Ο Δημήτρης Καιρίδης στον Αθήνα 9,84 και τους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου | 05.02.2024

YouTube video

Αθηνά Κορλίρα :

Λοιπόν, καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ, είναι ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κάναμε εμείς μια εισαγωγή είπαμε κάποια πράγματα αλλά θέλει ο Γιάννης να ξεκινήσετε από αυτήν..

Γιάννης Παπαγεωργίου  :

Είναι μια ιστορία που άκουσα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Με τον Άγιο Σεβαστιανό;

Γιάννης Παπαγεωργίου  :

Είναι η ιστορία που την άκουσα λάιβ, αλλά που δεν ήξερα ότι μπορούσε να κυνηγάει και κάποιον.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εξήγησα προχθές που ήμασταν στις Βρυξέλλες, για την τελετή παράδοσης παραλαβής της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Κέντρου για τη μεταναστευτική πολιτική, που όπως σωστά ήδη σας άκουσα να λέτε, χρηματοδοτείται κατά εξοχήν και κύριο λόγο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκανα έναν παραλληλισμό να πούμε, ότι το μεταναστευτικό για όσους προσπαθούν να έχουν μια ορθολογική προσέγγιση, αποτελεσματική προσέγγιση των λύσεων και όχι των κραυγών, διότι πολύ συχνά γίνεται αντικείμενο κραυγών και λαϊκισμού και νομίζω όλοι το καταλαβαίνουν αυτό, ιδίως το μεταναστευτικό. Όσοι λοιπόν ακολουθούν αυτή την οδό συχνά μοιάζουν με τον περίφημο έτσι, πίνακα της ευρωπαϊκής τέχνης τον Άγιο Σεβαστιανό, ο οποίος δέχεται τα βέλη και από αριστερά και από δεξιά τα πλευρά του και έτσι καμιά φορά αισθανόμαστε, διότι οι μεν μας κατηγορούν ότι είμαστε απάνθρωποι, ότι εγκληματούμε, ότι δολοφονούμε στο Αιγαίο επειδή φυλάμε σύνορα, έτσι δεν είναι; Οι δε μας λένε ότι είμαστε μαλθακοί, προδότες του έθνους και δεν κλείνουμε με σιδερόφραχτες μπάρες την πρόσβαση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για τις ορδές των εισβολέων. Αναφέρομαι στην Αριστερά και στην άκρα Δεξιά, έτσι δεν είναι;

Γιάννης Παπαγεωργίου  :

Οι οποίες έχουν μια ατζέντα που είναι, οποτεδήποτε υπάρχει πρόβλημα μονίμως το πρόβλημα το χρησιμοποιούν προς όφελός τους και αυτό το βλέπουμε και στις τελευταίες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Τις μεγαλοποιούν, μιλάμε για την εργαλειοποίηση του Ερντογάν και ξεχνάμε τη μεγάλη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στο εσωτερικό των δημοκρατιών μας και εν τέλει χωρίς λύση. Χωρίς λύση, καλά η Αριστερά θα την επιδεινώσει εννοείται όταν θες να βάλεις φέρυ μποτ από το Τομπρούκ στην Πύλο ή στη Λαμπεντούζα για να τους φέρνεις πιο εύκολα και όταν θεωρείς ότι οποιαδήποτε προστασία των συνόρων αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά και η Ακροδεξιά θέλω αυτό να το θυμίσω, αυτά που λέει επειδή δεν εφαρμόζονται, μπορεί να ακούγονται όμορφα, αλλά λύση δεν δίνουν και για αυτό ακόμα και αυτοί που πολιτεύτηκαν με αυτή τη φρασεολογία, όταν ήσουν στην κυβέρνηση, όπως η Μελόνι για παράδειγμα στην Ιταλία. Είδατε ότι ακολούθησε πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση και εν τέλει αυτό που θέλει ο ευρωπαίος πολίτης και απαιτεί από μας, τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που είναι η Νέα Δημοκρατία σήμερα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι αποτελεσματικές λύσεις και αυτές δίνουμε με μείωση ροών, με ανθρώπινη και ασφαλή διαχείριση όσων έρχονται και αιτούνται άσυλο εν τέλει στην πατρίδα μας, με νόμιμες εναλλακτικές λελογισμένης μετανάστευσης με όλους και καλώς. Είναι ένα πακέτο αυτό, μια συνολική στρατηγική της μέσης οδού.

