Ο Δημήτρης Καιρίδης στη Νίκη Λυμπεράκη «Στον αέρα» | 27.05.24

YouTube video

Ο Δημήτρης Καιρίδης στα Παραπολιτικά στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη | 27.05.24

Νίκη Λυμπεράκη
Λοιπόν, στα τρέχοντα! Και είναι μαζί μας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

Δημήτρης Καιρίδης
Εγώ σας ευχαριστώ, καλημέρα! Καλημέρα στους ακροατές και σε εσάς και καλή εβδομάδα. Επειδή μόλις επέστρεψα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους, να πούμε ότι όλη η Ελλάδα είναι ένα προνόμιο.

Νίκη Λυμπεράκη
Δίκιο έχετε, απλά, στοιχίζει πολύ τα τελευταία χρόνια. Το λέγαμε νωρίτερα. Αρχίζει να μπαίνει εν αμφιβόλω, αυτό που το είχαμε δεδομένο κ. Υπουργέ, ότι κάθε Έλληνας μπορεί με την οικογένειά του να πάει να κάνει διακοπές το καλοκαίρι και να το ευχαριστηθεί. Δυσκολεύει αυτό το «σπορ», το βλέπετε και εσείς φαντάζομαι.

Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε, είναι αλήθεια αυτό. Βεβαίως, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Έχουν άλλους τιμοκαταλόγους από τις Κυκλάδες. Αυτό είναι αλήθεια ή από κάποια μέρη στην Ηπειρωτική Χώρα που είναι και πιο εύκολα προσβάσιμα με το αυτοκίνητο. Όταν έχεις 34 εκατομμύρια τουρίστες είναι προφανές ότι υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός και αυτές οι δυσκολίες, αλλά συνολικά η πορεία είναι θετική.

Νίκη Λυμπεράκη
Κ. Υπουργέ να δούμε τώρα τι γίνεται. Έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση μετά τη σύλληψη ενός ανθρώπου που φαίνεται ότι καθ’ ομολογίαν είναι εμπρηστής, εν πάση περιπτώσει πιάστηκε με αυτή την κατηγορία. Είναι ένας άνθρωπος που είχε κάνει αίτηση ασύλου. Τι ξέρουμε γι’ αυτό το θέμα;

Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, κοιτάξτε, καταρχάς η αστυνομία τις τελευταίες μέρες έχει συλλάβει αρκετούς εμπρηστές, ο ένας όμως από αυτούς, έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ότι είναι Τούρκος πολίτης, ξένος πολίτης, αλλοδαπός και γι’ αυτό έχουν στραφεί τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Να πούμε ότι είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα από τον Έβρο, στις αρχές Απριλίου, να πούμε ότι γενικά στην Ευρώπη παρατηρείται το φαινόμενο αυξημένων ροών Τούρκων πολιτών αιτούντων άσυλο. Μόνο στη Γερμανία πέρσι, το 2023, είχαμε πάνω από 200.000 αιτήσεις στη Γερμανία, Τούρκων πολιτών, αλλά ακόμα και στην Αμερική, 50.000 Τούρκοι πολίτες, επαναλαμβάνω, πέρασαν παράνομα από τα σύνορα με το Μεξικό, πέρσι το 2023. Στην Ελλάδα υπάρχει, προφανώς επειδή είμαστε και δίπλα, μια τέτοια μικρή ροή, ο συγκεκριμένος.. Έχουμε το θαλάσσιο μέτωπο, έχουμε βεβαίως και τα χερσαία. Εκεί οι ροές όπως ξέρετε στον Έβρο, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και αφορούν πια, οι ελάχιστοι που περνάνε κυρίως Τούρκους. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται. Ανάμεσα σε αυτούς, υπήρξε και ο συγκεκριμένος, ο οποίος αμέσως βέβαια συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας της χώρας, οδηγήθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας, όπου καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε. Το λέω αυτό, γιατί έχουμε το φαινόμενο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να κυκλοφορούν αλλοδαποί, παράνομα εισελθόντες, ακατάγραφοι, αταυτοποίητοι. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτό το φαινόμενο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εισελθόντες, οι εισερχόμενοι καταγράφονται. Και στη συνέχεια, αφού παρήλθε το προβλεπόμενο από τον νόμο διάστημα και αφού ο ίδιος υπέβαλε αίτηση ασύλου, δήλωσε διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα και έκλεισε ραντεβού για συνέντευξη, τα προβλεπόμενα, τον Ιούνιο. Εντωμεταξύ, πρόλαβε και έκανε την παρανομία ή εν πάση περιπτώσει, συνελήφθη..

