Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή “Γεγονότα 2.0” στo ATTICA TV | 30.01.2024

YouTube video

Γιώργος Μελιγγώνης :

Καλησπερίζω τον κύριο Δημήτρη Καιρίδη, βουλευτή ε στην βουλευτή στο Βόρειο Τομέα, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και φυσικά Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Καλησπέρα καλώς ήρθατε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα. Για πρώτη φορά στη νέα σας εδώ τηλεοπτική στέγη, αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Τα καταφέραμε, τα καταφέραμε. Σας ευχαριστώ που ήρθατε.

Δημήτρης Καιρίδης :

Καλή χρονιά και όλα τα καλά, έστω και καθυστερημένα.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Και εσείς και εσείς και από ότι βλέπω και από τις εξελίξεις και στο χαρτοφυλάκιό σας, δεν είναι για σας μια ουδέτερη περίοδος. Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Κρήτη, με ένα διάδρομο μετανάστευσης που είχε ανοίξει από το Τομπρούκ και από τη Λιβύη ε, σωστά;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοιτάξτε το μεταναστευτικό.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Είχατε σήμερα και διακόσιες, διακόσιες κάτι αφίξεις στη Λέσβο.

Δημήτρης Καιρίδης :

Χθες. Χθες. Ναι, τα βάλατε όλα. Το μεταναστευτικό δεν είναι σε ουδέτερη ζώνη σε όλη την Ευρώπη και θα σας έλεγα σε όλο το Δυτικό κόσμο, βλέπετε τι γίνεται στην Αμερική; Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν στο Τέξας και βέβαια στην Ευρώπη, μην ξεκινήσω τώρα, ο Σούνακ στη Ρουάντα, η Μελόνι στην Αλβανία, ο Σολτς δεν ξέρω τι και ο Μακρόν με τα γνωστά ζητήματα. Είναι φλέγον ζήτημα και ενόψει ευρωεκλογών νομίζω θα καθορίσει πολλά στο αποτέλεσμα. Εμείς δόξα τω Θεώ, καταφέραμε να το διαχειριστούμε με μεγάλη αποτελεσματικότητα θεωρώ, άλλωστε αυτό αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι δεν αποτελεί τις πρώτες ανησυχίες των πολιτών. Είμαστε η εξαίρεση σε αυτό, στην Ευρώπη ξέρετε, όπου είναι ή πρώτο ή δεύτερο μαζί με την ακρίβεια κονταροχτυπιούνται. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη περιοχή, η οποία γίνεται διαρκώς δυσκολότερη. Βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή; Τι γίνεται στο Σαχέλ; Στη Μέση Ανατολή χθες που ήμουνα σε ένα, έτσι άλλο τηλεοπτικό κανάλι, καθόμουν και μετρούσα οκτώ χώρες στέλνουν πυραύλους η μία στην άλλη. Το Ιράν στο Ιράκ, στο Πακιστάν, το Πακιστάν στο Ιράν, η Ιορδανία στη Συρία, ο Λίβανος, η Γάζα που φλέγεται, Υεμένη με τους Χούτι, γίνεται το έλα να δεις και προφανώς αυτό προκαλεί αναστατώσεις και μεταναστευτικές πιέσεις. Η αλήθεια είναι ότι στο μεν Ανατολικό Αιγαίο τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τα υψηλά, θέλω να είμαι ειλικρινής, του Σεπτεμβρίου και τα νούμερα του Ιανουαρίου θα δείξουν μία μεγάλη πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβρη, αν και έχουμε μια αλλαγή μοντέλου και καλά κάνετε και μου δίνεται την ευκαιρία να το πω, ενώ παλαιότερα η κακοκαιρία δυσκόλευε, τώρα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τους αδίστακτους διακινητές, οι οποίοι ξέρουν ότι δυσκολεύονται τα ραντάρ και οι κάμερες στον εντοπισμό και δυσκολεύεται με 9 μποφόρ, παρακαλώ, χθες στη Λέσβο, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Με 9 μποφόρ.

Δημήτρης Καιρίδης :

Είναι βεβαίως, αυτά είναι περάσματα θανάτου, θανάτου και είναι θαύμα πως δεν έχουμε παρά ελάχιστους να πούμε, νεκρούς υπό αυτές τις συνθήκες. Το λιμενικό, καταλαβαίνετε με 9 μποφόρ δεν υπάρχει απόπλους σκαφών. Δεν μπορεί να γίνει ο έλεγχος που προβλέπεται και αυτό το εκμεταλλεύονται. Τα περάσματα είναι η μία άκρη από την άλλη πολύ κοντά και είχαμε αυτό το κακό μεμονωμένο όμως αποτέλεσμα.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Έχει αρχίσει να δουλεύει δηλαδή η

Δημήτρης Καιρίδης :

Προφανώς, προφανώς από το Σεπτέμβριο από τις 19..

