Ο Δημήτρης Καιρίδης στον Αθήνα 9,84 και τους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου | 10.01.2024

YouTube video

Τη θέση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η χώρα μας έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στη μοντέρνα διαχείριση Μεταναστευτικού ζητήματος, επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου.

«Την τελευταία τετραετία έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα του Μεταναστευτικού και αυτό συμπεριλαμβάνει και τον προκάτοχό μου, κ. Μηταράκη. Το 2019 παραλάβαμε ένα χάος, με αποτρόπαιες σκηνές στη Μόρια και στην Ειδομένη και καταφέραμε και βάλαμε μια τάξη. Δημιουργήθηκαν σύγχρονες δομές φιλοξενίας στα νησιά, επιταχύνθηκε η διαδικασία ασύλου και πλέον η Ελλάδα αποτελεί σε πολλούς τομείς του Μεταναστευτικού, μια χώρα πρότυπο», τόνισε.

Εν συνεχεία, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υπερψήφιση της τροπολογίας που παρέχει σε μη νομίμως εισελθόντες στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως ζουν και αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία τη δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν, λέγοντας: «Το γεγονός ότι ψηφίστηκε από τα 5/6 της Βουλής είναι ασυνήθιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα όπου το μεταναστευτικό έχει γίνει πεδίο διχασμού, τοξικότητας και ακραίας πόλωσης με κυβερνήσεις οι οποίες επιχειρούν πανικόβλητες να βρουν λύσεις. Εμείς, αποδείξαμε ότι αν το Μεταναστευτικό είναι αποτελεσματικό, μπορεί να ενώσει.

Η Ελλάδα βάζει δίπλα στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των συνόρων στην οποία προστρέχει σύσσωμη η Ευρώπη-με εξαίρεση ένα άκρο στα αριστερά του πολιτικού φάσματος- τις νόμιμες εναλλακτικές μετανάστευσης που χρειάζεται η ελληνική και η ευρωπαϊκή οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, το 2024, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος της νόμιμης μετανάστευσης έτσι ώστε να διεκπεραιώνονται με γοργούς ρυθμούς όλες οι αιτήσεις για άδεια διαμονής και ταυτόχρονα να εξαλειφθεί το φαινόμενο των παράτυπα διαμενόντων και της μαύρης εργασίας.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, είναι όσοι πολίτες τρίτων χωρών διαμένουν στην πατρίδα μας να το κάνουν νόμιμα , έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε προγράμματα και πολιτικές που θα τους εντάσσουν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

« Υπάρχει στην πατρίδα μας το παράδοξο, ο παράνομα αφιχθείς και εν συνεχεία αιτών άσυλο να έχει στη διάθεσή του μια αξιόπιστη διαδικασία Ασύλου, όμως, εκείνος που ζει νόμιμα στην Ελλάδα και θέλει να ανανεώσει την άδεια διαμονής του, πρέπει να περιμένει έως και 3 χρόνια και αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για τον ίδιο όσο και για τον εργοδότη του και δεν ωφελεί την οικονομία και αυτό πρέπει να αλλάξει», συμπλήρωσε.