Καιρίδης στους TNHT: Ο Λάσετ θα συνεχίσει την πολιτική της Μέρκελ με την Τουρκία (The New Hellenic Times)

Γράφει ο Γιώργος Μαυρίδης

Την εκτίμηση πως ο Λάσετ θα συνεχίσει την πολιτική της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επέδειξε μια σχετική ανοχή στην επιθετικότητα της Τουρκίας, εξέφρασε ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειον Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στους The New Hellenic Times.

Όπως εκτιμά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων “η εκλογή Λάσετ σηματοδοτεί την επιλογή της συνέχειας με την πολιτική της Μέρκελ και τον “μερκελισμό”, δηλαδή με τη στροφή των ΧΔ στο κέντρο, που τους εξασφάλισε την καγκελαρία από το 2005 μέχρι σήμερα”.

Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως “η πιο δεξιά εναλλακτική ηττήθηκε. Είναι προφανές ότι η γερμανική ακροδεξιά χαίρεται ενώ οι ΣΔ και οι Πράσινοι όχι, αφού οι ΧΔ αφήνουν κάποιο χώρο στα δεξιά τους ενώ πιέζουν τους ΣΔ και τους Πράσινους για την κυριαρχία στο κέντρο. Αντίπαλος του Λάσετ ως υποψήφιος για την καγκελαρία είναι ο Βαυαρός πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πιο δημοφιλής αλλά προέρχεται από τους Χριστιανοκοινωνιστές που δεν είναι πάντοτε συμπαθείς εκτός Βαυαρίας. Η συμμαχία ΧΔ-ΧΚ θα αποφασίσει μέχρι τα τέλη της άνοιξης ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου”.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνεται ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, ο ίδιος προσθέτει με νόημα πως “ο Λάσετ θα συνεχίσει μάλλον την πολιτική της Μέρκελ, η οποία επέδειξε μια σχετική ανοχή στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Αντίθετα, ο Βαυαρός ΠΘ έχει εκφραστεί πολύ πιο σκληρά έναντι της Τουρκίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αυστριακού ΠΘ”.