Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία στο Συμβούλιο της Ευρώπης -Τι απάντησε ο Καιρίδης στην τουρκική επιχειρηματολογία (iefimerida.gr)

Οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

YouTube video

Οι Τούρκοι εκπρόσωποι και οι Αζέροι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να αμυνθούν με τρία επιχειρήματα:

ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα τρομοκρατίας,
ότι η Ευρώπη χρησιμοποιεί «δυο μέτρα και δυο σταθμά» και
ότι το Συμβούλιο και συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, διακατέχονται από αντι-τουρκισμό.
Στα επιχειρήματα των Τούρκων, απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αντέστρεψε την τουρκική επιχειρηματολογία, υποστηρίζοντας ότι ο Οσμάν Καβαλά δεν είναι τρομοκράτης. Όπως δεν είναι τρομοκράτες ούτε τα εκατομμύρια των Τούρκων γυναικών, τα δικαιώματα των οποίων καταπατώνται, ούτε τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του φιλοκουρδικού HDP, που απειλείται με απαγόρευση.

Επίσης, ο κ. Καιρίδης υπενθύμισε ότι, τη δεκαετία του 1990, το Συμβούλιο της Ευρώπης και πολλοί Έλληνες είχαν σταθεί δίπλα στον φυλακισμένο τότε δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και το ίδιο συνέβη και το 2007, όταν επιχειρήθηκε να τεθεί εκτός νόμου και να κλείσει το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν από τους Κεμαλιστές του τότε Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Αντιστρέφοντας την τουρκική επιχειρηματολογία, ο κ. Καιρίδης κατήγγειλε ότι αν υπάρχουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» αυτά χαρακτηρίζουν τους σημερινούς κυβερνώντες της Τουρκίας, που από θύματα έχουν μετατραπεί σε θύτες. Κι ενώ στο παρελθόν, ζητούσαν την προστασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τους Κεμαλιστές, σήμερα το καταγγέλλουν γιατί επιμένει να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης διέψευσε τον οποιοδήποτε «αντι-τουρκισμό», ιδίως της Ελλάδας, αφού η χώρα μας υποστήριξε με ειλικρίνεια την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όσο καμία άλλη στο παρελθόν. Όμως, όπως είναι φυσικό, ανησυχεί για τη στροφή στον αυταρχισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας που ακολουθεί την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Δημήτρη Καιρίδη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/kairidis-sto-symboylio-tis-eyropis