Κυριακή στην αεροπορική βάση της Τανάγρας (18.10.2020)

Σήμερα Κυριακή περάσαμε όλη μέρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου εδρεύουν οι μοίρες των ελληνικών Μιράζ και όπου σύντομα θα δημιουργηθεί η νέα μοίρα των Ραφάλ.

Μάθαμε πολλά και χαρήκαμε το υψηλό φρόνημα των αεροπόρων μας, που δίνουν καθημερινές μάχες στο Αιγαίο. “Πετάξαμε” εικονικά μέσα στον simulator (προσομοιωτής πτήσης) όπου εκπαιδεύονται οι νέοι πιλότοι. Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην αεροναυπηγική αλλά και για τα υπερόπλα που φέρουν τα σύγχρονα αεροπλάνα.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια τα Μιράζ αφέθηκαν χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί σταδιακά αλλά, εν τέλει, δραματικά η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα (δεν θέλω τώρα να αναφερθώ στις ευθύνες αυτών που αντιλαμβάνονταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως σόου, την ώρα που βασικοί τομείς της άμυνάς μας αφήνονταν στην τύχη τους).

Σήμερα, μαζί με την επανέναρξη της συντήρησής τους, προκειμένου να ενταχθούν τα περισσότερα εκ νέου στο ελληνικό οπλοστάσιο, η απόκτηση των Ραφάλ αναβαθμίζει την ελληνο-γαλλική συμμαχία και παρέχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική αεροπορία πάνω από το Αιγαίο.