Καλυφτάκη-Νέο Ψυχικό-Νέα Ιωνία-Νέα Ερυθραία-Νέα Χαλκηδόνα

Κάθε Σεπτέμβρη ξανασμίγουμε. Ο φετινός συμπίπτει με τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η βόρεια Αθήνα είναι γεμάτη με Δήμους με πολύ έντονη προσφυγική αναφορά: Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ερυθραία (του Δήμου Κηφισιάς). Πολλές συνοικίες άλλων Δήμων, όπως στο Νέο Ψυχικό (του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού) εποικίστηκαν από πρόσφυγες.

Προχθές το απόγευμα, επιστρέφοντας από το γραφείο, με αφορμή την γιορτή για την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, σταμάτησα στο Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην περιοχή Καλυφτάκη, στα δυτικά της Εθνικής Οδού.

Το βράδυ βρέθηκα στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιώργου Πετρίδη, «Πρόσφυγας – η Γυναίκα της Σμύρνης» στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό.

Χθες το πρωί, συνόδευσα τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μαρινάκη και τον Γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη στην περιοδεία τους στη Νέα Ιωνία.

Το βράδυ παρακολούθησα, μαζί με πλήθος κόσμου, το ντοκιμαντέρ “Σμύρνη, η νύμφη του Αιγαίου” της Λίλας Παπαδημητρίου, στο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας στη Νέα Ερυθραία.

Σήμερα το πρωί, βρέθηκα στην Αγία Ευφημία στη Νέα Χαλκηδόνα καθ’οδόν για τη Βουλή.