Ο Δημήτρης Καιρίδης στην «Ενημερωτική Εκπομπή» με τον Δημήτρη Οικονόμου & Άκη Παυλόπουλο

YouTube video

Άκης Παυλόπουλος :

Ο κύριος Δημήτρης Καιρίδης, ο Υπουργός είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Υπουργός Μετανάστευσης, καλημέρα κύριε Καιρίδη.

Δημήτρης Οικονόμου :

Γεια σας κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλημέρα, καλημέρα και στους δύο.

Άκης Παυλόπουλος :

Να είστε καλά.

Δημήτρης Οικονόμου :

Εδώ τώρα εντάξει, ψηφίστηκε, προχωράμε με ευρεία πλειοψηφία 176, όμως έχει μια ρωγμή βαθιά η κυβέρνηση τώρα δεν μπορούμε να μην το πούμε αυτό, κύριε Καιρίδη.

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοίταξε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήταν κάτι που το αναμέναμε άλλωστε, υπήρχε έντονη διαφωνία και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα σας έλεγα συνολικά που διαπερνά τα κόμματα. Είδατε ότι και στο ΠΑΣΟΚ αναλογικά ίσως περισσότερο ακόμα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά βέβαια ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αυτές οι αμφισβητήσεις, ή ενστάσεις, ήταν αναμενόμενες. Πάμε παρακάτω.

Άκης Παυλόπουλος :

Κύριε Καιρίδη, να σας ρωτήσω κάτι έτσι, λίγο πιο εκτός πλαισίου. Όταν ακούγατε την ομιλία Σαμαρά χθες, τι σκεφτόσασταν;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, θα σας είμαι τελείως ειλικρινής. Εγώ στεναχωρήθηκα. Στεναχωρήθηκα από ένα σημείο και μετά είναι γνωστός ο πρώην πρωθυπουργός για τη μαχητικότητά του και την μαχητική υπεράσπιση των απόψεών του, αλλά σε κάποια σημεία νομίζω ότι ίσως δεν χρειαζόταν. Η κυβέρνηση προφανώς λέει ουδέν σχόλιο…

Άκης Παυλόπουλος :

Το παράκανε, λέτε το παρατράβηξε.

Δημήτρης Καιρίδης :

…και πάει παρακάτω. Και όντως ο πρώην Πρωθυπουργός έχει απόλυτο δικαίωμα γνώμης, έχει επιχειρήματα, είναι πράγματα τα οποία τα ακούμε με πολύ προσοχή και σεβασμό, αλλά εγώ προσωπικά αν με ρωτάτε, κάπου στεναχωρήθηκα.

Δημήτρης Οικονόμου :

Εδώ τώρα αυτό είναι κάτι που φύσηξε και πέρασε, τελειώσαμε, ψηφίστηκε τέλος, ή είναι κάτι που θα μείνει και μετά, δηλαδή στη Νέα Δημοκρατία, αυτό το ρήγμα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έτσι αλλιώς.

Άκης Παυλόπουλος :

Έχει και προηγούμενα.

Δημήτρης Οικονόμου :

Βέβαια έχει και προηγούμενα. Θα μείνει κάτι από αυτό το κλίμα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, αυτό που μένει είναι οπωσδήποτε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα και έτσι χαιρετίστηκε και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Όποιος διαβάσει τον διεθνή Τύπο σήμερα, η Ελλάδα έστειλε ένα ισχυρότατο μήνυμα συμπεριληπτικότητας, σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πώς να το πούμε, δυτικού φιλελεύθερου γεωστρατηγικού, μια που τα λέμε τακτικά και στην τηλεόραση, γεωστρατηγικού δυτικού προσανατολισμού. Από κει και πέρα, δεν υπάρχει κανένα ρήγμα και κανένα εσωκομματικό ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι κάτι το οποίο είχε φροντίσει από νωρίς ο Πρωθυπουργός να αποφορτίσει, δίνοντας τις διεξόδους και μη βάζοντας κομματική πειθαρχία. Και νομίζω ότι πράγματι όπως σωστά είπατε, τα προβλήματα είναι εδώ και πιέζουνε και σύντομα νομίζω τα φώτα της δημοσιότητας και οι δημόσιες συζητήσεις θα στραφούν και στους αγρότες και στην ακρίβεια και στα οικονομικά και σε όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να λύσουμε.

