Νέα μείωση των παράνομων αφίξεων

Σημαντική μείωση των αφίξεων αιτούντων άσυλο καταγράφηκε τον μήνα Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων ανήλθε σε 3.795,  μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2023. Η συνολική μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023 ξεπέρασε το 70%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταναστευτική πίεση έχει υποχωρήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στον Έβρο και, δευτερευόντως, στο νότιο-ανατολικό Αιγαίο, ενώ παραμένει αξιοσημείωτη στη Λέσβο και, δευτερευόντως, στη Σάμο.

Επίσης, παρατηρείται ότι, τις ημέρες με κακοκαιρία και ισχυρούς ανέμους, η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται (αντί να μειώνεται, όπως παλαιότερα), καθώς οι διακινητές θεωρούν ότι η βροχή και ο αέρας δυσκολεύουν τον εντοπισμό και το έργο του Λιμενικού και δεν διστάζουν να θέτουν έτσι, ακόμα περισσότερο, σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Το εθνικό σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά πληρότητας, λίγο κάτω από το 80%. Όμως, τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο, καταγράφηκε σημαντική μείωση καθώς οι αποχωρήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις αφίξεις.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λαμβάνει όλα τα μέτρα για την αποτελεσματική φιλοξενία των αιτούντων άσυλο, με ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους, σύμφωνα με τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο και το εθνικό συμφέρον.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν σε αφίξεις στις Δομές και προέρχονται από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, της Γενικής ΓραμματείαςΥποδοχής Αιτούντων Άσυλο.