Γιώργος Μελιγγώνης :

Η συνεννόηση Άγκυρας Αθήνας

Δημήτρης Καιρίδης :

Η συνεννόηση, έτσι καλά το είπατε. Από τις 19 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησα εγώ τις συζητήσεις με το Γερλίκαγια, τον Τούρκο ομόλογό μου Υπουργό Υπερυπουργό στην Τουρκία Εσωτερικών, ο οποίος θα’ρθει και στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου, σε συνέχεια του δικού μου ταξιδιού τον Οκτώβριο και του Χρήστου Στυλιανίδη που πήγε στην Άγκυρα πριν από μερικές μέρες. Αποδίδει και το βλέπουμε αυτό. Πρώτον στο σφράγισμα του Έβρου εκεί έχουμε πολύ μεγάλη βελτίωση, πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση με την τουρκική στρατοφυλακή και αστυνομία και στρατό με τις μειωμένες ροές στο Αιγαίο και την προσπάθεια που κάνουν συντονισμένοι, για την πάταξη των δικτύων των διακινητών και όταν λέω δίκτυα διακινητών δεν εννοώ τον μικρό, το μικρό ψάρι αυτόν που οδηγεί τη βάρκα ή το αυτοκίνητο. Αυτοί είναι η τελευταία, πώς να το πούμε;

Γιώργος Μελιγγώνης :

Ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Το βασικό είναι να πιάσεις αυτόν που είναι στην Κωνσταντινούπολη, που είναι στην Άγκυρα, που είναι πίσω από ένα κομπιούτερ που μεταφέρει τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια. Τον χαρτογιακά να πούμε, τον χρηματιστή, τον τραπεζικό, τον δικηγόρο, το κύκλωμα ολόκληρο από πίσω και εκεί βλέπουμε μια βελτίωση. Χωρίς να εφησυχάζουμε και ανά πάσα στιγμή μπορούν τα πράγματα να ξαναδυσκολέψουν.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Οι δομές φιλοξενίας στα νησιά, σε τι κατάσταση είναι από πλευράς χωρητικότητας;

Δημήτρης Καιρίδης :

Πλήρη, πλήρη εδώ και κάποιους μήνες από τον Σεπτέμβριο και μετά γίνονται διαρκώς βεβαίως αποσυμφόρησεις. Θέλαμε και σήμερα να κάνουμε, αλλά υπάρχει απαγορευτικό απόπλου από τα νησιά. Θα κάνουμε τις επόμενες μέρες, γενικά έχουμε μια μικρή, αλλά σταδιακή πτώση στις πληρότητες που είναι θετικό αυτό.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Οι οποίοι έρχονται στην ενδοχώρα; Tους μεταφέρετε στην ενδοχώρα;

Δημήτρης Καιρίδης :

Οι οποίοι έρχονται στην ενδοχώρα και στη συνέχεια αποχωρούν από το σύμφ από το σύστημα, διότι γίνεται η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και όταν ολοκληρώνεται είτε ως πρόσφυγες, είτε ως απορριφθέντες, εξέρχονται του συστήματος.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Για τους απορριφθέντες είναι συνεργάσιμες οι χώρες στις οποίες πρέπει να γίνει υποχρεωτική; Υποχρεωτικός ο επαναπατρισμός;

Δημήτρης Καιρίδης :

Όχι, δεν είναι συνεργάσιμες. Εκεί αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Άρα πως αποχωρούν;

Δημήτρης Καιρίδης :

Μεγάλα προβλήματα, θα σας πω. Αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα όλη η Ευρώπη, όχι μόνο η Ελλάδα και χρειάζεται ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τον Frontex σ’ αυτόν τον ρόλο, των κοινών επιστροφών και κάνουμε, κάναμε επιστροφή μαζί με τους Γάλλους και τους Κύπριους προχθές, για παράδειγμα στο Μπανγκλαντές και ούτω καθεξής. Πρέπει αυτό να το ενισχύσουμε πάρα πολύ, για αυτό και φτιάξαμε τον εθνικό συντονιστή απελάσεων μέσα στην τροπολογία.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Την περίφημη την τροπολογία κύριε Καιρίδη, έρχομαι αμέσως ναι

Δημήτρης Καιρίδης :

Υπήρχε και αυτό το στοιχείο. Πώς αποχωρούν; Αποχωρούν είτε παρατύπως όπως ήρθανε στη χώρα, συνεχίζοντας το ταξίδι προς τον τελικό προορισμό.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Άρα πώς ξέρετε ότι έχουν αποχωρήσει; Απλώς χάνονται από τα ραντάρ του κράτους.

