Ο Δημήτρης Καιρίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»

YouTube video



Χρήστος Κούτρας :

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η ένταξη στην Ν.Δ της κ.Εύης Χριστοφιλοπούλου

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι

Χρήστος Κούτρας :

Η ένταξη στη Νέα Δημοκρατία της κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει συνεργαστεί με τον κύριο Μητσοτάκη. Πώς το αντιμετωπίζετε όλο αυτό τώρα;

Καταρχάς να πούμε ότι η Εύη υπήρξε προϊσταμένη μου στο ανοιχτό πανεπιστήμιο. Οι υπεύθυνοι του τομέα, όπου κι εγώ συνδίδαξα μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους για αρκετά χρόνια, οπότε έχω μια προσωπική εμπειρία από την επαγγελματική της επάρκεια και αφοσίωση, γνωρίζονται από τα χρόνια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τότε τα δύσκολα πέτρινα χρόνια του σκληρού μνημονίου να πούμε και δούλεψαν πολύ καλά μαζί και όλη την προηγούμενη περίοδο, εγώ της μιλούσα επί εβδομαδιαίας βάσης, από το 2019 και μετά ήταν πλέον πολύ κοντά σε εμάς. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη παράταξη που μπορεί και προσελκύει και συσπειρώνει την ευρύτερη πλειοψηφία των.

Γιάννης Ντσούνος :

Πολλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ η αλήθεια είναι ..δεν ξέρω, είχατε και άλλους προσταμένους εκεί;

Δημήτρης Καιρίδης  :

από το ΠΑΣΟΚ;

Χρήστος Κούτρας :

Καλό ήταν αυτό καλά να τα λέμε δηλαδή.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, ναι, του το δίνω ναι

Χρήστος Κούτρας :

Από το ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα όμως.

Γιάννης Ντσούνος :

Να ξέρουμε να δούμε τι περιμένουν λοιπόν, θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές ακούγεται.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, αυτό είναι απόφαση, του Πρωθυπουργού. Μη μου βάζετε λόγια..

Χρήστος Κούτρας :

Είπαμε είπες ένα καλό αλλά…

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αλλά κοιτάξτε, είναι δύναμη για μια παράταξη να μπορεί να προσελκύει ανθρώπους με κύρος, αξιοπιστία και ούτω καθεξής. Να της ευχηθώ καλή πορεία λοιπόν, στη φίλη Εύη.

Χρήστος Κούτρας :

Πάμε τώρα στα του υπουργείου σας.

Χρήστος Κούτρας :

Πιέζεται και η Γαύδος και η Κρήτη ε;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Κοιτάξτε καλά κάνετε και το λέτε. Είναι κάτι το οποίο έχω επισημάνει και εγώ και σε προηγούμενες παρεμβάσεις. Αυτή τη στιγμή και υπάρχει ένας ευρωπαϊκός εφησυχασμός, γίνεται το έλα να δεις στη Μέση Ανατολή. Μετρούσα τώρα τις χώρες στην Μέση Ανατολή οκτώ τον αριθμό. Η μία στέλνει πυραύλους στην άλλη, το Ιράν στο Πακιστάν, το Πακιστάν στο Ιράν, το Ιράν στο Ιράκ, ο Λίβανος, η Συρία, η Ιορδανία, οι Χούθι στην Υεμένη, το Ισραήλ, αυτά που γίνονται στη Γάζα. Το έλα να δεις και μαζί σ’αυτά έχουμε και το Σαχέλ, όπου επίσης γίνεται το έλα να δεις. Όλα αυτά έρχονται και κλειδώνουν στην μεγάλη, στη μαμά Αίγυπτο, τη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου που παραδοσιακά δίνει τον τόνο. Λοιπόν, προσέξτε τώρα η Αίγυπτος έχει εκατόν δέκα εκατομμύρια. Η Αίγυπτος σήμερα φτωχοποιείται, δεν έχει έσοδα από το Σουέζ διότι είναι η ναυσιπλοϊα παρακάμπτει το Σουέζ και πάει περιμετρικά της Αφρικής, έτσι δεν είναι; Και δεν έχει έσοδα από τον τουρισμό και άρα πιέζεται πάρα πολύ εκεί η κυβέρνηση αλΣίσι και επιπλέον έχει και εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες, όλοι οι πρόσφυγες από Σουδάν..

