσίμας
Εννοείτε ότι την επόμενη φορά, αν τυχόν η Τουρκία επιστρέψει σ’ αυτή τη συμπεριφορά, εμείς θα έχουμε το επιχείρημα ότι επί τόσο καιρό δεν το έκανες καθόλου άρα, ναι.

00:06:51 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι, έτσι. Βεβαίως και θετική ατζέντα σε όλα τα υπόλοιπα, διότι έχουμε την τουριστική βίζα, γενικά αυτή την αλλαγή υποδείγματος, που θέλουμε να πάμε στις διελεύσεις, όχι στο παράνομο, ναι στο νόμιμο, όχι στους κολυμβητές, ναι στα ημερόπλοια με βίζα, με παράβολο, με έλεγχο, με δημόσια ασφάλεια. Αυτό που είδατε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που επισκέφθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός και βεβαίως στην πολιτική προστασία, στο περιβάλλον, στην οικονομία, στο εμπόριο και ούτω καθεξής. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη, επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών, γιατί στις διεθνείς σχέσεις τίποτα δεν γίνεται για την ψυχή της μάνας μας, γίνεται για το συμφέρον.

00:07:33 Παύλος Τσίμας
Ωραία. Τώρα ένα τελευταίο ερώτημα για το θέμα που προέκυψε, που το περιμέναμε μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Επιβεβαιώθηκε χθες, στην πρώτη πράξη, η νέα πρόεδρος ορκίστηκε και αλλάζοντας τη διατύπωση του όρκου της, ανέφερε, τη χώρα της ως Μακεδονία, δεν ξαφνιάστηκε κανείς, αλλά δεν είναι ένα καλό σημάδι. Το ερώτημα, λοιπόν, επειδή τώρα εμείς θα επικαλούμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ζητάμε από τους γείτονές μας να συμμορφωθούν με αυτήν και να την εφαρμόσουν, πώς θα απαντάμε στο δικό τους ή στο διεθνές επιχείρημα, ότι «μα εσείς δεν την εφαρμόζατε την συνθήκη αυτή, τη Συμφωνία αυτή, αφού δεν έχετε επικυρώσει τα πρωτόκολλα, δεν έχετε εφαρμόσει, δεν έχετε φέρει στη Βουλή αυτά που έπρεπε να έρθουνε και δεν έχετε προχωρήσει στις κινήσεις που μας επέτρεπε η συμφωνία να κάνουμε, για να εξασφαλίσουμε και μερικά πρακτικά πράγματα, όπως ας πούμε τα βιβλία, οι επιγραφές».

00:08:22 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι πιστεύει στη συνέχεια του κράτους και στις διεθνείς δεσμεύσεις, άσχετα αν..

00:08:33 Παύλος Τσίμας
Τη σέβεται, δεν την εφαρμόζει, με την έννοια ότι δεν έχει φέρει για κύρωση τα πρωτόκολλα που προκύπτουν από αυτήν.

00:08:38 Δημήτρης Καιρίδης
Τα πρωτόκολλα είναι μια υποπαράγραφος της ουσίας, αλλά στο βασικό, στο κύριο, η Βόρεια Μακεδονία μπήκε στο ΝΑΤΟ, ήρθη το ελληνικό βέτο και είναι υποχρεωμένη στη βασική παραδοχή που είναι η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, να προχωρήσει. Άλλωστε, εδώ δεν είναι καν θέμα Συμφωνίας, είναι θέμα του ίδιου του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας και έχουμε το παράδοξο, η πρόεδρος να ορκίζεται, όπως σε όλα τα δημοκρατικά καθεστώτα πίστη και αφοσίωση στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο την ίδια ώρα καταπατά, μην αναφέροντας τη σωστή ονομασία, τη συνταγματική ονομασία της χώρας, στην οποία έγινε πρόεδρος. Και είδατε ότι η αντίδραση υπήρξε άμεση και από ελληνικής πλευράς, είδατε και την ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά θα σας έλεγα ακαριαία για τα δεδομένα, ειδικά της Ευρώπης, η οποία τώρα έχει και ένα προεκλογικό, έτσι, μια προεκλογική περίοδο, παρ’ όλα αυτά και ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με πολύ υψηλές, έτσι, προειδοποιητικές..

00:09:42 Παύλος Τσίμας
Σωστό. Αν σας ζητούσα μια εκτίμηση, πιστεύετε ότι η νέα ηγεσία των Σκοπίων θα περιοριστεί σε τέτοιες ενοχλητικές συμβολικές κινήσεις ή μπορεί να κάνει και κάτι παραπάνω;

00:09:52 Δημήτρης Κακρίδης
Κοιτάξτε, θα υπάρξουν συνέπειες και αυτό θα πρέπει πολύ προσεκτικά να το σταθμίσει. Θεωρώ ότι πρέπει να φύγουμε από αυτά και να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον και ότι είναι απολύτως αντιπαραγωγικό, για τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, τέτοιου τύπου κινήσεις, να φύγουμε εν πάση περιπτώσει από αυτή την καχεξία. Χάσαμε 30 χρόνια, τα Δυτικά Βαλκάνια παραπαίουν πολιτικά και οικονομικά υπανάπτυκτα, και νομίζω αυτά όλα επιστρέφουν στο κακό, τα επιστρέφουν στο κακό παρελθόν. Κρατώ ότι ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε το σωστό κείμενο και περιμένω να δω τι θα κάνει στην ορκωμοσία της η νέα κυβέρνηση.

00:10:36 Παύλος Τσίμας
Μάλιστα.

00:10:37 Δημήτρης Καιρίδης
Εν πάση περιπτώσει, αυτοί είναι κίνδυνοι, τους οποίους εμείς είχαμε επισημάνει, πριν το ’19. Μπορώ να σας πω πολλά για τη Συμφωνία και για το αν μπήκε στην ουσία του προβλήματος που είναι ο  «μακεδονισμός» ή όχι, αλλά τώρα ως Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης θα ήθελα να ευχηθώ ότι θα το σκεφτούν πάρα πολύ καλά οι γείτονες, έχουν το ζήτημα με τη Βουλγαρία, το τελευταίο που χρειάζονται είναι να ξανανοίξουν ζήτημα και με τη χώρα που κατεξοχήν έχει στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Με λίγα λόγια να φύγουμε από την Μπουμπουλίνα, γιατί είχαμε και την Μπουμπουλίνα, από την άλλη πλευρά και τον Μέγα Αλέξανδρο και να ασχοληθούμε με το παρόν και το μέλλον προς όφελος των παιδιών μας, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός οξύνεται και το διεθνές περιβάλλον γεμίζει από αστάθεια και απειλές, έτσι δεν είναι;

00:11:24 Παύλος Τσίμας
Ευχαριστώ πολύ κ. Καιρίδη, καλημέρα.