Δημήτρης Καιρίδης :

Το ξέρουμε διότι πιάνονται από τα επόμενα ραντάρ.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Ποια; Άμα έχουν φύγει από τη χώρα παρατύπως, άλλοι θα τους πιάσουν χωρίς χαρτιά.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ναι, αλλά εδώ έχουν καταγραφεί.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Εδώ έχουν καταγραφεί, έχουμε τα στοιχεία τους όλα.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Μα μπαίνουν. Ποιος τους καταγράφει να βγαίνουν; Αυτό λέω.

Δημήτρης Καιρίδης :

Μετά πηγαίνουν στη Γερμανία και υποβάλλουν νέο αίτημα ασύλου και φαίνεται ότι ήταν εδώ. Το καταλαβαίνετε; Το ότι εδώ καταγράφονται είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και είναι κάτι το οποίο εμείς το λέμε συνέχεια στους Ευρωπαίους. Εμείς δεν είμαστε όπως κάποιες άλλες χώρες. Δεν θέλω τώρα να πω γιατί ειναι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεθαύριο και θέλω να κρατήσω το καλό κλίμα, αλλά θα σας πω ένα παράδειγμα. Η Αυστρία, η Αυστρία συνορεύει μόνο με χώρες Σέγκεν. Μόνο με χώρες. Είναι περίκλειστη από χώρες Σέγκεν. Παρόλα αυτά η Αυστρία είχε εκατό χιλιάδες αιτήσεις ασύλου ακατάγραφων. Αναρωτιέται η αυστριακή κυβέρνηση πώς έφτασαν εδώ αυτοί οι ακατάγραφοι; Διότι είμαι, συνορεύω με τη Σλοβενία, με την Ουγγαρία, με χώρες Σέγκεν και θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί για παράδειγμα. Τέτοια θέματα δεν έχουμε εμείς. Εμείς τους καταγράφουμε, τους φιλοξενούμε, επεξεργαζόμαστε τα αιτήματα ασύλου και με μεγάλη επάρκεια, λειτουργούμε, θέλω να πω, ευρωπαϊκά και αυτά τα λέω για κάποιους πονηρούς που στο παρελθόν θέλανε να κατηγορούν την Ελλάδα. Τώρα ως προς τη Λιβύη, την Ανατολική Λιβύη καλά κάνετε και το λέτε, υπάρχει μια πολύ μικρή ροή. Μιλάμε μερικές δεκάδες, η οποία όμως μας προβληματίζει, διότι από τα μικρά ξεκινάς και μπορεί γρήγορα να δημιουργηθεί μια δυναμική. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η ροή αφορά κυρίως Αιγυπτίους επιστρεπτέους, δηλαδή ανθρώπους που δεν πρόκειται να πάρουν άσυλο, πολλοί εκ των οποίων δεν υποβάλλουν καν αίτηση ασύλου και πρέπει γρήγορα να επιστρέψουν. Έχει να κάνει με τον κλονισμό που βλέπουμε σήμερα στην Αίγυπτο, η οποία πιέζεται πάρα πολύ. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγάλη χώρα που έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, η ίδια είχε εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες από το Σουδάν.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Όπως και η Ιορδανία έχει παίξει ρόλο;

Δημήτρης Καιρίδης :

