Θράκη

Με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κομοτηνή, προς τιμή και της έκθεσης σε δημόσιο προσκύνημα της πιο ιερής εικόνας του Αγίου Όρους, της Παναγίας Άξιον Εστί στη Μητρόπολη της πόλης, την παραμονή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεκινήσαμε χθες, το προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis, μαζί με τον Θεόδωρος Ρουσόπουλος – Theodoros Roussopoulosκαι τον Evripidis Stylianidis- Ευριπίδης Στυλιανίδης την περιοδεία μας στην περιοχή.

Πρώτα, συναντηθήκαμε με την ηγεσία του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για να συζητήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη του ιδρύματος που αποτελεί μια βασική κινητήριο δύναμη για την ευημερία της περιοχής. Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια, το Δημοκρίτειο ενισχύεται σε τμήματα και εισακτέους ενώ έχει αξιοποιήσει με επιτυχία τα πρόσθετα ερευνητικά κονδύλια που έχουν διατεθεί. Συζητήσαμε για την αναδιάρθρωση και τη δημιουργία νέων τμημάτων αλλά και την επέκταση του Δημοκριτείου στην Ανατολική Μακεδονία, στην Καβάλα και τη Δράμα.

Στη συνέχεια, υποδεχτήκαμε τον Πατριάρχη στη Μητρόπολη της Κομοτηνής, μαζί με τις τοπικές αρχές, τον Μητροπολίτη, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο της πόλης, παρουσία πλήθους κόσμου. Στο γεύμα που ακολούθησε παρευρέθηκαν οι τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι από όλη την περιοχή, διοικητές στρατιωτικών μονάδων και του Δ’ Σώματος Στρατού και άλλοι επίσημοι.

Ο Βαρθολομαίος είναι μια μεγάλη προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλείται σήμερα να παίξει, πέραν των άλλων, έναν σημαντικό ρόλο στην τεράστια κρίση που προκάλεσε, στην παγκόσμια κοινότητα των Ορθόδοξων Χριστιανών, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απίστευτη αιματοχυσία μεταξύ ομοδόξων που αυτή έχει ως συνέπεια.

Ο Πατριάρχης, που είναι και τηλεοπτικά ενήμερος, μας προσκάλεσε στο Φανάρι και συμφωνήσαμε να Τον επισκεφτούμε, εν ευθέτω χρόνο, μαζί με τον καλό και συχνό τηλεοπτικό συνομιλητή μου στον ΣΚΑΪ ΤV, τον Κωνσταντινοπολίτη Manolis Kostidis