Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή του Δημήτρη Καρεκλίδη στο Ράδιο 1 Βόλου 102.5 (15.10.2020)

YouTube video

Δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα συναινέσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.

Στην προσύνοδο και στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφερε το θέμα της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είχε προηγηθεί η απόφαση του προηγούμενου συμβουλίου που ήταν ειδικά για την Τουρκία ια επανεξέταση της κατάστασης τον Δεκέμβριο, αλλά λόγω των γεγονότων επισπεύδεται η συζήτηση.

Ο κ. Καιρίδης εκτίμησε ότι ενώπιος ενωπίω και με δεδομένα τα ισχυρά επιχειρήματα της Ελλάδας θα υπάρξει συμπέρασμα, που θα είναι το επόμενο βήμα, καθοδόν προς τις κυρώσεις που η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν, αν και το να πειστούν οι 25 χώρες είναι μια δύσκολη εξίσωση.


Επίσης τόνισε ότι υπάρχει και μια άλλη μη φανερή διαπραγμάτευση, κατ’ εξοχήν με τους Γερμανούς και στα υπό παράδοση υποβρύχια, για μη αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.Ο βουλευτής εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα το σκεφτεί πολύ να εργαλειοποιήσει εκ νέου το προσφυγικό και να στρέψει εναντίον του κυρίως του Κεντροευρωπαίους αλλά και τους Ούγγρους, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη την ενίσχυση του Έβρου, που προχωράει.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων είπε ότι καλά κάνει η χώρα μας και δίνει τη μάχη στις Βρυξέλες, αλλά το κλειδί των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, παραδοσιακά το είχε η Ουάσιγκτον, με τον 6ο Στόλο, τις βάσεις και την υποδομή που διαθέτει στην περιοχή και ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το «παραθυράκι» αποδυνάμωσης της προεδρίας Τραμπ και της αλλαγής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, που θα γίνει τον Ιανουάριο. Ο κ. Καιρίδης θεωρεί ότι στην Ουάσιγκτον η Ελλάδα θα έχει αρκετές ευκαιρίες για έναν επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή που τον θέλουμε.

Σχετικά με την τοποθέτηση του Θάνου Ντόκου ως επικεφαλής εθνικής ασφάλειας, ο βουλευτής τόνισε ότι υπέστη μια άδικη επίθεση από γνωστούς κύκλους και είπε ότι στις δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και αφού καθορίσουμε στη συνέχεια τι έχει η κάθε χώρα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τότε μπορεί κανείς να συζητήσει για κοινούς αγωγούς. Πρόσθεσε ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει που γνωρίζει απόλυτα τις Ελληνικές και τις τουρκικές θέσεις.

Τέλος, χαρακτήρισε κοροϊδία την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας, από τα 6 στα 12 μίλια, λέγοντας ότι δεν το έκανε 4,5 χρόνια και τώρα έρχεται να εγκαλέσει την κυβέρνηση που το έκανε στο Ιόνιο, ενώ εκτίμησε ότι το έκανε για μικροπολιτικούς λόγους.