Ο Δημήτρης Καιρίδης στον Αλφόνσο Βιτάλη στο Πρώτο Πρόγραμμα

YouTube video

Αλφόνσος Βιτάλης :

Καλώς ορίζω τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου βουλευτή στο βόρειο τομέα της Β Αθηνών και αυτό είναι πάρα πολύ βασικό, Καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Καλημέρα σας, κ. Καιρίδη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα, καλημέρα σας.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ευχαριστούμε πάρα πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκληση.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εγώ ευχαριστώ.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Και νομίζω ότι έχω μπροστά μου τώρα και τη συνέντευξη του κ. Filippo Grandi στην ”Καθημερι νή ” όμως.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ναι του Υπατου Αρμοστή.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Του Ύπατου Αρμοστή και έχει ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά θέλω να εκμεταλλευτώ την παρουσία σας διότι είστε και ένας εκ των καλύτερων αναλυτών των διεθνών θεμάτων, επειδή κλείνουμε..

Δημήτρης Καιρίδης :

Είστε πολύ γενναιόδωρος, ναι.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Σας έχω ακούσει, έχουμε ξανά συζητήσει πολλές φορές μαζί, οπότε.. Λοιπόν, είμαστε, 2 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή και θέλω πραγματικά να ακούσω την εκτίμησή σας. Αν έχουν αρχίσει έστω και λίγο να εξομαλύνονται οι επιπτώσεις από αυτή τη σύρραξη στην Ευρώπη, δηλαδή και πρωτίστως στους πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι επωμίστηκαν ένα πρόσθετο κόστος και στην ενέργεια και στα καύσιμα, παντού.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το αντίθετο θα σας έλεγα, βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο. Συμπληρώνονται πράγματι σήμερα όπως σωστά είπατε τα 2 χρόνια από τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Η κατάσταση στο μέτωπο δεν είναι καλή. Υπάρχει υποχώρηση των Ουκρανών και μια νίκη των Ρώσων στα ανατολικά μετά από πολλούς μήνες, έχουνε το στρατιωτικό πλεονέκτημα οι Ρώσοι, υπολογίζουν οι αναλυτές ότι έχουν μια αναλογία πυρομαχικών υπέρ τους 5/1 και την ίδια ώρα υπάρχει μια δυστοκία στη Δύση για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ουκρανία, κυρίως στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου το ζήτημα έχει μπλέξει στα εσωτερικά πολιτικά και στην προεκλογική περίοδο στην οποία έχει μπει η Αμερική ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Με όλα αυτά μεταξύ Τραμπ, Μπάιντεν και ούτω καθεξής. Κατά συνέπεια, υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι και υπάρχει η ανάγκη η Ευρώπη να αφυπνισθεί επιτέλους και να καταλάβει σε ποιον νέο κόσμο ζούμε, όπου η ομπρέλα προστασίας της Αμερικής δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όπου οι εχθροί της Ευρώπης, οι απειλές πολλαπλασιάζονται.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Είναι σωστό αυτό που λέτε και είναι ένα στοιχείο που μπαίνει συνεχώς ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών ή και του ΝΑΤΟ ευρύτερα στην Ευρώπη, είναι μια συζήτηση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και προβληματίζει πάρα πολύ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τα δύο πάνε μαζί γιατί..

Αλφόνσος Βιτάλης :

Βεβαίως, σωστά, σωστό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Στο ΝΑΤΟ η Αμερική είναι το 80 % μην το ξεχνάμε αυτό και στα πυρηνικά είναι το 95% να πούμε.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Να ευχηθούμε να μην μπούμε σε τέτοιες περιπέτειες. Θέλω να σας ρωτήσω επίσης, διότι, βλέπω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Για να μην μπούμε πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να είμαστε. Κοιτάξτε, η Ευρώπη αφοπλίστηκε ιδίως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Εφησύχασε μετά το 1990, φτάσαμε να έχουμε έναν γερμανικό στρατό, η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, όπως λένε οι αναλυτές “περίγελο”, ο οποίος δεν μπορεί να οπλίσει ούτε καν δύο μεραρχίες να πούμε, διότι..

