Μια πολύ δύσκολη νύχτα…

Χιλιάδες συμπολίτες μας θα περάσουν μια δύσκολη νύχτα απόψε χωρίς ρεύμα και με πολύ κρύο. Για κάποιους είναι η δεύτερη νύχτα στη σειρά. Η αγωνία αλλά και ο εκνευρισμός είναι δικαιολογημένος.

Η χιονόπτωση υπήρξε πρωτοφανής και τα πολλά πεσμένα δένδρα έχουν περιπλέξει το έργο της αποκατάστασης των ζημιών. Ο Βόρειος Τομέας (Κηφισιά, Ερυθραία, Εκάλη, Πολιτεία) αλλά και πιο βόρεια (Άγιος Στέφανος, Διόνυσος κ.λπ.) έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Η Πυροσβεστική, τα ΕΜΑΚ αλλά και ιδιωτικά συνεργεία συνδράμουν τον ΔΕΔΔΗΕ στο έργο του.

Περπατώντας μέσα στα πεσμένα κλαδιά ή ακόμα και δένδρα, αναρωτιέμαι αν ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη φύση που μας περιτριγυρίζει. Σήμερα για να κόψεις ένα κλαδί νόμιμα χρειάζεσαι, στο όνομα της προστασίας της φύσης, μια ολόκληρη και δαιδαλώδη διαδικασία που συχνά δεν καταλήγει πουθενά.

Το αποτέλεσμα είναι να μην φροντίζουμε τα γερασμένα κλαδιά που με την πρώτη κακοκαιρία προκαλούν ζημιές ή ακόμα και ατυχήματα. Επιπλέον, μια αφρόντιστη δασώδης έκταση γίνεται εύκολα παρανάλωμα του πυρός στο πρώτο καλοκαιρινό αεράκι. Σε άλλες χώρες, το κόψιμο των επικίνδυνων κλαδιών είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη, εδώ, αν το κάνει, μπορεί να βρει και τον μπελά του.

Τούτες τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι κοντά στους μαχόμενους εναερίτες, τα ΕΜΑΚ (που πάντα μας βγάζουν ασπροπρόσωπους) και όλους όσους συνδράμουν στην αποκατάσταση. Στη φωτογραφία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Kostas Skrekas, και ένα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ και των ΕΜΑΚ (από τον Ασπρόπυργο) επί τω έργω, πριν λίγo.