Αθηνά Κορλίρα :

Να σταθούμε λίγο σε αυτό, μιας και αναφερθήκατε στην κυρία Μελόνι για αυτή τη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τρίτες χώρες. Είναι, έγινε μια συμφωνία ιδιαίτερη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βεβαίως, πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με μεταναστευτικό αντιδρούν έντονα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, πολλά μπορεί να πει κανείς, να πούμε, πρώτον, ότι η κυβέρνηση Μελόνι συγκλονίστηκε φέτος από τη μεγάλη αύξηση των ροών, όταν ήρθε στην εξουσία με σλόγκαν ότι θα τις μηδενίσει και βρέθηκε προ αδιεξόδου στη Λαμπεντούζα το περασμένο καλοκαίρι. Αναγκάστηκε λοιπόν να βρει και ετερόδοξα εργαλεία στην αντιμετώπιση, ένα εκ των οποίων είναι αυτό η συμφωνία με την Αλβανία για ανθρώπους που θα συλλαμβάνονται στην ανοικτή θάλασσα δεν θα φτάνουν στην Ιταλία, δεν έχουν φτάσει στην Ιταλία, δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στην Ιταλία και τα αιτήματα ασύλου τους θα επεξεργάζονται, θα τυχαίνουν επεξεργασίας εξωχώρια σε μια τρίτη χώρα όπως είναι η Αλβανία. Προφανώς πάρα πολλές οργανώσεις ΜΚΟ, υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα που έχει αναπτυχθεί. Δημοσιογράφοι, μίντια, ακτιβιστές και ούτω καθεξής θεωρούν ότι κάθε εξωχώρια επεξεργασία αιτημάτων ασύλου, σε αυτό συμπεριλαμβάνουν και τη συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας, διότι και η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας που προέβλεπε επιστροφές στην Τουρκία, η φιλοσοφία της η βάση της ήταν αυτή. Η εξωχώρια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργασία του αιτήματος, έτσι δεν είναι; Πριν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, διότι αν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος ο φόβος είναι, ο κίνδυνος είναι τέτοιο το ευρωπαϊκό δίκαιο και όλο το πλέγμα που έχει οικοδομηθεί, που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την απέλαση και την επιστροφή αν τυχόν απορριφθεί το αίτημα ασύλου, αλλά καλύτερα να τα βλέπουμε αυτά πριν φτάσουν εδώ. Σε αυτό αντιδρούν υπάρχει μεγάλη αντίδραση από συγκεκριμένους κύκλους.

Αθηνά Κορλίρα :

Ένα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο φόβος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει φόβος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάποιες χώρες, όχι εμάς νότια, άλλες βόρεια της Αλβανίας. Ότι αυτοί αφού φτάσουν στην Αλβανία, θα εισρεύσουν στον περίφημο βαλκανικό διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων και εν τέλει θα καταλήξουν στην Κροατία, στη Σλοβενία και στην Ιταλία, μέσω πρώην Βόρειας Γιουγκοσλαβίας. Καταλαβαίνετε τι εννοώ και ότι οι Αλβανοί δεν θα είναι ικανοί να ελέγξουν αυτές τις αφίξεις.

Αθηνά Κορλίρα :

Ωστόσο, μέσα στο πακέτο που συζητήθηκε για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, συζητήθηκε ακριβώς αυτό, τα Δυτικά Βαλκάνια και η περιοχή για να μπορέσει να βοηθηθεί και να υποστηριχθεί αυτή η οδός, που ακριβώς τώρα περιγράψατε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και η οποία είχε μεγάλη αύξηση βεβαίως και έχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι η μόνη, εννοείται το πακέτο που συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό για τα δύο δισ., τα οποία εμείς διεκδικούσαμε για εντός Ευρώπη και αρκετά περισσότερα δισ. για τη στήριξη χωρών διέλευσης, όπως είναι η Τουρκία, όπως είναι η Αίγυπτος, όπως είναι το Μαρόκο, η νότια γειτονιά της Ένωσης. Αυτά τα δύο δισ., ένα δισ. πάει στο Ταμείο για την προστασία των συνόρων το BMVI 0,8- 800 εκατομμύρια στο ΑΜIF για την διαχείριση των ροών και 200 εκατομμύρια για το άσυλο. Συνολικά 2 δισ. από τα οποία η Ελλάδα διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι, πάνω από 10% πάνω από 200 εκατομμύρια θέλουμε να είναι η ελληνική, θα το δούμε που θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση με άλλους εταίρους, οι οποίοι και αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και εμείς θέλουμε από αυτή την πίτα ένα μεγάλο κομμάτι.

Γιάννης Παπαγεωργίου  :