Δημήτρης Οικονόμου :

Η αντιπολίτευση τώρα βγήκε και αυτή τραυματισμένη μέσα από αυτά και το ΠΑΣΟΚ που μετράει έντεκα απώλειες και ποσοστιαία ίσως, το είπατε, είναι και μεγαλύτερο και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχασε τρεις, μεταξύ των οποίων και ο κ. Πολάκης που είναι το πιο βαρύ ας πούμε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και υπήρξε και μια αξιοσημείωτη αμηχανία θα σας έλεγα, του Νίκου Ανδρουλάκη, του αρχηγού τρίτου κόμματος, ως προς την υπεράσπιση να πούμε του όλου εγχειρήματος. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος και θέλω να είμαι ειλικρινής και γενναιόδωρος και να πούμε αυτό που είπε και ο Άκης Σκέρτσος στο κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή, ότι μπράβο στα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αναφέρομαι και στην Πλεύση Ελευθερίας, προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Αριστερά αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Είναι σημαντικό να διαμορφώνονται τέτοιες ευρύτατες συναινέσεις ειδικώς σε τέτοια ζητήματα, αξιακά.

Δημήτρης Οικονόμου :

Και σπάνιο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και σπάνιο. Από κει και πέρα, ναι, υπάρχουνε συγκεκριμένα προβλήματα. Και εκεί ίσως περισσότερο εκεί που αιφνιδίασε κάποιους, έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Οικονόμου :

Τώρα επειδή είπαμε και για τον κύριο Σαμαρά, λένε κάποιοι ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει την ταυτότητά της, χάνει τις αρχές της, χάνει τις αξίες της, απομακρύνεται από την ”κοίτη της” τέλος πάντων,

Άκης Παυλόπουλος :

Χωρίζεται στα δύο.

Δημήτρης Οικονόμου :

Χωρίζεται στα δύο, τι ισχύει από όλα αυτά;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοίταξε, εγώ θα μείνω σε αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Τασούλας που στην ουσία επανέλαβε αυτό που είχε πει ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Συντηρητικών όταν πέρασε την αντίστοιχη ρύθμιση γιατί Συντηρητικοί την περάσανε και στη Μεγάλη Βρετανία το 2014, ότι το ψηφίζουμε, όχι ενάντια στο συντηρητισμό μας, αλλά ακριβώς επειδή είμαστε Συντηρητικοί, επειδή πιστεύουμε ότι ο γάμος είναι θεμέλιο κοινωνικής συνοχής και πρέπει να δίνουμε αυτή τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που θέλουν εν πάση περιπτώσει, πώς το λέμε, να δεσμευθούν με τα δεσμά.

Δημήτρης Οικονόμου :

Δέσμευση είναι ,βέβαια, δεσμά δεν λέτε τίποτα.

Άκης Παυλόπουλος :

Όλοι ξέρουμε κάτι από αυτά.

Δημήτρης Οικονόμου :

Απορώ γιατί θέλουν αλήθεια, γιατί;

Δημήτρης Καιρίδης :

Έτσι, έτσι, εγώ κατανοώ…

Άκης Παυλόπουλος :

Ναι

Δημήτρης Καιρίδης :

…απολύτως τις αντιδράσεις και συνομιλώ με τους συμπολίτες μας και στη βόρεια Αθήνα και παντού στην Ελλάδα και υπάρχουν και πάρα πολλά τα e-mails που έχω δεχθεί και έχω προσπαθήσει να απαντήσω πάντοτε με επιχειρήματα. Είναι μια αλλαγή οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Δημήτρης Οικονόμου :

Θα πλήξει τον χώρο σας λέτε ευρύτερα γιατί τώρα υπάρχουν και οι διαφυγές. Έχουμε μέσα στη Βουλή, πέραν του κόμματός σας, έχουμε Βελόπουλους, έχουμε Νατσιό, έχουμε Σπαρτιάτες.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εγώ νομίζω ότι θα εδραιώσει έτη περαιτέρω την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Άκης Παυλόπουλος :

Στο κέντρο

Δημήτρης Καιρίδης :

Η οποία αν θέλετε, έχει κυριαρχήσει σε όλα τα ζητήματα ακόμα και σε παραδοσιακά ζητήματα της κεντροαριστεράς, όπως το περιβάλλον, αν θυμάστε στο παρελθόν. Ή τώρα τα δικαιώματα, έρχεται η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και πραγματικά, αν θέλετε μέσα σε εισαγωγικά πολλά, κλέβει την ατζέντα, έτσι δεν είναι; Βεβαίως στα εθνικά, στα οικονομικά, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική και σε όλα τα υπόλοιπα.

