Ο Δημήτρης Καιρίδης στη «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τον Ι. Χασαπόπουλο και την Α. Βούλγαρη | 08.05.24

YouTube video

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή Mega Kαλημέρα, με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη

00:00:07 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Εδώ είμαστε παιδιά 7 και 41 πρώτα λεπτά 07:40 είμαστε εδώ με τον Υπουργό Μετανάστευσης τον κύριο Καιρίδη.

00:00:15 Ανθή Βούλγαρη
Από την Καβάλα.

00:00:16 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Τον ευχαριστούμε.

00:00:17 Ανθή Βούλγαρη
Από την Καβάλα. Να πούμε από που είναι ο άνθρωπος.

00:00:18 Δημήτρης Καιρίδης
Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη., εδώ βγήκαμε συμμαθητές σε λίγο..

00:00:24 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Αυτό πήγα να πω μετά συμμαθητούδια, με την κυρία Βούλα Κεχαγιά, Εκπρόσωπο, αγαπητή συναδέλφισσα πολλά χρόνια, τώρα από άλλο μετερίζι.

00:00:34 Βούλα Κεχαγιά
Χρόνια Πολλά σε όλους.

00:00:35 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Είναι εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και καμιά φορά ξέρετε περνάνε, περνάνε τα χρόνια και καταλαβαίνεις ότι με κάποιους ανθρώπους μπορεί να έχεις συναντηθεί πολύ στο παρελθόν. Έτσι λοιπόν ο κύριος Καιρίδης από Καβάλα, η κυρία Κεχαγιά από Καβάλα και.

00:00:50 Δημήτρης Καιρίδης

Δίπλα τα σπίτια μας. Μεγαλώσαμε δίπλα δίπλα και τώρα το ανακαλύψαμε.

00:00:55 Ανθή Βούλγαρη
Η Βίκυ Χατζηβασιλέιου κάπως έτσι τους ένωνε τους ανθρώπους στο “Πάμε Πακέτο” λοιπόν, τώρα ωραία αυτά τα ανθρώπινα πάμε να ξεκινήσουμε.

00:01:01 Δημήτρης Καιρίδης
Και εσείς από Ξάνθη, εσείς παντρεμένη με Καβαλιώτη, πιάσαμε την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

00:01:07 Ανθή Βούλγαρη
Ωραία η Καβάλα όμως, πολύ ωραία πόλη, πολύ την αγαπάμε και έχουμε και πολλούς τηλεθεατές από Καβάλα, να ξεκινήσουμε με την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στην Άγκυρα να δούμε τι γίνεται εκεί..

00:01:17 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Και με τη στάση κύριε Καιρίδη – από σας θα ξεκινήσουμε,- γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους και λέει ότι η κυβέρνηση έχει μια στάση υποκριτική, αλλά εν πάση περιπτώσει, πείτε μας τι γίνεται τώρα καταρχήν με τον Erdoğan που βλέπουμε 5 μέρες πριν πάει. ο Μητσοτάκης, ανακηρύσσει την Μονή της Χώρας σε τζαμί και λέει, διευρύνουμε και τον κύκλο των φίλων μας και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Δηλαδή μια στάση περίεργη.

00:01:39 Δημήτρης Καιρίδης
Αντιφατική, αντιφατική. Θα μας εξηγήσει το ”υποκριτική” η κυρία Κεχαγιά στη συνέχεια γιατί εγώ δεν το κατάλαβα, αλλά να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας δεν έχει το πολυπληθές που είχε η επίσκεψη Erdoğan όταν ήρθε στην Αθήνα 7 Δεκεμβρίου, πάει με το Υπουργείο Εξωτερικών βασικά να τον συνοδεύει και ο ίδιος, σε αυτές τις τακτικές συναντήσεις, δεν είναι η μόνη, θα γίνει και στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη συνέχεια και βεβαίως στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο που χρειάζονται, να υπάρχει αυτή η τακτική επικοινωνία δύο γειτόνων. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος να πω και σίγουρα δύσκολος, δεν θέλω να πω παραπάνω, τα είπα και χθες, κάποιοι θα λέγανε και κακός γείτονας δεν έχει αλλάξει σε πολλά και..

00:02:32 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Και γατί το κάνει ο Erdoğan αυτό;

00:02:32 Δημήτρης Καιρίδης

Ε το κάνει, είναι προφανές γιατί το κάνει. Γιατί στοχεύει στην ισλαμιστική ψήφο, είχε μεγάλο πρόβλημα. Κατ’ αρχάς είναι κάτι το οποίο έχει αναγγείλει εδώ και χρόνια και είναι μια μεγάλη στροφή την οποία έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προς τον Ισλαμισμό απέναντι στην κληρονομιά του Κεμάλ που το είχε κάνει μουσείο, τη Μονή της χώρας, όπως έπρεπε να είναι και πρέπει να είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ με ψηφιδωτά καταπληκτικά. Η Μονή της χώρας είναι ένα διαμάντι της υστεροβυζαντινής τέχνης.

00:03:05 Ανθή Βούλγαρη
Που δεν θα μπορούμε να τα δούμε πια, θα τα κρύψουν.