Το Νταρφούρ. Βεβαίως η Ιορδανία όμως είναι μια μικρή σχετικά χώρα με μερικών λίγων εκατομμυρίων. Η Αίγυπτος από τη φύση της εκατόν δέκα εκατομμύρια, ο γηγενής πληθυσμός και εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες από το Σουδάν, την Ερυθραία, το Νταρφούρ, ων ουκ έστιν τελειωμός. Η Σομαλία, καταλαβαίνετε ότι αν κάτι πάθει η Αίγυπτος τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά όχι απλώς για την Ελλάδα, θα είναι πολύ σοβαρά για όλη την Ευρώπη. Πρέπει εκεί πραγματικά να προσέξουμε και το νόημα των δικών μου προειδοποιήσεων είναι και προς τους Ευρωπαίους στα διάφορα συμβούλια που έχουμε, Προσέξτε, διότι εδώ τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν και η εσωστρέφεια, η οποία χαρακτηρίζει και η βραδύτητα η οποία χαρακτηρίζει τα αντανακλαστικά της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, δεν βοηθά.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Κύριε Καιρίδη σε σχέση με την τροπολογία τη φερώνυμη. Καταγράφονται πολλά παράπονα και από επίδοξους εργοδότες και από ανθρώπους οι οποίοι είναι παραγωγοί, αγρότες και λοιπά ότι δεν λύνει θέματα, ότι ακόμα δεν μπορούν να μπουν στους λογαριασμούς όλοι οι αόρατοι άνθρωποι που μένουν δίπλα μας δύο, τρία, πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια και τέλος πάντων περιμένουν κάποια στιγμή να καταγραφούν.

Δημήτρης Καιρίδης :

Λοιπόν, καταρχάς να πούμε ότι η τροπολογία.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Μπορεί να γίνει η βελτιωτική η κίνηση;

Δημήτρης Καιρίδης :

Θα σας πω ποια είναι η βελτιωτική. Η τροπολογία αυτή καθεαυτή είναι, επιτρέψτε μου να το πω, πολύ καλογραμμένη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών, όπως συχνά είναι τα νομικά κείμενα. Είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Έχει κυκλοφορήσει ήδη σε όλες τις υπηρεσίες για να γνωστοποιηθεί, τις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης όλης της χώρας και ανοίγει και η πλατφόρμα σε λίγες μέρες, στην οποία όλοι οι επίδοξοι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για να διευκολύνουμε και θα τρέξει αυτό. Το πρόβλημα όμως είναι ευρύτερο. Το γεγονός ότι ο διοικητικός μηχανισμός της νόμιμης μετανάστευσης στην πατρίδα μας πάσχει, πάσχει λόγω υποστελέχωσης, πάσχει λόγω έλλειψης ψηφιοποίησης, πάσχει λόγω έλλειψης διαλειτουργικότητας των συστημάτων υπάρχουν πάρα πολλά. Εκεί πραγματικά χρειαζόμαστε μια μεγάλη τομή, διότι ξέρετε, κύριε Μελιγγώνη έχουμε ένα μεγάλο παράδοξο, στη χώρα μας, όχι μόνο εδώ και αλλού, αλλά στη χώρα μας ίσως περισσότερο από αλλού, τα πράγματα τρέχουν γρήγορα για τον παράνομο αφιχθέντα. Δηλαδή αυτός που θα έρθει παράνομα και θα αιτηθεί άσυλο, διότι η συντριπτική πλειοψηφία το 99,9 % των αιτούντων άσυλο έχουν έρθει παράνομα στη χώρα, δεν έχουν έρθει με βίζα, με αεροπλάνο και τα λοιπά το καταλαβαίνει ο καθένας αυτό. Εκεί λοιπόν τα πράγματα τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα και οι αιτήσεις εκκαθαρίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, από την πολύ καλή υπηρεσία ασύλου, την οποία έχουμε φτιάξει και η οποία είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Αντιθέτως, ο νόμιμος μετανάστης, αυτός που ήρθε νόμιμα, δουλεύει νόμιμα, πληρώνει φόρους και ένσημα και θέλει να ανανεώσει την άδεια διαμονής του, μπορεί να περιμένει χρόνια για να πάρει αυτή την ανανέωση και αυτό είναι πραγματικά απαράδεκτο. Και για τον ίδιο και για τον εργοδότη και για την Ελλάδα και τα έσοδα του δημοσίου από φόρους, εισφορές και τα λοιπά και πρέπει εκεί πραγματικά να κάνουμε παρέμβαση. Βλέπετε ότι η Ευρώπη μέσα από τα παράδοξα ενδιαφέρεται για το παράνομο, δηλαδή για αυτόν που ήρθε παράνομα τον αιτούντα άσυλο εάν τον φιλοξενεί σωστά, εάν του δίνεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εάν φροντίζεις τους ευάλωτους ακόμα περισσότερο, εάν η αίτηση του προχωράει γρήγορα και δεν τον καθυστερείς. Με αυτά ενδιαφέρεται ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος. Για τον νόμιμο μετανάστη δεν υπάρχει καμία πρόνοια. Αφορά αποκλειστικά τα εθνικά κράτη και το τι κάνουνε αυτά και εκεί πραγματικά δεν τα πάμε καλά, ιδίως τα τελευταία χρόνια που η οικονομία έχει αυτές τις αυξημένες, το οποίο είναι καλό, όλο αυτό είναι ένα.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Ανάγκες σε εργατικά χέρια.

