Ο Δημήτρης Καιρίδης στα «Γεγονότα 2.0» στο Attica TV | 05.06.2024

YouTube video

O Δ. Καιρίδης στo Attica tv και την εκπομπή «Στα Γεγονότα 2.0»

Γιώργος Μελιγγώνης

Λοιπόν, πάμε στην πρώτη μας πολιτική συνέντευξη. Καλησπερίζουμε εδώ τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τον κ. Δ. Καιρίδη. Καλωσήρθατε! Τι κάνετε;

Δημήτρης Καιρίδης

Καλώς σας βρήκα, χαίρομαι που είμαι κοντά σας. Έχουμε καιρό να τα πούμε.

Γιώργος Μελιγγώνης

Και εμείς και εμείς όντως!

Δημήτρης Καιρίδης

Τα λέγαμε κάποτε πιο συχνά, ο καθένας σε διαφορετικά κανάλια, τώρα εδώ στο «Attica»

Γιώργος Μελιγγώνης

Έτσι, έτσι. Στο «παρά ένα» της προεκλογικής περιόδου έτσι;

Δημήτρης Καιρίδης

Στο παρά ένα του κλεισίματος έτσι! Παρασκευή…

Γιώργος Μελιγγώνης

Ναι, ναι. Πιστεύετε ότι θα πάει πολύ καλά όλη αυτή η συζήτηση, να αγωνιά ο πολίτης τι λογαριασμός θα του έρθει, να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και να βλέπει αυτά που βλέπει και μετά να βλέπει ότι η πολιτική αντιπαράθεση είναι για σπίτια, εκατομμύρια, εταιρίες κ.λπ. κ.λπ.; Όλοι υποτίθεται ότι φοβόμαστε τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που είναι η αποχή. «Μεγαλώνει» αυτές τις μέρες ή «αδυνατίζει» ο ελέφαντας;

Δημήτρης Καιρίδης

Ε, ναι, προφανώς. Προφανώς, και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει με μεγαλύτερη, έτσι, σωφροσύνη, να αντιμετωπίσει και να μιλήσει για τα ουσιαστικά, για τα μεγάλα. Από ένα σημείο και μετά, όλο αυτό οδηγεί στην αποστροφή του μέσου πολίτη και ενισχύει τα άκρα. Ενισχύει το αντισυστημικό, την τρέλα, τον «ψεκασμό», φαινόμενα τα οποία τα είδαμε στο παρελθόν και τα πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Εμείς οφείλουμε και ιδίως, οι υπεύθυνοι πολιτικοί, μαζί με τους υπεύθυνους δημοσιογράφους να επαναφέρουμε τη συζήτηση επί του θέματος και όχι εκτός θέματος, σε παραπολιτικά και όλα τα υπόλοιπα.

Γιώργος Μελιγγώνης

Πάντως..

Δημήτρης Καιρίδης

Και προφανώς το ζήτημα της ακρίβειας είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, το καταγράφετε στις δημοσκοπήσεις, το έχει πει ο πρωθυπουργός και το έχουμε ξαναπεί. Εδώ υπάρχουν μια σειρά από παρατηρήσεις που μπορεί κάποιος να κάνει. Ο πιο ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η άνοδος των μισθών και σε αυτό κινούμαστε και έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση βεβαίως των μισθών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα.

Μάγκυ Δούση

Γιατί υπουργέ μου όμως βλέπουμε ότι τώρα έρχεται και νέα αύξηση των τιμών. Έγινε, όντως έγινε κάποια αύξηση στον κατώτατο, αλλά τώρα έρχονται νέες αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα. Πριν λέγαμε μέχρι και 4.000 προϊόντα θα επηρεάσει αυτή η αύξηση.

Δημήτρης Καιρίδης

Κοιτάξτε, μην προσπερνάμε τις αυξήσεις στον κατώτατο έτσι και στον μέσο μισθό, πλέον είναι στα 1.300 ευρώ επί δεκατέσσερα που σημαίνει στα 1.500 επί 12, όταν τα συγκρίνουμε με τα ευρωπαϊκά γιατί στην Ευρώπη δεν έχουν 14 και ο κατώτατος όταν λέμε 830, εννοούμε 980 επί δώδεκα, έτσι δεν είναι; Γιατί αυτή είναι η..

Γιώργος Μελιγγώνης

Ναι αλλά εννοούμε 713 «καθαρά», άμα είναι να τα βάζουμε όλα.

Δημήτρης Καιρίδης

Βεβαίως, αν θέλετε τα καθαρά.

Μάγκυ Δούση

Αυτά έχει να διαχειριστεί ο άλλος.

Δημήτρης Καιρίδης

Αλλά στην Ευρώπη όταν παίρνουμε τον μισθό δεν μιλάμε για καθαρά, μιλάμε για το αντίστοιχο. Απλώς, κάνω αυτή τη διευκρίνιση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι, καθόλου, σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, στον κατώτατο μισθό είναι περίπου 400.000 σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1/10 των συνολικών εργαζόμενων. Οι υπόλοιποι είναι αρκετά πάνω και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στον τουρισμό, έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς γιατί έχουμε τεράστια έλλειψη εργατικού.

Μάγκυ Δούση

Από την άλλη όμως υπουργέ, υπάρχουν και συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι πολύ κάτω από αυτό. Δηλαδή σωστά τα λέτε, τόσα είναι τα στοιχεία, δεν τα αμφισβητώ, αλλά υπάρχουν και χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι πολύ κάτω από τον κατώτατο.

Δημήτρης Καιρίδης

Καλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ζητήματα αν και η μέση σύνταξη παραμένει πάνω από τον μέσο μισθό στη χώρα μας και  είναι μια ιδιαιτερότητα αυτή σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Μάγκυ Δούση

Ναι η μέση, σαφώς.

Δημήτρης Καιρίδης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα φτώχυνε την προηγούμενη δεκαετία, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Πήγαμε πολύ πίσω και έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τρέχουμε περισσότερο, πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και καλύπτουμε την απόσταση.

Μάγκυ Δούση

Σε επίπεδο ανάπτυξης τρέχουμε.

