Μένοντας σπίτι… (Athens Voice, 19.03.2020)

Από την (προ-)περασμένη Παρασκευή βρίσκομαι κλεισμένος σπίτι. Προς το παρόν, χαίρομαι την οικογενειακή θαλπωρή, συντροφιά με τη γυναίκα μου και τα δυο μικρά παιδιά μου. Εδώ και ένα χρόνο, υπερεκτέθηκα, πρώτα με την προεκλογική εκστρατεία και μετά στη μαχόμενη πολιτική της ελληνικής βουλής. Τώρα, ο κορονοϊός με αναγκάζει σε μια ανανεωτική αναδιάταξη προτεραιοτήτων, σε έναν χρήσιμο αναστοχασμό.

Καταρχήν, περνώ πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου. Συνειδητοποιώ πόσο γρήγορα μεγάλωσαν. Με την κόρη μου μαθαίνουμε ορθογραφία. Με τον γιό μου, παρότι νήπιο, την προπαίδεια. Παίζουμε μαζί στο σπίτι και κάθε απόγευμα περπατάμε οι τρεις μας στην εξοχή, μακριά από παιδικές χαρές και συναθροίσεις. Η κόρη μου, που είναι φύσει απαιτητική, ευχαριστιέται ιδιαίτερα την παρουσία του μπαμπά της. Γι’ αυτήν, η βουλή είναι μια «κακιά μάγισσα» που με πήρε μακριά της. Ο γιός μου είναι πιο cool αλλά εξίσου παιχνιδιάρης. Το καλύτερο μας είναι το υποτυπώδες ποδόσφαιρο που παίζουμε έξω. Δεν ήμουν ποτέ καλός στο άθλημα αλλά για τα παιδιά μου είμαι ένας Μαραντόνα…

Συνεχίζω να έχω πάρα πολύ δουλειά. Έτσι κι αλλιώς η ζωή μου ήταν οργανωμένη γύρω από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα e-mails. Κατά βάθος, χαίρομαι που ακυρώθηκαν τα ταξίδια και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις κι έτσι έχω χρόνο να οργανώσω τα αρχεία μου, να απαντήσω σε μηνύματα, να γράψω άρθρα και να διαβάσω. Μιλάω πολύ στο τηλέφωνο με τους συνεργάτες μου, με συναδέλφους και υπουργούς και, βέβαια, με πολίτες που έχουν επιπλέον θέματα εξαιτίας της κρίσης. Με απασχολεί ιδιαίτερα η αντοχή του συστήματος υγείας και ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης. Ενημερώνομαι συνέχεια και συνεχίζω, πιο περιορισμένα, τις μιντιακές εμφανίσεις μου μέσω τηλεφώνου και Skype. Πιστεύω ότι ο κόσμος χρειάζεται τη ψύχραιμη και έγκυρη ενημέρωση και ανάλυση, ιδίως στις «πολεμικές» συνθήκες που ζούμε.

Αργά, το βράδυ, μετά την τακτική εξ αποστάσεως εμφάνισή μου στην εκπομπή του αγαπημένου Γιώργου Κουβαρά στο Action 24, βλέπω μια ταινία, που έχει διαλέξει η γυναίκα μου, από μια από τις πλατφόρμες που έχει ανακαλύψει, στην αγκαλιά της. Είμαστε ακόμα στην αρχή, το «μένουμε σπίτι» μπορεί να είναι και μια ευχάριστη αναδιάταξη της καθημερινότητας. Συν τω χρόνω θα δοκιμάσει τις αντοχές μας. Όμως, θα πρέπει να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών. Το απαιτεί η σοβαρότητα της δοκιμασίας αν θέλουμε να τα καταφέρουμε.”

Athens Voice, 19.03.2020