00:03:07 Δημήτρης Καιρίδης
Και σήμερα τα κρύβει, τα κρύβει  λόγω του τεμένους δεν τα σοβατίζει όπως κάνανε οι Οθωμανοί και μας πήρε πάρα πολλά χρόνια και πολύ μεγάλη προσπάθεια να το αποκαλύψουμε, αλλά προφανώς τα κρύβει και ”τραυματίζει” το μνημείο από τη λατρευτική -όταν το προσφέρεις σε λατρευτικές δραστηριότητες – ενδεχομένως. Θα σας έλεγα τούτο, στις τελευταίες εκλογές δημοτικές εκλογές, ένα ακραία ισλαμιστικό κόμμα, για πρώτη φορά, έλαβε 7% στα δεξιά του Erdoğan, μέχρι τώρα ο Erdoğan μονοπωλούσε την ισλαμιστική ψήφο, την ευσεβιστική ψήφο, τη θρησκευόμενη ψήφο στην Τουρκία και χάρη σε αυτήν πολιτικά κυριαρχούσε. Ο γιος Ερμπακάν, Ερμπακάν είναι ο πατέρας του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, αυτός που το πρώτο-εισήγαγε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας στη δεκαετία του ’60. Συμπρόεδρος με τον Ετζεβίτ στην κυβέρνηση της τουρκικής εισβολής το ’74 και πάτρωνας και πατέρας αν θέλετε πολιτικός του Erdoğan. Ο Erdoğan όταν κατέβηκε στις εκλογές το ’94 για τη δημαρχία και κέρδισε της Κωνσταντινούπολης και ανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας, κατέβηκε με το κόμμα του Ερμπακάν, στην πορεία, όπως συχνά συμβαίνει στην πολιτική, υπήρξε η γνωστή να το πούμε έτσι εν συντομία” πατροκτονία”. Πήρε αποστάσεις από το παραδοσιακό πολιτικό Ισλάμ που πρέσβευε ο  Ερμπακάν, το ανανέωσε, μαζί με τον Γκιουλ και τους υπόλοιπους συνεργάτες του, και ήρθε στην εξουσία το 2002 και κυριαρχεί έκτοτε. Ο γιος Ερμπακάν, ο πατέρας του Ερμπακάν, Ετζμεντίν, πέθανε, ο γιος Ερμπακάν έρχεται να πάρει μια εκδίκηση τώρα με αυτό το 7%, το οποίο στέρησε πάρα πολλούς δήμους από τον Erdoğan. Ο Erdoğan δεν τα πήγε καλά το κόμμα, το ΑΚΕΠΕ όπως ξέρετε,

00:04:42 Ανθή Βούλγαρη
Άρα για το εσωτερικό το κάνει;

00:04:44 Δημήτρης Καιρίδης
Τις 10 μεγαλύτερες πόλεις και εν τέλει για πρώτη φορά οι Κεμαλιστές βγήκαν μπροστά. Το ποσοστό το πανεθνικό των Κεμαλιστών αναγόμενο ήταν περίπου 37%, ενώ του Erdoğan κάτω από το 36. Αυτό δείχνει μια δύσκολη.

00:04:58 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Ναι αλλά να σας πω κάτι, δεν κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα αυτός ο διάλογος που έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα;

00:05:03 Δημήτρης Καιρίδης
Σίγουρα δεν βοηθάει και είναι κάτι..

00:05:04 Ανθή Βούλγαρη
Και 5 μέρες το κάνει, όχι 5 μέρες,  μια εβδομάδα πριν την συνάντηση με τον Μητσοτάκη.

00:05:09 Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, σας λέω ότι προφανώς δεν βοηθάει. Είναι κάτι το οποίο κατήγγειλε και με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και είναι κάτι το οποίο θέτουμε στους Τούρκους. Από την άλλη μεριά είχαμε τις δηλώσεις του, ότι είμαστε εδώ έτοιμοι να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα. Κοιτάμε και αριστερά και δεξιά

00:05:25 Ανθή Βούλγαρη
Υπάρχει κάτι να λυθεί;

00:05:25 Δημήτρης Καιρίδης
Και Ανατολή και Δύση.

00:05:28 Ανθή Βούλγαρη
Υπάρχει κάτι να λυθεί; Δηλαδή θέλω να πω τι, ποιο, ποια είναι η ατζέντα με την οποία πάει κύριος Μητσοτάκης τώρα στον Erdoğan;

00:05:34 Δημήτρης Καιρίδης

Η ατζέντα πάει πρώτον, να διατηρηθεί το κλίμα ύφεσης, το οποίο είναι υπαρκτό, είναι μια νίκη της ελληνικής διπλωματίας, να το θυμίσουμε αυτό και δεν ήταν και δεδομένο ότι ο Erdoğan θα άλλαζε στάση. Διότι ο Erdoğan άλλαξε στάση μετά τα παραβατικά και τα ακραία τα οποία έλεγε το προηγούμενο διάστημα, εδώ και ένα χρόνο να σας το θυμίσω, αλλά νομίζω δεν χρειάζεται ιδιαίτερες υπενθυμίσεις δεν έχουμε παραβιάσεις στον αέρα και στο Αιγαίο συνολικά, όπως δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια νηνεμία, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μιλάμε για ένα.

00:06:07 Ανθή Βούλγαρη

Βοήθησε και ο σεισμός, βοήθησε και ο σεισμός πολύ στην Τουρκία.

00:06:10 Δημήτρης Καιρίδης
Βοήθησαν πολλά, αλλά νομίζω το περισσότερο βοήθησε η αποφασιστική στάση της Ελλάδας, της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

00:06:17 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Οι Αμερικάνοι λίγο.

