Νίκη της Ελλάδα στο Ελσίνκι (Διάσκεψη Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., 01.12.2020)

Μια σημαντική νίκη πέτυχε η ελληνική αποστολή στην 62η Σύνοδο των Εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) που διεξήχθη στο Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία έχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Η ελληνική αποστολή, με μέλη τους βουλευτές Λευτέρη Αβραμάκη (Σύριζα), Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ), Άγγελο Συρίγο (ΝΔ) κι εμένα επικεφαλής πέτυχε να συμπεριληφθεί τροπολογία στο τελικό ανακοινωθέν που υπογραμμίζει την ανάγκη αλληλεγγύης όλων των κρατών-μελών προς την Ελλάδα στο μεταναστευτικό.

Η επιτυχία οφείλεται στη σωστή προετοιμασία (χάρη και στη Δέσποινα Φώλα από τη Διεύθυνση ΕΕ της Βουλής) αλλά και στις διμερείς επαφές, στο περιθώριο της Συνόδου, με ισχυρούς παίκτες όπως ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπίας, Gunther Krichbaum.

Κατά τη διάρκεια της τελικής συζήτησης για τη διαμόρφωση του ανακοινωθέντος, με τη συμμετοχή μόνο των επικεφαλής των αντιπροσωπειών, ο Φινλανδός προεδρεύων επιχείρησε να περιορίσει το εύρος της ελληνικής τροπολογίας, όμως επέμεινα και με τη συμπαράσταση της Γαλλίδας και του Γερμανού επικεφαλής, ο Φινλανδός αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, με αποτέλεσμα να εγκριθεί η ελληνική τροπολογία ως είχε ομόφωνα. Αντίθετα, όλες οι άλλες τροπολογίες, όλων των υπόλοιπων χωρών απορρίφθηκαν.

Από την εκτεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας φάνηκε πως έχει γίνει κατανοητό σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δυο μεγαλύτερων, της Γερμανίας και της Γαλλίας, η ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου με διευρυμένες αρμοδιότητες και κατανομή του βάρους σε όλα τα κράτη-μέλη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα αίματα άναψαν εξαιτίας της αντιπαράθεσης Ελλήνων και Κύπριων βουλευτών με τους Τούρκους ομολόγους τους. Ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας προέτρεψα τους Τούρκους να συμφωνήσουν ότι στην Ευρώπη, όπου κυριαρχεί το κράτος δικαίου, τα διμερή προβλήματα δεν λύνονται με τη βία ή την απειλή βίας αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου και με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, αν χρειαστεί. Άλλωστε, η ίδια η Τουρκία είχε αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα το 1999, στο Ελσίνκι 20 χρόνια πριν, όταν η ΕΕ την αναγνώρισε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Αυτή την παραδοχή θα πρέπει να επαναβεβαιώσει η Τουρκία σήμερα αντί να προκαλεί. Κατόπιν αυτού, οι Τούρκοι απέφυγαν αν επανέλθουν και να προκαλούν με αστεία και εντελώς αβάσιμα, ως προς το διεθνές δίκαιο, επιχειρήματα.

Γενικά, η ελληνική αποστολή πήρε τα εύσημα από τους περισσότερους συμμετέχοντες για την αρτιότητα των παρουσιάσεών της, τη στέρεη επιχειρηματολογία της και την εποικοδομητική της διάθεση. Ακολουθεί η ακριβής διατύπωση της ελληνικής τροπολογίας:

«Κρίσιμες πολιτικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση απαιτούν τη συλλογική και συντονισμένη δράση καθώς κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει από μόνο του.»

Στις φωτογραφίες, η ελληνική αποστολή και ο δήμαρχος Ελσίνκι Jan Vapaavuori.