Νίκη Λυμπεράκη
Και βλέπουμε..

Δημήτρης Καιρίδης
Και να είναι απολύτως, εντός του φιλελεύθερου υποδείγματος.

Νίκη Λυμπεράκη
Δύο ερωτήματα. Τι περιμένουμε μετά τις Ευρωεκλογές για το μεταναστευτικό; Έχουμε μείνει σε μια νέα Συμφωνία, αμφιλεγόμενη θα την πω, και κατά κυριολεξία  έτσι είναι γιατί οι μισοί τη βλέπουν έτσι και οι μισοί τη βλέπουν αλλιώς, που δεν υποχρεώνει τις χώρες να πάρουν μετανάστες στο έδαφός τους. Τους δίνει το δικαίωμα να πληρώσουν το «κεφάλι» για να μείνουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Περιμένουμε κάτι στην επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Έχουμε στόχευση για κάτι συγκεκριμένο;

Δημήτρης Καιρίδης
Καταρχάς να πούμε ότι αναφέρεστε στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο ήταν προϊόν πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων και πέρασαν πάρα πολλά χρόνια και εν τέλη είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της απερχόμενης Ευρωβουλής. Καλά κάνετε και το λέτε, είναι ένας συμβιβασμός, ο οποίος δεν τα έχει όλα, όλα όσα ζητούσαμε..

Νίκη Λυμπεράκη
Γι’ αυτό σας ρωτάω τι περιμένουμε από εδώ και μπρος, αυτό είναι το θέμα.

Δημήτρης Καιρίδης
Περιμένουμε να εφαρμοστεί καταρχάς, είναι πολύ βασικό. Να θυμίσουμε ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης καταψήφισε, με μια μόνο εξαίρεση, αυτό το πολύ θετικό βήμα της «περισσότερης» Ευρώπης, της πιο ισχυρής Ευρώπης, της πιο αλληλέγγυας Ευρώπης, διότι, εσείς μέμφεστε και καλά κάνετε το «ευέλικτο», αλλά να θυμίσω ότι για πρώτη φορά, εισάγεται το «υποχρεωτικό» στην αλληλεγγύη.

Νίκη Λυμπεράκη
Εντάξει, υποχρεωτικό αλλά μπορείς και να μην πάρεις, να πληρώσεις αντ’ αυτού.

Δημήτρης Καιρίδης
Ναι, ναι. Αλλά μην το υποτιμάτε αυτό.

Νίκη Λυμπεράκη
Δεν είναι ακριβώς υποχρεωτικό. Δεν το υποτιμώ, αλλά το βλέπω όπως είναι, δεν το υπερτιμώ.

Δημήτρης Καιρίδης
Αν ακούσατε τον κ. Όρμπαν και τη μάχη που έδωσε για να μην υπάρχει αυτό, καταλαβαίνετε..

Νίκη Λυμπεράκη
Δεν το αμφισβητώ καθόλου κ. Υπουργέ, απλώς θυμάμαι με Επίτροπο Αβραμόπουλο και με επικεφαλής Γιούνκερ να συζητάμε γι’ αυτό το θέμα. Είναι πολλά τα χρόνια και καταλήγουμε να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αντί να πάρουν κόσμο. Αυτό είπα μόνο και αυτό είναι πραγματικό.

Δημήτρης Καιρίδης
Το ΚΚΕ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, το λέω αυτό για να θυμόμαστε, ποιοι είναι υπέρ της «περισσότερης» Ευρώπης και ποιοι παριστάνουν, είναι ξεκάθαρα ενάντια. Επειδή έρχονται οι Ευρωεκλογές, έτσι δεν είναι; Δεν είμαστε σε «νεκρό» χρόνο. Λοιπόν, αυτές οι δυνάμεις είναι οι δυνάμεις του να μην συνεννοηθούμε, της ευρωδιάλυσης, από διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές δικαιολογίες.