00:06:18 Δημήτρης Καιρίδης

Της κυβέρνησης, συνολικά. Αλλά και οι Αμερικάνοι δεν είναι από μόνοι τους και οι Αμερικάνοι θέλουν τη βοήθειά τους και υπήρξαν εκεί οι κινήσεις.

00:06:25 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Να ακούσουμε την Αντιπολίτευση κύριε Καιρίδη και θα επανέλθουμε σε εσάς. Κυρία Κεχαγιά γιατί τώρα εχθές βγήκατε στα κάγκελα στο ΣΥΡΙΖΑ και λέτε, μιλάτε για υποκρισία;

00:06:36 Βούλα Κεχαγιά
Κύριε Χασαπόπουλε ακούμε ότι η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, αλλά μόνο την ακούμε, δεν την βλέπουμε στην πράξη. Επίσης άκουσα τον υπουργό με προσήλωση, να λέει, να υποβαθμίζει την επικείμενη επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και να λέει ότι είναι μια συνάντηση εργασίας. Δεν είναι του επιπέδου της επίσκεψης του Erdoğan στην Αθήνα όταν υπογράφηκε η Διακήρυξη των Αθηνών. Εμείς έχουμε το εξής ερώτημα και βάζουμε, ισχύει η διακήρυξη των Αθηνών; Γιατί από το διάστημα που υπεγράφη η διακήρυξη έως τώρα, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, έχουμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προκλήσεις από την τουρκική πλευρά και λέμε προς την ελληνική κυβέρνηση και ρωτάμε και αφού είναι ο κύριος Καιρίδης μπορεί να απαντήσει ο ίδιος εδώ ως εκπρόσωπός της. Ισχύουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές; Τίθενται ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου; Τα βάζει αυτά η Άγκυρα; Με τι ατζέντα πηγαίνουμε; Θα πάμε μόνο για τη φωτογραφία της στιγμής και μια χειραψία του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Erdoğan; Έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες και σε τι επίπεδο; Τι έχουμε κάνει για να αποτρέψουμε, γιατί μας είπε ο κύριος Καιρίδης, ότι ήταν γνωστό να μετατραπεί σε τζαμί η Μονή της Χώρας.  Η Υπουργός, η Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη, είχε συναντηθεί με τον ομόλογό της και δεν είπε κουβέντα, ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο να υπάρξει αυτή η μετατροπή. Προκλητική ενέργεια από την πλευρά.

00:08:08 Ανθή Βούλγαρη

Μετά την Αγιά Σοφιά.

00:08:09 Βούλα Κεχαγιά
Της Άγκυρας.

00:08:12 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Και αν μου επιτρέψετε υπάρχει και αυτό το πρόβλημα που λένε οι Τούρκοι.

00:08:12 Βούλα Κεχαγιά
και της γειτονικής χώρας

00:08:13 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Να διδάξουν στα σχολεία το θέμα της γαλάζιας πατρίδας.

00:08:18 Βούλα Κεχαγιά

Βεβαίως, γι’ αυτό σας λέω

00:08:19 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Το οποίο δεν το έχει πάρει πίσω ο Erdoğan

00:08:20 Βούλα Κεχαγιά

Αντί να πω σε καθημερινή βάση το έκανα λίγο πιο μεγάθυμα και είπα σε εβδομαδιαία βάση. Έχουμε λοιπόν αυτό που λέτε, την ένταξη στα σχολεία και στα σχολικά εγχειρίδια της γείτονος χώρας της περίφημης γαλάζιας πατρίδας. Δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Αν έχουμε κάνει βήματα μπροστά, αν έχουμε κάνει βήματα πίσω με ορίζοντα πάντα αυτό που έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης. Ότι κάποια στιγμή θα οδεύσουμε προς τη Χάγη. Που βρισκόμαστε, θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων και εμείς εδώ αξιώνουμε απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και το λέω αυτό διότι όταν δείχνουμε αυτή την υποχωρητικότητα και απλώς παρακολουθούμε ενώ το γνωρίζουμε την μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί, κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί και επισημοποιήθηκε χθες, τι άλλο μπορεί να περιμένουμε;

00:09:14 Ανθή Βούλγαρη

Κύριε Καιρίδη;

00:09:16 Δημήτρης Καιρίδης
Λοιπόν καταρχάς να ευχηθώ καλή συνέχεια, καλή πορεία στην κυρία Κεχαγιά. Στην Καβαλιώτισσα.

00:09:22 Βούλα Κεχαγιά
Σας ευχαριστώ κύριε Καιρίδη. Έχουμε παράλληλες πορείες.

00:09:24 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι, στην καβαλιώτισσα κυρία Κεχαγιά και να πω ότι χρειαζόμαστε συγκροτημένο.

00:09:30 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Και στην γειτόνισσα θα σας έλεγα

00:09:32 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι.

00:09:34 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Τα λέω αυτά για τους φίλους τηλεθεατές γιατί στο διάλειμμα εδώ βρεθήκαμε όλοι οι κοντοχωριανοί.

00:09:38 Δημήτρης Καιρίδης

Ναι, ναι θα ανταλλάσσαμε και καριόκες σε λίγο.

00:09:40 Βούλα Κεχαγιά
Και στραγάλια

00:09:41 Δημήτρης Καιρίδης

Και στραγάλια και τι άλλο έχουμε;

00:09:47 Ανθή Βούλγαρη
και καφέ ωραίο έχετε.

00:09:48 Δημήτρης Καιρίδης

κουραμπιέδες, καφέ βέβαια.