Χρήστος Κούτρας :

Δεν δέχτηκε να πάρει όσους πρόσφυγες ήθελε η Διεθνής κοινότητα από την εμπόλεμη ζώνη.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Εννοείτε από την Γάζα

Χρήστος Κούτρας :

Είναι μόνο ένα κομμάτι η Γάζα.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Από κει δεν παίρνει, διότι δεν θέλει να διευκολύνει το Ισραήλ. Εκεί η άποψη της Αιγύπτου, όπως και της Ιορδανίας που έχει πάρει εκατομμύρια Παλαιστινίους, ή ο Λίβανος, εκατομμύρια Παλαιστίνιους στο παρελθόν είναι ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα που έχεις με τους Παλαιστινίους δια του εκτοπισμού τους.

Χρήστος Κούτρας :

Αρα κ. υπουργέ, από όλα αυτά τα περιστατικά που αναφέρονται, και της καταστάσεις που είναι στη γειτονιά μας, όλοι αυτοί οι πρόσφυγες, πρέπει να περάσουν από εμάς για να πάνε στην Ευρώπη ή επιθυμούν νά έρθουν σε εμάς, γιατί έχουν αυξηθεί τα περιστατικά..

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σας λέω λοιπόν ότι από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει φύγει μία βάρκα από την αιγυπτιακή ακτή και αυτό είναι προς τιμήν της Αιγύπτου, μία βάρκα. Ωστόσο έχουμε από την Ανατολική Λιβύη, από την Ανατολική Λιβύη από το Τομπρούκ Αιγυπτίους οι οποίοι ωθούμενοι από τη μεγάλη φτώχεια, σας λέω ότι το καθεστώς σήμερα συγκλονίζεται. Η Αίγυπτος έχει παίξει σπουδαίο θετικό ρόλο, εάν κάτι πάθει η Αίγυπτος, εάν κάτι πάθει η Αίγυπτος, διότι αυτή τη στιγμή πιέζεται από τη Γάζα, από τη Μέση Ανατολή, πιέζεται και από την Αφρική από τα νότια. Σας είπα έχει εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες από το Σουδάν από το Νταρφούρ, από την Ερυθραία.

Χρήστος Κούτρας :

Μια “Ελλάδα” πρόσφυγες.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ακριβώς, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα και απέναντι της Αιγύπτου είμαστε εμείς και οι Ιταλοί, άρα χρειάζεται πολύ μεγάλη εγρήγορση και πράγματι από τον Νοέμβριο και μετά βλέπουμε μια μικρή αλλά ανησυχητικ΄ή, εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου, ροή προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη, η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι το λιμενικό, σε αντίθεση με το ανατολικό Αιγαίο που έχουμε μεγάλη πρόοδο, δεν είναι εύκολο, όταν έχεις πίσω σου τετρακόσια μίλια.

Χρήστος Κούτρας :

Είναι ανοιχτή θάλασσα εκεί..

Δημήτρης Καιρίδης :

Ειναι ανοιχτή θάλασσα, και η προτεραιότητα είναι να μην διακινδυνεύσεις την ανθρώπινη ζωή.

ΓιάννηςΝτσούνος :

Από την άλλη δεν μπορείς να περιμένεις και ως κράτος να φτάσουν στην ακτή της Κρήτης

Δημήτρης Καιρίδης  :

Αρα επανερχόμαστε σε αυτά που είχαμε πει και μετά την Πύλο, ότι εδώ χρειάζεται μια ναυτική επιχείρηση. Φεύγουμε από το λιμενικό.

