Λιγοστεύουμε…

Απόψεις

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ελλάδας, εξαιτίας της πτώσης της γοννιμότητας και της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας που οδήγησε πολλούς στη μετανάστευση. Πέρα από τα ποσοτικά και τα ποιοτητικά στοιχεία είναι εξίσου ανησυχητικά αφού αποδεικνύουν την επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού. 

Πολλές αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, κυρίως στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε εκείνες που πλήττονται το περισσότερο. Οι συνέπειες είναι πολλαπλές ακόμα κι αν κάποιος αδιαφορεί για το απόφθεγμα “demography is your destiny” (η δημογραφία είναι ο προορισμός σου). 

Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης είναι δύσκολη, ξεκινά, ωστόσο, από την οικονομική ανάταξη, που εξασφαλίζει η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Οτιδήποτε τη διασαλεύει, δεν θα έχει μόνον οικονομικό αλλά και δημογραφικό (και, μακροπρόθεσμα, και εθνικό) αντίκτυπο. Από κει και πέρα χρειάζονται πολλά, όπως περισσότερα μέτρα για την υποστήριξη των παιδιών και της οικογένειας και μερική αναδιανομή της κοινωνικής δαπάνης υπέρ της παιδικής ηλικίας και των νέων μας.