00:09:49 Βούλα Κεχαγιά
Πολύ σκόνη.

00:09:50 Ανθή Βούλγαρη
Με τον Ερντογάν τι θα ανταλλάξετε είναι το θέμα.

00:09:51 Δημήτρης Καιρίδης
θα σας τα πω όλα. Εμείς θέλουμε και χρειαζόμαστε.

00:09:53 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Δεν θα πάτε στην Άγκυρα;

00:09:54 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι σας είπα, θα πάει μόνος του ο Πρωθυπουργός με το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν συνοδεύεται όπως ο Erdoğan από τους 10 υπουργούς που ήρθε εδώ σε ένα στρατηγικό διάλογο, όπου συναντήσαμε εμείς τους ομολόγους μας απέναντι. Είναι μια συνάντηση εργασίας σας περιέγραψα την πραγματικότητα, ούτε να υποβαθμίσω ούτε να αναβαθμίσω.

00:10:10 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Όχι, μου κάνει εντύπωση, δεν θέλω να σας πάρω το χρόνο, αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν θα πάτε ως Υπουργός, άρα δεν έχουμε πρόβλημα μετανάστευσης στο Αιγαίο;

00:10:17 Δημήτρης Καιρίδης
Θα’ έρθω και σε αυτό. Ένα – ένα τα ζητήματα. Λοιπόν να πούμε λοιπόν, καταρχάς ότι χρειαζόμαστε τον συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο και την κριτική για να λειτουργήσει ο δημοκρατικός διάλογος και η δημοκρατία και πολύ φοβάμαι ότι δεν τον έχουμε. Τον ψάχνουμε. Ελπίζω να τον βρούμε και να βοηθήσει σε αυτό και η κυρία Κεχαγιά. Το να βρει κανείς προβλήματα στην τουρκική συμπεριφορά είναι το μόνο εύκολο και νομίζω ότι είναι απολύτως εκτός τόπου και χρόνου να πιστεύει κανείς ότι με την Διακήρυξη των Αθηνών λύσαμε την ελληνοτουρκική διαφορά και το πρόβλημα.

00:10:47 Βούλα Κεχαγιά

Με συγχωρείτε, προβλήματα στην ελληνική συμπεριφορά, στη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

00:10:52 Δημήτρης Καιρίδης
Θα έρθω και σε αυτήν, αλλά επειδή επισημάνατε διάφορα της Τουρκίας, ότι κάθε εβδομάδα και τα λοιπά ότι η Τουρκία εμμένει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ούτε κανείς υποστήριξε ότι η Τουρκία άλλαξε

00:11:01 Ανθή Βούλγαρη
Απλά το ερώτημα με απλά λόγια όπως το λέει και η κυρία Κεχαγιά , είναι μήπως κάνουμε και εμείς τα στραβά μάτια και αφήνουμε να περνάνε πολλά.

00:11:09 Δημήτρης Καιρίδης
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι και η κυρία Κεχαγιά και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ και θα σας έλεγα τα σοβαρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι να το πω λίγο σχετικά, κανένα από αυτά, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν ζήτησαν να μη γίνονται οι επαφές, να μην πάει  ο Μητσοτάκης στην Άγκυρα.

00:11:23 Βούλα Κεχαγιά
Είμαστε υπέρ του διαλόγου και το γνωρίζετε αυτό.

00:11:24 Δημήτρης Καιρίδης
Έτσι ακριβώς. Άρα σε αυτή τη στρατηγική στόχευση ομονοούμε και αυτό είναι καλό για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εγώ θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματική προσπάθεια ήταν πετυχημένη τα 4 αυτά χρόνια ότι επέβαλε στην Τουρκία τους όρους. Ο Erdoğan ήταν αυτός που έλεγε Μητσοτάκης Γιοκ και έρχεται τώρα και λέει τι είπε χθες; ότι είμαστε φίλοι, όλα τα προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε. Ο Erdoğan ήταν αυτός που έκανε τα παραβατικά με το Ορούτς Ρέις, θυμάστε. Με τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και εδώ και ένα χρόνο δεν τις έχουμε. Ο Erdoğan ήταν αυτός που εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό. Θυμάστε τον Μάρτιο του ’20 και σήμερα συνεργάζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημα. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια δύσκολη χώρα, 90 εκατομμύρια.  Για αυτό και εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα και είδατε ότι και στο θέμα των εξοπλισμών έχουμε κάνει μια μικρή επανάσταση. Εμένα δεν μ αρέσει να επαίρομαι για αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο θέμα της αποτροπής η Ελλάδα έχει ενισχυθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια με το F-35 που έρχεται με τα F-16 που ήρθανε με τα Rafale που ήρθανε, με τις Belharra οι οποίες έρχονται, με την έκπτωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

00:12:35 Ανθή Βούλγαρη
Την αποστρατικοποίηση τη συζητάτε; Υπάρχει συζήτηση;

00:12:37 Δημήτρης Καιρίδης
Προφανώς όχι. Αυτά είναι αυτονόητα. Κοιτάξτε τώρα μην επαναλαμβάνουμε και μην κάνουμε κύκλους στην συζήτηση. Οι κόκκινες γραμμές είναι δεδομένες, η Ελλάδα είναι απόλυτη και κάθετη στα ζητήματα.

