Οι νοσηλευτές μας, χρειάζονται κι αυτοί φροντίδας

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης. Ιδίως, για όσους έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε και όσους μας φροντίζουν όλο τον χρόνο, όταν το έχουμε ανάγκη. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας, στο ΕΣΥ αλλά και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είναι συχνά ήρωες. Με χαμηλές απολαβές, κάτω από δύσκολες συνθήκες, εκτεθειμένοι στις μολύνσεις, δουλεύοντας, συχνά, πέραν του ορίου, σε υποστελεχωμένες δομές και σε ένα σύστημα υγείας που παραμένει απολύτως ιατροκεντρικό, δίνουν πραγματικά έναν αξιοθαύμαστο αγώνα που αξίζει την επιβράβευση όλων μας.

Ως μια μικρή ένδειξη της δικαιολογημένης αυτής ηθικής, καταρχήν, επιβράβευσης, επισκέφθηκα προ-παραμονή Χριστουγέννων την κεντρική διοίκηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, δίπλα τον Ευαγγελισμό. Με υποδέχτηκαν ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Σκουτέλης, η πρόεδρος του 1ου Περιφερειακού Τμήματος κ. Κωνσταντία Μπελαλή, ο γενικός γραμματέας της ΕΝΕ κ. Τζαννής Πολυκανδριώτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας- ΕΣΥ κ. Γιώργος Αβραμίδης καθώς και ο ταμίας της ΕΝΕ κ. Λάμπρος Μπίζας. Μαζί τους είχα μια εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ο χώρος της υγείας ευρύτερα.

Η ΕΝΕ ως επαγγελματικός σύλλογος και ΝΠΔΔ έχει διανύσει μακρά και σημαντική πορεία τόσο στην ανάπτυξη της νοσηλευτικής, όσο και στην εξασφάλιση φροντίδας και υγείας στο κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι οι Έλληνες νοσηλευτές είναι περιζήτητοι επαγγελματίες στη διεθνή αγορά εργασίας. Η πολιτεία οφείλει να κάνει περισσότερα για τους νοσηλευτές μας. Αυτή τη στιγμή τα κενά είναι μεγάλα καθώς α) μόλις τώρα γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μετά από 15 χρόνια, β) οι συνταξιοδοτήσεις είναι πολλές, γ) η διαρροή έμπειρων επαγγελματιών της υγείας στο εξωτερικό, λόγω καλύτερων απολαβών, συνεχίζεται και δ) πολλοί νοσηλευτές παραιτούνται για να γίνουν σχολικοί νοσηλευτές.

Ακολουθεί η ανάρτηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας:

Στις 23 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα Γραφεία της Ε.Ν.Ε. μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Βουλευτή Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών της Ν.Δ., κ. Δημήτριο Καιρίδη.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του κ. Καιρίδη σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο των Νοσηλευτών, όντας ιδιαιτέρως ενημερωμένος για το διαχρονικό μεγάλο αγώνα μας, τόσο πριν την πανδημία, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής και φυσικά στη διαχείρισή της, κατά την παρούσα χρονική στιγμή.

Πραγματοποιήθηκε ένας ειλικρινής διάλογος μέσα από τον οποίο διατυπώθηκαν ευκρινώς όλες οι διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες ταλανίζουν το νοσηλευτικό επάγγελμα και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην καθολική αναγνώριση και ανάπτυξη του έργου των Νοσηλευτών μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η τραγική υποστελέχωση και τα αίτια τα οποία οδηγούν στο τέλμα χιλιάδες Νοσηλευτές, ώστε να αναζητήσουν εργασία είτε στο εξωτερικό, είτε σε οποιαδήποτε άλλο εργασιακό περιβάλλον, με κυρίαρχα αίτια τους χαμηλούς μισθούς, τη μη παροχή οικονομικών κινήτρων και το άναρχο – επισφαλές εργασιακό περιβάλλον, αποτέλεσαν μόνο την αρχή της εποικοδομητικής συζήτησης.  

Ακολούθησαν αναφορές σε αναχρονιστικές και συνάμα ακανθώδεις καταστάσεις, οι οποίες επικρατούν μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα, εις βάρος της επαγγελματικής εξέλιξης των Νοσηλευτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η μη ένταξη των διορισμένων Νοσηλευτών πριν το 2011 σε ασφαλιστικό καθεστώς Β.Α.Ε. σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους και η δαιδαλώδης κατάσταση, η οποία αφορά στην αντιστοίχιση των πτυχιούχων Νοσηλευτών (πρώην Τ.Ε.Ι.), με το ισχύων καθεστώς, με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα Νοσηλευτικής.  

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε αμοιβαίο πνεύμα κατανόησης και πρόθεσης συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθούν περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας και να βρεθούν οι ρεαλιστικές εκείνες λύσεις, οι οποίες θα θεραπεύσουν τις διαχρονικές αδικίες του ίδιου του συστήματος, απέναντι στους Νοσηλευτές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.

Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας 

Δημήτριος Σκουτέλης                                                    Τζαννής Πολυκανδριώτης