Δημήτρης Καιρίδης :

Ευχάριστο πρόβλημα, αν μου επιτρέπετε, γιατί υπήρχαν τα χρόνια εξαγωγής εργατικού δυναμικού τα χρόνια της κρίσης. Τώρα έχουμε ανάγκη εισαγωγής εργατικού δυναμικού και επαναπατρισμού βεβαίως και των Ελλήνων που φύγανε. Αυτό αν μου επιτρέπετε, είναι ένα πρόβλημα, αλλά είναι ευχάριστο πρόβλημα. Είναι πρόβλημα της επιτυχίας μας να πούμε, συνοδεύει το γεγονός ότι η Ελλάδα ξαναγίνεται ελκυστική και εκεί πρέπει να κάνουμε παρέμβαση και θα κάνουμε.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Κύριε, α θα κάνετε;

Δημήτρης Καιρίδης :

Βεβαίως θα κάνουμε.Η πρώτη παρέμβαση ήταν η τροπολογία, όπου ανοίγουμε τον την οδό της νομιμότητας, για αυτούς που ήδη βρίσκονται εδώ χρόνια, μιλούν ελληνικά, είναι ενταγμένοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ο δεύτερος, το δεύτερο βήμα είναι οι διακρατικές διμερείς συμφωνίες, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, (σήμερα είδα τον πρέσβη, ήταν το πρωί) Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες έξι χώρες, ο Πρωθυπουργός θα πάει στην Ινδία στα τέλη Φεβρουαρίου, για παράδειγμα. Αυτά είναι λίγο πολύ έτοιμα και θα επικυρωθούν από τη Βουλή την άνοιξη, ξεκινώντας από τις αρχές ανοίξεως και το τρίτο βήμα, η πλήρης αναδιοργάνωση, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός του διοικητικού μηχανισμού ώστε να μην έχουμε αυτές τις χιλιάδες δεκάδες, χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις, εκκρεμείς αιτήσεις και να προχωρήσουμε γρήγορα εκεί. Με ομογενοποίηση, ψηφιοποίηση, καλύτερη στελέχωση και ήδη κάνουμε βήματα, μπαίνουν τα βιομετρικά, μπαίνει η ψηφιοποίηση η οποία ολοκληρώνεται αρχές του 2026, προσλαμβάνουμε συμβασιούχους τώρα με τη συνεργασία της ΕΤΑ και ούτω καθεξής.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Τώρα να κλείσουμε με ελληνοτουρκικά, ένα, ενάμισι λεπτό έχουμε ακόμη, μέχρι πριν ενάμιση χρόνο άκουγα πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λένε, με αφορμή και την στον απόηχο της ομιλίας Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ότι F-16 γιοκ για την Τουρκία. Τώρα παίρνουν F-16 υπάρχει και μία λίστα, είναι αυτό που λέμε αγορά του αιώνα, ενώ εμείς είμαστε σε εφευρητικό επίπεδο για F-35 ακόμα, και λέει και η Βικτώρια Νούλαντ ότι αν αποσύρετε τους S 400 ξαναμπαίνετε και στους F-35. Πώς το πάθαμε αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης :

Κοίταξε, αυτό που πάθαμε όπως το λέτε εσείς έτσι λίγο;

Γιώργος Μελιγγώνης :

Μήπως μπαίνουμε σε μια κούρσα λίγο τέλος πάντων;

Δημήτρης Καιρίδης :

Λίγο προβοκατόρικα αν μου επιτρέπετε.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Μπαίνει ξανά στο παιχνίδι η Τουρκία τώρα. Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; F-35 ο ένας, F-16 ο άλλος και λοιπά;

Δημήτρης Καιρίδης :

Μακάρι να είναι αυτό, με την έννοια ότι προφανώς

Γιώργος Μελιγγώνης :

Μακάρι να μην είναι αυτό. Γιατί να είναι αυτό;

Δημήτρης Καιρίδης :