00:12:48 Ανθή Βούλγαρη
Τα πολιτιστικά μνημεία είναι κόκκινη γραμμή; Γιατί έχει δίκιο σε αυτό που λέει η κυρία Κεχαγιά, όταν υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται την Τουρκία και δεν υπάρχει καμία κουβέντα τότε γιατί γίνεται και η επίσκεψη;

00:12:58 Δημήτρης Καιρίδης
Όλες οι κουβέντες υπάρχουν, όλα τα θέματα τα θέτουμε και η Τουρκία εκτίθεται. Όπως εκτέθηκε και με την Αγιά Σοφιά και τώρα με την Μονή της χώρας. Από κει και πέρα

00:13:09 Βούλα Κεχαγιά

Το θέμα δεν είναι να μην εκτίθεται η κυρία. Το θέμα είναι να μην απεμπολούμε εμείς κυριαρχικά μας δικαιώματα και ήθελα και ένα ερώτημα αν μου επιτρέπετε.

00:13:15 Δημήτρης Καιρίδης
Που το είδατε το κυριαρχικό δικαίωμα που απεμπολήθη;

00:13:18 Βούλα Κεχαγιά
Το θέμα είναι να μην απεμπολούμε

00:13:21 Δημήτρης Καιρίδης
Α, όχι, δεν αφήσατε υπονοούμενο λοιπόν ότι κάτι τέτοιο γίνεται

00:13:22 Βούλα Κεχαγιά
όχι είπα, ότι αυτό είναι κρίσιμο και. κομβικό και καίριο για την εθνική γραμμή

00:13:24 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Να πω δυο πράγματα που βλέπω στις εφημερίδες σήμερα.

00:13:28 Βούλα Κεχαγιά
Μισό λεπτό, θα πω ένα πράγμα. Ήθελα να ρωτήσω αν στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον όποιο διάλογο εξελίσσεται, γιατί ειλικρινά επιμένω σε αυτό που λέω, ότι υποβαθμίσατε προηγουμένως την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, εντάσσεται πάντα και το Κυπριακό.

00:13:45 Βούλα Κεχαγιά
Λοιπόν, εγώ θα επιμείνω ότι ούτε υποβάθμισα ούτε αναβάθμισα. Περιέγραψα το ταξίδι ως ταξίδι εργασίας. Έτσι έχει ανακοινωθεί  και από το Μαξίμου.  Δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας, ούτε λέω κάτι φοβερό και τρομερό σε αντιδιαστολή με το ταξίδι Erdoğan που ήρθε με 10 υπουργούς, αυτό μόνο. Από κει και πέρα αυτα τα ταξίδια πρέπει να γίνεται, αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνεται, οι διεθνείς σχέσεις και ειδικά με τους δύσκολους γείτονες δεν είναι κινήσεις με πείσματα, «με μούτρα», «μου’ κανε σου κάνω και τα λοιπά» είναι μια πολύ υψηλή.

00:14:19 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Και όλα τα ταξίδια λέτε δεν φέρνουν αποτέλεσμα, με την έννοια ότι μπορεί να γίνει μια προεργασία για αργότερα, αυτό, λέτε;

00:14:25 Δημήτρης Καιρίδης
Έχουμε ήδη αποτελέσματα. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ύφεση, να πάμε καλά το καλοκαίρι, να συνεχίσουμε τις συνεργασίες σε μια σειρά από μέτωπα, όπως είναι το μεταναστευτικό ή το περιβαντολλογικό και νέες συμφωνίες για την πολιτική προστασία για παράδειγμα,

00:14:40 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Ακούστε μια στιγμή βάλτε μια άνω τελεία. Εδώ βλέπω σήμερα σε δύο εφημερίδες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και στον Ελεύθερο Τύπο και στην Απογευματινή δύο θέματα. Νεοθωμανικές ρουκέτες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-  Erdoğan, θέτει το  θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη αν εν δυνάμει στη Διακήρυξη των Αθηνών για τους Τούρκους και στην Απογευματινή, μάλλον στον Ελεύθερο Τύπο αυτό ήταν στην Απογευματινή, τον Ελεύθερο Τύπο. Νέα πρόκληση έστησε το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, κατεβάζει υποψήφια στις ευρωεκλογές με το μειονοτικό κόμμα, ΚΙΕΦ που κατεβαίνει ξέρετε εκεί πάνω, την ψευτομακεδονοπούλα Ευγενία Νατσιοπουλίδου, δηλαδή μια μη μουσουλμάνα, τη βάζει μέσα στα ψηφοδέλτια της. Αυτές τις κινήσεις δεν τις κάνει μόνο του το  τουρκικό προξενείο, έχει προφανώς από κάπου πάρει εντολή, δηλαδή δουλεύει από κάτω η προπαγάνδα και οι κινήσεις του Erdoğan.

00:15:32 Δημήτρης Καιρίδης
Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αιθεροβάμων ή αφελής στις διεθνείς σχέσεις και ιδίως με έναν γείτονα σαν την Τουρκία. Για αυτό και η Ελλάδα επενδύει στην αποτροπή. Το Είδατε αυτό. Το βλέπετε αυτό. Είναι μια διαρκής προσπάθεια που γίνεται, είτε λέγεται F-16, είτε λέγεται F-35, είτε λέγεται αναβάθμιση της ΕΑΒ, είτε λέγεται το νομοσχέδιο που έρχεται μετά του Θωμά του Υπουργείου Άμυνας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και το πέρασμά της στην ψηφιακή εποχή, έχουμε μπροστά μας μια επανάσταση πραγματικά για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους. δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία,

00:16:12 Βούλα Κεχαγιά
Άρα με συγχωρείτε κύριε Καιρίδη λέτε ότι όσο και να προχωρούνε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αναβαθμίζονται πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος και πάντα θα λειτουργούμε με βάση τις δυνατότητες αποτροπής;

00:16:20 Δημήτρης Καιρίδης
Εγώ λέω..