Δημήτρης Καιρίδης

Ακούστε. Το 2008 ήμασταν στο 95% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πέσαμε στο 60% επί Τσίπρα σε μια πορεία που δεν ξεκίνησε επί Τσίπρα για να είμαι απολύτως σαφής και ειλικρινής. Από το 60%, έχουμε φτάσει στο 69% σήμερα και θα κλείσουμε στο τέλος της τετραετίας, αυτής της δεύτερης Μητσοτάκη, στο 80%. Δεν θα έχουμε καλύψει ούτε τότε το έδαφος που χάσαμε, αλλά οπωσδήποτε είμαστε πολύ καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και νομίζω αυτό για να συνεννοηθούμε και λίγο και να φύγουμε από τον λαϊκισμό και την τοξικότητα να το παραδεχτούμε ότι η Ελλάδα τρέχει πιο γρήγορα από την Ευρώπη, ότι στην Ελλάδα η ανεργία πέφτει πιο πολύ από την Ευρώπη, σήμερα έχει μεγαλύτερη ανεργία η Ισπανία από εμάς, σήμερα η Ιταλία έχει υψηλότερα επιτόκια από εμάς, έχουμε καλύτερα επιτόκια δανεισμού, καλύτερο αξιόχρεο του δημοσίου χρέους από την Ιταλία, αυτά είναι σημαντικές βελτιώσεις.

Μάγκυ Δούση

Υπουργέ μου όμως το προηγούμενο διάστημα..

Νίκος Ελευθερόγλου

Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Την ίδια ώρα όμως, οι ίδιες εκθέσεις που επισημαίνουν τα θετικά που λέτε εσείς, υπάρχει και η έκθεση που λέει ότι η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία. Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί την Κυβέρνηση και να αλλάξει κάπου «ρότα»;

Δημήτρης Καιρίδης

Μα αυτό σας είπα, ότι η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έπεσε στα χρόνια της κρίσης και ανεβαίνει σιγά σιγά.

Νίκος Ελευθερόγλου

Και συνεχίζει και πέφτει..

Μάγκυ Δούση

Δεν ήταν τα τελευταία χρόνια όμως.. δεν ήταν η δεύτερη μετά τη Βουλγαρία. Δηλαδή αυτό δεν το βλέπαμε ακόμα το 2015, το 2016 δεν ήταν εκεί.

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι, όχι κάνετε λάθος άμα το δείτε. Άμα το δείτε, η αγοραστική δύναμη του Έλληνα, αυτό σας λέω, έπεσε, έπεσε στα χρόνια της κρίσης λόγω της καταβύθισης της οικονομίας και όλα τα υπόλοιπα.

Νίκος Ελευθερόγλου

Της χρεοκοπίας, ναι.

Δημήτρης Καιρίδης

Ο μόνος τρόπος για να ανεβεί η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι να έχουμε οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την έχουμε σήμερα. Το 3% και το 2% και το 6% που είχαμε το 2022, ένας μέσος όρος περίπου 3%+ είναι υπερτριπλάσιος.

Γιώργος Μελιγγώνης

Απλώς πάντα μπαίνει και το «για ποιους».

Δημήτρης Καιρίδης

Προφανώς, προφανώς!

Γιώργος Μελιγγώνης

Δηλαδή όταν βλέπει κανείς πόσο έχουν ανέβει τα κέρδη των επιχειρήσεων και πόσο έχουν ανέβει ο βασικός, ο κατώτατος εν είδει και οι μισθοί εν γένει, βλέπει ότι υπάρχει μια τεράστια απόκλιση. Άλλοι «τρέχουν» στην αριστερή λωρίδα και άλλοι είναι… ούτε καν στη ΛΕΑ.

Δημήτρης Καιρίδης

Θα σας πω. Ακούστε. Εμείς κατ’ αρχάς να το ξεκαθαρίσουμε. Θέλουμε επιχειρήσεις με κέρδη. Γιατί θέλουμε επιχειρήσεις με κέρδη; Για να έχουν κέρδη να επενδύουν και να αναπτύσσονται και για να εισπράττει και το κράτος φόρους. Γιατί όπως ξέρετε, το κράτος από ζημιές δεν εισπράττει. Μόνο από κέρδη εισπράττει. Λοιπόν, και όταν είναι και «υπερκέρδη» όπως έχει λεχθεί στην ενέργεια, το πάει και στο 90% την είσπραξη του φόρου που επιβάλαμε εμείς.

Μάγκυ Δούση

Πότε όμως;

Δημήτρης Καιρίδης

Άρα, είναι σημαντικό αυτό, να υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις και να προχωράνε μπροστά. Από εκεί και πέρα βεβαίως, να μοιράζουμε την ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο. Η ΝΔ είναι το κατεξοχήν λαϊκό κόμμα, το κατεξοχήν κόμμα των πολλών, γι’ αυτό και το εμπιστεύτηκε το 41%.

Μάγκυ Δούση

Ναι, αλλά υπουργέ μου δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό που η ανάπτυξη έχει καταγραφεί και πως να μην υπάρχει ανάπτυξη, όταν η ύφεση ήταν σε τέτοια ένταση για πολλά χρόνια.

Δημήτρης Καιρίδης

Αυτά να τα πείτε στον Αλέξη Τσίπρα διότι είχαμε τη μεγάλη..

Μάγκυ Δούση

Λοιπόν, τα λέω σε εσάς, εσείς είστε αυτή τη στιγμή Κυβέρνηση.

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι, όχι, δεν είναι δεδομένο. Έχετε δίκιο, το ελατήριο. Το ελατήριο, το οποίο είχε συμπιεστεί. Αλλά ξέρετε επειδή περάσανε κάποιοι που το «ξεχαρβάλωσαν» το ελατήριο, το πήραν και του «άλλαξαν τον αδόξαστο» το 2015 το ελατήριο και ήμασταν «σερνάμενοι» μέχρι το 2019. Παρ’ όλο που είχαμε την ύφεση πριν. Θέλω να πω, δεν είναι αυτοματοποιημένη η διαδικασία. Υπάρχουν και επιλογές πολιτικές, τις οποίες τις χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός. Να τα θυμόμαστε αυτά για εκείνη την περίοδο. Σήμερα το γεγονός ότι «εκτινασσόμαστε» μπροστά..

Μάγκυ Δούση

Υπουργέ μου, είστε πέντε χρόνια κυβέρνηση. Υπάρχει, δεν αμφισβητεί κανείς τα νούμερα που αφορούν την ανάπτυξη.

