Παύλος Τσίμας :
Και στην τηλεφωνική γραμμή ο υπουργός, ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης. Καλημέρα, κύριε Καιρίδη, ευχαριστώ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Καλημέρα κύριε Τσίμα. Εγώ ευχαριστώ πάντα χαίρομαι την κουβέντα μας.
Παύλος Τσίμας :
Να αρχίσουμε από το αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι το πρώτο θέμα της ημέρας και είναι στα διεθνή Media πρώτο θέμα της ημέρας, εννοώ αυτή η συντριπτική νίκη Τραμπ στην Αϊόβα λένε οι ειδικοί ότι η Αϊόβα δεν προκαθορίζει τον νικητή του χρίσματος, αλλά μπορεί εδώ να έχουμε εξαίρεση. Δηλαδή μπορεί στην περίπτωση Τραμπ απλώς να επιβεβαιώνει αυτό που όλοι φαντάζονται. Τι λέτε;
Δημήτρης Καιρίδης :
Είναι ακάθεκτος, ακάθεκτος και με πολύ μεγάλη διαφορά με πολύ μεγάλη άνεση παρά και το πολικό ψύχος το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος της Αμερικής, πήγε ο κόσμος, ψήφισε και του έδωσε αυτό το 51% να θυμηθούμε ότι το 2016 στις τότε προκριματικές ο Τραμπ δεν είχε βγει πρώτος, είχε στραβοπατήσει στην Αϊόβα, η οποία δεν ψηφίζει με ψηφοδέλτιο, ψηφίζει με αυτό το περίεργο, έτσι έρχεται από το παρελθόν, caucus system. Είναι δηλαδή συνελεύσεις, συνελεύσεις πολιτών οι οποίοι συζητούν πρώτα και στη συνέχεια ψηφίζουν.
Παύλος Τσίμας :
Ναι, είναι το παλιό σύστημα αυτό το οποίο σε κάποιες πολιτείες διατηρείται. Το ερώτημα είναι, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει τον κύριο Τραμπ από το να είναι για τρίτη φορά ο επίσημος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων;
Δημήτρης Καιρίδης :
Μόνο η δικαιοσύνη. Νομίζω πλέον μόνο η δικαιοσύνη και θα δούμε τι το οποίο και αυτό δεν είναι καλό. Διότι αυτά τα πολιτικά ζητήματα καλό είναι να κρίνονται από τον κόσμο και όχι με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν άλλου τύπου πολώσεις και έντασης, έτσι; Το καταλαβαίνει ο κάθε ένας κοιτάξτε και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε για μια μεγάλη πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ δημιουργεί και αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στη Δύση και νομίζω αυτή είναι η μεγάλη σκιά που σκιάζει και το Νταβός που ξεκινάει σήμερα, συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στην Ελβετία και όλη την Ευρώπη, η οποία πρέπει αίφνης να αρχίσει να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με ότι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία, για το ΝΑΤΟ και τα λοιπά. Είναι πολύ μεγάλες οι παρενέργειες. Να σας πω κάτι, οποιοσδήποτε Ρεπουμπλικάνος αυτή τη στιγμή θα κέρδιζε τον Μπάιντεν, ένα το κρατούμενο. Η Προεδρία Μπάιντεν, παρά τις επιτυχίες της λόγω κυρίως της ηλικίας και του προβλήματος του ηλικιακού που έχει ο Μπάιντεν, είναι πολύ χαμηλά η μόνη ελπίδα για τον Μπάιντεν είναι ο Τραμπ, αλλά είναι ένα ρίσκο πάρα πολύ υψηλό, διότι εάν τελικά δεν βγει, τότε μένεις με τον Τραμπ. Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος, o Ντε Σάντις η Νικ Χέιλι, οποιοσδήποτε, νομίζω θα ήταν σήμερα πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις έναντι του Μπάιντεν. Ακριβώς λόγω αυτού του προβλήματος.