00:16:21 Βούλα Κεχαγιά
Δεν θα πάμε κάποια στιγμή στη Χάγη; Μπορούμε να πάμε στη Χάγη;

00:16:23 Δημήτρης Καιρίδης
Εμείς θέλουμε να πάμε

00:16:25 Βούλα Κεχαγιά
Και δεν μου είπατε και για το Κυπριακό για το  οποίο υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία

00:16:27 Δημήτρης Καιρίδης
Θα σας πω και για το Κυπριακό, εγώ θα πάω και στην Κύπρο ξέρετε την άλλη εβδομάδα, προσκαλεσμένος του Κύπριου ομολόγου μου

00:16:32 Βούλα Κεχαγιά
Καλά θα κάνετε εκεί, θα σας ρωτήσουν όπως ξέρετε, τί γίνεται με το Κυπριακό; Είναι στάσιμο; Ενδιαφέρεται η κυβέρνηση;

00:16:35 Δημήτρης Καιρίδης
Η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση μεταναστευτική για να το συνδέσουμε από το Λίβανο λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή με Σύριους που περνάνε απέναντι με βάρκες και είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη για να στηρίξουμε ακριβώς την Κυπριακή Δημοκρατία, στη δύσκολη αυτή στιγμή, το έχω κάνει και στα ευρωπαϊκά συμβούλια.

00:16:53 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Εμείς δεν έχουμε πίεση.

00:16:55 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε εμείς έχουμε ύφεση στην πίεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Αυτό που γίνεται στη Μέση Ανατολή είναι πρωτόγνωρο. Είναι το Έλα να δεις.  Δεν μιλάω μόνο για το Ισραήλ με τη Γάζα, για τη Χεσμπολά από το Λίβανο με το Ισραήλ, για το Ιράν με το Ισραήλ.

00:17:09 Ανθή Βούλγαρη
Εμπλέκονται όλοι ξαφνικά

00:17:09 Δημήτρης Καιρίδης

Για τη Συρία για τους Χούτι η Αίγυπτος, η οποία πιέζεται.

00:17:13 Ανθή Βούλγαρη
Κύριε Καιρίδη βάλτε μια άνω τελεία.

00:17:13 Δημήτρης Καιρίδης
Θα πάω σήμερα το βράδυ, έχουμε πάρα πολλά ζητήματα.

00:17:15 Ανθή Βούλγαρη
Βάλτε μια άνω τελεία

00:17:17 Δημήτρης Καιρίδης
Από κει και πέρα, η κεντρική διαφορά παραμένει προφανώς με την Τουρκία, διότι η Τουρκία επιμένει στην αντιθεσμική επιχειρηματολογία της

00:17:28 Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Δεν φοβάστε δηλαδή ένα κύμα Παλαιστινίους στην Ελλάδα;

00:17:34 Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε ο αριθμός των Παλαιστινίων διαμενόντων αιτούντων άσυλο στις δομές του συστήματος έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους 4 μήνες. Είχαμε ξεκινήσει με 3000 μου δίνετε την ευκαιρία τώρα να σας το πω σήμερα είναι. 300 είναι πάρα πολύ λίγοι. Τώρα το τι θα γίνει μετά την κατάπαυση του πυρός την επόμενη μέρα, αυτής της πολύ δύσκολης και κακής κατάστασης που έχουμε στη Γάζα. Εγώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει για αυτό και πάω στην Αίγυπτο. Παρεμπιπτόντως σήμερα, γιατί η Αίγυπτος παίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση όλης της Μέσης Ανατολής και στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

00:18:10 Ανθή Βούλγαρη
Για το αν θα ανοίξει τα σύνορά της.

00:18:13 Δημήτρης Καιρίδης
Για μια σειρά από θέματα, εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε συμφωνίες με την Αίγυπτο. Στηρίξαμε την Αίγυπτο στην Ευρώπη.  Εγώ προσωπικά σε όλα τα Συμβούλια. Προφανώς ο Πρωθυπουργός ακόμα περισσότερο και πήγε με την Ursula von der Leyen. H Αίγυπτος κοιτάξτε είναι μια χώρα των 110 εκατομμυρίων, η οποία σήμερα πένεται   και περνάει μεγάλη οικονομική κρίση, που φιλοξενεί 9 εκατομμύρια πρόσφυγες από όλο το Σαχέλ, από όλη τη Μέση Ανατολή.  Εάν πάθει κάτι η Αίγυπτος καταλαβαίνει ο καθένας. Δεν χρειάζεται να είσαι μόνο στην Αθήνα, ακόμα και στο Λουξεμβούργο αν είσαι ή στη Στοκχόλμη ή στο Μάλμο για να θυμηθούμε τα χθεσινοβραδινά καταλαβαίνεις το πρόβλημα που μπορεί να έχει η Ευρώπη. Κατά συνέπεια έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά Κοιτάμε τον περίγυρό μας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και λέμε στον Έλληνα ψηφοφόρο καθ’ οδόν για τις Ευρωεκλογές να μην τις πάρει αψήφιστα, να μην πάει χαζοχαρούμενα, να μην πάει, επιτρέψτε μου lifestyle.