Δημήτρης Καιρίδης

Α, μπράβο!

Μάγκυ Δούση

Υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά το που τελικά καταλήγει αυτή η ανάπτυξη. Γιατί φαίνεται ότι η καθημερινότητα των κατοίκων αυτής της χώρας γίνεται όλο και δυσκολότερη. Αυτό σας λέω και το γνωρίζετε.

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι, δεν συμφωνώ μαζί σας. Δεν συμφωνώ μαζί σας. Αυτό είναι μια εύκολη καραμέλα, η οποία λέγεται και ξαναλέγεται και σας λέω τούτο: ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά εμείς δώσαμε μεγάλη έμφαση στον κατώτατο μισθό.

Μάγκυ Δούση

Ναι, αλλά μπορεί, μπορεί αυτή τη στιγμή..

Δημήτρης Καιρίδης

Τον αυξήσαμε τρεις φορές και τον πήγαμε στα 830. Αυτό δεν είναι.. εμείς ελαφρύναμε τον φόρο στην πρώτη κλίμακα, σε αυτούς που βγάζουν μέχρι 10.000. Πήραμε μια σειρά από μέτρα για να ελαφρύνουμε το χαμηλό εισόδημα. Κανείς δεν μπορεί να το..

Μάγκυ Δούση

Σήμερα λοιπόν με αυτό το επίτευγμα που εσείς παρουσιάζετε, δεν λέω ότι υπερβάλλετε.

Δημήτρης Καιρίδης

Καλά θαύματα δεν γίνονται προφανώς.

Μάγκυ Δούση

Σαφώς! Αλλά ένας άνθρωπος που παίρνει τον κατώτατο μπορεί να καλύψει το ενοίκιό του και το σούπερ μάρκετ;

Δημήτρης Καιρίδης

Λοιπόν, θα σας απαντήσω αμέσως. Πρώτον, το γεγονός ότι έχει δουλειά, ενώ ήταν άνεργος, από το μηδέν πήγε στο 830. Ένα το κρατούμενο, διότι είχαμε μια ανεργία του 17% και σήμερα επί της ουσίας αν θέλετε..

Μάγκυ Δούση

Έχουμε βέβαια λιγότερο ενεργό πληθυσμό σήμερα. Δηλαδή, έχουν φύγει πάρα πολλοί τα προηγούμενα χρόνια, οι άνθρωποι που ζητούν εργασία έχουν μειωθεί και υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, αυτή, ότι έχουν «βγει» πάρα πολλοί στη σύνταξη, διότι είμαστε μια χώρα, όπως όλη η Ευρώπη που γερνάει. Οπότε, καταλαβαίνω ότι σαφώς έχει μειωθεί η ανεργία αλλά βάζω και δύο παράγοντες που αυτό, δημιουργεί και μεγαλύτερη μείωση ανεργίας.

Δημήτρης Καιρίδης

Θα είχαν νόημα αυτοί οι παράγοντες μια που θέλετε να την πάμε εκεί τη συζήτηση, τόσο βαθιά, η ουσία όμως είναι ότι ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων στην πατρίδα μας αυξήθηκε. Δεν είναι ότι έπεσε η ανεργία επειδή μειώθηκαν οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία. Αυτό λέει..

Γιώργος Μελιγγώνης

Σύμφωνοι αλλά να την πάμε ακόμα πιο βαθιά με αυτό που ξεκινήσατε..

Δημήτρης Καιρίδης

Αλλά αυξήθηκαν είναι 4,2 εκατομμύρια οι εργαζόμενοι, όταν είχαμε πέσει στα 3,5 εκατομμύρια. Άρα, υπάρχει κόσμος, ο οποίος βρίσκει δουλειά και βεβαίως με τα μέτρα μας βλέπετε ότι και συνταξιούχοι δουλεύουν σήμερα. Έχουμε 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν επιλέξει..

Γιώργος Μελιγγώνης

Τώρα αυτό δεν ξέρω αν είναι για καλό.

Μάγκυ Δούση

Πράγμα που δεν..

Δημήτρης Καιρίδης

Είναι για καλό, για τους ίδιους, για το εισόδημά τους και καλό και για τα..

Γιώργος Μελιγγώνης

Να την πάμε όμως ακόμα πιο βαθιά κ. Υπουργέ, να την πάμε ακόμα πιο βαθιά. Αυτό με το οποίο ξεκινήσατε ως επιχείρημα, ότι επειδή η ανεργία έχει πέσει, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας..

Δημήτρης Καιρίδης

Βεβαίως, 400.000 τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν αμφισβητείται.

Γιώργος Μελιγγώνης

Ναι δεν είναι αμελητέο, δεν είναι αμελητέο.

Δημήτρης Καιρίδης

Γι’ αυτούς τους 400.000 από το μηδέν..

Γιώργος Μελιγγώνης

Αυτός που είχε μηδέν, έχει 830 ευρώ λέτε.

Δημήτρης Καιρίδης

Μπορεί και παραπάνω.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σας ρωτάω λοιπόν.

Δημήτρης Καιρίδης

Εγώ παίρνω το χειρότερο σενάριο..

Γιώργος Μελιγγώνης

Σύμφωνοι, σας ρωτάω λοιπόν. Αυτό το επιχείρημα..

Δημήτρης Καιρίδης

Διότι στον τουρισμό, στον τουρισμό, αν ξέρετε στον τουρισμό σήμερα οι μισθοί είναι 1.500 ευρώ – 2.000 ευρώ.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σύμφωνοι αλλά υπάρχουν και 80.000 κενές θέσεις που κάτι δείχνουν.

Μάγκυ Δούση

Και επίσης είναι οι μόνοι που έχουν μια συλλογική σύμβαση.

Δημήτρης Καιρίδης

Είναι κενές θέσεις γιατί δεν υπάρχει ανεργία επί της ουσίας.

Γιώργος Μελιγγώνης

Επιμένω. Λέτε «από μηδέν πήγε στα 830». Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός αυτού που λέμε «κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών» όμως τι είναι; Δηλαδή, έπειτα από δέκα χρόνια προσδοκίας, δέκα χρόνια σχεδόν χρεοκοπίας δεν δικαιούται κάποιος να ξαναονειρευτεί;

Δημήτρης Καιρίδης

Ακούστε..

