«Με την Τουρκία αναζητούμε φόρμουλα συνεργασίας ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση προς όφελος όλων των πλευρών»

🇬🇷🇹🇷 Συνέντευξή μου στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Anadolu ενόψει της επίσημης σημερινής επίσκεψης μου στην Άγκυρα.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης στα Ελληνικά. Μπορείτε να διαβάσετε τη όλη τη συνέντευξη εδώ: https://bit.ly/kairidis-anadolu

«Η παράτυπη μετανάστευση», ανέφερε ο κ. Υπουργός, «συνιστά κρίσιμο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Τουρκία, καθώς και για ολόκληρη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια και η Τουρκία αποτελεί χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος».

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται εν μέσω της συνεχιζόμενης προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της σημαντικής αύξησης των ροών παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

«Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων», επεσήμανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτή η βελτίωση των σχέσεων αντικατοπτρίζεται επίσης στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κατά της παράτυπης μετανάστευσης».

Ερωτηθείς αν η υπόλοιπη ΕΕ, ιδίως οι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, συμμερίζονται την άποψη της Ελλάδας για την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό, ο κ. Καιρίδης επεσήμανε:

«Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο θέμα αυτό, με τους Σύρους πρόσφυγες και άλλους. Και η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει με την υποστήριξη της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε».

«Οι συνθήκες», υπογράμμισε, «υπαγορεύουν μια πιο εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και η Ελλάδα προωθεί αυτή τη γραμμή επιχειρηματολογίας εντός της Ένωσης».

«Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα όσον αφορά τη μετανάστευση και τη διαχείριση της. Είναι μια χώρα-κλειδί που έχει τις δικές της ανάγκες. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και μια φόρμουλα που να είναι επωφελής για όλους τους ενδιαφερόμενους», συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Υπάρχουν κάποιες ιδέες που θα συζητηθούν, στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σε ενάμιση μήνα, με στόχο ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Recep Tayyip Erdogan και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να μπορέσουν να ανακοινώσουν κάτι το συγκεκριμένο», κατέληξε ο κ.Καιρίδης.