ΓιάννηςΝτσούνος :

Ναι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Φεύγουμε από το λιμενικό, πάμε σε μεγάλα σκάφη, πολεμικό ναυτικό, στα ανοικτά των λιβυκών χωρικών υδάτων σε συνεργασία με την Ευρώπη είναι πράγματα τα οποία τα έχουμε συζητήσει σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι πράγματα τα οποία τα σκεφτόμαστε.

Γιάννης Ντσούνος :

θα γίνουν κ. υπουργέ;

Δημήτρης Καιρίδης :

Διότι είμαστε ακόμα προκαταρκτικά. Έχουμε στην 1η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα πάει να ζητήσει εκ νέου τα χρήματα που χρειαζόμαστε και δικαιούμαστε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, μιλάμε για δύο δισεκατομμύρια έτσι δεν είναι; αυτό ήταν να γίνει πριν τα Χριστούγεννα αναβλήθηκε για τώρα και πρέπει να τα δούμε όλα αυτά.

Γιάννης Ντσούνος :

Θα δούμε πολεμικά πλοία να περίπολούν νοτίως της Κρήτης;

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σας λέω ότι όλα είναι στο τραπέζι, ότι όλα τα συζητούμε, τα συζητήσαμε και προχθές που ήμουν στις Βρυξέλλες αυτά, διότι δεν μπορούμε, αυτή τη στιγμή μιλάμε για μικρά νούμερα. Ακούστε, αλλά τα μικρά ξέρετε

Χρήστος Κούτρας :

Αν θα συνεχίσουν θα ξεφύγουν

Δημήτρης Καιρίδης  :

Τα μικρά φέρνουν τα μεγάλα. Υπάρχει το φαινόμενο της χιονοστιβάδας. Έτσι ξεκινήσαμε το Φεβρουάριο του 2015 αμέσως μετά την αλλαγή κυβέρνησης,

Χρήστος Κούτρας :

Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Θα ήταν απολύτως αφελές, και θα σας έλεγα και αδιανόητο να μην ανησυχεί κανείς με όλη αυτή την κατάσταση. Σας επαναλαμβάνω ότι φλέγεται ο περίγυρός μας, για να μη μιλήσω για την Ουκρανία και τα υπόλοιπα στα βόρεια και για να μη μιλήσω, ότι όλη αυτή η φλόγα και η φωτιά, την ίδια ώρα που στην Αμερική ενδεχομένως να έχουμε μια κυβερνητική αλλαγή τον Νοέμβριο, που δεν ξέρω πόσο θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση ή την αποσταθεροποίηση της περιοχής, διότι όλοι αυτοί, πάρτε τον Πούτιν, βλέπουνε ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, δηλαδή δεν είναι θέμα τι θα γίνει το Νοέμβριο; Ήδη οι επιπτώσεις είναι εδώ.

Χρήστος Κούτρας :

Φαίνεται, γιατί προετοιμάζονται

Δημήτρης Καιρίδης  :

Σήμερα, και σου λέει καλύτερα να επιμείνω και να περιμένω την αλλαγή, έτσι δεν είναι; Ούτε δύο κράτη στην Παλαιστίνη. Ισραήλ, όπως έχουν προτείνει στο Νετανιάχου, ούτε αποχώρηση από την Ουκρανία για τον Πούτιν, και ούτω καθεξής.