Να κάνω και μια ερώτηση με βάση την επικαιρότητα και κυρίως από την άποψη του δικού σας από την οπτική του δικού σας χαρτοφυλακίου. Για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, νομίζω διάβασα τη συνέντευξη του Φινταν του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας να λέει, αφενός μεν ότι είμαστε σε διαφορετικό να λέει προς την Αμερική ότι είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος για τους S-400 να εγκαταλείψει για να ξαναμπεί στα F-35. Μιλώντας όμως για αυτό απέναντι στην Ελλάδα, ουσιαστικά είπε ακριβώς αυτά που ακούω και από μας ότι προφανώς καίρια ζητήματα δεν συμφωνούμε, αυτά τα έχουμε πάει προς τα πίσω. Κρατάμε μια στρατιωτική συμφωνία, να μην υπάρχουν εντάσεις. Αύριο συμπληρώνονται και ένας χρόνος νομίζω, από τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία και αυτό φαίνεται να ισχύει και βγάζουμε μπροστά μια θετική ατζέντα. Το πρώτο μέρος του το πρώτο ερώτημα είναι πόσο επηρεάζει τη δική σας δουλειά αυτή η θετική ατζέντα και ποιος είναι ο αντίστοιχος προγραμματισμός; Και το δεύτερο αν αυτή η θετική ατζέντα ξανανοίγει, γιατί τουλάχιστον αυτό βλέπω εγώ από τις Βρυξέλλες, ξανανοίγει την πόρτα του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, κοίταξε είναι μια μεγάλη ελληνική επιτυχία ότι επέβαλε εν τέλει την ύφεση της έντασης, ένταση την οποία προκαλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η συμπεριφορά της Τουρκίας έτσι είναι; και εν τέλει ήρθε πίσω στο τραπέζι, ” το Μητσοτάκης γιοκ ” έγινε τώρα αυτές οι δηλώσεις του Φιντάν οι οποίες είναι καλοδεχούμενες, προφανώς και για αυτές μοχθήσαμε. Μόχθησε η Ελλάδα μέσα από μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική να επιβάλλει εν πάση περιπτώσει μια στοιχειώδης στοιχειώδους στοιχειώδεις όρους καλής γειτονίας είναι ένα θετικό βήμα. Προφανώς το πρόβλημα παραμένει και προφανώς κανείς δεν μπορεί να είναι αφελής και αιθεροβάμων με την Τουρκία και με βάση όλα αυτά που έχουν προηγηθεί. Στο δικό μου τώρα τον τομέα, ο οποίος είναι κρίσιμος, υπάρχει μια πολύ βελτιωμένη κατάσταση σε επίπεδο συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές ασφαλείας, με το τουρκικό λιμενικό το βλέπουμε αυτό επί του πεδίου. Στο μεν Έβρο έχουμε πολύ μεγάλη μείωση των ροών, πάρα πολύ μεγάλη μείωση των ροών, σε σχέση με αυτά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι και πριν, αλλά και στη θάλασσα βλέπουμε μια βελτιωμένη εικόνα, αλλά και στο μέτωπο της πάταξης της διακίνησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, βλέπουμε καλή συνεργασία με τους απέναντι. Θα’ρθει ο Τούρκος ομόλογός μου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου, σε συνέχεια προηγούμενων επαφών που είχαμε και θέλουμε έτσι να συνεχίσουμε, διότι βλέπετε ότι και το διεθνές περιβάλλον είναι πάρα πολύ βεβαρυμένο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει μια κρίση, μια ροή, την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ καλύτερα συνεργαζόμενοι παρά σε αντιπαράθεση. Και αυτό, για να πάω και στο δεύτερο παράγει και θετική ατζέντα. Είδατε ότι κάναμε τη βίζα, η βίζα, η διευκόλυνση θεώρησης εισόδου στους Τούρκους τουρίστες στα δέκα ελληνικά νησιά, κάτι που το θέλαν πολύ τα νησιά μας και είναι ένα μεγάλο οικονομικό αντιστάθμισμα στην πίεση που έχουν δεχτεί από το μεταναστευτικό και πανηγυρίζουν εκεί οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες είναι κάτι το οποίο θέλαν πάρα πολύ και στην Τουρκία και έγινε με ενθουσιασμό δεκτό και από την κυβέρνηση Ερντογάν και από τον τουρκικό τύπο και την τουρκική κοινωνία. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε ένα στοιχειώδες κλίμα, να πούμε συνεννόησης και συνεργασίας, έτσι δεν είναι;

Αθηνά Κορλίρα :

Ευχόμαστε να διατηρηθεί αυτό το καλό κλίμα συνεργασίας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Για το καλό των νησιών μας.

Αθηνά Κορλίρα :

Για το καλό της συνενόησης, για όλα, για όλους μας.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι και να πάμε σε ένα άλλο υπόδειγμα διέλευσης. Εμείς δεν θέλουμε τη διέλευση την παράνομη με τις σχεδίες και τα φουσκωτά και τους παράνομους διακινητές. Θέλουμε να έρχονται από την τουρκική ακτή με τα ημερόπλοια, με διαβατήρια να βγάζουν τη βίζα τους στο ελληνικό λιμάνι, τουρίστες με ανάπτυξη να’ρθούν οι δύο λαοί κοντά μέσα από αυτή την οικονομική σχέση, η οποία έχει και κοινωνική σχέση, διότι ο τουρισμός φέρνει τους λαούς κοντά και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο. Από το επικίνδυνο και το παράνομο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, έτσι δεν είναι; Μεταξύ Λέσβου και Αϊβαλί, μεταξύ Χίου και Τσεσμέ και Σμύρνης μεταξύ Σάμου και Κουσάντασι και ούτω καθεξής.

Αθηνά Κορλίρα :

Κύριε Καιρίδη, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνομιλία που είχαμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να στε καλά.