Ο Δημήτρης Καιρίδης στην «Ενημερωτική Εκπομπή» με τον Δημήτρη Οικονόμου & Άκη Παυλόπουλο

YouTube video

Άκης Παυλόπουλος: Θέλει ο Μπάιντεν να ξεφορτωθεί ανθρώπους σε Ελλάδα και Ιταλία, για να στείλει μήνυμα ότι εδώ δεν σας παίρνει, θα καταλήξετε εκεί.

Δημήτρης Οικονόμου: Ναι, αλλά εδώ φαίνεται σαν να έχει ληφθεί μία απόφαση. Έχει ληφθεί; Υπάρχει μια συζήτηση; Για πάμε στον αρμόδιο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κ. Δημήτρη Καιρίδη, καλημέρα κ. Υπουργέ.

Δημήτρης Καιρίδης: Καλημέρα, καλημέρα και στους δύο και στους ακροατές μας.

Δημήτρης Οικονόμου: Τι είναι τώρα αυτό που διαβάζουμε κ. Υπουργέ; Τι λέτε;

Δημήτρης Καιρίδης: Κοιτάξτε, είναι μια πολύ περίεργη διαρροή. Είναι απολύτως αναληθές το ρεπορτάζ του CBS, δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τους Αμερικάνους, ούτε καν αίτημα θα σας έλεγα για κάτι τέτοιο.

Δημήτρης Οικονόμου: Ούτε κάποια συζήτηση έγινε κάποια στιγμή, σε κάποιο περιθώριο, από εδώ, από εκεί; Τίποτα;

Δημήτρης Καιρίδης: Κοιτάξτε να δείτε, εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση την οποία δέχεται η προεδρεία Μπάιτεν ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αν στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, είχαμε 300.000 παράνομες αφίξεις στην Ευρώπη το 2023, στην Αμερική είχαμε 3.000.000. Δεκαπλάσιο αριθμό σε σχέση με την Ευρώπη και ξέρετε πόσο έχει επηρεάσει την Ευρώπη και ξέρετε τι γίνεται στη Γερμανία με το AFD και στη Γαλλία με την Λεπέν ενόψει Ευρωεκλογών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο Μπάιντεν έχει να διαχειριστεί μία πολύ μεγάλη κρίση στα νότια σύνορά του με το μεταναστευτικό.

Άκης Παυλόπουλος: Εμείς πως βρεθήκαμε στο κάδρο;

Δημήτρης Καιρίδης: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι η μεταναστευτική μας πολιτική είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Δημήτρης Οικονόμου: Εσείς το διαψεύδετε αυτό κατηγορηματικά κ. Υπουργέ; Για να είμαστε σαφείς.

Δημήτρης Καιρίδης: Απολύτως, απολύτως.

Άκης Παυλόπουλος: Ούτε έχει έρθει ποτέ σε γνώση σας σχετικό αίτημα ή συζήτηση.

Δημήτρης Καιρίδης: Ακούστε, δεν υπάρχει κανένα αίτημα, δεν υπάρχει καμία συμφωνία, δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό που υπάρχει είναι μια ευρύτερη συζήτηση στην Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ως αποτροπή της παράνομης και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με νόμιμη εργασιακή κινητικότητα. Κι αυτό εμείς το κάνουμε, το είπαμε από την πρώτη στιγμή, με τις έξι νέες συμφωνίες που θέλουμε να υπογράψουμε. Είναι στα σκαριά με έξι φίλες χώρες, σε συνέχεια των δύο που κάναμε την προηγούμενη τετραετία. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αυτή με την Αίγυπτο και ο Νότης Μηταράκης, λέω και τα ονόματα για να δίνουμε, να πιστώνουμε αυτούς που δούλεψαν, με το Μπαγκλαντές. Με την Αίγυπτο, εγώ ήμουν στην Αίγυπτο, προχωράμε την ενεργοποίηση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να φέρουμε αυτούς τους εργάτες γης που χρειάζεται η αγροτική μας παραγωγή και οι υπόλοιπες συμφωνίες έχουν τελειώσει από την Ελλάδα.

Δημήτρης Οικονόμου: Επομένως είναι μια ανακριβής είδηση αυτή, δεν ισχύει.

Δημήτρης Καιρίδης: Απολύτως, απολύτως.

Άκης Παυλόπουλος: Το CBS είναι ένα μεγάλο δίκτυο πως κάνει τέτοια δημοσίευση.