Άκης Παυλόπουλος :

Στο κέντρο όμως κ. Υπουργέ, γιατί μένει ένα κομμάτι το οποίο…

Δημήτρης Καιρίδης :

Στο κέντρο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν είναι;

Δημήτρης Οικονόμου :

Ναι, προφανώς.

Άκης Παυλόπουλος :

Προφανώς, αλλά πάντως υπάρχει και ένα κομμάτι, αυτό το συντηρητικό κομμάτι της παράταξης που μπορεί να νιώθει εκτεθειμένο να νιώθει ότι δεν εκφράζεται, να είναι πρόσχημα η υπόθεση του νομοσχεδίου για να διασωθεί μια διαμαρτυρία και για άλλα ζητήματα;

Δημήτρης Καιρίδης

Εγώ να δεχτώ ότι χρειάζεται μια προσοχή και ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει και καλύπτει όλο το χώρο. Να το δεχτώ αυτό, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει μια υπερβολή περί ανόδου της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά. Είδατε ότι στην Πολωνία έχασαν. Είδατε ότι το Vox στην Ισπανία δεν πήγε καλά. Προφανώς υπάρχει το ζήτημα με τη ΛεΠεν στη Γαλλία.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ναι αλλα στη Γαλλία, στη Γερμανία βέβαια, στην Ολλανδία…

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς υπάρχει το ζήτημα της Λεπέν. Εκεί όπου η κεντροδεξιά είναι ισχυρή, δεν υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι. Ο Τουσκ κέρδισε στην Πολωνία, έτσι δεν είναι; Δεν αφήνουν περιθώρια σε τέτοιου τύπου και επιτρέψτε μου να πω, ότι η συγκεκριμένη εκπροσώπηση των τριών αυτών κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έτσι δεν είναι; Δεν νομίζω ότι είναι αυτή η οποία μπορεί να προσελκύσει έναν στοιχειωδώς σκεπτόμενο δεξιό ψηφοφόρο.

Δημήτρης Οικονόμου :

Με τη μορφή λέτε που τα βλέπουμε σήμερα, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Με τη μορφή που το βλέπουμε σήμερα αυτά έχουμε.

Δημήτρης Οικονόμου :

Ναι ναι, αυτό είναι αλήθεια που λέτε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Περί αυτού μιλάμε.

Δημήτρης Οικονόμου :

Τώρα μια τελευταία κουβέντα.

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς οι ευρωεκλογές είναι δύσκολες. Οι ευρωεκλογές έχουν μια χαλαρότητα, έχουν μια ευκολία στη διαμαρτυρία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση. Εγώ σας τα λέω όλα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν τα επιτεύγματα, υπάρχουν οι προοπτικές. Η Ελλάδα βλέπετε, αναβαθμίζεται ακόμα και σε αυτό στο οποίο μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας τόσο υποκριτικά, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Είχαμε αυτή την πολύ αυστηρή έκθεση, γιατί εγώ τα παρακολουθώ χρόνια, αυτούς τους δείκτες του Economist, και η Ελλάδα έχει βαθμολογηθεί πάνω από το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα αυτά είναι επιτεύγματα, έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Οικονόμου :

Τώρα μια τελευταία κουβέντα σας παρακαλούμε για το μέτωπο των αγροτών περιμένουμε την Τρίτη τους αγρότες εδώ, απειλούν ότι θα έρθουν με μηχανήματα, με τρακτέρ και θα στρατοπεδεύσουν 24 ώρες στο κέντρο. Αυτό θα το επιτρέψει η κυβέρνηση;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε, υπάρχουνε τα επιχειρησιακά σχέδια και νομίζω ότι κάνουν λάθος αν υπάρξει έτσι μια, πώς να το πούμε, βίαιη εισβολή στην Αθήνα και δεν χρειάζεται. Διότι η κυβέρνηση ακούει, δεν υπάρχει λόγος να ακούσει αυτά που ήδη ακούει ακόμα, καταλαβαίνετε τι εννοώ..

Δημήτρης Οικονόμου :

Ναι, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια, όλα τα περιθώρια για τους αγρότες μας.

Δημήτρης Οικονόμου :

Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Να είστε καλά.

Άκης Παυλόπουλος : Να είστε καλά καλή συνέχεια ευχαριστούμε, ευχαριστούμε κύριε Καιρίδη.