Γιατί μπορεί να είναι κάτι χειρότερο θέλω να πω θεωρητικά. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στην πέμπτη γενιά και η Τουρκία παλεύει να μπει στην τέταρτη είναι μια πολύ μεγάλη βελτίωση σε σχέση με αυτό που είχαμε το 2018, 2019 έτσι δεν είναι; Γιατί να σας θυμίσω, κύριε Μελιγγώνη κάποιοι πονηροί μπορεί να το ξεχνούν ότι το 2019 και το 2018 η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στα F-35 και ότι σήμερα θα είχε τριάντα F-35 σύμφωνα με τον προγραμματισμό στον αέρα και θα μιλούσαμε τελείως διαφορετικά για την ισορροπία, αν θέλετε την ανισορροπία ισχύος στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τώρα φύγαμε από αυτό. Το γεγονός, ότι η Τουρκία παρακαλά για τα ανταλλακτικά ενός όπλου που έχει από τη δεκαετία του ’80 και στο οποίο είχε υπάρξει και συμπαραγωγός, είναι δείχνει τη μεγάλη επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Το γεγονός ότι η Αμερική παίρνει την πρωτοβουλία και λέει τι; Ότι και να γίνει η Ελλάδα θα έχει πάντα το ποιοτικό προβάδισμα στους εξοπλισμούς. Η Ελλάδα θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Εσύ μπορεί να πάρεις τα F-16, αλλά η Ελλάδα θα έχει τα F-35, το οποίο εξισορροπεί να πούμε την ποσοτική ανισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εμείς έχουμε το ποιοτικό πλεονέκτημα αν αυτοί έχουν το ποσοτικό, για παράδειγμα, το καταλαβαίνει ο καθένας είναι μια χώρα των ογδόντα πέντε εκατομμυρίων προκειμένου να εξασφαλίσουμε τι; Την ειρήνη και τη σταθερότητα, έτσι δεν είναι; Η Ελλάδα δεν έχει επιθετικές βλέψεις και διεκδικήσεις, αλλά είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προασπιστούμε μέχρι καιραίας όλα μας τα δικαιώματα και νομίζω αυτή είναι η τεράστια, επιτρέψτε μου να πω εθνική επιτυχία όλου αυτού που έχει συμβεί. Οι Αμερικανοί, όπως το έχουμε προβλέψει, επέβαλαν εν τέλει τη χορογραφία που θέλανε και το timetable όπως λένε και στο χωριό μου. Τον χρονισμό διότι ο Ερντογάν επέμενε πρώτα να τους δώσουν τα F-16 και μετά να μπει στη Σουηδία, να αφήσει.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης :

Έγινε το ακριβώς αντίθετο. Το θέμα τώρα πηγαίνει στο Κογκρέσο. Μην είσαστε τόσο σίγουροι ότι όλα θα πάνε ανέφελα στο Κογκρέσο και σε κάθε περίπτωση, για να το πούμε να το ξεκαθαρίσουμε, η Τουρκία δεν παίρνει τα F-16 έτσι πάρτα. Η Τουρκία τα παίρνει με όρους και σταδιακά δηλαδή δύο δύο μετά το 2028. Το 2028 θα αρχίσουν να έρχονται τα F-35 ταυτόχρονα. Θα έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός των δικών μας F-16. Θα έχουμε πάρει όλα τα Rafale πολύ νωρίτερα, τα Belh@rra και όλα τα υπόλοιπα. Εάν η Τουρκία παραβιάσει τους όρους θα σταματήσει και η τροφοδοσία, άρα για πρώτη φορά μπαίνουν αυστηροί όροι, για πρώτη φορά δεν είναι πια, πάρε συ εφτά θα πάρει η τουρκία δέκα, θυμάστε το εφτά προς δέκα κάποτε που λέγαμε; Τώρα οι νέοι, ούτε τα αυτά ανήκουν στην προϊστορία να πούμε της δεκαετίας του ’80 δεν είναι; Και λέει το ακριβώς ανάποδο ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός μου εταίρος. Δεν θέλω να χάσω την Τουρκία. Προφανώς δεν θέλει να χάσει την Τουρκία, δεν θέλει να χάσει συνολικά το ΝΑΤΟ την Τουρκία, αλλά δεν θα της κάνω τα χατήρια.

Γιώργος Μελιγγώνης :

Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, κύριε Καιρίδη σας ευχαριστώ πολύ να είστε καλά. Καλό βράδυ.