Γιώργος Μελιγγώνης

Με 830 δεν ονειρεύεσαι, να συνεννοούμαστε.

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι. Αλλά ένα μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι να αποδείξουμε πόσο ευάλωτοι ή μη ευάλωτοι είμαστε στην εξαπάτηση. Τους «μαθητευόμενους μάγους» τους δοκιμάσαμε. Τα κάνανε «μαντάρα».

Γιώργος Μελιγγώνης

Γιατί εκλέγουμε κυβέρνηση; Μισό λεπτό..

Δημήτρης Καιρίδης

Έχουμε καινούριους «μαθητευόμενους μάγους», προφανώς δεν εκλέγουμε κυβέρνηση, είναι εύκολη απάντηση,

Γιώργος Μελιγγώνης

Ε, τότε;

Δημήτρης Καιρίδης

Αλλά έχουμε κάποιους, οι οποίοι επιχειρούν να τις κάνουν τις εκλογές όσο πιο εθνικές γίνεται και όσο πιο πολιτικές γίνεται. Και εμείς αποδεχόμαστε την πρόκληση. Και λέμε ότι προφανώς θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα από μια εθνική κάλπη. Και λέμε τούτο λοιπόν. Υπάρχουν αυτοί που υπόσχονται. Τα «εύκολα, τα λόγια, τα μεγάλα». Η άποψή μου είναι ότι αυτά τα πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά, ότι θαύματα στην οικονομία δεν γίνονται, ότι η χώρα ξεκινάει από πολύ μεγάλη συμπίεση των εισοδημάτων και σήμερα έχει μπει σε έναν ενάρετο δρόμο, ενάρετο κύκλο, ο οποίος θέλει χρόνο για να πιάσει τους πάντες. Προφανώς, υπάρχουν ζητήματα, υπάρχουν ελλείμματα, υπάρχουν αστοχίες, τα πάντα υπάρχουν. Αλλά η πορεία αναγνωρίζεται διεθνώς. Αναγνωρίζεται από τις αγορές, αναγνωρίζεται από τον διεθνή Τύπο, αναγνωρίζεται από τις ξένες ηγεσίες. Είναι κάτι απολύτως πασιφανές, σήμερα είναι θετικοί, όπως δεν ήταν μέχρι το 2019.

Νίκος Ελευθερόγλου

Κ. Καιρίδη η ΝΔ πέρσι τέτοια εποχή πήρε 41%. Αυτό που μας είπατε και εσείς πριν από λίγο. Αν στις Ευρωεκλογές πάρει 33%, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση; Για αλλαγές; Για ανασχηματισμό; Για αλλαγή πορείας;

Δημήτρης Καιρίδης

Το 33% είναι μια επιτυχία.

Νίκος Ελευθερόγλου

Θεωρείται επιτυχία;

Δημήτρης Καιρίδης

Είναι μια επιβεβαίωση, βεβαίως. Μην συγκρίνετε εθνικές με Ευρωεκλογές, το έχει απαντήσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Έλεγε σήμερα στον Χατζηνικολάου ότι το 1981 που έγιναν ταυτόχρονα Ευρωεκλογές και Εθνικές, το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 48% στις εθνικές, την ίδια ημέρα, και 40% στις Ευρωεκλογές.

Μάγκυ Δούση

Κ. Καιρίδη στο Συνέδριο..

Δημήτρης Καιρίδης

Είναι φυσικό και επόμενο, τα μεγάλα κόμματα να αποσυσπειρώνονται στις Ευρωεκλογές γιατί ο κόσμος θέλει να ενισχύει και κάτι..

Μάγκυ Δούση

Ωστόσο, το μήνυμα του πρωθυπουργού..

Νίκος Ελευθερόγλου

Το μήνυμα που λαμβάνετε είναι «συνεχίζουμε» έτσι; Με τα ίδια πρόσωπα, με τα ίδια..

Δημήτρης Καιρίδης

Το μήνυμα που λαμβάνουμε είναι συνεχίζουμε με μεγαλύτερη επιμονή, προσέξτε, με μεγαλύτερη επιμονή. Θέλω αυτό να το τονίσω. Διότι, ακόμα και αυτή η σοβαροφανής, όχι σοβαρή κατά τη γνώμη μου, ‘’σοβαροφανής’’ αντιπολίτευση, ας πάρουμε του Νίκου Ανδρουλάκη. Θέλω να το θυμίσω αυτό στους τηλεθεατές να το ξέρουν.

Γιώργος Μελιγγώνης

Είναι σοβαροφανής ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Δημήτρης Καιρίδης

Καταψήφισε, θα σας πω γιατί, θα σας πω γιατί, είναι μομφή, είναι μομφή. Καταψήφισε τη μεταρρύθμιση της επιστολικής, καταψήφισε τη μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καταψήφισε τη μεταρρύθμιση για τον νέο δικαστικό χάρτη που φέρνει επιτάχυνση της απονομής τη δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια, είναι δυνάμεις αντιμεταρρυθμιστικές. Δεν σας «πιάνω» τώρα τον Κασσελάκη και τα άκρα στα δεξιά μας από την άλλη μεριά, όπου εκεί πλέον είναι και ο ορισμός της «αντιπολιτικής». Μένω στο πιο, έτσι, συμβατικό πλαίσιο της κριτικής Νίκου Ανδρουλάκη. Άρα, σήμερα στην Ελλάδα, η μεταρρυθμιστική δύναμη, αυτή που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά, ευρωπαϊκά, σύγκλιση, αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και οι νέοι μας και οι άνεργοί μας και οι συνταξιούχοι μας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι η ΝΔ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και το είδαμε αυτό και στα δικά μου θέματα αν θέλετε, στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το νέο, το ευρωπαϊκό, το μείζον. Το ένα μεγάλο θέμα το οποίο ψήφισε η απερχόμενη Ευρωβουλή, ήταν αυτό, στις 10 Απριλίου. Η αντιπολίτευση καταψήφισε. Η αντιπολίτευση δεν θέλησε την περισσότερη Ευρώπη, την περισσότερη αλληλεγγύη, την περισσότερη χρηματοδότηση, τους περισσότερους κοινούς κανόνες, την περισσότερη κοινή ευρωπαϊκή..

