Θωρακίζοντας τη Θράκη και την παραμεθόριο (18.09.2020)

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020, η ΚΥΑ, κατ’εφαρμογή του νόμου και της ΠΝΠ, που ψηφίσαμε στη Βουλή, για τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις της Θράκης και άλλων ευάλωτων περιοχών, από την επιδότηση μισθολογικού κόστους μέχρι το 2015, με τις αντίστοιχες οφειλές των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό λύνεται, επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, μια χρονίζουσα δικαστική διαμάχη, αποκαθίσταται το κράτος δικαίου και ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η υπόθεση της επιδότησης αυτής είναι μια θλιβερή ιστορία αθέτησης της νομοθετημένης υποχρέωσης του Δημοσίου αλλά και του πολιτικού εμπαιγμού του ΣΥΡΙΖΑ, που για πέντε σχεδόν χρόνια, ως κυβέρνηση, αρνούνταν να τιμήσει τις δεσμεύσεις του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων, καταδικάζοντας κάποιες από αυτές σε θάνατο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Από την αρχή της βουλευτικής μου θητείας κινητοποιήθηκα για την αποκατάσταση της αδικίας και την ενίσχυση της Θράκης και άλλων ευάλωτων περιοχών, με τη συνδρομή του βουλευτή Ροδόπης, Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Μετά από πολλές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς αλλά και επανειλημμένες συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, πείσαμε την απρόθυμη γραφειοκρατία και βρήκαμε λύση (έστω και μερική) στο πρόβλημα.

Ως βουλευτής Αθηνών, χωρίς καμία “ψηφοθηρική” υστεροβουλία, πιστεύω ακράδαντα ότι η ενίσχυση της Θράκης και της παραμεθορίου είναι εθνική υπόθεση και αφορά όλους τους βουλευτές και όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βλέπω μια πολύμηνη, συστηματική και εργώδη προσπάθεια να φέρνει αποτέλεσμα (όχι πλήρως αλλά σίγουρα σε μεγάλο βαθμό).

Η εθνική ασφάλεια ξεκινά από την ασφάλεια των ακριτικών μας περιοχών. Η ασφάλειά τους είναι και ασφάλεια όλων μας. Και για να είναι ασφαλείς, θα πρέπει να κατοικούνται, οι κάτοικοι να έχουν δουλειές, να μένουν στον τόπο τους και να κάνουν οικογένειες εκεί.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, η πολιτεία διέκοψε κάθε πρόγραμμα ενίσχυσης των περιοχών αυτών. Τώρα, αποκαθιστά μια αδικία και με την Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, στην οποία συμμετέχω και η οποία συνεδριάζει στη Βουλή, για τρίτη φορά, αύριο, θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο για την ευημερία και την πρόοδο της περιοχής που αποτελεί, μαζί με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, τον εθνικό μας προμαχώνα.