Νίκη Λυμπεράκη
Εμείς τι θέλουμε τώρα; Τι συμφέρει την Ελλάδα κατά τη γνώμη σας;

Δημήτρης Καιρίδης
Εμείς διεκδικήσαμε όλα αυτά, και τα πετύχαμε όλα αυτά. Ο Ευρωπαϊκός Νότος. Και αν θέλετε, για να μην παίρνουμε μόνο εμείς τα εύσημα, η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ξεκίνησε από, πολύ έτσι πιο πως να το πούμε, άλλη πλευρά, και εν τέλη έγινε ο συμβιβασμός με τον Σολτς. Διότι περί αυτού πρόκειται. Οι Γερμανοί Πράσινοι και η τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας με τους Ιταλούς, στο τέλος. Και είχαμε αυτή την επιτυχία. Τώρα θέλουμε να το εφαρμόσουμε και για να το εφαρμόσουμε, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση. Και αυτό διεκδικούμε. Χρειαζόμαστε πρόσθετη χρηματοδότηση και μέχρι το 2027 που λήγει η παρούσα χρηματοδοτική περίοδος και μετά, με τον νέο προϋπολογισμό 2028-2034, η διαπραγμάτευση του οποίου, ξεκινάει το 2025. Δεν μπορεί να ζητάμε να κάνουμε τα περισσότερα, δηλαδή προστασία, ασφάλεια συνόρων, καλύτερες διαδικασίες, και πιο γρήγορες, ασύλου..

Νίκη Λυμπεράκη
Σωστά, σωστά…

Δημήτρης Καιρίδης
Πράγματα τα οποία εμείς στην Ελλάδα, ξέρετε, γιατί καμιά φορά το υποτιμάμε και το προσπερνάμε, τα κάνουμε. Εμείς δεν έχουμε τα προβλήματα που έχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη. Είδατε τι έγινε στην Ιταλία, βλέπετε τι γίνεται σήμερα με την Κύπρο και την πίεση. Εμείς έχουμε ένα εθνικό σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Νίκη Λυμπεράκη
Πείτε μου κάτι τελευταίο κύριε Υπουργέ, σας ρωτάω κάθε φορά που τα λέμε. Μαθαίνω από το ρεπορτάζ ότι υπάρχει εξέλιξη στο θέμα του βίντεο των New York Times με τους λιμενικούς όπως λέει η εφημερίδα, στη Λέσβο, να βάζουν μετανάστες μέσα σε ένα σκάφος, να τους πηγαίνουν και να τους αφήνουν καταμεσής στο πέλαγος.

Δημήτρης Καιρίδης
Κοιτάξτε υπάρχει το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δεν το γνωρίζω ακριβώς, αλλά απ’ ότι καταλαβαίνω, έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση..

Νίκη Λυμπεράκη
Παραπέμπονται; Υπάρχουν κατηγορίες; Ταυτοποιούνται οι δράστες;

Δημήτρης Καιρίδης
Και έχει παραπεμφθεί το πόρισμα στον Εισαγγελέα. Αυτό από ότι καταλαβαίνω υπάρχει.

Νίκη Λυμπεράκη
Ξέρετε εάν έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες;

Δημήτρης Καιρίδης
Τι πράγμα;

Νίκη Λυμπεράκη
Έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες;

Δημήτρης Καιρίδης
Δεν έχω το πόρισμα και δεν μπορώ να το έχω εγώ.

Νίκη Λυμπεράκη
Μάλιστα.

Δημήτρης Καιρίδης
Αυτά γίνονται απευθείας από την Ανεξάρτητη Αρχή με την Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη. Καλά κάνετε και το ρωτάτε, είναι μια υπόθεση την οποία παρέπεμψε πάραυτα στις 23 Μαΐου, το δημοσίευμα ήταν στις 19 Μαΐου. 23 Μαΐου του 2023, μιλάμε Παρασκευή, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, έτσι δεν είναι;

Νίκη Λυμπεράκη
Ναι, ναι θυμάμαι. Τα έχουμε ξαναπεί. Στην Κριστιάν Αμανπούρ η προβολή του βίντεο, με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Αναμένουμε. Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ.

Δημήτρης Καιρίδης
Να πούμε όμως και για τα άλλα που κάνει το λιμενικό, έτσι, για να έχουμε την πλήρη εικόνα..

Νίκη Λυμπεράκη
Καλά δεν σας ρώτησα όμως τι κάνει το λιμενικό, ούτε αμφισβήτησα τι κάνει το λιμενικό. Σας ρώτησα για μια συγκεκριμένη υπόθεση. Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης
Ο κ. Στυλιανίδης θα ξέρει περισσότερα. Να είστε καλά.

Νίκη Λυμπεράκη
Σας ευχαριστώ, να είστε καλά.