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ε υπάρχει το θέμα με τη Γερμανία που προβλέπεται και από τις συνθήκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι λίγο, ζόρικα εκεί..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, οι οποίες όμως ολοκληρώθηκαν, υποτίθεται.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Α, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μετά την ενοποίηση. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι μόνο η Ιταλία. Η Ελλάδα, ξέρετε είναι από τις χώρες οι οποίες ξοδεύει και η οποία έχει πρόσωπο να πούμε και στο Κογκρέσο δεν μπορεί κανείς να της πει ότι δεν δίνει για την άμυνά της, δίνει και δίνει με το παραπάνω πολύ πάνω από 2 % που προβλέπει το ΝΑΤΟ, είναι κοντά στο 3,5 % , είμαστε μετά την Αμερική, από τις πολύ υψηλά σε δαπάνη αμυντικές χώρες. ΄Ομως οι υπόλοιπες χώρες, πλούσιες χώρες, στον Βορρά, στη Δυτική Ευρώπη, δεν κάνουν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα να δίνουν επιχειρήματα στους διάφορους στο Κογκρέσο να λένε ότι δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα πληρώνουμε για την άμυνα της Ευρώπης.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Λοιπόν έχει ενδιαφέρον αυτή η κουβέντα, όμως έχει ενδιαφέρον και ένα άλλο ζήτημα ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές κινήσεις καλής θέλησης και καλών προθέσεων προς την τουρκική πλευρά. Είχαμε και την Διακήρυξη των Αθηνών με την επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν εδώ. Ωστόσο, αν και στο πεδίο υπάρχει μια σχετική ηρεμία, δεν έχουν παρθεί πίσω οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε ανήσυχος μετά από τις συνεχείς NAVTEX και αντί -NAVTEX, τώρα έχουμε και μια συμβολική πτήση πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο, μετά και τη NOTAM που εξέδωσε η Τουρκία για ελληνική άσκηση, αεροπορική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει τη Θάσο. Έχουμε γραμμές, άμυνες, διπλωματικές, εμείς απέναντι στη συνεχόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, η Ελλάδα κρατάει την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή και θέλει την ύφεση της έντασης. Ταυτόχρονα όμως, κάνει και τα κουμάντα της και νομίζω ότι η πιο βασική εξέλιξη, πέρα από τα λόγια, τις NOTAM, αυτά που τα έχουμε δει πάρα πολλές φορές και στο παρελθόν, είναι η ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και το γεγονός ότι κλειδώσαμε για πρώτη φορά αυτή την ποιοτική υπεροχή από την Αμερική. Διότι η έξωση της Τουρκίας από το F-35, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην αναβάθμιση των F-16 που δεν έχει κλείσει, κυρίως στην αγορά καινούργιων F-16 και η είσοδος της Ελλάδας στο νέο αυτό υπερόπλο το F-35, δίνουνε και την στρατηγική επιλογή της Αμερικής και ευρύτερα αλλάζουν προς όφελός μας τις ισορροπίες στον αέρα και ευρύτερα θα σας έλεγα στο Αιγαίο. Δεν το λέω αυτό ούτε για να πάρουν τα μυαλά μας αέρα, ούτε για να εφησυχάσουμε, αλλά είναι μια σημαντικότατη ελληνική επιτυχία, μια χώρα η οποία πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση τη δεκαετία του 2010.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Και δεν μπορούσαμε ούτε να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες.

Δημήτρης Καιρί,δης :

Έτσι, έτσι. Σήμερα βρίσκεται δύο και τρία βήματα μπροστά, και ο Ερντογάν, η Τουρκία ασθμαίνοντας επιχειρεί να κάνει, αυτό που εμείς κάναμε, το είπατε σωστά, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας πετάει ήδη με αναβαθμισμένο F-16.

Αλφόνσος Βιτάλης :