00:19:01 Ανθή Βούλγαρη
Θέλω να ρωτήσω την κυρία Κεχαγιά κάτι για να κλείσουμε

00:19:04 Βούλα Κεχαγιά
Με το lifestyle ωραία κύλησε η συζήτηση κύριε Καιρίδη.

00:19:06 Δημήτρης Καιρίδης
Να μη πάει με lifestyle, να πάει με ουσία και να πάει συνειδητοποιώντας τους κινδύνους. Δεν αναφέρομαι σε εσάς απαραίτητα. Μην έχετε τη μύγα

00:19:15 Ανθή Βούλγαρη
Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε να ρωτήσουμε την κυρία Κεχαγιά για να κλείσουμε.

00:19:19 Δημήτρης Καιρίδης
Ολοκλήρωσα

00:19:20 Ανθή Βούλγαρη
Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Κεχαγιά πολύ σύντομα.

00:19:22 Βούλα Κεχαγιά
Για το Κυπριακό εγώ δεν πήρα απάντηση.

00:19:24 Δημήτρης Καιρίδης
Απολύτως είναι προτεραιότητα και βασική γραμμή της ελληνικής πολιτικής.

00:19:27 Ανθή Βούλγαρη
Κυρία Κεχαγιά

00:19:28 Βούλα Κεχαγιά

Και ενταγμένο στο διάλογο.

00:19:30 Δημήτρης Καιρίδης
Απολύτως. Παντού και πάντα.

00:19:33 Ανθή Βούλγαρη
Εντάξει λοιπόν, εγώ θέλω να σας ρωτήσω, οι ”υπουργοί, σκοτώνουν παιδιά” και μένω στην έκφραση του κυρίου Κασσελάκη τη χθεσινή που ακούσαμε.

00:19:41 Βούλα Κεχαγιά
Η έκφραση του κυρίου Κασσελάκη δεν ήταν αυτή. Είναι ένα απομονωμένο κομμάτι.

00:19:47 Ανθή Βούλγαρη

Tο ότι αυτοί που υποστηρίζουν τη συγκάλυψη. Αυτοί που κάνουν το σταυρό συγκαλύπτουν κυβερνήσεις και υπουργούς. Και οι ‘’υπουργοί σκοτώνουν παιδιά’’.

00:19:51 Βούλα Κεχαγιά
Σε σχέση με την τραγωδία με την τραγωδία στα Τέμπη. Έχουμε πει ότι έχει υπάρξει εγκληματική αμέλεια υπουργών και έχουμε προκαλέσει άπειρες φορές την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να συναινέσει στη διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής.

00:20:06 Δημήτρης Καιρίδης

Δεν καταθέσατε πρόταση.

00:20:07 Βούλα Κεχαγιά
‘Εχουμε κάνει καταθέσει το κατηγορητήριο στο κόμμα σας και επίσης.

00:20:13 Δημήτρης Καιρίδης
Πρόταση δεν έχετε καταθέσει στη Βουλή.

00:20:14 Βούλα Κεχαγιά

Μισό λεπτό, μισό λεπτό.

00:20:16 Δημήτρης Καιρίδης
Πρόταση! δεν έχετε καταθέσει στη Βουλή. Είχατε την ευκαιρία κατ’ επανάληψη και δεν το έχετε κάνει και τα λέτε στα κανάλια τα λέτε δεξιά αριστερά.

00:20:20 Βούλα Κεχαγιά
Έχουμε καταθέσει κύριε Καιρίδη. Τον Νοέμβριο κύριε Καιρίδη απορρίφθηκε η πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής.

00:20:21 Δημήτρης Καιρίδης
Όχι γι’ αυτό. Δεν ήταν γι’ αυτό.

00:20:22 Βούλα Κεχαγιά
Και από τον Σύριζα.

00:20:23 Δημήτρης Καιρίδης
Δεν ήταν για αυτό. Ήταν από το ΠΑΣΟΚ και ήταν με άλλο το κατηγορητήριο για εγκληματική αμέλεια. Κυρία Κεχαγιά να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι. Εγκληματική αμέλεια επειδή μιλάτε και είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα δεν έχετε καταθέσει πρόταση. Κατά συνέπεια, το να περιφερόμαστε σε κανάλια και σε στούντιο ή στο δρόμο να μιλάμε για ‘’δολοφόνους υπουργούς’’ δεν βοηθάει στην ποιότητα του διαλόγου.

00:20:45 Βούλα Κεχαγιά
Δεν μίλησε κανείς για δολοφόνους υπουργούς, έτσι και παρακαλώ να μην παρερμηνεύουμε τα λεγόμενα είτε του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

00:20:50 Ανθή Βούλγαρη
Δεν είπε αυτό; Γιατί αυτό ακούστηκε.

00:20:54 Βούλα Κεχαγιά

Αυτό Είναι μια παρερμηνεία, αν θέλετε να συζητήσουμε.

00:20:57 Ανθή Βούλγαρη
Όχι, ερμηνεύστε το, πείτε το.

00:20:58 Βούλα Κεχαγιά

Λοιπόν να το πάμε λοιπόν από την αρχή να συζητήσουμε κύριε Καιρίδη.

00:21:02 Δημήτρης Καιρίδης
Ότι θέλετε.