Γιώργος Μελιγγώνης

Μισό λεπτό. Η αντιπολίτευση δεν θέλησε το να μπορεί κάποιος να πληρώνει για να λέει κράτα εσύ τους μετανάστες. Αυτό δεν θέλησε η αντιπολίτευση.

Δημήτρης Καιρίδης

Με όποια, κατ’ αρχάς μια στιγμή. Για πρώτη φορά μπήκε η «υποχρεωτικότητα».

Γιώργος Μελιγγώνης

Έχουμε γίνει «αποθήκη ψυχών», απλώς τώρα θα είμαστε επιχορηγούμενη.

Δημήτρης Καιρίδης

Και η εναλλακτική ποια είναι κ. Μελιγγώνη; Ποιος σας το είπε πως είσαστε «αποθήκη ψυχών»; Που το είδατε αυτό;

Μάγκυ Δούση

Απλά είναι λίγο υπουργέ, το γεγονός ότι είναι..

Δημήτρης Καιρίδης

Μια στιγμή, μια στιγμή, μια στιγμή που το είδατε;

Γιώργος Μελιγγώνης

Δεν είναι οι χώρες που είναι στα σύνορα;

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι δεν είναι που το είδατε αυτό; Εμείς έχουμε τεράστια αποσυμφόρηση.

Γιώργος Μελιγγώνης

Μισό λεπτό, δεν μιλάω ως προς αυτό. Υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση; Αναλαμβάνουν όλες οι χώρες, δεν θα πω εγώ για βάρος γιατί μιλάμε για ανθρώπους, τις υποχρεώσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού που τους αναλογούν;

Δημήτρης Καιρίδης

Σας λέω.. μια στιγμή κ. Μελιγγώνη. Η επιλογή είναι μεταξύ της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» την οποία εισάγει το Σύμφωνο, έστω και ευέλικτα, και της «καθόλου αλληλεγγύης», την οποία..

Γιώργος Μελιγγώνης

Μα δεν είναι υποχρεωτική..

Μάγκυ Δούση

Είναι αλληλεγγύη πραγματικά; Γιατί είναι κατάχρηση του όρου. Εγώ δεν μπορώ να το αντιληφθώ, δεν το αντιλαμβάνομαι ως αλληλεγγύη.

Δημήτρης Καιρίδης

Πείτε τα στον κ. Όρμπαν, ο οποίος πανηγυρίζει με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάγκυ Δούση

Δεν θα’ θελα να είναι συνομιλητής μου.

Δημήτρης Καιρίδης

Λοιπόν, σας εξηγώ λοιπόν για να το καταλάβετε γιατί έχει γίνει μεγάλη «σπέκουλα». Η εναλλακτική είναι το «καθόλου». Η αντιπολίτευση ψήφισε το «καθόλου».  Να μην υπάρχει ούτε αυτή η χρηματοδότηση. Καθόλου! Να μείνουμε στα σημερινά. Σωστά;

Μάγκυ Δούση

Όχι, διαφωνούσε, συγγνώμη η αντιπολίτευση διαφωνούσε με τη λογική αυτή που εσείς λέτε «αλληλεγγύη».

Δημήτρης Καιρίδης

Από διαφορετική αφετηρία, με ό,τι και αν διαφωνούσε. Δεν το ξέρετε. Ο κ. Βελόπουλος και η Χρυσή Αυγή διαφωνούσε, όπως ο Όρμπαν για να μην υπάρχει καθόλου αλληλεγγύη, οι άλλοι μπορεί να διαφωνούν γιατί θέλουν περισσότερη αλληλεγγύη. Εν τέλει όμως, καταψηφίζοντας αυτόν τον συμβιβασμό, τον πολύ δύσκολο μεταξύ Μελόνι και Σολτς, μεταξύ Κεντροαριστεράς και Δεξιάς και «σκληρής» Δεξιάς, όπως ήταν διότι αυτοί είναι οι συσχετισμοί, και εκεί πρέπει εμείς να πατήσουμε. Το να κατακρίνεις απλώς και εν τέλει να είσαι αντιευρωπαϊστής, αυτό μόνο λέω, και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, διότι μέτρησαν 21 «κουκιά», 21 ευρωβουλευτές έχουμε. Οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν αυτή την ευρωπαϊκή επιλογή, την οποία έκανε η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά με πρωτοστάτη την ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς, υπάρχουν ελλείμματα, προφανώς υπάρχουν προβλήματα και προφανώς και εγώ μπορώ να κάνω την κριτική.

Μάγκυ Δούση

Κ. Καιρίδη η Μελόνι είναι ένα.. το καταλάβαμε όλοι, το ξέρουμε. Η Μελόνι έβαλε ατζέντα και μετά γινόταν μια διαπραγμάτευση πάνω σε ένα σχέδιο της ακροδεξιάς Μελόνι.

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι μόνο η Μελόνι. Και οι Γερμανοί Πράσινοι έβαλαν ατζέντα και θέλανε διάφορα..

Μάγκυ Δούση

Ναι, διορθωτικά σε ένα σχέδιο όμως που μας επέβαλε η Μελόνι.

Δημήτρης Καιρίδης

Δεν υπάρχει το διορθωτικό. Όχι, όχι, δεν τα ξέρετε. Σας λέω εγώ πως έγινε η διαπραγμάτευση. Εν τέλει, υπήρξε αυτός ο συμβιβασμός, ο «γόνιμος» συμβιβασμός, διότι το συζητούσαμε επί χρόνια αυτό και προφανώς στην Ευρώπη, μόνο μέσα από συμβιβασμούς μπορούμε να προχωρήσουμε.

Γιώργος Μελιγγώνης

Η Μελόνι είναι ακροδεξιά, η Μελόνι; Ή εσείς την αντιλαμβάνεστε ως συνομιλήτρια μετά τις Ευρωεκλογές για το ποιοι και ποιες θα στελεχώσουν τα ευρωπαϊκά όργανα;

Δημήτρης Καιρίδης

Κοιτάξτε η Μελόνι, θα σας πω. Εγώ θα ήθελα να διασπάσει η Μελόνι το μέτωπο. Θα ήθελα να έρθει από την «εδώ» μεριά.

Γιώργος Μελιγγώνης

Άρα, υπάρχει καλή και κακή Ακροδεξιά;

Δημήτρης Καιρίδης

Κοιτάξτε, η Μελόνι είναι αυτή τη στιγμή πρωθυπουργός μιας μεγάλης χώρας, της Ιταλίας. Και έχει δείξει έναν ρεαλισμό, παρά τις καταβολές της. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε από κάπου συγκεκριμένα, με όλο αυτό το φορτίο. Λοιπόν, από εκεί και πέρα..

Γιώργος Μελιγγώνης

Το 2022 κατέβασε υποψήφια την εγγονή του Μουσολίνι. Δεν μιλάμε για τα δεκαεννιά της που έλεγε πως είναι καλός ο Μουσολίνι, πρόπερσι το έκανε.

Δημήτρης Καιρίδης

Ναι, ναι, ναι. Σας λέω όμως στην κυβέρνηση οφείλουμε να πούμε, οφείλουμε να πούμε, στην κυβέρνηση της Ιταλίας και εκεί είναι που μετράει, ότι έχει δείξει έναν ρεαλισμό. Θέλετε να το πείτε «αλά Τσίπρα», «κολοτούμπα»; Πείτε το «κολοτούμπα». Έκανε «κολοτούμπα».

Γιώργος Μελιγγώνης

Άρα, εσείς θα θέλετε να συνεργαστεί με το ΕΛΚ; Την αντιλαμβάνεστε ως συνομιλήτρια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς;

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι. Εγώ θέλω, θα σας πω τι θέλω. Θα σας πω τι θέλω. Θέλω κατ’ αρχάς την ισχυρή Κεντροδεξιά, την ισχυρή ΝΔ μέσα σε αυτή, το πιο ισχυρό κόμμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, θέλω να συνεχίσουμε ευρωπαϊκά, με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν θέλω τα άκρα, είτε τα άκρα της Αριστεράς είτε το άκρο της Άκρας Δεξιάς, και από εκεί και πέρα, σε αυτή την εύκολη συζήτηση που πάτε να κάνετε, σας λέω τούτο και δεν τα λέω εγώ μόνο, τα γράφει όλος ο διεθνής Τύπος. Ότι καλό θα ήταν να διασπαστεί το μέτωπο της σκληρής Δεξιάς και η Μελόνι η οποία έχει δείξει μια διάθεση να έρθει από τη σωστή μεριά της ιστορίας, είδατε ότι είναι ενάντια στη Ρωσία, δεν είναι η κλασική ακροδεξιά, δεν είναι οι ρωσόφιλη, η «συνωμοσιολόγα», η αντιδυτική, η «αντινατοϊκή», η αντιευρωπαϊκή, η «ενάντια στο ευρώ», δεν είναι όλα αυτά, τα οποία ορίζουν την Ακροδεξιά σήμερα στην Ευρώπη. Αυτά είναι θετικά και καλό είναι σιγά- σιγά να έρθει προς τα «εδώ». Για το καλό της Ευρώπης.

Νίκος Ελευθερόγλου

80.000 ελλείψεις αυτή τη στιγμή σε εργατικό δυναμικό. Είχατε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσετε τις μετακλήσεις από το εξωτερικό. Σε τι φάση βρίσκεστε σήμερα;

Δημήτρης Καιρίδης

Λοιπόν, αύριο κάνουμε την ανακοίνωση, ξεκινάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενεργοποίηση της Συμφωνίας με την Αίγυπτο. Όπως ξέρετε, εγώ πήγα στο Κάιρο, έχουμε 5.000 και οι προβλέψεις, ήδη έχουν εγκριθεί οι 2.400 που μας έστειλε η Αίγυπτος, Αιγύπτιοι δηλαδή εργάτες γης, μετακλητοί, εποχικοί, οι οποίοι θα έρθουν να ενισχύσουν τη γεωργική μας οικονομία. Έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα κ. Ελευθερόγλου, καλά κάνετε και το λέτε, διότι επικεντρωνόμαστε στο πρόβλημα της παράνομης, στο οποίο έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, το ξέρετε αυτό. Τούτες τις μέρες, επειδή θα βγάλω και μια ανακοίνωση, όχι απλώς έκλεισε η δομή στον Ελαιώνα, θυμάστε τον αλήστου μνήμης Ελαιώνα, αποσυναρμολογείται. Τα containers χαρίζονται στον Ελληνικό Στρατό, σε Δήμους της χώρας, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του Υπουργείου και μαζί, κλείνουν και άλλες Δομές. Και οι Δομές στα νησιά, οι οποίες κάποτε είχαν φτάσει στη Λέσβο για παράδειγμα, στη Μόρια, άλλη ντροπή της χώρας, 25.000 διαμένοντες, σήμερα έχει κάτω από 2.000.

Γιώργος Μελιγγώνης

Πως είστε τόσο σίγουρος ότι δεν θα έχουμε και άλλη ανάφλεξη;

Δημήτρης Καιρίδης

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Καθόλου σίγουρος γι’ αυτό είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Και γι’ αυτό με βλέπετε εμένα..

Γιώργος Μελιγγώνης

Εννοώ, πως τα διαλύετε κιόλας, τα δίνετε.. Καλό είναι ότι αδειάζουν δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά..

Δημήτρης Καιρίδης

Διαφωνείτε, να μην.. γιατί ο Ελαιώνας πρέπει να παραδοθεί για την ανάπλαση τη μεγάλη στους.. Είναι πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και παίρνουμε μια σειρά από τέτοια μέτρα. Έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Αλλά πέρα από αυτές τις επιτυχίες, έχουμε το μεγάλο ζήτημα των ελλείψεων στη νόμιμη μετανάστευση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και εκεί..

Νίκος Ελευθερόγλου

Έχετε δεχτεί κριτική από το εσωτερικό της ΝΔ, από κάποιες φωνές της ΝΔ με αυτό το νομοσχέδιο που φέρατε..

Δημήτρης Καιρίδης

Την τροπολογία..

Νίκος Ελευθερόγλου

Την τροπολογία, η οποία πάει καλά. Πόσοι έχουν αιτηθεί μέχρι τώρα;

Δημήτρης Καιρίδης

Ναι η οποία πάει καλά. Έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 20.000 αιτήσεις, έχουν εκδοθεί ήδη 10.000 προσωρινές άδειες διαμονής και εργασίας. Κάθε εβδομάδα για να σας δώσω τον ρυθμό, μπαίνουν περίπου 1.000. Είχαμε προϋπολογίσει..

Νίκος Ελευθερόγλου

Θα την ανανεώσετε αυτή τη Συμφωνία;

Δημήτρης Καιρίδης

Όχι. Αυτή η τροπολογία είναι άπαξ.

Νίκος Ελευθερόγλου

Σκέφτεστε κάποιον άλλο τρόπο να νομιμοποιείτε άλλους;

Δημήτρης Καιρίδης

Βάζει μια γραμμή στη νομιμότητα. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, θα φτάσουμε το νούμερο που είχαμε προϋπολογίσει, τις 30.000 είμαστε ακριβώς εντός των προβλέψεων και των σχεδιασμών μας. Από εκεί και πέρα, κάναμε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Αύριο λοιπόν, ξεκινάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν οι εργοδότες τα αιτήματά τους και να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε γρήγορα. Έχουμε προβλήματα. Στα Προξενεία, με την υποστελέχωση, στις Αποκεντρωμένες του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι υπεύθυνες για τις άδειες διαμονής, προσπαθούμε να τις ενισχύσουμε με ψηφιοποίηση, με Βιομετρικά Κέντρα που έχουμε ανοίξει εδώ για να γίνονται γρήγορα τα ραντεβού, έχουμε κάνει πολλά, αλλά προφανώς η χώρα, όταν αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς και στο μεταξύ έχουν φύγει οι προηγούμενοι μετανάστες- είχαμε μεγάλη διαρροή μεταναστευτικού πληθυσμού, μεγάλη διαρροή- γι’ αυτό με είδατε να αντιδρώ στο «αποθήκη ψυχών». Το ζήτημα στην Ελλάδα είναι ότι φύγανε ο ένας στους τρεις Αλβανούς που ήταν ο βασικός μεταναστευτικός πληθυσμός και έχουμε αυτά τα κενά, τα οποία μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, είναι αν θέλετε, ένα «ευχάριστο» πρόβλημα, από το να φεύγουμε στο εξωτερικό να βρούμε εργασία, να έχουμε εμείς κενά εδώ, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και είναι βασική μας προτεραιότητα. Γιατί η αγροτική παραγωγή πρέπει να μαζευτεί. Μόνο στο ελαιόλαδο φέτος, η αξία της παραγωγής, της ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα, ξέρετε 300.000 τόνοι ελαιόλαδου, από δέκα ευρώ το λίτρο που έχει φτάσει, ο ελληνικός χρυσός,

Γιώργος Μελιγγώνης

Που είχαμε και ακαρπία. Δεν σπάσαμε και ρεκόρ..

Δημήτρης Καιρίδης

Πέρσι είχαμε ακαρπία, φέτος θα έχουμε το ανάποδο..

Νίκος Ελευθερόγλου

Ναι τους πάει καλά ναι..

Δημήτρης Καιρίδης

Θα έχουμε μια πολύ μεγάλη συγκομιδή λένε οι προβλέψεις, των 300.000 τόνων, θα φτάσει 3 δισ. η αξία- αν πολλαπλασιάσετε τους 300.000 τόνους επί δέκα ευρώ το λίτρο, τρία δισεκατομμύρια η αξία της ελαιοπαραγωγής. Θα είναι μεγάλη αμαρτία να μην μαζευτούν και τα 3 δισ. και να μείνει 1 δισ. στα δέντρα, αμάζευτο. Και αυτή είναι η αγωνία μας και γι’ αυτό προσπαθούμε, συντονισμένα.

Γιώργος Μελιγγώνης

Μάλιστα. Κ. Καιρίδη, επίσης, πριν κλείσουμε, ήμασταν προχθές,..

Δημήτρης Καιρίδης

Αλλά θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε μια κουβέντα εκτός Ευρωεκλογών, γιατί έχετε και τους υποψήφιους και τις πιέσεις και όλα τα υπόλοιπα, πραγματικά για τη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, πως τη χρειάζεται η οικονομία, και πως μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και τι κάνουμε στην ψηφιοποίηση, στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων..

Νίκος Ελευθερόγλου

Βέβαια. Και το δημογραφικό θα πρόσθετα εγώ. Άλλο που κάποτε δεχόταν κριτική αυτή η άποψη, θα βοηθούσε και εκεί.

Δημήτρης Καιρίδης

Εκεί, είναι λίγο πιο σύνθετα τα ζητήματα, αλλά ευχαρίστως να τα συζητήσουμε.

Γιώργος Μελιγγώνης

Λοιπόν, κλείνοντας, επειδή προχθές που είχαμε μια σύνδεση με τον κ. Χότζογλου, κατήγγειλε, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, ότι προσεγγίζουν διάφορους επιχειρηματίες τουρισμού, γραφεία ευρέσεως εργασίας και τους λένε ότι μπορούν να τους φέρουν από Ρουμανία ή από Βιετνάμ ή από αλλού εργαζόμενους για τον τουρισμό, υπάρχουν τέτοια; Γιατί αν υπάρχουν, τα λες και δουλεμπορικά ή μιλάμε αυστηρά για διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτό που είπατε πριν με την Αίγυπτο;

Δημήτρης Καιρίδης

Ακούστε, υπάρχουν κυκλώματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Από δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία, έχουν πάει στους εισαγγελείς. Έχουμε ποινικές υποθέσεις. Εγώ, η συμβουλή που δίνω σε όλους τους εμπλεκόμενους είναι να ακολουθήσουν,  η πλατφόρμα του Υπουργείου έχει τα πάντα. Είμαστε εδώ για να λύνουμε όλα τα προβλήματα. Δεν χρειάζεται να καταφεύγουνε σε «αετονύχηδες», οι οποίοι εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτή τη μεγάλη ανάγκη και ζήτηση που υπάρχουν και να πληρώνουν και να συντηρούν κυκλώματα διαφθοράς. Από εκεί και πέρα, έχουμε τις έξι διακρατικές, τις οποίες θα υπογράψουμε μέσα στο καλοκαίρι, μαζί με τις δύο που είχαμε με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, κυρίως η Αίγυπτος. Η Αίγυπτος μόνη της μπορεί να καλύψει πάρα πολλά κενά. Είναι μια χώρα των 110 εκατομμυρίων, κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας της Αιγύπτου μπαίνουν 2-2,5 εκατομμύρια Αιγύπτιοι, οι οποίοι δεν βρίσκουν εργασία, είναι κοντά μας, έχουμε μια ιστορική σχέση.

Γιώργος Μελιγγώνης

Είναι σε δημογραφική ακμή, ούτως ή άλλως.

Δημήτρης Καιρίδης

Υπάρχει ένας γηγενής εκεί, χριστιανικός πληθυσμός, πολύ κοντά μας πολιτισμικά, έχουμε το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, έχουμε δεσμούς θέλω να πω, όπως βεβαίως και με ευρωπαϊκές χώρες, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία, στον βαθμό που μπορούν να βοηθήσουν. Λοιπόν, κάνουμε τις συμφωνίες, υπάρχει μια συνολική προσπάθεια μετακλήσεων που πρέπει να γίνει. Εγώ το έχω πει και το έχω ξαναπεί ότι η χώρα στερείται του σφριγηλού και αποτελεσματικού εκείνου μηχανισμού νόμιμης μετανάστευσης γιατί δεν τον χρειαζόταν κ. Μελιγγώνη, μέχρι πρόσφατα. Μέχρι πρόσφατα είχαμε την Αλβανία, η οποία κάλυπτε τα κενά και μετά το 2008- 2009, άρχισαν να φεύγουν και δεν είχαμε ανάγκη. Έφευγαν οι Έλληνες, όχι απλώς οι μετανάστες. Σήμερα όμως που τα πράγματα αλλάζουν, μαζί με το «brain regain» που θέλουμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες του εξωτερικού, να φέρουμε περισσότερους Έλληνες στην αγορά εργασίας. Γυναίκες, νέους, ακόμα και συνταξιούχους για να καλύψουμε τα κενά, να αυξήσουμε το ποσοστό απασχολισιμότητας δηλαδή που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε ιδίως για κάποιες εργασίες, στις οποίες δεν πρόκειται οι Έλληνες να δείξουν ενδιαφέρον, όπως είναι οι εργάτες γης στη χαμηλή ειδίκευση αλλά και στην υψηλή ειδίκευση, τα ταλέντα, διότι οι κοινωνίες που πετυχαίνουν, αυτές που προσελκύουν ταλέντα, εννοώ στην πληροφορική, σε μια σειρά από άλλα πράγματα, η Ελλάδα χρειάζεται αυτόν τον μηχανισμό, τον οποίο τώρα χτίζουμε και προχωρούμε μπροστά.

Νίκος Ελευθερόγλου

Να τον εκμεταλλευτώ για δέκα δευτερόλεπτα;

Γιώργος Μελιγγώνης

Αν είναι δέκα..

Νίκος Ελευθερόγλου

Να τον ρωτήσω για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Θα πρέπει η Ελλάδα να προσφύγει στο ΝΑΤΟ για την ονομασία; Υπάρχει λύση αν δεν τηρήσουν οι γείτονές μας τα συμφωνηθέντα;

Δημήτρης Καιρίδης

Κοιτάξτε, η Βόρεια Μακεδονία είναι στο ΝΑΤΟ. Εκεί που δεν είναι, είναι στην ΕΕ. Και ενδιαφέρεται πάρα πολύ..

Νίκος Ελευθερόγλου

Ναι, το ξέρω, απλώς ακούστηκε ότι θα προσφύγει η Ελλάδα σε βάρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Δημήτρης Καιρίδης

Και είπε ο Μητσοτάκης ότι δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και ότι θα πρυτανεύσει η λογική, διότι πραγματικά οι συνέπειες γι’ αυτή τη μικρή, ευάλωτη, «πολυτραυματία» χώρα, μην ξεχνάτε ότι έχουν περάσει 30 χρόνια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες σε αντίθεση με ότι έχει συμβεί με την Πολωνία, με τις Βαλτικές ..

Μάγκυ Δούση

Υπουργέ, πολλοί το θυμόντουσαν, κάποιοι στην παράταξή σας το είχαν ξεχάσει. Την ιστορία της συγκεκριμένης χώρας, την οποία λέτε αδύναμη και όντως έτσι είναι, πολλοί στη χώρα όντως το θυμόντουσαν. Υπήρχαν όμως μέλη της παράταξης στην οποία ανήκετε, της ΝΔ, που είχαν ξεχάσει. Και προεκλογικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέω, περιέγραφαν ότι δίπλα μας έχουμε κάτι ανάλογο με την Τουρκία.

Δημήτρης Καιρίδης

Κοιτάξτε, δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεστε, εγώ έχω ασκήσει δριμύτατη κριτική για τη Συμφωνία, μην μπούμε τώρα όμως σε όλα αυτά, και υπό μίαν έννοια δικαιωνόμαστε σε αυτή την κριτική, είτε λέγεται Βουλγαρία, η οποία αντέδρασε σφόδρα στα «μακεδονική ταυτότητα», «μακεδονική γλώσσα». Είχαμε εκεί την εμπλοκή επί Ζάεφ, επί τέσσερα χρόνια που κυβερνούσαν οι προηγούμενοι, οι «μετριοπαθείς» να πούμε μέσα σε εισαγωγικά, και τώρα έχουμε την επιστροφή του VMRO. Εγώ επιμένω ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να μπουν στην ΕΕ, αλλά να ασπαστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα κρατάει τα κλειδιά, έχει πολύ μεγάλη δύναμη χάρη στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Γιώργος Μελιγγώνης

Και υπάρχουν 72 κλειδαριές θυμίζω, οπότε θα έχουμε να λέμε πολλά. Τα κεφάλαια που ανοίγουν και κλείνουν..

Δημήτρης Καιρίδης

Ελπίζω πραγματικά για το καλό όλων και κυρίως αυτών, να πρυτανεύσει η λογική. Να’ στε καλά, καλές εκλογές. Χαίρομαι πάντα την κουβέντα μας και ελπίζω να μην ξανακάνουμε πάλι κανέναν χρόνο για να τα πούμε. Γιατί εδώ με τον Νίκο τα λέγαμε κάποτε πιο συχνά στο Blue, με εσάς στο Kontra.. είχαμε μια πολύ ωραία τριάδα φτιάξει. Να είστε καλά.

Γιώργος Μελιγγώνης

Θα τα λέμε συνεχώς, θα τα λέμε συνεχώς.

Δημήτρης Καιρίδης

Να’ στε καλά, να’ στε καλά.