F-16, Viper.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η Τουρκία για να πάρει το πρώτο αναβαθμισμένο θα πρέπει να περιμένει το 2028.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ομως εχει αναπτύξει μια -πώς να το πούμε- πολεμική, αμυντική, βιομηχανία και ήδη έκανε δοκιμαστική πτήση με αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, δικής της παραγωγής. Αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίζει κ. Υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, πρέπει να μας προβληματίζει πάρα πολύ το ”όνειδος” που λέγεται ελληνική αμυντική βιομηχανία. Διότι φέτος που συμπληρώνονται τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης και θα κάνουμε μια σούμα, έναν απολογισμό, στα πολλά θετικά, θα πρέπει να βάλουμε και τα ελλείμματα. Άλλωστε αυτά ήταν που οδήγησαν και στη χρεοκοπία του 2010. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι αυτό το όνειρο του Ευάγγελου Αβέρωφ του πρώτου υπουργού Αμυνας της μεταπολίτευσης, μετά την τραγωδία της Κύπρου και του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, να φτιάξει η χώρα γηγενή πολεμική βιομηχανία, ώστε πρώτον και κύριον να μπορεί να συντηρεί τα νέα οπλικά συστήματα, έτσι; Διότι και το F-35 και το F-16 το αναβαθμισμένο, είναι μπροστά, κυρίως το F-35. Χρειάζεται να έχεις τουλάχιστον μια βάση συντήρησης, έτσι δεν είναι; Να μην τα πετάς κάθε φορά πίσω, στη Λόκχιντ για να σου ”βιδώσουν τη βίδα”. Το λέω έτσι τελείως σχηματικά να το καταλαβαίνουμε και βεβαίως να παράγουμε κιόλας κατά το δυνατόν. Εμείς πήγαμε πίσω αυτά τα 50 χρόνια. Η ΕΑΒ έγινε ένα κέντρο διαφθοράς, κομματισμού, αναξιοκρατίας. Όποιος ξέρει λίγα από το πώς λειτουργεί, το καταλαβαίνει, φύγαν οι διεθνείς συνεργασίες. Όπως ήταν η Lockheed Martin τότε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 , επικράτησε ο κομματισμός, -τα ξέρουμε τώρα δεν χρειάζεται- και κλείσαμε και τα ναυπηγεία! Η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη του κόσμου βρέθηκε να συντηρεί, οι μεν εφοπλιστές μας τα πλοία τους στην Tuzla, στην Τουρκία, γιατί εμείς δεν είχαμε εδώ, διότι ο υπερσυνδικαλισμός, ο συντεχνιασμός και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις -μη με προκαλείτε τώρα γιατί είναι και πρωί Σαββάτου!-και οι ακροατές μας.. ε..

Αλφόνσος Βιτάλης :

Θέλω να σας πάω και σε άλλα θέματα, για αυτό δεν to τραβάω.. αλλά είτε είναι ενδιαφέρον.

Δημήτρης Καιρίδης :