00:21:04 Βούλα Κεχαγιά
Που να μας πείτε πρώτα  αν όλοι ”εμείς έχουμε σκοτώσει τα θύματα των Τεμπών και τα παιδιά των Τεμπών” και να πάμε μετά στο επόμενο ερώτημα;

00:21:12 Ανθή Βούλγαρη
Τι εννοείτε;

00:21:13 Βούλα Κεχαγιά
Δεν ακούσαμε υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας σε διάλεξη να λέει ”όλοι μαζί σκοτώσαμε τα θύματα και τα παιδιά”;

00:21:21 Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Την κυρία Φλέσσα λέει που είπε τη δήλωση.

00:21:22 Ανθή Βούλγαρη
Α τη δήλωση.

00:21:23 Βούλα Κεχαγιά
Που όλοι ‘’μαζί σκοτώσαμε τα θύματα και τα παιδιά των Τεμπών’’, ρωτάω.

00:21:36 Ανθή Βούλγαρη
Ο κύριος Κασσελάκης τι εννοούσε;

00:21:39 Βούλα Κεχαγιά

Ρωτάω.  Να λύσουμε πρώτα αυτό. Γιατί εάν η κυρία Φλέσσα το πιστεύει ότι όλοι εμείς εδώ, οι κάμεραμαν από πίσω, η φλορ μανατζερ, ο σκηνοθέτης, όλοι εμείς σκοτώσαμε και όλοι έχουμε αυτή την ευθύνη, προφανώς η κυρία Φλέσσα περιλαμβάνει και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας.

00:21:47 Ανθή Βούλγαρη
Εγώ άλλο ρωτάω, άρα ο κύριος Κασσελάκης πιστεύει.

00:21:49 Δημήτρης Καιρίδης
Άααα σε αυτήν αναφερόταν ο κύριος Κασσελάκης εχθές; Πήρε πάσα από την κυρία Φλέσσα…

00:21:56 Ανθή Βούλγαρη
Ρίχνετε την μπάλα στην εξέδρα τώρα κυρία Κεχαγιά.

00:21:57 Βούλα Κεχαγιά
Λέω να λύσουμε αυτό το θέμα.

00:21:57 Δημήτρης Καιρίδης
Είναι λυμένο το θέμα.

00:21:58 Ανθή Βούλγαρη
Όχι, όχι κυρία Κεχαγιά δεν θέλω να πάμε .

00:22:03 Βούλα Κεχαγιά
Να πάρει πρώτα θέση η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση για τις δηλώσεις του στελέχους της.

00:22:10 Ανθή Βούλγαρη
Εγώ ρωτάω για τον κύριο Κασσελάκη. Άρα πρώτα να ρωτήσουμε την κυρία Φλέσσα.

00:22:12 Βούλα Κεχαγιά
Λέμε πρώτα εξ αρχής.

00:22:13 Βούλα Κεχαγιά
Σε αυτό εντασσόταν το σχόλιο που έκανε ο κύριος Κάσσελάκης.

00:22:17 Ανθή Βούλγαρη

Άρα συνδέεται με αυτό.

00:22:17 Βούλα Κεχαγιά

Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι μπορεί να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής με βάση το κατηγορητήριο που καταθέσαμε, ούτως ώστε οι ίδιοι οι υπουργοί που εμπλέκονται εάν εμπλέκονται και έχουν ευθύνες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

00:22:37 Δημήτρης Καιρίδης
Εγώ είμαι βουλευτής, μετέχω του Σώματος. Πρόταση για σύσταση προανακριτικής κατ’ επανάληψη προκλήθηκε ο Σύριζα να καταθέσει, δεν το έχει κάνει, δεν το έχει κάνει! Και όταν κατατέθηκε το πόρισμα της εξεταστικής.

00:22:55 Βούλα Κεχαγιά
Άρα μας λέτε ότι θα συναινέσετε;

00:22:56 Δημήτρης Καιρίδης
Και σας λέω τούτο, θα σας εξηγήσω γιατί δεν το κάνετε, να εξηγήσω στον τηλεθεατή.

00:23:01 Βούλα Κεχαγιά
Να μας πείτε γιατί εσείς δεν το κάνετε.

00:23:02 Δημήτρης Καιρίδης

θα σας πω αμέσως.

00:23:03 Ανθή Βούλγαρη
Δεν έχουμε χρόνο.

00:23:05 Δημήτρης Καιρίδης
Δεν το κάνει, διότι χρειάζεται εκεί να γίνει συγκεκριμένος. Χρειάζεται να παραπέμψει σε συγκεκριμένα άρθρα.

Βούλα Κεχαγιά

Η Ν.Δ γιατί δεν το κάνει, θέλει να δώσει αμνήστευση;

Δημήτρης Καιρίδης

Γιατί είναι ‘’λόγια του αέρα’’.

00:23:12 Ανθή Βούλγαρη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ και τους δύο.

00:23:14 Βούλα Κεχαγιά
Εσείς γιατί δεν το κάνετε;

00:23:14 Δημήτρης Καιρίδης
Γιατί στα λόγια του αέρα τα δικά σας.

00:23:17 Ανθή Βούλγαρη

Κάναμε ωραία κουβέντα.

00:23:17 Ανθή Βούλγαρη
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

00:23:18 Βούλα Κεχαγιά
Εκτός από τα ‘’λόγια του αέρα’’ υπάρχει ο ‘’αέρας κοπανιστός’’, όπως ξέρετε.

00:23:21 Δημήτρης Καιρίδης
Τον οποίο χορτάσαμε, δόξα τω Θεώ!

00:23:24 Ανθή Βούλγαρη
Πάμε σε ένα πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα.