Ο αξιότιμος κ. Ζιλ Κεπέλ, η Γαλλία κι εμείς

Ο Ζιλ Κεπέλ είναι σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν. Είναι, επίσης, ένας διάσημος και πολυγραφότατος Γάλλος Αραβολόγος και ειδικός σε θέματα πολιτικού Ισλάμ. Είναι και παλιός φίλος. Άλλωστε, έχει διδάξει και στην Olympia Summer Academy και έχει μιλήσει στο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνω κάθε χρόνο.

Στα τέλη του 2016 μου είχε εκμυστηρευθεί ότι ο Μακρόν, άγνωστος εν πολλοίς τότε, θα είναι ο επόμενος Γάλλος Πρόεδρος. Χθες βρέθηκε στην Αθήνα συνοδεύοντάς τον.

Έτσι, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του, χθες το βράδυ, στου Παπάγου (πάντα στη δική μας βόρεια Αθήνα), και να συζητήσουμε τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (ο Μακρόν παραμένει φαβορί) και τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις.

Ο Ζιλ είναι βαθύς γνώστης και θαυμαστής της Ελλάδας και του πολιτισμού της. Άλλωστε, μιλάει και αρκετά καλά Ελληνικά! Το δείπνο είχε και εορταστικό χαρακτήρα, αφού χθες κυκλοφόρησε και το τελευταίο βιβλίο του στα Ελληνικά από τις εξαιρετικές εκδόσεις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ και τον ακούραστο εκδότη τους, Γιάννη Φαλδαμή. Η “γαλλόφιλη” και γαλλόφωνη Μαριλίζα ήταν μαζί μας, καθώς ο Ζιλ είναι πάντα ένας συναρπαστικός συνομιλητής.

Ο κόσμος αλλάζει άρδην. Η κίνηση των ΗΠΑ με τους Αυστραλούς δημιουργεί ενδεχομένως ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Ήδη, οι Γερμανοί, μετά την αποτυχία στην Καμπούλ, επαναπροσεγγίζουν το Παρίσι σχετικά. Για την Ελλάδα, οι εξελίξεις έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και αντίκτυπο.