Κωνσταντίνος, 1940-2023

Απόψεις

Η εκδημία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δεν προσφέρεται για την αναμόχλευση παθών και φανατισμών που ανήκουν στο παρελθόν. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αδυνατούν να συνομιλήσουν με το παρόν και το μέλλον και αρέσκονται να εργαλειοποιούν το παρελθόν για να αντλούν νομιμοποίηση. Η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό της σύστημα έχουν την ωριμότητα και την αυτοπεποίθηση να διαχειριστούν την περίσταση με σεβασμό στον νεκρό και την ιστορία.

Ο Κωνσταντίνος υπήρξε μια ελπίδα που διαψεύστηκε. Ανήλθε στον θρόνο, την άνοιξη του 1964, σε μια Ελλάδα που αναπτύσσονταν ραγδαία και διεκδικούσε το ευρωπαϊκό της μέλλον με αξιώσεις. Εμπόδιο ήταν οι πολιτικές δουλείες που είχαν σωρεύσει ο εθνικός διχασμός και ο εμφύλιος πόλεμος, δουλείες που επιχείρησε να άρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά επήλθε η ρήξη του με τον πατέρα (και τη μητέρα) του Κωνσταντίνου, Βασιλέα Παύλο. Ο Κωνσταντίνος, ως νέος, όμορφος και λαμπερός μονάρχης, μπορούσε να εκπροσωπήσει την αισιόδοξη Ελλάδα. Δυστυχώς, προκάλεσε την κρίση των Ιουλιανών, το 1965, και συνέβαλε στη φθορά και, εν τέλει, κατάρρευση του κοινοβουλευτισμού που άνοιξε την πόρτα στους συνταγματάρχες. Το Απριλιανό πραξικόπημα, το 1967, ήταν όνειδος για τη χώρα που γέννησε το δημοκρατικό ιδεώδες και τραγωδία για τον λαό της. Εν τέλει, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλυσε το πολιτειακό που ταλάνιζε τον τόπο για δεκαετίες με το αδιάβλητο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε αμετάκλητα και στη χώρα θεμελιώθηκε η πιο συμπεριληπτική και στιβαρή δημοκρατία στην ιστορία της. Έκτοτε, ο Κωνσταντίνος πολιτεύθηκε με διακριτικότητα, αναγνωρίζοντας ότι ανήκε στην ιστορία και όχι στο πολιτικό προσκήνιο.

Ο αείμνηστος Μιχαήλ Στασινόπουλος, πρώτος (προσωρινός) Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση και πριν τη ψήφιση του Συντάγματος του 1975, όταν μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην Ανάκτορα) και είδε τους εργάτες να αποκαθηλώνουν τα πορτρέτα των βασιλέων δήλωσε ότι “ένας λαός μπορεί να διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον του αλλά όχι το παρελθόν του”. Σε αυτό το παρελθόν ανήκει και ο Κωνσταντίνος