Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή “10” της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ1 (18.03.2020)

Τηλεόραση
YouTube video

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου συμμετείχα με SKYPE στην ενημερωτική εκπομπή “10” της ΕΡΤ-1. Η εκπρόσωπος του Σύριζα, Όλγα Γεροβασίλη, βρήκε τα μέτρα της κυβέρνησης ανεπαρκή και τα συνέκρινε δυσμενώς με αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Της απάντησα ότι δεν είμαστε Ισπανία και Πορτογαλία γιατί την περασμένη πενταετία αντί για συνολική ανάπτυξη 20% που είχαν αυτές οι χώρες η Ελλάδα σύρθηκε (εξαιτίας του Σύριζα) με συνολική ανάπτυξη 4% μόνο. Τα περιθώρια, λοιπόν, της χώρας για επεκτατική αντικυκλική πολιτική στην τρέχουσα κρίση είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με αυτά της Ισπανίας. Αν είχαμε βγει από την κρίση το 2015, όπως έπρεπε, και όχι το 2019 θα είχαμε, κράτος και επιχειρήσεις, άλλες δυνάμεις σήμερα. Τουλάχιστον, είμαστε στο ευρώ (δείτε τι γίνεται όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε αυτή ακόμα τη Μεγάλη Βρετανία με τη στερλίνα να υποτιμάται 15%).

Η κ. Γεροβασίλη έκανε πως δεν καταλαβαίνει. Της επισήμανε ότι είναι λάθος ο Σύριζα να ακολουθεί την πεπατημένη της μεταπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία κάθε κυβερνητικό μέτρο η αντιπολίτευση το κρίνει ανεπαρκές. Ούτε αυτό το κατάλαβε. Ειπώθηκαν, και επαναλαμβάνονται κι άλλες ανακρίβειες, όπως για το περίφημο μαξιλάρι των 35 δις (που είναι δανεικά για τα οποία πληρώνουμε τόκο) και τη μόνιμη επωδό περί νεοφιλελευθερισμού. Ωστόσο, η γλώσσα της αλήθειας και των αριθμών θα ακουστεί, έστω και με SKYPE, και παρά τις συνεχείς διακοπές και παρεμβολές. Δεν είναι παρελθοντολογία ούτε πολιτικολογία. Η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει θα πρέπει να είναι σοβαρή, συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη.

Και, βέβαια, τα προπαγανδιστικά “ρεπορτάζ” της Αυγής για το πόσο καλά τα είπαν οι Συριζαίοι βουλευτές είναι διασκεδαστικά αλλά αποκαλύπτουν, από μόνα τους, το έλλειμμα της αντιπολίτευσης. Η καημένη η Αυγή επιμένει να ζει στον δικό της κόσμο, να βλέπει και να ακούει πράγματα που κανείς άλλος δεν είδε και δεν άκουσε και να απευθύνεται σε ένα διαρκώς συρρικνούμενο κομματικό ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και παραγωγής που πλήττεται.