Αρα όντως πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά εκεί εμείς, από κει και πέρα ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει μια αξιοπρόσεκτη πολεμική βιομηχανία που κάνει εξαγωγές -είναι αλήθεια -, αυτά τα περί πέμπτης γενιάς μαχητικό ,είναι περισσότερο -κατά τη γνώμη μου, πάντα- την ταπεινή αν θέλετε, για εσωτερική κατανάλωση. Η Αμερική δαπάνησε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει το F-35. Είναι απολύτως εκτός των δυνατοτήτων, όχι μόνο της Τουρκίας, θα σας έλεγα των πιο ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών να ακολουθήσουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό, είναι ότι καλύτερο έχει η παγκόσμια τεχνολογία. Ενσωματώνει πράγματα νέα. Τώρα, το να πάρει η Τουρκία έναν αμερικανικό κινητήρα, να πάρει ένα καναδικό ραντάρ, να πάρει ένα από δω, από κει και να τα βάλει όλα μαζί σε μια πλατφόρμα και να πει ότι έχω φτιάξει αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.. Εν πάση περιπτώσει, δεν το λέω ούτε για να εφησυχάσουμε, αλλά για να ξέρουμε και τα μεγέθη και τι παίζεται σήμερα στην παγκόσμια σκακιέρα. Το F- 35 είναι το όπλο.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και είναι κάτι το οποίο έχει πονέσει πάρα πολύ την τουρκική πλευρά.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Λοιπόν, να έρθουμε σε θέματα που είναι μέσα στην αρμοδιότητά σας και βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την συνέντευξη του Filippo Grandi του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήταν εδώ στην Ελλάδα, έχει δώσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ”Καθημερινή” και ανάμεσα στα άλλα σημειώνω, αφού επισκέφτηκε πολλά κέντρα υποδοχής και στα νησιά, λέει ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, ωστόσο, δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε υπηρεσίες και καταστήματα, υπάρχει θέμα με την πρόσβαση στο νερό, στην περίθαλψη και στην ψυχολογική υποστήριξη. Τι κάνουμε με αυτά κ. υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, ο Filippo Grandi ήταν στην Αθήνα πράγματι, συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Βεβαίως.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ήρθε και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και είχαμε εκτεταμένες διαβουλεύσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία μετρά 70 χρόνια ζωής, έχει ένα μεγάλο γραφείο στην Αθήνα, ήτανε ίσως η μεγαλύτερη αποστολή της ιστορικά σε ευρωπαϊκή χώρα, εξαιτίας της μεγάλης προσφυγικής κρίσης που πέρασε η χώρα το 2015-2016 πού τη βρήκε και απροετοίμαστη τότε και έπρεπε να προστρέξουμε στις υπηρεσίες της Ύπατης. Υπογράψαμε τη συμφωνία έδρας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί στην πατρίδα μας η Ύπατη, κάτι το οποίο είχε καθυστερήσει, προσέξτε το αυτό, έχει την σημασία του 70 χρόνια! 70 χρόνια υπήρχε μια διαπραγμάτευση μεταξύ της Ύπατης και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε. Το κάναμε τώρα! Και είμαστε χαρούμενοι για αυτήν την επιτυχία. Τώρα ότι η Υπατη ασκεί κριτική, δεν είναι κάτι καινούργιο, εκπροσωπεί προφανώς τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, θέλει το καλύτερο. Υπάρχει τεράστια αλλαγή στην αντιμετώπιση και στη μεταχείριση σε σχέση με τα προ του 2019. Προφανώς υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης και γι αυτά πολεμάμε. Και για την γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και για την προστασία των προσφύγων, την κοινωνική τους ένταξη. Χθες είχαμε μια πολύ μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο μετανάστευσης με όλα τα υπουργεία σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων που εμπλέκονται στο ζήτημα της ένταξης, δηλαδή παιδείας. Τι θα γίνει με τα μαθήματα ελληνικών και την κατάρτιση εργασίας. Τι θα γίνει με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με τον ΑΜΚΑ και ούτω καθεξής. Οικογένειας και κοινωνικής πρόνοιας, τι θα γίνει με τα επιδόματα και την προστασία όλων αυτών των ανθρώπων, υγείας, και ούτω καθεξής και έτσι θα προχωρήσουμε. Είναι απόφαση αυτής της κυβέρνησης και δέσμευση, θα σας έλεγα, να τηρήσει στο ακέραιο και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ναι.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Να σας πάω σε ένα θέμα εσωτερικής επικαιρότητας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι κριτική την οποία κάνει η Υπατη και στην Ισπανία και στην Ιταλία..

Αλφόνσος Βιτάλης :

Είναι λογικό, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Eτσι, έτσι.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Να θέτει τέτοια ζητήματα και αν θέλετε και η κοινή γνώμη είναι πολύ ευαίσθητη, δηλαδή για αυτό ετοιμαζόμουν να έρθω εκεί, έχουμε το μείζον θέμα των μεταναστευτικών ροών, αλλά υπάρχει πίσω από αυτό και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό το ζήτημα, έχουμε και μια ανθρωπιστική διάσταση, στην οποία και ως λαός είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι εμείς και θα πρέπει να το δούμε. Με τις μεταναστευτικές ροές τι γίνεται κ. υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, κατ αρχάς να πούμε ότι γίνεται το έλα να δεις διεθνώς.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ε, ναι …

Δημήτρης Καιρίδης :

Διότι ξεκινήσαμε από την Ουκρανία και οι ανησυχίες είναι για πάρα πολύ μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Βεβαίως.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και από την Ουκρανία. Να θυμίσουμε ότι τα 4,5 εκατομμύρια.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Επιδείνωση ανθρωπιστικών κρίσεων το 2024 προβλέπει ο κ. Γκράντι μια και.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ναι, προφανώς. Και καμιά φορά μέσα στην εσωστρέφεια, την παραδοσιακή εσωστρέφεια να πούμε των πολιτικών μας συστημάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα σας έλεγα, ξεχνάμε το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Νομίζουμε ότι περιστρέφεται ο κόσμος γύρω από το-αν μου επιτρέπετε και ένα πολιτικό σχόλιο- την διαμάχη Γεροβασίλη..

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ναι, χάσαμε τη γραμμή παιδιά.

Δημτρης Καιρίδης :

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ναι, καλημέρα σας, μας συγχωρείτε, αλλά χάθηκε η γραμμή με τον κ. Καιρίδη, προσπαθούμε να τον ξαναβρούμε, σας ζητούμε συγγνώμη, στις ζωντανές εκπομπές συμβαίνουν κι αυτά και ειδικά όταν κάνουμε χρήση του κινητού. Ναι, τον έχουμε τον κ. Καιρίδη ; Συγγνώμη κύριε Καιρίδη έπεσε η γραμμή, κάτι έγινε με…

Δημτρης Καιρίδης :

Με έκοψαν στο καλύτερο νομίζω.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ναι, κάτι λέγατε ότι δεν πρέπει ..εκτός από τα θέματα της Γεροβασίλη και του Κασσελάκη, ναι..

Δημήτρης Καιρίδης :

Θ΄΄έλω να πω, ακούστε τώρα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για νέα προσφυγικά ρεύματα από την Ουκρανία, καθώς ο ουκρανικός στρατός φαίνεται ότι υποχωρεί και ότι έχει υποστεί μεγαλύτερη ήττα από ότι αρχικά έγινε γνωστό. 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί ,ήδη είναι στις ευρωπαϊκές χώρες και τελούν υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας, μεταξύ των οποίων και 27.000 εδώ στην Ελλάδα και προχθές μάλιστα υπέγραψα νέα υπουργική απόφαση παράτασης της προστασίας μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Από κει και πέρα, πέρα από τη Γάζα που έχει μονοπωλήσει και δικαιολογημένα.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Δικαιολογημένα, ναι, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ναι.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Είχαμε τη Χαμάς στην αρχή, τώρα γίνεται το.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ναι, ναι. Αλλά ποιος έχει συζητήσει για το γεγονός ότι έχουμε έναν αιματηρότατο εμφύλιο πόλεμο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Σουδάν, ο οποίος δίνει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ότι στην Αίγυπτο έχουμε 9.000.000 πρόσφυγες, πέρα από τα 110 εκατομμύρια των Αιγυπτίων, οι οποίοι πένονται εξαιτίας της κρίσης στο Σουέζ με τους Χούτι που δεν έχουνε έσοδα από τα διόδια του Σουέζ, δεν έχουν τουρισμό και μια σειρά από πράγματα, άρα έχουμε ένα διεθνές περιβάλλον από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική, εξαιρετικά επιβαρυμένο και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για το πώς θα το διαχειριστούμε. Τώρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλαπλών μεταναστευτικών διαδρόμων, δεν είναι μόνο ο ανατολικός μεσογειακός από την Τουρκία, είναι ο κεντρικός μεσογειακός από τη Λιβύη. Τα έχει πάει πολύ καλύτερα από ότι άλλες χώρες, αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται το έλα να δεις στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας από τη Δυτική Αφρική. Είχαμε τα φαινόμενα στη Λαμπεντούζα, όλο το καλοκαίρι, απέναντι σε μια κυβέρνηση, προσέξτε το αυτό, της Μελόνι, η οποία εκλέχθηκε με μια πολύ σκληρή να πούμε αντιμεταναστευτική.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Αντιμετανταστευτική ατζέντα..

Δημήτρης Καιρίδης :

Και βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη μεταναστευτική κρίση με ότι αυτό σημαίνει, για τη δημοτικότητά της στο εσωτερικό της Ιταλίας. Εμείς τα καταφέραμε καλύτερα και ήδη από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουμε μια πολύ μεγάλη μείωση των ροών περίπου 70 % σε συνεννόηση. Πέρα από αυτά που κάνουμε εμείς, διότι χτίζουμε το φράχτη, εξοπλίζουμε το λιμενικό, γίνονται όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε συνεννόηση και με την Τουρκία. Τώρα κάποιοι θα πούνε ότι έχει να κάνει με το χειμώνα. Θέλω να πω ότι το μοντέλο των διακινητών, οι οποίοι δείχνουν πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα και ευελιξία, αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες. Εκεί που παλαιότερα δεν είχαμε ροές όταν είχαμε κακοκαιρία, σήμερα βλέπουμε ότι εκμεταλλεύονται την κακοκαιρία, -υπήρξε και ένα πρωτοσέλιδο στην ” Καθημερινή”- .