Παύλος Τσίμας :
Άρα το κατά κάποιο τρόπο για τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στο βαθμό που αυτός θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και φαίνεται ότι αυτός θα είναι, είναι ένα ρίσκο μεν, αλλά ένα ρίσκο που μπορεί να τον βοηθήσει το να είναι απέναντί του ο Τραμπ διότι λέτε ότι οποιοσδήποτε άλλος Ρεπουμπλικάνος θα τον κέρδιζε εύκολα.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, χωρίς τα αρνητικά, ιδίως στους suberbanised, ξέρετε τις γυναίκες τους πιο μορφωμένους των προαστίων των κρίσιμων πολιτειών όπως είναι οι Πενσυλβάνια, εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι. Η Αμερική μπορεί να είναι μια χώρα των 150 – 160 εκατομμυρίων που ψηφίζουν, αλλά στην ουσία και το αποτέλεσμα του 2000 παρά τα εφτά εκατομμύρια διαφορά στη λαϊκή ψήφο που είχε υπέρ του ο Μπάιντεν κρίθηκε με σαράντα χιλιάδες ψήφους διαφορά στις δυο, τρεις κρίσιμες, πολιτείες έτσι δεν είναι; Άρα εκεί επικεντρώνεται όλη μάχη στις έξι, εφτά πολιτείες από τις πενήντα κυρίως στις, μεσοδυτικές στην Πενσιλβάνια, εκεί που ο Νότος συναντά το Βορρά να πούμε. Και κυρίως στα προάστια, διότι το κέντρο των πόλεων είναι αμιγώς Δημοκρατικά, οι αγροτικές περιοχές είναι αμιγώς Ρεπουμπλικανικές, εκεί που τα δύο, συναντιούνται δηλαδή στα προάστια των μεγάλων πόλεων της Φιλαδέλφειας, του Πίτσμπουργκ, του Μιλγουόκι, του Μάντισον και ούτω καθεξής, Στο Γουισκόνσιν θα κριθεί το αποτέλεσμα. Ο Τραμπ έχει πολλά αρνητικά, μπορεί να συσπειρώσει τη δημοκρατική βάση, μπορεί να βγάλει πολλούς δημοκρατικούς τελευταία στιγμή να ψηφίσουν, που είναι και το ζητούμενο, αλλά αυτή τη στιγμή η παραδοσιακά κομμάτια της δημοκρατικής συμμαχίας, όπως είναι οι μαύροι ή λατίνοι, οι νέοι, είναι δυσαρεστημένοι.
Παύλος Τσίμας :
Άρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά και να ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο μιας Προεδρίας Τραμπ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο ίδιος ο Μπάιντεν λέει και το ξαναλένε όλοι του οι υποστηρικτές ότι έτσι λέγατε και το 2020, με είχατε ξεγραμμένο αλλά κατάφερα από την Καρολίνα να επιστρέψω και εντέλει να επικρατήσει και το 2022 στις ενδιάμεσες εκλογές που όλοι περίμεναν λίγο, πολύ μια μεγάλη ήττα για τους Δημοκρατικούς, εν τέλει διατήρησε την κυριαρχία και αυξημένη μάλιστα στην Γερουσία, έτσι δεν είναι; Μια επιπλέον έδρα. Αυτό πιστεύει ότι μπορεί να ξαναγίνει το 2024 αλλά εγώ αρχίζω και αμφιβάλλω.
Παύλος Τσίμας :
Ναι, τώρα είναι μια μεγάλη συζήτηση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Γιατί η ηλικία δεν βελτιώνεται, ξέρετε συν τω χρόνω, μάλλον χειροτερεύει και ιδίως στα τέσσερα, χρόνια ήδη είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και το 2028, καταλαβαίνετε. Η δε αντιπρόεδρος εναλλακτική Αντιπροέδρου αν κάτι ο μη γένοιτο πάθει, ο Πρόεδρος είναι ακόμα λιγότερο δημοφιλής α μείνει ίδια να από τον Πρόεδρο, αν μείνει η ίδια.
Παύλος Τσίμας :
Άρα το κρίσιμο είναι ότι και το ενδιαφέρον είναι ότι παρόλα αυτά ας πούμε να σας πω την αλήθεια, τον Ιανουάριο του 2021μετά την έκτη Ιανουαρίου και την εισβολή στο Κογκρέσο δεν πίστευα ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ξανά προτείνει τον Τραμπ για Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών με όλα αυτά, αλλά να που το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι στην τσέπη του Τραμπ.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ναι, κοιτάξτε, η ιεραρχία του Κόμματος, οι υψηλά ιστάμενοι θα προτιμούσαν κάτι άλλο, αλλά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι και αυτό, αν θέλετε μέσα σε πάρα πολλά εισαγωγικά, θύμα του εκδημοκρατισμού του, αν θέλετε, επικράτησε από τη δεκαετία του εβδομήντα και μετά η λαϊκή ψήφος στις προκριματικές εκλογές κάποτε δεν γινόταν έτσι. Έτσι δεν είναι; Είναι θέματα τα οποία τα έχουμε δει και στα καθ’ ημάς να γίνονται. Η ανατροπή που είχαμε στον ΣΥΡΙΖΑ για, παράδειγμα έτσι δεν είναι; Πρόσφατα. Η λαϊκή ψήφος δεν ελέγχεται από τις ιεραρχίες και τα κομματικά κονκλάβια και η λαϊκή ψήφος, η καρδιά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι σήμερα με τον Τραμπ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Παύλος Τσίμας :
Τώρα κάποια στιγμή θα έρθει, θα ανοίξουμε τη συζήτηση, αφού πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ο οποίος ήταν συναινετικός χθες, αν τον είδατε μετά την επικράτησή του, να μιλάει για όλα στην Αμερική, διότι αρχίζει και μιλάει προεδρικά πλέον απευθύνεται, δηλαδή, είναι σαν να έχει κλείσει το κεφάλαιο των προκριματικών. Δεν χρειάζεται να διχάσει. Για να πάρει τους ακραίους, διότι οι ακραίοι ψηφίζουν στις εσωκομματικές εκλογές ψηφίζουν οι σκληροπυρηνικοί ας πούμε και ήδη έχει αρχίσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία προεδρική, να απευθύνεται δηλαδή και στο κέντρο και στους απέναντι για να τους πάρει.
Παύλος Τσίμας :
Κάποια στιγμή να ανοίξουμε την κουβέντα. Τι θα σημαίνει αυτό για μας; Δηλαδή το αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Τραμπ να είναι ξανά ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να συζητήσουμε τι σημαίνει αυτό. Τι σημαίνει για την Ευρώπη Τι σημαίνει ειδικά για την Ελλάδα, Τι σημαίνει για το ΝΑΤΟ όλη αυτή η κουβέντα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αλλά θέλω να προλάβω να σας ρωτήσω και για το τι γίνεται στη Νέα Δημοκρατία με αυτό το περίφημο θέμα του γάμου των ομοφύλων.
Δημήτρης Καιρίδης :
Η αλήθεια είναι ότι οι συμμαχίες μας, αυτό πολύ γρήγορα να το πούμε, οι συμμαχίες μας στην Ουάσιγκτον είναι διακομματικές, περιλαμβάνουν και πάρα πολλούς ρεπουμπλικάνους και να θυμίσουμε ότι ο Πομπέο στο τελευταίο έτος της θητείας Τραμπ ήταν αυτός που έδιωξε την Τουρκία από τη συμπαραγωγή των F-35. Άρα ως προς αυτό εμείς καλά κάνουμε και είμαστε και με τις δύο πλευρές και δεν μπαίνουμε στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Από κει και πέρα ότι. Μια δεύτερη θητεία Tραμπ, μπορεί να είναι ένας Tραμπ on steroids, με στεροϊδή όπως λένε, με ότι αυτό σημαίνει για τη συνοχή του ΝΑΤΟ, προφανώς είναι πρόβλημα και είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολύ τον Γαλλογερμανικό άξονα σήμερα, Σολτς και Μακρόν, και τι θα κάνουν.
Παύλος Τσίμας :
Τώρα να δούμε τι γίνεται στη Νέα Δημοκρατία, γιατί βλέπω ότι γίνονται αυτά τα φροντιστήρια, τα σεμινάρια, το μασάζ που λένε, αλλά δεν βλέπω να αλλάζουν απόψεις. Δηλαδή παραμένει ένας πολύ ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων σας, βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν πείθονται να ψηφίσουν.
Δημήτρης Καιρίδης :
Κοιτάξτε σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχουν. Η όποια Νέα Δημοκρατία καθρεφτίζει την ελληνική κοινωνία, που στο ζήτημα αυτό, κακά τα ψέματα, το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις είναι διχασμένη η κοινωνία. Είναι προφανές να υπάρχουν και στάση στο εσωτερικό και δεν θεωρώ ότι είναι μασάζ. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ χρήσιμη και πολύτιμη ενημέρωση που πρέπει να γίνει και μια συζήτηση που πρέπει να γίνει απόδραματοποιημένα.
Παύλος Τσίμας :
Μα μπορεί τώρα πια να αποδραματοποιηθεί η συζήτηση, η οποία δραματοποιήθηκε; Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, η δραματοποίηση έχει συντελεστεί.
Δημήτρης Καιρίδης :
Νομίζω ότι θα αδικούσαμε το θέμα και θα αδικούσαμε και τους συμπολίτες μας που κυρίως τους αφορά, κυρίως τα παιδιά. Για παράδειγμα, αν μπαίναμε σε μια, πώς να το πούμε, άγονη αντιπαράθεση με κραυγές και χαρακτηρισμούς χωρίς επιχειρήματα και νομίζω χθες τα καταφέραμε περίφημα ήταν μια πολύ καλή συζήτηση. Εγώ πήγα επί τούτου ακριβώς για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια της συζήτησης και της καταλλαγής, αν θέλετε και είδατε και ο κύριος Βαρτζόπουλος και άλλοι. Θέλουν να ακούσουν και θέλουνε να ακούσουνε τα επιχειρήματα και τα λοιπά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Είμαστε Υπέρ της ισότητας στον πολιτικό γάμο, όχι, παρόλο που είμαστε συντηρητικοί, αλλά ακριβώς επειδή είμαστε συντηρητικοί, όπως έλεγε ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2014, όταν η δικιά τους συντηρητική κυβέρνηση το έφερε στην βρετανική Βουλή το 2014, έτσι δεν είναι; Ο γάμος είναι ένας συντηρητικός θεσμός, είναι το θεμέλιο της κοινωνικής σταθερότητας και συνοχής και να δώσουμε πρόσβαση σε αυτόν σε συμπολίτες μας, δεν είναι, πώς να το πούμε, κάτι ανατρεπτικό, αλλά κάτι απολύτως. συντηρητικό και έτσι πρέπει να το σκεφτόμαστε.
Παύλος Τσίμας :
Ναι, η αντίρρηση δεν είναι εκεί Φαντάζομαι, δεν εστιάζεται εκεί το ξέρετε. Η αντίρρηση εστιάζεται κυρίως στο θέμα των παιδιών. Εκεί είναι που δημιουργείται και δυσκολία κατανόησης, αλλά και αντίδραση.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ξέρετε ότι υπάρχουν παιδιά ελληνόπουλα τα οποία δεν μπορούν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια; Διότι οι δημοτολόγοι δεν τους εγγραφούν στα δημοτολόγια αν δεν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα ως μητέρα πατέρας από το εξωτερικό όταν έρχονται, έτσι δεν είναι; Αυτό νομίζω ότι κανένας Έλληνας δεν μπορεί να συμφωνεί με μια τέτοια πρακτική, να στερούνται ελληνόπουλα, την ελληνική ιθαγένεια και πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά. Ξέρετε ένα εντυπωσιακό χθεσινό στοιχείο ήταν ότι οι περισσότερες χώρες έχουν προχωρήσει στην τεκνοθεσία από ότι στην ισότητα στο γάμο. Είναι περίπου 33 διεθνώς οι χώρες για το γάμο και 39 στην τεκνοθεσία. Υπάρχουν χώρες όπως το Ισραήλ που δεν αναγνωρίζει το γάμο, αλλά αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα στα παιδιά.
Δημήτρης Καιρίδης :
Ακριβώς γιατί θέλει να τα προστατεύσει. Εγώ κατανοώ τις αντιδράσεις απόλυτα και τις επιφυλάξεις και είναι φυσικό και επόμενο. Είναι ένα μεγάλο βήμα. Μέχρι πριν από τριάντα χρόνια δεν συζητούνταν πουθενά, όμως οι κοινωνίες εξελίσσονται πολύ γρήγορα και η Νέα Δημοκρατία, παραδοσιακά θα σας έλεγα, από τον ιδρυτή της να θυμηθούμε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχει σκοπό της να είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη με το περίφημο εκείνο, πως το είχε πει ο Καραμανλής, ανήκουμε στη Δύση, έτσι δεν είναι; Όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, ιδίως στρατηγικά στο ΝΑΤΟ, αλλά κατ εξοχήν πολιτιστικά και αξιακά όντας εμείς οι κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού δεν είναι;
Παύλος Τσίμας :
Ναι, αν παρ όλα αυτά και παρά τις συζητήσεις, αυτή η συζήτηση και αυτό το θέμα μάλλον αποδειχθεί τραυματικό για τη Νέα Δημοκρατία και σε ότι αφορά τη συνοχή της και σε ότι αφορά τις εκλογικές της επιδόσεις στις ευρωεκλογές, τι θα λέμε εκ των υστέρων;
Δημήτρης Καιρίδης :
Θα λέμε ότι η με γενναιότητα πήραμε ένα ρίσκο, ο Πρωθυπουργός αψήφησε, το ήξερε. Δεν μπορεί να μην το ήξερε, το ξέρουμε όλοι το ξέρω εγώ άμα με ρωτάς σε προσωπικό επίπεδο, το έζησα τα Χριστούγεννα στις διάφορες συγκεντρώσεις ψηφοφόρων εδώ στη Βόρεια Αθήνα, υπάρχει μια συμπαγής ομάδας θα έλεγα και πλειοψηφική στις μεγαλύτερες ηλικίες, σίγουρα που αντιδρά πάρα πολύ, η δουλειά μας είναι να πείσουμε και να αγκαλιάσουμε, πώς να σας το πω και το μέλλον. Αυτό είναι μέρος της επιτυχίας μας και από ένα σημείο και μετά αυτά τα ζητήματα δεν μπαίνουν στο ζύγι των δημοσκοπήσεων και της δημοφιλίας. Προφανώς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η κοινή γνώμη, δημοκρατία είμαστε και πολιτική κάνουμε, αλλά μας ενδιαφέρει και η προστασία αυτών των ομάδων πληθυσμών και η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να πρωτοστατήσει στην προστασία των ευάλωτων, είτε λέγεται αναπήρων είτε λέγεται κακοποιημένων γυναικών, είτε λέγεται παιδιών ομόφυλων ζευγαριών και ούτω καθεξής.
Παύλος Τσίμας : Ευχαριστώ πολύ για την καλή σας ημέρα καλημέρα.