Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» με τους Σπύρο Χαριτάτο και Ευλαμπία Ρέβη

YouTube video

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη στάση της Εκκλησίας, τις καταλήψεις και την εικόνα που υπάρχει στο μεταναστευτικό μίλησε στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αρχικά ανέφερε πως «στη ΝΔ πιστεύουμε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει μια ανοχή στην αποχή. Είναι και αυτή μια πολιτική στάση. Πιστεύω πως υπάρχουν συνειδησιακές αντιρρήσεις. Όλοι κρινόμαστε και αυτό θα το δούμε στην πορεία».

«Την συνταγματικότητα θα την κρίνει η Βουλή και η Δικαιοσύνη»
Όσον αφορά τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί «αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου», σχολίασε πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να ολοκληρώσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά εν τέλει δεν θα κρίνω ούτε εγώ ούτε ο κ. Βορίδης για την συνταγματικότητα. Θα την κρίνει η Βουλή με την πλειοψηφία της και εν τέλει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά την γνώμη μου όμως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα». Στη συνέχεια, σχολίασε πως «δεν υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα. Οι διχασμοί δεν αφορούν μόνο τη ΝΔ, αλλά και το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ».

«Ο καθένας στον ρόλο του»
Για την στάση της Εκκλησίας είπε πως: «Δεν περιμέναμε από την Εκκλησία να βγει και να υποστηρίξει με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αλλά ο καθένας στον ρόλο του. Άλλωστε δεν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο».

«Χρειάζεται ειδικός χειρισμός για τις καταλήψεις»
Αναφορικά με τις καταλήψεις είπε πως «χρειάζεται ένας ειδικός χειρισμός, είναι ένα ευαίσθητο πεδίο. Προφανώς κάποιες δυνάμεις στην αριστερά επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Εγώ είμαι απολύτως ενάντια των καταλήψεων και των πανεπιστημίων και των δρόμων».

«Ο Ερντογάν έχει να διαχειριστεί μια μεγάλη ήττα»
Για τις δηλώσεις του Ερντογάν από τη Σμύρνη ο κ. Καιρίδης σχολίασε πως ο Τούρκος πρόεδρος «έχει να διαχειριστεί μια μεγάλη ήττα. Πήγε στην καρδιά της αντιπολίτευσης, σε έναν δήμο που δεν έχει κερδίσει ποτέ. Η ήττα είναι πως πριν από 5 χρόνια η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός των F-35 και εκδιώχτηκε κακήν κακώς από το πρόγραμμα. Σήμερα θα είχε 30 F-35 και θα είχαμε μια διαφορετική εικόνα στο Αιγαίο και μια ανισορροπία Ελλάδας – Τουρκίας. Σήμερα πετύχαμε ένα θρίαμβο την ώρα που οι απέναντι αγκομαχούν να πάρουν ανταλλακτικά για τα F-16»

«Έχουμε μεγάλη μείωση μεταναστευτικών ροών αλλά δεν έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα»
Για το μεταναστευτικό σχολίασε πως «σε σχέση με την κορύφωση του Σεπτεμβρίου που είχαμε μεγάλη αύξηση έχουμε μεγάλη μείωση ροών και μεγαλύτερη συνεργασία με τους Τούρκους. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε λύσει το πρόβλημα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να πούμε πως είμαστε καλά. Αλλά ροή μικρή υπάρχει και από την ανατολική Λιβύη. Αυτή τη στιγμή πιέζεται πολύ η Κύπρος που έχει απέναντι τον Λίβανο και ταυτόχρονα φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους και εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Σε μας που έχουμε ελέγξει τα προβλήματα με τον Έβρο, εκεί υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Στο Αιγαίο τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Υπάρχει φόβος και ανησυχία, μικρή, στην ανατολική Λιβύη που είχαμε περιστατικά στη νότια Κρήτη και τη Γαύδο. Όλοι αυτοί είναι επιστρεπτέοι και οι περισσότεροι δεν δικαιούνται άσυλο».