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ναι σωστά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τα μποφόρ τα πολλά, διότι αδιαφορούν πλήρως για την ανθρώπινη ζωή, δεν τους ενδιαφέρει αν φορτώνουν αυτά τα φουσκωτά, με εγκύους, με παιδιά, με ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα, όχι απλώς δεν ξέρουν να κολυμπούνε. Εκμεταλλεύονται λοιπόν τα 8 και τα 9 μποφόρ όταν δεν μπορεί να επιχειρήσει το ελληνικό λιμενικό ή και το τουρκικό αν θέλετε, προκειμένου να στείλουν απέναντι ότι μπορούν. Άρα δεν είναι θέμα χειμώνα. Αφήστε που δεν είχαμε και φοβερό χειμώνα φέτος, είναι σημαντική αυτή η μείωση, υπάρχει προβληματισμός για τη Λιβύη. Προς τη Νότια Κρήτη και την Γαύδο τα νούμερα εκεί είναι πάρα πολύ μικρά. Μιλάμε για κάτω από χίλιους ανθρώπους συνολικά το τελευταίο τετράμηνο, όμως, προσέχουμε για να έχουμε, διότι από το μικρό ξεκινάς. Θυμάστε πως τον Φεβρουάριο του 2015..

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ξαφνικά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Η νέα τότε κυβέρνηση, είχε αγνοήσει κάποια πρώτα μηνύματα και έγινε η χιονοστιβάδα μετά το καλοκαίρι, άρα χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Για να δούμε τώρα, μια τελευταία ερώτηση, έχουμε λίγο χρόνο ακόμα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Αίγυπτο, οι επαφές γίνονται μεταξύ Γεραπετρίτη.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Γίνονται και συμφωνίες απ ότι ξέρω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Γίνονται και συμφωνίες, τώρα, με την Ινδία λέτε, ναι.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Και με την Ινδία, τώρα θέλω να πάω σε ένα άλλο θέμα, είναι το τελευταίο γιατί έχει το δικό του ενδιαφέρον. Είστε και Καθηγητής.

Δημήτρης Καιρίδης :

Γιατί την ίδια ώρα που αποτρέπουμε το παράνομο, η χώρα έχει ανάγκη από τη νόμιμη μετανάστευση, τη λελογισμένη.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ναι τα έχετε πει αυτά τα πράγματα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και εκεί πρέπει να ισορροπήσουμε. Πρέπει να ισορροπήσουμε και στο δημόσιο λόγο μας, και τα κόμματα όλα, δηλαδή, διότι οι ανάγκες και οι πιέσεις στο τι γίνεται από τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τους τουριστικούς παράγοντες, τις κατασκευές, είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ μεγάλη πίεση και πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, έτσι δεν είναι;

Αλφόνσος Βιτάλης :

Θέλω να δούμε μια τελευταία ερώτηση σε περίπου 4,5 λεπτά που έχω, 4, τόσο έχω! πρέπει να πάω στο δελτίο ειδήσεων, τα ξέρετε αυτά. κ. υπουργέ: Έχετε, ένα όχι από το KKE, ήρθε το όχι του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και προχθές αν θυμάμαι καλά, το όχι από το ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο που αφορά και στη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το νομοσχέδιο αυτό. Μήπως θα πρέπει να πάτε σε μια λογική που είχε υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση του Κώστα του Καραμανλή, ότι να δούμε όλη αυτή τη διαδικασία μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος; Διότι τώρα βλέπετε ότι είναι, και οι φοιτητές είναι στα κάγκελα, και ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι πάρα πολύ επιφυλακτικό απέναντι σε αυτή την ιστορία.

Δημήτρης Καιρίδης :