Χρήστος Κούτρας :

Κλείνοντας κύριε υπουργέ, αυτή τη στιγμή που σας έχουμε εδώ να σας εκμεταλλευτούμε για τα F35 και τα ελληνοτουρκικά. Πήραμε τα F35, θερμά όλα, οι Τούρκοι όμως πήραν τα Viper τα F16 για την αναβάθμιση των Viper και με το που πήραν τα Viper, ο Ερντογάν το πέταξε πάλι.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Ναι, κοιτάξτε, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία. Εγώ δεν θριαμβολογώ και δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά οπωσδήποτε σκεφτείτε πού ήμασταν πριν από πέντε χρόνια όταν η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός των F35 και σήμερα θα είχε 30 F35. Αν είχε αυτά τα 30 F35, θα μιλούσαμε τελείως διαφορετικά για το Αιγαίο σήμερα και την ισορροπία, ή μάλλον την ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος Τουρκίας, έτσι δεν είναι. Λοιπόν, η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα, και εν τέλει υπέκυψε στη χορογραφία στο χρονοδιάγραμμα που της έβαλαν οι Αμερικανοί ότι η πρώτα εσύ θα κάνεις το βήμα, και μετά εγώ θα συζητήσω και θα έρθεις στο Κογκρέσο και περιμένετε το Κογκρέσο. Έχουμε δύο εβδομάδες ακόμα, δεν έχει κλείσει εκεί απολύτως η υπόθεση. Το βέβαιο είναι ότι η Αμερική αποφάσισε ένα πράγμα πάρα πολύ σπουδαίο, η Ελλάδα να έχει το ποιοτικό προβάδισμα. Αν εσύ πάρεις τα F16 με πολύ αυστηρούς όρους για πρώτη φορά, και σταδιακά, δεν είναι ότι τα πήρες όλα μαζί. Θα τα παίρνεις δύο – δύο και αφού τηρείς τους όρους μετά το 2028, η Ελλάδα θα είναι ποιοτικά ένα βήμα μπροστά με το υπερόπλο της αμερικανικής πολεμικής που είναι το F35. Ωστόσο, για να τα πούμε όλα και να τα ολοκληρώσουμε, το F35 για να αποδώσει, εγώ σας λέω δεν μασάμε τα λόγια μας, χρειάζεται νέου τύπου ένοπλες δυνάμεις. Χρειάζεται επανάσταση στις ένοπλες δυνάμεις, διότι είναι σαν να παίρνεις ένα iPhone 15 και να το χρησιμοποιείς ως τηλέφωνο. Το F35 δεν είναι ένα αεροπλάνο απλώς, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συνολικού, ένα στρατηγείο.

Χρήστος Κούτρας :

άρα πρέπει να αλλάξει όλο το πλαίσιο των ενόπλων δυνάμεων.

Δημήτρης Καιρίδης  :

και εκεί κουμπώνει η επιλογή Χούπη, διότι είναι ο άνθρωπος που, ο ειδικός του ηλεκτρονικού πολέμου, ο άνθρωπος των διαβιβάσεων με το διδακτορικό από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος έρχεται τώρα να προχωρήσει, αυτή τη διαρκή ανάγκη προσαρμογής στη νέα εποχή. Φεύγουμε από το αναλογικό και μπαίνουμε στο υπερidigital πλέον. Μιλάμε για μια τεχνολογία η οποία δεν είναι εύκολα ενσωματώσιμη. Είναι τόσο μπροστά, την έχουν πάρα πολύ λίγες χώρες, την δίνουν σε πολύ λίγες χώρες οι Αμερικανοί, μόνο στους πιο στενούς τους.

Χρήστος Κούτρας :

Με το σταγονόμετρο σωστά.

Δημήτρης Καιρίδης  :

Οι μόνοι που θα την έχουν εδώ στην περιοχή είμαστε εμείς και το Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο αυτό, στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι δεν είναι; Άρα είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εμβαθύνει την απόλυτη αυτή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση, αναβαθμίζει και στέλνει το μήνυμα της αποτροπής διότι όλα τα κάνουμε για την ειρήνη. Η Ελλάδα ότι κάνει, από το υστέρημά της, ο ελληνικός λαός το κάνει για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Εμείς δεν διεκδικούμε. Εμείς θέλουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και τη σταθερότητα, έτσι δεν είναι;

Χρήστος Κούτρας : Ευχαριστούμε πολύ κ. υπουργέ να είστε καλά, πάμε γρήγορα σε διαφημίσεις εμείς.