Μετανάστευση: νομότυπη & παράτυπη, ερώτηση στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά (Ε.Δ. Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, 16.01.2020)

YouTube video

H ερώτησή μου στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά:

“Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Και ευχαριστούμε τον Επίτροπο για το χρόνο του και για την πολύ χρήσιμη ενημέρωση, που ελπίζω να επαναληφθεί.

Δύο-τρία πράγματα, πολύ γρήγορα. Πρώτον, κύριε Επίτροπε, δεν σας άκουσα να μιλάτε για τη νομότυπη μετανάστευση. Για να υπάρχει παράτυπη μετανάστευση, την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε και να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να υπάρχει και ένας νόμιμος τρόπος μετανάστευσης. Και αναρωτιέμαι αν υπάρχει, στην Επιτροπή, σκέψη για ενοποίηση του μοντέλου νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το πρότυπο φερ’ ειπείν του Καναδά ή της Αυστραλίας. Δηλαδή στη βάση κάποιων δεξιοτήτων ή εν πάση περιπτώσει κάποιων πολιτικών επιλογών που πρέπει να γίνουν. Ένα είναι αυτό.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την Ακτοφυλακή και την καλύτερη φύλαξη κυρίως των θαλάσσιων συνόρων. Σας άκουσα να λέτε ότι το Δουβλίνο είναι ξεπερασμένο, ότι είχε φτιαχτεί για μια άλλη εποχή και όχι για σήμερα, σαράντα τόσα χρόνια μετά. Αναρωτιέμαι εάν το ίδιο ισχύει και για τη Σύμβαση Προστασίας των Προσφύγων της Γενεύης. Εδώ, τολμώ να το πω στα πλαίσια του «δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες» και τα συζητούμε όλα. Και αυτή η Σύμβαση, επίσης, υπογράφτηκε κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες και σε καμία περίπτωση δεν είχε κατά νου τις μαζικές ροές από τον Τρίτο Κόσμο προς την Ευρώπη, που βλέπουμε σήμερα.

Θέλω, λοιπόν, πάρα πολύ συγκεκριμένα να ρωτήσω, διότι αν εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω, φαντάζομαι ότι πολλοί θα δυσκολεύονται να το καταλάβουν: Όση Ακτοφυλακή κι αν έχουμε, στο βαθμό που αυτή η διεθνής Σύμβαση απαγορεύει το pushback, την επαναπροώθηση, το refoulement που λένε και ο καθένας που εισέρχεται παράτυπα στη χώρα δικαιούται να υποβάλει αίτηση ασύλου, αναρωτιέμαι πώς θα γίνει αυτή η προστασία. Δηλαδή, πως την έχουμε κατά νου. Διότι, όσα πλοία και να βάλουμε, εάν δεν μπορούμε να τους επαναπροωθήσουμε – που δεν μπορούμε, σύμφωνα με τη διεθνή Σύμβαση τουλάχιστον – είναι δώρον άδωρον.

Τέλος, επειδή πολλά ακούγονται – οφείλω να το πω αυτό, ίσως είναι η καθηγητική διαστροφή – για το Βίσεγκραντ, ιδίως σε αυτήν τη Βουλή που εύκολα, καμιά φορά, παραπλανώμεθα και εμείς οι ίδιοι. Πολλά από αυτά που ακούγονται είναι σωστά, κάποια λιγότερο σωστά και υπερβολικά, κάποια είναι τελείως λάθος. Ήθελα να πω προς το Σώμα, το έχω πει και άλλη φορά, ότι η χώρα με τους περισσότερους παράτυπους μετανάστες, σήμερα, κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, είναι η Πολωνία – η «τρισκατάρατη κατά τα λοιπά» Πολωνία-, κυρίως λόγω των Ουκρανών και των Λευκορώσων και λοιπών εξαθλιωμένων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Βεβαίως να έρθει η FRONTEX στην Ελλάδα, αλλά να το έχουμε κι αυτό υπόψη μας, πριν σηκώσουμε το δάκτυλο, το οποίο κάνουμε συχνά εδώ, αυτοαναφορικά και εσωστρεφώς. Πάντως, συμφωνώ με την πρόταση να έρθει εδώ η FRONTEX.

Σας ευχαριστώ.”