Δημήτρης Καιρίδης: Δεν ξέρω και εμπλέκει και την Τζώρτζια Μελόνι

Δημήτρης Οικονόμου: Ακριβώς,

Δημήτρης Καιρίδης: Έχει τη σημασία του κι αυτό γιατί η Ιταλία Πρωθυπουργός, ξέρετε τις θέσεις της γι αυτά τα ζητήματα και φαίνεται και το ανακριβές, ας πούμε, του όλου πράγματος. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ χθες γύρισα από την Κω, έχουμε κάνει όλο το Βόρειο Αιγαίο, στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Σάμο, θέλω να το πω αυτό, ότι η πολιτική μας αποδίδει, οι δομές φιλοξενίας και ταυτοποίησης που έχουμε στα νησιά αδειάζουν, αυτή τη στιγμή έχουμε λιγότερους από 1.600… [διακοπή].

Άκης Παυλόπουλος: Συγγνώμη που επιμένουμε αλλά είναι λογικό να επιμένουμε, φαντάζομαι ότι κι εσάς σας προκαλεί πολύ μεγάλη απορία, πως ξύπνησε μια μέρα το CBS και λέει η Αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει σε Ελλάδα και Ιταλία, κόσμο, μετανάστες, προκειμένου να αποθαρρύνει τους επόμενους;

Δημήτρης Καιρίδης: Εξεπλάγην

Δημήτρης Οικονόμου: Μήπως κ. Υπουργέ, μου λέει και ένας φίλος μας εδώ, μήπως το συζητάνε οι Βρυξέλλες με τις ΗΠΑ; Επειδή το μεταναστευτικό είναι ευρύτερα Ευρωπαϊκό θέμα, μήπως υπάρχει και τέτοιο ζήτημα και έχει φύγει από εκεί το ζήτημα;

Δημήτρης Καιρίδης: Όχι, όχι, θα σας πω. Εγώ εξεπλάγην και εξεπλάγην δυσάρεστα. Θα σας έλεγα μάλιστα, ο χρονισμός είναι πολύ ύποπτος γιατί δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, καταλαβαίνετε ότι δεν είμαστε σε νεκρό πολιτικό χρόνο και η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, είναι κάτι που δεν έχουμε συζητήσει, αλλά έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα μεταναστευτικού, υπήρξε…

Δημήτρης Οικονόμου: Χωρίς να υπάρχει θέμα;

Δημήτρης Καιρίδης: Χωρίς να υπάρχει θέμα και θα σας εξηγήσω ακριβώς με δεδομένα. Πρώτον, υπήρξε συγκεκριμένη προσπάθεια από αλληλέγγυους να στήσουν σκηνές στην πλατεία Βικτωρίας από πρόσφυγες για να δείξουν ότι υπάρχει ζήτημα, ενώ δεν υπάρχει, αντιμετωπίστηκε με αποτελεσματικότητα, υπήρξε συγκεκριμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα θέμα με τους πλημμυροπαθείς στη δομή φιλοξενίας  στο Κουτσόχερο της Λάρισας, που επίσης δεν υπάρχει θέμα. Υπήρξε ένα άλλο θέμα με υποτιθέμενη διακοπή διερμηνείας όπου δεν υπάρχει θέμα, τώρα έρχεται αυτό το τέταρτο. Είναι προφανές ότι ενόψει ευρωεκλογών υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι θέλουν να ανακινήσουν ζητήματα και θέματα την ώρα που στην Ελλάδα το θέμα είναι σε απόλυτη ύφεση κι αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα που σας είπα αλλά και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Δημήτρης Οικονόμου: Δεν βολεύει κάποιος μάλλον

Άκης Παυλόπουλος: Εδώ όμως, ανεξάρτητα από τις όποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούνται από ομάδες οι οποίες δεν έχουν μεγάλη δύναμη παρέμβασης, εδώ το δημοσίευμα αναφέρεται σε απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης, του Μπάιντεν.

Δημήτρης Καιρίδης: Μα δεν είναι απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης από ένα σημείο και μετά χωρίς να υπάρχει και συναπόφαση της Ελληνικής.

Άκης Παυλόπουλος: Σε πρόθεση…

Δημήτρης Καιρίδης: Και θα σας έλεγα τούτο, ότι κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε το CBS να επικοινωνήσει με τις Ελληνικές Αρχές για του λόγου το αληθές και τις Ιταλικές.

Δημήτρης Οικονόμου: Άρα εσείς θα στείλετε τώρα μια διάψευση στο CBS; Γιατί άλλο να το λέμε εμείς εδώ…

Δημήτρης Καιρίδης: Καταρχάς την κάνω εδώ, τώρα δημόσια με το που προέκυψε το θέμα σήμερα το πρωί, στο πιο έγκυρο βήμα, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρξει και ανακοίνωση στα Social και τα δικά μου και του Υπουργείου σχετικά και διάψευση βεβαίως προς το CBS για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Δημήτρης Οικονόμου: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ,

Δημήτρης Καιρίδης: Να είστε καλά.