Επιτρέψτε μου να μιλήσω και ως μέλος αυτού του εκπαιδευτικού προσωπικού, διότι έχω υπηρετήσει.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Τρία λεπτά ολόκληρα είναι δικά σας, δεν θα σας διακόψω, αλλά δεν έχω άλλο πέρα από αυτά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έχω υπηρετήσει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο για είκοσι χρόνια και είμαι και ”προΐόν” του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου της Νομικής Θεσσαλονίκης, περήφανος και εγώ για τις σπουδές μου, αλλά και για την συμμετοχή μου σε αυτό. Θα σας έλεγα τούτο, ότι δεν περίμενε κανείς ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα και πολιτικές δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην καθήλωση και την κομματικοποίηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου και ευθύνονται και αυτά σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο αυτά, ευθύνονται και οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας και εμείς θα σας έλεγα που επιτρέψαμε αυτή τη διολίσθηση και είναι ένα δεύτερο αρνητικό της μεταπολίτευσης, τώρα που κάνουμε τον απολογισμό. Είπαμε για την ΕΑΒ είναι και αυτό. Εμείς όταν ξεκινήσαμε τη μεταρρύθμιση ξέραμε ότι θα τους έχουμε αυτούς απέναντι, δεν περιμέναμε τη συναίνεσή τους. Με εξέπληξε δυσάρεστα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε μια ευκαιρία, να ανατρέψει να πούμε ένα μεγάλο ιστορικό λάθος που έκανε στην δεκαετία του 2000 όταν δεν υποστήριξε την συνταγματική αναθεώρηση και στην ουσία την ακύρωσε και βρισκόμαστε σήμερα 50 χρόνια μετά, με αυτή την ιστορική ανορθογραφία του άρθρου 16. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει συνταγματική απαγόρευση στην ανώτατη παιδεία. Μπορεί το Σύνταγμα να είναι το τελειότερο, το καλύτερο, να τα λέμε αυτά, -που έφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής -, αλλά είχε και αυτή την ανορθογραφία να πούμε ,η οποία αποδείχθηκε στην πράξη. Η αναθεώρηση θα γίνει, αλλά θα γίνει ,θέλει μετά το 2024.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Ναι 2-3 χρόνια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι την πενταετία και βέβαια θέλει και εκλογές..Αρα μιλάμε για τη βουλή που θα προκύψει μετά το 2027, πάμε στο 2028-2029 , στο μεταξύ υπάρχουν αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που πρέπει να γίνουν σεβαστές και αυτό κάνει αυτή η ρύθμιση. Ερχεται μια γέφυρα πρώτης μεγάλης αναθεώρησης στο συγκεκριμένο άρθρο για να μπορέσει να απελευθερωθεί η ανώτατη παιδεία από αυτά τα δεσμά να σας πω, να υπάρξει ο υγιής ανταγωνισμός, να υπάρξουν οι υγιείς επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα σε αυτόν τον χώρο, πάντα με όρους και προϋποθέσεις πάρα πολύ αυστηρούς. Νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη τομή και γι αυτό βλέπετε ότι και στις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ελλήνων συντάσσεται, προφανώς υπάρχουν και οι αντιδράσεις τώρα δεν ξέρω πόσοι είναι οι φοιτητές και ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τις καταλήψεις αν σε αυτό αναφέρεστε και με τι.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Είναι μια μορφή αντίδρασης αυτό.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ε εντάξει δεν είναι. Είναι κάτι.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Και διαδηλώσεις κάνουν, δεν κάνουν μόνο καταλήψεις.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, ναι κάνουν και θα κάνουν και η χώρα είναι μια ελεύθερη χώρα. Αναβαθμίστηκε και δημοκρατικά τα τελευταία χρόνια. Είδατε τον Economist τι λέει, παρά αυτά που ισχυρίζονται οι αντίπαλοι. Αλλά προφανώς, η Βουλή που κατά το Σύνταγμα αυθεντικά εκπροσωπεί τη λαϊκή βούληση, είναι αυτή που εν τέλει θα αποφασίσει. Μακάρι να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, αλλά δεν θα πρέπει οι μεγάλες τομές να γίνονται, πώς να σας το πω, αιχμάλωτες αυτού του ”πολιτικαντισμού” που συχνά βλέπουμε από τα κόμματα.

Αλφόνσος Βιτάλης :

Λοιπόν είναι και πενήντα οχτώ, πραγματικά θα θελα να την τραβήξουμε και άλλο την κουβέντα κ. υπουργέ, θα την κάνουμε, όμως, θα την συνεχίσουμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ε λοιπόν, ένας λόγος να το ξανακάνουμε.

Αλφόνσος Βιτάλης : Οπωσδήποτε θα το ξανακάνουμε. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που δεχτήκατε την πρόσκληση, καλή σας μέρα, καλό σαββατοκύριακο, κυρίες και κύριοι τέλος και για σήμερα, καλό σαββατοκύριακο.